Dr Αντώνης Θεοδωρίδης: Ένας σπουδαίος επιστήμονας επέστρεψε στην Ελλάδα για να προσφέρει τις υπηρεσίες του
Ο Dr Αντώνης Θεοδωρίδης, είναι διευθυντής ορθοπαιδικός χειρουργός και τραυματολόγος, με εξειδίκευση και μετεκπαίδευση στα γόνατα και στις αθλητικές κακώσεις σε διεθνούς φήμης Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου έζησε για 30 και πλέον χρόνια.
Με πολύ σημαντικό έργο στο βιογραφικό του καθώς έχει αποκτήσει μεγάλη εμπειρία στο Εθνικό Σύστημα Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (NHS), όπου εργάστηκε για περισσότερα από 17 χρόνια και διαθέτει πιστοποιημένο logbook άνω των 6000 εγχειρήσεων, επέστρεψε στη χώρα μας και πλέον εργάζεται στην Αθήνα (Ιασώ Γενική Κλινική). Πρόσφατα ξεκίνησε τη λειτουργία του ιατρείου του και στη Σπάρτη.
Ο Dr Αντώνης Θεοδωρίδης αποφοίτησε από την επίλεκτη ιατρική σχολή του Imperial College (MBBS) από που πήρε και πτυχίο στις νευροεπιστήμες (BSc). Κατέχει μεταπτυχιακό (MSc) στην Ορθοπαιδική Εμβιομηχανική. Μέσα από επίπονες εξετάσεις όλων των χειρουργικών ειδικοτήτων έγινε Μέλος του Βασιλικού Κολλεγίου των Χειρουργών του Εδιμβούργου (MRCS). Ακόμα ανακηρύχθηκε Fellow του Βασιλικού Κολλεγίου των Χειρουργών της Μεγάλης Βρετανίας (FRCS), που αποτελεί την ανώτερη τιμητική διάκριση για έναν χειρουργό και απαραίτητη προϋπόθεση για τη θέση Διευθυντή. Επίσης, απέκτησε στην Αγγλία τον τίτλο της ειδικότητας της Ορθοπαιδικής και Τραυματολογίας (Certificate of Completion of Training, CCT), που αφορά τόσο τις εξετάσεις του FRCS όσο και την αξιολόγηση της κλινικής και χειρουργικής ικανότητας.
Έχει εμπειρία από διάσημους πρωταθλητές από όλα τα αθλήματα, συμπεριλαμβανομένων και κορυφαίων ομάδων ποδοσφαίρου της Αγγλικής Premier League και Rugby, ενώ στην Ελλάδα έχει οριστεί υπεύθυνος ορθοπαιδικός των Ελλήνων Ολυμπιονικών.
Ο Dr Θεοδωρίδης μίλησε στη «Δημοτική Αγορά της Λακωνίας» για τους λόγους που τον έκαναν να επιστρέψει στην πατρίδα μας, τις εμπειρίες του από την επαγγελματική του δραστηριότητα στο εξωτερικό, τη συνεργασία του με «μεγάλα ονόματα» του αθλητισμού, τα μελλοντικά του σχέδια, ενώ δίνει συμβουλές για το τι πρέπει να προσέχουμε για να αποφύγουμε παθήσεις στα πόδια και ιδίως στα γόνατα.
Επιστρέψατε στην πατρίδα μετά από αρκετές δεκαετίες στο εξωτερικό. Συνήθως τα τελευταία χρόνια βλέπουμε το αντίθετο, επιστήμονες να μεταναστεύουν. Ποιοι οι λόγοι που σας ώθησαν να επιστρέψετε στη χώρα μας?
Η νοσταλγία μου για την πατρίδα ήταν ο πρωταρχικός λόγος αλλά και η επιθυμία μου να προσφέρω τις υπηρεσίες και τις γνώσεις μου στους συμπατριώτες μου. Αν και γεννήθηκα στο Λονδίνο, πέρασα τα πρώτα παιδικά μου χρόνια στην Αθήνα και είχα πολύ καλές αναμνήσεις από την ποιότητα ζωής. Η βάση μου παραμένει η Αθήνα όπου ιδιωτεύω στο Ιασώ στο Μαρούσι, αλλά η αγάπη μου για την επαρχία με ώθησε στο να ανοίξω και ένα ιατρείο στην όμορφη και ιστορική πόλη της Σπάρτης. Όσο κι αν ακούγεται περίεργο, η ποιότητα ζωής στην Ελλάδα είναι ανώτερη από αυτή στην Αγγλία, τουλάχιστον από τη δική μου εμπειρία ως ορθοπαιδικός χειρουργός με εξειδίκευση στις αθλητικές κακώσεις.
Για να φτάσει κάποιος να βλέπει αθλητές μεγάλου βεληνεκούς στην Αγγλία πρέπει να έχει και το αντίστοιχο βιογραφικό και κλινικά αποτελέσματα που με πολύ κόπο, θυσίες και αξιολογήσεις χτίζονται σταδιακά. Κατά συνέπεια αφιερώνει τόσο πολύ χρόνο στην καριέρα του, και απομένει πολύ περιορισμένος χρόνος για προσωπική ζωή.
Παρόλα αυτά όταν με ρωτάνε ιατροί στην Ελλάδα αν είναι καλή ιδέα να πάνε στην Αγγλία, πάντα τους ενθαρρύνω αφού η Αγγλία φημίζεται ότι έχει το κορυφαίο σύστημα εκπαίδευσης χειρουργών, λόγω συνεχούς εποπτείας και αξιολόγησης όχι μόνο σε θεωρητικές γνώσεις, αλλά και κλινικές και χειρουργικές. Η αγάπη μου όμως για την Ελλάδα είναι ανεκτίμητη και αναλλοίωτη.
Ποιες είναι οι εμπειρίες που αποκομίσατε μετά από τόσα χρόνια εργασίας σας στην Αγγλία και πού έχετε εξειδικευθεί;
Γεννήθηκα Λονδίνο και έζησα στην Αγγλία για 32 χρόνια. Σπούδασα στο Imperial College, London και όλη μου η εκπαίδευση και εξειδίκευση ήταν στην Αγγλία όπου εργάστηκα για 17 χρόνια με πέντε υπερεξειδικεύσεις (fellowships) στα γόνατα σε 3 χρόνια δίπλα σε πρωτοπόρους στον τομέα, οι οποίοι καθοδηγούν την παγκόσμια ορθοπαιδική κοινότητα για τις καλύτερες χειρουργικές και συντηρητικές θεραπείες. Είμαι πολύ ευγνώμων για τις εμπειρίες και γνώσεις που απέκτησα τόσα χρόνια στην Αγγλία αλλά και για τον τρόπο σκέψης, οργάνωσης και ιατρικής ηθικής.
Αυτές οι υπερεξειδικεύσεις (fellowships) γίνονται μετά την ολοκλήρωση της ορθοπαιδικής ειδικότητας (στην Αγγλία διαρκεί συνήθως πάνω από δέκα χρόνια). Η συνεχής και λεπτομερής εποπτεία στο πειθαρχημένο και απαιτητικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Αγγλίας, το έχει κάνει κορυφαίο στον κόσμο. Αν και έχω εκπαιδευτεί και βλέπω όλες τις παθήσεις της ορθοπαιδικής και τραυματολογίας η εξειδίκευση μου είναι στο γόνατο και στις αθλητικές κακώσεις.
Στο εξωτερικό και ιδιαίτερα στη Αγγλία μετράει πάρα πολύ η υπερεξειδίκευση γιατί έχει αποδειχτεί στην ιατρική βιβλιογραφία ότι όταν ο ορθοπαιδικός επικεντρώνεται σε μια άρθρωση αυτό οδηγεί σε καλύτερα αποτελέσματα λόγω μεγαλύτερης γνώσης και εμπειρίας που αναπτύσσει ο χειρουργός.
Να φανταστείτε ότι στο γόνατο υπάρχουν δύο διαφορετικές υπερεξειδικεύσεις στην Αγγλία. Η μία είναι η αρθροπλαστική, δηλαδή η αποκατάσταση της άρθρωσης με εμφυτεύματα στην προχωρημένη αρθρίτιδα και η άλλη είναι οι αθλητικές κακώσεις που έχει να κάνει με τους συνδέσμους, μηνίσκους και χόνδρο μέσα στο γόνατο αλλά και με την ευθυγράμμιση του κάτω άκρου.
Εγώ έκανα και τις δύο υπερεξειδικεύσεις. Από περίπλοκες αρθροπλαστικές γόνατος όλων των τύπων και αναθεωρήσεις σε τριτοβάθμια πανεπιστημιακά κέντρα μέχρι πολυσυνδεσμικές κακώσεις, μεταμοσχεύσεις μηνίσκου και χόνδρου, περίπλοκες επεμβάσεις για αστάθεια επιγονατίδας και οστεοτομίες για επανευθυγράμμιση κάτω άκρων.
Η υπερεξειδίκευσή σας στα γόνατα αλλά και η μεγάλη εμπειρία που έχετε στις αθλητικές κακώσεις, έκανε πολλούς διάσημους πρωταθλητές από όλα τα αθλήματα, συμπεριλαμβανομένων και κορυφαίων ομάδων ποδοσφαίρου της Αγγλικής Premier League και Rugby να συνεργαστούν μαζί σας. Μιλήστε μας για αυτό.
Στην Αγγλία για να έχεις το προνόμιο να βλέπεις κορυφαίες ομάδες ποδοσφαίρου της Premier League πρέπει να έχεις το ανάλογο βιογραφικό, εκπαίδευση και πρωτίστως κλινικά αποτελέσματα. Συνεπώς οι ομάδες είναι πολύ επιλεκτικές με αυστηρά κριτήρια με τους ορθοπαιδικούς που συνεργάζονται. Η Premier League είναι η πιο πλούσια ποδοσφαιρική Λίγκα στον κόσμο. Οι άνθρωποί της είναι πολύ οργανωμένοι αλλά και απαιτητικοί γιατί όταν τραυματιστεί ένας αθλητής τους, στον οποίο έχουν επενδύσει τεράστια χρηματικά ποσά, εκτός από την υγεία του αθλητή έχουν καταλάβει ότι πηγαίνοντας στους καλύτερους ορθοπαιδικούς θα μπορέσει να επανέλθει ο αθλητής στο ίδιο επίπεδο και άρα να μη χάσουν την επένδυσή τους. Ήταν τεράστια εμπειρία που χτίστηκε με πολύ κόπο για να φτάσω σε αυτό το επίπεδο και γι’ αυτό αυτές τις γνώσεις θέλω να τις προσφέρω στον Ελληνικό αθλητισμό και στο ευρύ κοινό. Πρόσφατα σύναψα συμφωνία να βλέπω τους Έλληνες Ολυμπιονίκες που είναι μεγάλη τιμή για μένα να φροντίζω ανθρώπους που εκπροσώπησαν και εκπροσωπούν με τον καλύτερο τρόπο την Ελλάδα.
Ένας από τους πολύ συνηθισμένους τραυματισμούς σε αθλητές είναι η ρήξη πρόσθιου χιαστού. Αυτό που κάνει τη διαφορά στον εξειδικευμένο ορθοπαιδικό είναι η ακριβής τοποθέτηση του μοσχεύματος που και λίγο να είναι λάθος τοποθετημένο αλλάζει τη σταθερότητα και συμπεριφορά του γόνατος. Κατά συνέπεια αυξάνεται ραγδαία το ρίσκο επανατραυματισμού. Η εξωαρθρική τενόδεση είναι μία επιπρόσθετη επέμβαση, η οποία μειώνει το ρίσκο επαναρήξης του πρόσθιου χιαστού κατά σχεδόν 50%. Είναι κάτι καινοτόμο και εξειδικευμένο που έμαθα στο εξωτερικό και προσπαθώ να το γνωστοποιήσω στην Ελλάδα.
Ένας άλλος λόγος που βλέπουμε υψηλά ποσοστά αποτυχίας από τους μη εξειδικευμένους ορθοπαιδικούς είναι η έλλειψη αναγνώρισης επιπρόσθετων τραυματισμών όπως άλλων συνδέσμων ή ρήξη μηνίσκου. Είτε δεν αντιμετωπίζονται σωστά είτε αντί για συρραφή της ρήξης για να σωθεί ο μηνίσκος προχωράνε σε μηνισκεκτομή που είναι πιο εύκολη και πιο γρήγορη επέμβαση.
Ένας εξειδικευμένος ορθοπαιδικός μπορεί να ράψει και να σώσει πιο δύσκολες και περίπλοκες ρήξεις μηνίσκου που αυτό κάνει μεγάλη διαφορά και στη σταθερότητα του γόνατος και στη μετέπειτα ποιότητα ζωής αποφεύγοντας πρώιμη αρθρίτιδα.
Όλο και περισσότερο οι άνθρωποι υποφέρουν από διάφορες παθήσεις στα πόδια τους και ιδίως στα γόνατα. Τι είναι αυτά που θα πρέπει να προσέχουμε (ανάλογα και την ηλικία) για να ελαχιστοποιήσουμε τα όποια προβλήματα μπορεί να αντιμετωπίσουμε;
Οι παθήσεις στο γόνατο είναι ποικίλες και διαφέρουν ανάλογα και με την ηλικία. Σε γενικές γραμμές η παχυσαρκία στην οποία η Ελλάδα είναι πρωτοπόρος στην Ευρώπη, πρέπει να καταπολεμηθεί αρχίζοντας από τις παιδικές ηλικίες. Η παχυσαρκία επιβαρύνει τις δυνάμεις στα γόνατα και προκαλεί πρώιμη αρθρίτιδα. 10 kg παραπάνω μεταφράζεται x4 επιφόρτιση στα γόνατα δηλαδή 40 kg που είναι μεγάλη διαφορά. Οι δυο μεγαλύτεροι παράγοντες αθλητικών τραυματισμών είναι η λανθασμένη τεχνική στην κίνηση και η ελλιπής και μη ισορροπημένη μυϊκή δύναμη για τις κινήσεις που απαιτούνται στο συγκεκριμένο άθλημα.
Αν και αλληλοσυνδέονται, οι δύο αυτοί παράγοντες βελτιώνονται αισθητά με προγράμματα πρόληψης τραυματισμών στα οποία ιατρικές μελέτες έχουν δείξει ότι εντός τριών μηνών είναι εφικτό να μειωθεί το ρίσκο τραυματισμού κατά 50-80%. Αυτά τα προγράμματα είναι για ηλικίες άνω των 12 ετών.
Στις ηλικίες 40 με 60 ετών όταν αρχίζουν να εμφανίζονται εκφυλιστικές παθήσεις στο γόνατο, ένα από τα σημεία που χρήζουν προσοχής είναι η ευθυγράμμιση των κάτω άκρων. Ουσιαστικά, αν τραβήξουμε μια ευθεία γραμμή από το κέντρο του ισχίου μέχρι το κέντρο του αστραγάλου πρέπει να διασχίσει το κέντρο του γόνατος έτσι ώστε να υπάρχουν ισορροπημένες δυνάμεις και τριβές στις αρθρώσεις. Η ευθυγράμμιση των κάτω άκρων είναι τόσο σημαντική όσο η ευθυγράμμιση των τροχών σε ένα αυτοκίνητο όπου και λίγες μοίρες έξω να είναι λόγω των εκατομμυρίων βημάτων που γίνονται κάθε χρόνο, η φθορά είναι αθροιστική. Για αυτές τις ηλικίες η οστεοτομία επανευθυγράμμισης των κάτω άκρων είναι η καταλληλότερη λύση. Η πλατυποδία είναι ένας άλλος παράγοντας που μπορεί να επηρεάσει την ευθυγράμμιση άρα οι πάτοι στα παπούτσια είναι εύκολη και αποδοτική λύση.
Οι χειρουργικές επιλογές για την αρθρίτιδα άνω των 60 ετών πάνε πιο πολύ προς τις αρθροπλαστικές επεμβάσεις. Στην ολική αρθροπλαστική γόνατος αλλάζουμε την αρθρική επιφάνεια σε όλο το γόνατο και συστήνεται όταν υπάρχει προχωρημένη φθορά στην έσω και έξω πλευρά του γόνατος και πίσω από την επιγονατίδα.
Υπάρχουν όμως περιπτώσεις όπου η αρθρίτιδα είναι περιορισμένη είτε στο εσωτερικό είτε στο εξωτερικό μέρος του γόνατος και εκεί μπορεί να γίνει η λεγόμενη μονοδιαμερισματική αρθροπλαστική όπου αλλάζουμε μόνο το φθαρμένο μισό του γόνατος.
Σε άλλες περιπτώσεις όπου η αρθρίτιδα είναι περιορισμένη πίσω από την επιγονατίδα, υπάρχει η επιλογή της αρθροπλαστικής της επιγονατιδομηριαίας άρθρωσης. Είναι προτιμότερο να γίνει στοχευμένη αρθροπλαστική στην επιφάνεια που έχει τη φθορά και είναι συμπτωματική παρά να γίνει χωρίς λόγο αφαίρεση καλού τμήματος της αρθρικής επιφάνειας.
Τα πλεονεκτήματα στο να κάνουμε αρθροπλαστική μόνο στο κομμάτι που έχει προχωρημένη αρθρίτιδα είναι η καλύτερη κίνηση στο γόνατο, η πιο γρήγορη αποθεραπεία, και η σχετικά πιο εύκολη αναθεώρηση όταν χρειαστεί, παρά να χρειαστεί να γίνει η πιο επώδυνη ολική αρθροπλαστική.
Dr Αντώνης Α Θεοδωρίδης
MBBS, BSc, MRCS, MSc, CCT(UK), FRCS(Tr&Orth)
Διευθυντής Ορθοπαιδικός και Τραυματολόγος
Ειδικός στα Γόνατα και στις Αθλητικές Κακώσεις
Ειδικευθείς και Μετεκπαιδευθείς στο Ηνωμένο Βασίλειο
Imperial College, London
www.theodorideskneesurgeon.gr
Νέο ιατρείο: Αγησιλάου 72, Σπάρτη
Τ. 6940869069