Αναζήτηση

ΠΑΣΟΚ: Ανανέωση, ηχηρές αποστρατείες και η έκπληξη με την Αθήνα

Με τη φράση «ξαναπιάσαμε το νήμα της Ιστορίας και ενώνουμε τις αγωνίες, τα όνειρα και τις ελπίδες μας με τους προοδευτικούς, δημοκράτες πολίτες», σχολίασε το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών του περασμένου καλοκαιριού ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο νέος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και χωρίς αμφιβολία ο πρώτος εκ των «κερδισμένων» της νέας πολιτικής περιόδου για το κόμμα του.

Η αύξηση ποσοστών και ο διπλασιασμός του αριθμού των μελών της πράσινης Κοινοβουλευτικής Ομάδας, που σε πολύ μεγάλο βαθμό είναι ανανεωμένη με νέα –και ηλικιακά– πρόσωπα συγκριτικά και με το πρόσφατο παρελθόν, αιτιολογεί απολύτως τον χαρούμενο χαρακτήρα της προαναφερθείσας δήλωσης του κ. Ανδρουλάκη. Υπάρχουν, ωστόσο, και κάποια πρόσωπα τα οποία έχουν συνδεθεί στο ιστορικό υποσυνείδητο με το κόμμα που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου, που δεν συμμερίζονται την ίδια χαρά, μια και η κάλπη τα άφησε εκτός Βουλής.

 

Πέραν του νέου αρχηγού, μεταξύ των στελεχών που χαμογελούν με τις θετικές για το κόμμα τους –και φυσικά για τα ίδια– εξελίξεις το 2023 είναι: 1) Ο εκ νέου ορισθείς στη θέση αντιπροέδρου της Βουλής Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος. 2) Η Μιλένα Αποστολάκη, που είχε πρωτοεκλεγεί βουλευτής το 2000, διατελέσει μέλος κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και η οποία επανεξελέγη φέτος. 3) Η Παναγιώτα (Νάγια) Γρηγοράκου, βουλευτής Λακωνίας με το ΠΑΣΟΚ, είναι η κόρη του Λεωνίδα Γρηγοράκου, ενός εκ των ιστορικών στελεχών του κόμματος που ίδρυσε ο Α. Παπανδρέου. 4)

Στελέχη νέας γενιάς και εκ των στενών συνεργατών του νέου αρχηγού, όπως οι Παναγιώτης Δουδωνής και Δημήτρης Μάντζος, καθώς και οι Π. Χρηστίδης και Μ. Χριστοδουλάκης που εισήλθαν στη Βουλή. Η συγκεκριμένη περιφέρεια της πρωτεύουσας ήταν από εκείνες που –όπως είχε δικαίωμα ως αρχηγός– ήταν υποψήφιος ο κ. Ανδρουλάκης.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκανε την επιλογή να αφήσει την έδρα εκεί για τον κ. Χρηστίδη, κρατώντας για τον ίδιο την Α΄ Θεσσαλονίκης – μια επιλογή, όμως, η οποία άφηνε εκτός Βουλής τον εκ των παλαιοτέρων στελεχών με βαριά κοινοβουλευτική εμπειρία, Χ. Καστανίδη. Τούτου δοθέντος, ο κ. Καστανίδης είναι μία από τις περιπτώσεις των χαρακτηρισμένων ως «χαμένων» στελεχών του ΠΑΣΟΚ.

Αναμφίβολα στην ίδια κατηγορία συμπεριλαμβάνεται και ο Κ. Σκανδαλίδης, που δεν κατάφερε να διατηρήσει το έδρανό του στη Βουλή: εξαρχής δίπλα στον ιδρυτή του κόμματος, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ από το 1977, βουλευτής από το 1989 και πολλές φορές υπουργός.

Τίτλοι τέλους στις σχέσεις του με το ΠΑΣΟΚ έπεσαν φέτος και για τον (διεκδικητή της ηγεσίας του κόμματος το 2021) Α. Λοβέρδο, που έμεινε εκτός Βουλής και παραιτήθηκε από μέλος και του κόμματος, δηλώνοντας πως η πράξη του εκείνη ήταν μια «πράξη απελευθέρωσης» για εκείνον. Τέλος, στους «κερδισμένους» ανήκει και ο Χ. Δούκας, που έκανε τη μεγάλη έκπληξη και εξελέγη στον Δήμο Αθηναίων. 

Καθημερινή 

Γράφει ο Γιώργος Μπουρδάρας

logo light footer