Γαλάζιες διαφωνίες από Μαριέττα Γιαννάκου Κουτσίκου, Όλγα Κεφαλογιάννη και Μανούσου Βολουδάκη
Βαθιές τομές - βαθύτερες διαφωνίες: η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής επί του ν/σ που φιλοδοξεί να επιφέρει κομβικές αλλαγές - μετά από 38 χρόνια- στο ισχύον οικογενειακό δίκαιο φάνηκε εξ αρχής ότι θα διεξαχθεί σε κλίμα έντονων αντιπαραθέσεων με αιχμή του δόρατος το ζήτημα της συνεπιμέλειας. Η κορύφωση αναμένεται σήμερα, κατά τη δεύτερη συνεδρίαση της Ολομέλειας, οπότε και θα τοποθετηθεί πέραν του υπουργού Δικαιοσύνης, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας. Οι παρατηρήσεις της επιστημονικής επιτροπής της Βουλής έθρεψαν περαιτέρω τις πολλαπλές αντιδράσεις της αντιπολίτευσης αλλά ενίσχυσαν και τις «χτυπητές» γαλάζιες διαφωνίες των Μαριέττας Γιαννάκου Κουτσίκου, Όλγας Κεφαλογιάννη και Μανούσου Βολουδάκη. Νομοτεχνικές βελτιώσεις σε επίμαχες διατάξεις του ν/σ ανακοίνωσε ήδη ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας, προαναγγέλοντας και άλλες για τη σημερινή (Πέμπτη) συνεδρίαση.
Ειδικότερα:
- στο άρθρο 1510 του Αστικού Κώδικα, για τη γονική μέριμνα, προστίθεται η φράση «και εξίσου» ώστε το εδάφιο να διαμορφώνεται ως εξής: «Η μέριμνα για το ανήλικο τέκνο είναι καθήκον και δικαίωμα των γονέων (γονική μέριμνα), οι όποιοι την ασκούν από κοινού και εξίσου».
- η περίπτωση ενδοοικογενειακής βίας εξαιρείται από τη δυνατότητα προσφυγής σε διαμεσολάβηση για την άσκηση της γονικής μέριμνας.
- στα σεμινάρια για την επιμόρφωση των δικαστικών λειτουργών περιλαμβάνεται ιδίως η Διεθνής Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού.
Πυρ ομαδόν, προσωπικές αναφορές και τα «προσωπικά βιώματα» που πυροδότησαν την αντιπαράθεση
Οι αντιδράσεις και – ορθότερα – τα ομαδικά πυρά εναντίον του ν/σ και της ηγεσίας του υπουργείου Δικαιοσύνης εδράζονται στο τρίπτυχο:
-‘Άσκηση από κοινού κι εξίσου από τους δύο γονείς της γονικής μέριμνας
-Επικοινωνία του έτερου γονέα με το τέκνο για 1/3 του χρόνου
-Ανοιχτή ερμηνεία για θεσμοθέτηση της εναλλασσόμενης κατοικίας
Ξεχώρισε κατά την πρώτη συνεδρίαση της Ολομέλειας η – αναμενόμενη πάντως – διαφοροποίηση της βουλευτού Μαριέττας Γιαννάκου Κουτσίκου, η οποία ευθέως δήλωσε ότι θα καταψηφίσει (σε περίπτωση ονομαστικής ψηφοφορίας) αν δεν γίνουν δεκτές οι προτεινόμενες τροποποιήσεις στις κρίσιμες διατάξεις του ν/σ και συγκεκριμένα ότι: « από τη στιγμή που δεν αλλάζει το 1/3, το εξίσου και το οριστική εγώ δεν μπορώ να το ψηφίσω» .
Κατηγόρησε μάλιστα η κα Γιαννάκου τον υπουργό για παραβίαση του δικαιώματος ελεύθερης έκφρασης των βουλευτών. Αφορμή στάθηκαν οι δηλώσεις του Κώστα Τσιάρα στο ΘΕΜΑ 104,6 τη Δευτέρα περί «προσωπικών βιωμάτων», ερωτηθέντος του υπουργού σχετικά με τις πολλαπλές τροπολογίες που κατέθεσε η ίδια και η Όλγα Κεφαλογιάννη. «Απ' ό,τι αντιλαμβάνομαι, μπορεί να έχουν ενστάσεις που προέρχονται από προσωπικά βιώματα. Η νομοθέτηση δεν γίνεται με προσωπικά βιώματα, είχε δηλώσει μεταξύ άλλων ο υπουργός, επισημαίνοντας περαιτέρω ότι: «όταν υπάρχουν 10 τροπολογίες σε 10 άρθρα, πιθανότατα κάποιοι θα θέλανε ένα διαφορετικό νομοσχέδιο. Η κυβέρνηση όμως έχει και τη νομοθετική πρωτοβουλία, νομίζω αυτό είναι παραδεκτό. Εμείς θα κάνουμε κάποιες νομοθετικές βελτιώσεις». Είχε κάνει εξάλλου λόγο ο Κ. Τσιάρας για ανυπαρξία προτάσεων, στείρα κριτική και επιχειρηματολογία που δεν σχετίζεται με την πραγματικότητα αναφερόμενος στις ενστάσεις επί του ν/σ που έχουν διατυπωθεί συνολικά.
Τη δική τους απάντηση έδωσαν στη Βουλή οι κυρίες Γιαννάκου και Κεφαλογιάννη, με την πρώτη να αναφέρει χαρακτηριστικά, απευθυνόμενη προσωπικά στον υπουργό: «Κατηγορήσατε όσους κάνουμε προτάσεις ότι δεν ενδιαφερόμαστε για το πραγματικό συμφέρον του παιδιού και ότι παίρνουμε θέση υπέρ του ενός ή άλλου γονέα. Και το αποκορύφωμα ήταν τη Δευτέρα που κατηγορήσατε εμένα και την κυρία Κεφαλογιάννη ότι οι διαφωνίες μας προέρχονται από προσωπικά βιώματα. Σας ευχαριστώ πολύ για το ενδιαφέρον σας, αλλά οι προτάσεις μας προέρχονται από την κοινή λογική και τη γνώση της επιστήμης».
Αν νομίζετε πως όλοι εμείς κάνουμε αντιπολίτευση και υπηρετούμε μικροπολιτικά συμφέροντα, συνέχισε η κα Γιαννάκου απευθυνόμενη στον υπουργό, δεν απορείτε γιατί όλοι οι επιστημονικοί φορείς που κλήθηκαν να συνεισφέρουν, έκαναν τις ίδιες επισημάνσεις; Μάλιστα η βουλευτής της ΝΔ εκτίμησε ότι το προτεινόμενο νομικό πλαίσιο «θα δημιουργήσει περισσότερες προσφυγές» και ότι «υπάρχει ο κίνδυνος να συντηρείται μια μακρόχρονη αντιδικία».
«Προφανώς δεν εμπεριείχε καμία «μομφή» η δική μου τοποθέτηση σε όσα η ίδια μας προβάλλει ως δικές της αντιστάσεις. Εγώ σέβομαι τις διαφορετικές απόψεις», ήταν η ανταπάντηση του Κώστα Τσιάρα στην τοποθέτηση της κυρίας Γιαννάκου.
Από πλευράς της και η Όλγα Κεφαλογιάννη «σήκωσε το γάντι» τονίζοντας: «προσωπικά, στο παρελθόν έχω υποστηρίξει κατά συνείδηση, σοβαρές κοινωνικές μεταρρυθμίσεις, όπως το Σύμφωνο Συμβίωσης για ομόφυλα ζευγάρια. Όχι όμως από προσωπικά βιώματα, κύριε υπουργέ. Αλλά από το ήθος που διδάσκει η ιστορία μας, να μην μιλάμε ποτέ προσωπικά, μόνο πολιτικά, και φυσικά από τις αρχές που επιβάλλει η πίστη μας σε μια σύγχρονη, φιλελεύθερη, δημοκρατική κοινωνία». Υπογράμμισε ότι «η τελική ευθύνη ανήκει στον υπουργό Δικαιοσύνης» αλλά σχολίασε ότι το νομοσχέδιο «αντί να ενώνει, διχάζει, αντί να λύνει, δημιουργεί προβλήματα».
Δεν παρέλειψε εξάλλου η βουλευτής να εγκαλέσει –εμμέσως πλην σαφώς – τον υπουργό για έλλειψη συναινετικής λογικής, αντίθετα με όσα πρεσβεύει η ΝΔ «που γνωρίζει να ακούει, να συνθέτει και να ενώνει», όπως ανέφερε με νόημα. Επέμεινε εξάλλου η Όλγα Κεφαλογιάννη στις ενστάσεις της επί του ν/σ εκτιμώντας εκ νέου ότι οι επίμαχες διατάξεις οδηγούν στο ισόχρονο της γονικής μέριμνας με υποχρεωτική εναλλασσόμενη κατοικία :
«Εξυπηρετείται ο σκοπός; ενισχύεται το συμφέρον του παιδιού; Προστατεύεται με το νέο νομοσχέδιο; η απάντηση δυστυχώς είναι εύκολη: Όχι», τόνισε.
Σε μια τουλάχιστον ιδιαίτερη παρομοίωση του ισχύοντος οικογενειακού δικαίου με «ένα βαρέλι σπουδαίο κρασί πολλών ετών» που «καταστρέφεται αν του ρίξεις δύο σταγόνες δηλητήριο», προχώρησε κατά την τοποθέτησή του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Ραγκούσης.
«Αυτό ακριβώς κάνετε στο οικογενειακό δίκαιο και την ελληνική κοινωνία με το ν/σ και αυτές τις δυο λέξεις δηλητήριο το «εξίσου» και το «1/3» σχολίασε ενώ
κάλεσε τον υπουργό να ζητήσει «συγγνώμη»: «Δύο γυναίκες βουλεύτριες της ΝΔ σας λένε από προσωπικά βιώματα όχι. Οι άντρες, οι μπαμπάδες όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης, δεν ξέρω και από τη ΝΔ, που λέμε όχι , πώς εξηγείται;» Αλλά κάλεσε και τον πρωθυπουργό «να έρθει στη Βουλή να υποστηρίξει το Ν/Σ του».
Δριμύ κατηγορώ εξαπέλυσε εξάλλου κατά του νομοσχεδίου ο βουλευτής Δράμας, τομεάρχης Δικαιοσύνης και εισηγητής της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Θεόφιλος Ξανθόπουλος, ο οποίος χαρακτήρισε «κόλαφο για το ν/σ» την έκθεση της επιστημονικής υπηρεσίας της Βουλής. Περαιτέρω αναφέρθηκε σε μεθόδους κοπτοραπτικής, διχασμό της κοινωνίας και απονομιμοποίηση του ν/σ από την επιστημονική κοινότητα.
Για προσπάθεια επίλυσης με τυπικό, διοικητικό ή δικαστικό τρόπο του θέματος της γονικής μέριμνας χωρίς να διατυπώνει ούτε κουβέντα για το πώς θα στηριχθούν κοινωνικά, οικονομικά και νομικά οι γονείς αλλά και χωρίς να προβλέπει «ούτε ένα μέτρο οικονομικής στήριξης έστω για τα μάτια του κόσμου» κατηγόρησε την κυβέρνηση ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος αναφέρθηκε συνδυαστικά στο «εργασιακό τερατούργημα», όπως χαρακτήρισε το ν/σ που έχει θέσει σε δημόσια διαβούλευση το υπουργείο Εργασίας, λέγοντας ότι θα προστεθεί στους «προηγούμενους νόμους εργασιακής ζούγκλας που ψήφισαν τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και το ΚΙΝΑΛ».
Το ΚΚΕ έχει μιλήσει ξεκάθαρα για την ανάγκη να προβλεφθεί νομικά η κοινή άσκηση της γονικής μέριμνας και η συνεννόηση των δύο γονέων στο θέμα της επιμέλειας το οποίο χρειάζεται να έχει στο επίκεντρο τις ανάγκες και το συμφέρον του παιδιού», υπογράμμισε ο Δημήτρης Κουτσούμπας.
«Δυστυχώς, το νομοσχέδιο δεν καταφέρνει να μείνει στο συμφέρον του παιδιού, όπως οφείλει να είναι το οικογενειακό δίκαιο», ανέφερε κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τη συνεπιμέλεια, η ειδική αγορήτρια του Κινήματος Αλλαγής, Νάντια Γιαννακοπούλου. Χαρακτήρισε και η ίδια «κόλαφο για το ν/σ» την έκθεση της επιστημονικής επιτροπής της Βουλής, αναγνώρισε ότι «με δικαστικές αποφάσεις φασόν έχει αποκλειστεί σε μεγάλο βαθμό η επικοινωνία του ενός γονέα, συνήθως του πατέρα, με το παιδί του». Εκτίμησε όμως, ότι «σε καμία περίπτωση αυτό το νομοσχέδιο δεν μπορεί να χαρακτηριστεί μεταρρύθμιση και έτσι όπως είναι δεν μπορεί να δώσει λύση στα προβλήματα».
«Το πρόβλημα είναι στη δικαστική προσέγγιση και στο δικονομικό πλαίσιο εφαρμογής του οικογενειακού δικαίου», σημείωσε η κα Γιαννακοπούλου και προσέθεσε ότι ναι μεν η από κοινού άσκηση γονικής μέριμνας οφείλει να είναι βασική αρχή αλλά, όταν δεν υπάρχει συμφωνία, δεν μπορεί να επιβληθεί με αυθαίρετες ποσοστώσεις, όπως η επικοινωνία με το 1/3.
Με το «καλημέρα» της πρώτης συνεδρίασης κατατέθηκε, συζητήθηκε και απορρίφθηκε κατά πλειοψηφία (ΝΔ, ΚΙΝΑΛ, Ελληνική Λύση) η ένσταση αντισυνταγματικότητας του ΜέΡΑ25 επί των άρθρων 5 παρ. 2 (για το «συμφέρον του τέκνου») και 13 (για το δικαίωμα επικοινωνίας με τον γονέα, με τον οποίο δεν διαμένει το παιδί). Ο ΣΥΡΙΖΑ τάχθηκε «υπέρ» της αντισυνταγματικότητας των δύο διατάξεων, ενώ το ΚΚΕ δεν συμμετείχε στη ψηφοφορία.
Είναι προφανές ότι «θέμα αντισυνταγματικότητας δεν υπάρχει, υπάρχει πολιτική αντιπαράθεση απόψεων για θέματα που ρυθμίζονται, αλλά ο σεβασμός στο Σύνταγμα είναι μια βασική αρχή που όλοι εδώ πρέπει να σεβόμαστε και οι θέσεις μας να προσέχουμε να μην το ξεπερνούν» ανέφερε επί της ενστάσεως και των σχετικών τοποθετήσεων ο υπουργός Δικαιοσύνης.
«Μπαλώματα» και «μεσοβέζικες λύσεις» που δεν δίνουν απαντήσεις στο πρόβλημα χαρακτήρισε τις προτεινόμενες διατάξεις ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης Κωνσταντίνος Χήτας , ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση για έκπτωση από τις ιδεολογικές αρχές και αξίες και απροθυμία μέτρων για τη δημογραφική πολιτική.
«Όχι μόνο δεν καταργούμε δικαιώματα αλλά ενισχύουμε τα υφιστάμενα» υπογράμμισε από πλευράς του ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Κώτσηρας, επισημαίνοντας ότι το συμφέρον του παιδιού είναι προφανώς συνδεδεμένο με την επικοινωνία και την παρουσία των γονέων στην καθημερινότητα και την ανατροφή του. Υπογράμμισε δε ότι με το ν/σ κλείνουν όλα τα παράθυρα για περιστατικά κακοποιητικής συμπεριφοράς, αναφερόμενος ειδικά στη νομοτεχνική βελτίωση που επήλθε και δια της οποίας όλες οι περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας εξαιρούνται ρητά από τη δυνατότητα προσφυγής σε διαμεσολάβηση.
Ειδικότερα:
- στο άρθρο 1510 του Αστικού Κώδικα, για τη γονική μέριμνα, προστίθεται η φράση «και εξίσου» ώστε το εδάφιο να διαμορφώνεται ως εξής: «Η μέριμνα για το ανήλικο τέκνο είναι καθήκον και δικαίωμα των γονέων (γονική μέριμνα), οι όποιοι την ασκούν από κοινού και εξίσου».
- η περίπτωση ενδοοικογενειακής βίας εξαιρείται από τη δυνατότητα προσφυγής σε διαμεσολάβηση για την άσκηση της γονικής μέριμνας.
- στα σεμινάρια για την επιμόρφωση των δικαστικών λειτουργών περιλαμβάνεται ιδίως η Διεθνής Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού.
Πυρ ομαδόν, προσωπικές αναφορές και τα «προσωπικά βιώματα» που πυροδότησαν την αντιπαράθεση
Οι αντιδράσεις και – ορθότερα – τα ομαδικά πυρά εναντίον του ν/σ και της ηγεσίας του υπουργείου Δικαιοσύνης εδράζονται στο τρίπτυχο:
-‘Άσκηση από κοινού κι εξίσου από τους δύο γονείς της γονικής μέριμνας
-Επικοινωνία του έτερου γονέα με το τέκνο για 1/3 του χρόνου
-Ανοιχτή ερμηνεία για θεσμοθέτηση της εναλλασσόμενης κατοικίας
Ξεχώρισε κατά την πρώτη συνεδρίαση της Ολομέλειας η – αναμενόμενη πάντως – διαφοροποίηση της βουλευτού Μαριέττας Γιαννάκου Κουτσίκου, η οποία ευθέως δήλωσε ότι θα καταψηφίσει (σε περίπτωση ονομαστικής ψηφοφορίας) αν δεν γίνουν δεκτές οι προτεινόμενες τροποποιήσεις στις κρίσιμες διατάξεις του ν/σ και συγκεκριμένα ότι: « από τη στιγμή που δεν αλλάζει το 1/3, το εξίσου και το οριστική εγώ δεν μπορώ να το ψηφίσω» .
Κατηγόρησε μάλιστα η κα Γιαννάκου τον υπουργό για παραβίαση του δικαιώματος ελεύθερης έκφρασης των βουλευτών. Αφορμή στάθηκαν οι δηλώσεις του Κώστα Τσιάρα στο ΘΕΜΑ 104,6 τη Δευτέρα περί «προσωπικών βιωμάτων», ερωτηθέντος του υπουργού σχετικά με τις πολλαπλές τροπολογίες που κατέθεσε η ίδια και η Όλγα Κεφαλογιάννη. «Απ' ό,τι αντιλαμβάνομαι, μπορεί να έχουν ενστάσεις που προέρχονται από προσωπικά βιώματα. Η νομοθέτηση δεν γίνεται με προσωπικά βιώματα, είχε δηλώσει μεταξύ άλλων ο υπουργός, επισημαίνοντας περαιτέρω ότι: «όταν υπάρχουν 10 τροπολογίες σε 10 άρθρα, πιθανότατα κάποιοι θα θέλανε ένα διαφορετικό νομοσχέδιο. Η κυβέρνηση όμως έχει και τη νομοθετική πρωτοβουλία, νομίζω αυτό είναι παραδεκτό. Εμείς θα κάνουμε κάποιες νομοθετικές βελτιώσεις». Είχε κάνει εξάλλου λόγο ο Κ. Τσιάρας για ανυπαρξία προτάσεων, στείρα κριτική και επιχειρηματολογία που δεν σχετίζεται με την πραγματικότητα αναφερόμενος στις ενστάσεις επί του ν/σ που έχουν διατυπωθεί συνολικά.
Τη δική τους απάντηση έδωσαν στη Βουλή οι κυρίες Γιαννάκου και Κεφαλογιάννη, με την πρώτη να αναφέρει χαρακτηριστικά, απευθυνόμενη προσωπικά στον υπουργό: «Κατηγορήσατε όσους κάνουμε προτάσεις ότι δεν ενδιαφερόμαστε για το πραγματικό συμφέρον του παιδιού και ότι παίρνουμε θέση υπέρ του ενός ή άλλου γονέα. Και το αποκορύφωμα ήταν τη Δευτέρα που κατηγορήσατε εμένα και την κυρία Κεφαλογιάννη ότι οι διαφωνίες μας προέρχονται από προσωπικά βιώματα. Σας ευχαριστώ πολύ για το ενδιαφέρον σας, αλλά οι προτάσεις μας προέρχονται από την κοινή λογική και τη γνώση της επιστήμης».
Αν νομίζετε πως όλοι εμείς κάνουμε αντιπολίτευση και υπηρετούμε μικροπολιτικά συμφέροντα, συνέχισε η κα Γιαννάκου απευθυνόμενη στον υπουργό, δεν απορείτε γιατί όλοι οι επιστημονικοί φορείς που κλήθηκαν να συνεισφέρουν, έκαναν τις ίδιες επισημάνσεις; Μάλιστα η βουλευτής της ΝΔ εκτίμησε ότι το προτεινόμενο νομικό πλαίσιο «θα δημιουργήσει περισσότερες προσφυγές» και ότι «υπάρχει ο κίνδυνος να συντηρείται μια μακρόχρονη αντιδικία».
«Προφανώς δεν εμπεριείχε καμία «μομφή» η δική μου τοποθέτηση σε όσα η ίδια μας προβάλλει ως δικές της αντιστάσεις. Εγώ σέβομαι τις διαφορετικές απόψεις», ήταν η ανταπάντηση του Κώστα Τσιάρα στην τοποθέτηση της κυρίας Γιαννάκου.
Από πλευράς της και η Όλγα Κεφαλογιάννη «σήκωσε το γάντι» τονίζοντας: «προσωπικά, στο παρελθόν έχω υποστηρίξει κατά συνείδηση, σοβαρές κοινωνικές μεταρρυθμίσεις, όπως το Σύμφωνο Συμβίωσης για ομόφυλα ζευγάρια. Όχι όμως από προσωπικά βιώματα, κύριε υπουργέ. Αλλά από το ήθος που διδάσκει η ιστορία μας, να μην μιλάμε ποτέ προσωπικά, μόνο πολιτικά, και φυσικά από τις αρχές που επιβάλλει η πίστη μας σε μια σύγχρονη, φιλελεύθερη, δημοκρατική κοινωνία». Υπογράμμισε ότι «η τελική ευθύνη ανήκει στον υπουργό Δικαιοσύνης» αλλά σχολίασε ότι το νομοσχέδιο «αντί να ενώνει, διχάζει, αντί να λύνει, δημιουργεί προβλήματα».
Δεν παρέλειψε εξάλλου η βουλευτής να εγκαλέσει –εμμέσως πλην σαφώς – τον υπουργό για έλλειψη συναινετικής λογικής, αντίθετα με όσα πρεσβεύει η ΝΔ «που γνωρίζει να ακούει, να συνθέτει και να ενώνει», όπως ανέφερε με νόημα. Επέμεινε εξάλλου η Όλγα Κεφαλογιάννη στις ενστάσεις της επί του ν/σ εκτιμώντας εκ νέου ότι οι επίμαχες διατάξεις οδηγούν στο ισόχρονο της γονικής μέριμνας με υποχρεωτική εναλλασσόμενη κατοικία :
«Εξυπηρετείται ο σκοπός; ενισχύεται το συμφέρον του παιδιού; Προστατεύεται με το νέο νομοσχέδιο; η απάντηση δυστυχώς είναι εύκολη: Όχι», τόνισε.
Σε μια τουλάχιστον ιδιαίτερη παρομοίωση του ισχύοντος οικογενειακού δικαίου με «ένα βαρέλι σπουδαίο κρασί πολλών ετών» που «καταστρέφεται αν του ρίξεις δύο σταγόνες δηλητήριο», προχώρησε κατά την τοποθέτησή του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Ραγκούσης.
«Αυτό ακριβώς κάνετε στο οικογενειακό δίκαιο και την ελληνική κοινωνία με το ν/σ και αυτές τις δυο λέξεις δηλητήριο το «εξίσου» και το «1/3» σχολίασε ενώ
κάλεσε τον υπουργό να ζητήσει «συγγνώμη»: «Δύο γυναίκες βουλεύτριες της ΝΔ σας λένε από προσωπικά βιώματα όχι. Οι άντρες, οι μπαμπάδες όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης, δεν ξέρω και από τη ΝΔ, που λέμε όχι , πώς εξηγείται;» Αλλά κάλεσε και τον πρωθυπουργό «να έρθει στη Βουλή να υποστηρίξει το Ν/Σ του».
Δριμύ κατηγορώ εξαπέλυσε εξάλλου κατά του νομοσχεδίου ο βουλευτής Δράμας, τομεάρχης Δικαιοσύνης και εισηγητής της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Θεόφιλος Ξανθόπουλος, ο οποίος χαρακτήρισε «κόλαφο για το ν/σ» την έκθεση της επιστημονικής υπηρεσίας της Βουλής. Περαιτέρω αναφέρθηκε σε μεθόδους κοπτοραπτικής, διχασμό της κοινωνίας και απονομιμοποίηση του ν/σ από την επιστημονική κοινότητα.
Για προσπάθεια επίλυσης με τυπικό, διοικητικό ή δικαστικό τρόπο του θέματος της γονικής μέριμνας χωρίς να διατυπώνει ούτε κουβέντα για το πώς θα στηριχθούν κοινωνικά, οικονομικά και νομικά οι γονείς αλλά και χωρίς να προβλέπει «ούτε ένα μέτρο οικονομικής στήριξης έστω για τα μάτια του κόσμου» κατηγόρησε την κυβέρνηση ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος αναφέρθηκε συνδυαστικά στο «εργασιακό τερατούργημα», όπως χαρακτήρισε το ν/σ που έχει θέσει σε δημόσια διαβούλευση το υπουργείο Εργασίας, λέγοντας ότι θα προστεθεί στους «προηγούμενους νόμους εργασιακής ζούγκλας που ψήφισαν τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και το ΚΙΝΑΛ».
Το ΚΚΕ έχει μιλήσει ξεκάθαρα για την ανάγκη να προβλεφθεί νομικά η κοινή άσκηση της γονικής μέριμνας και η συνεννόηση των δύο γονέων στο θέμα της επιμέλειας το οποίο χρειάζεται να έχει στο επίκεντρο τις ανάγκες και το συμφέρον του παιδιού», υπογράμμισε ο Δημήτρης Κουτσούμπας.
«Δυστυχώς, το νομοσχέδιο δεν καταφέρνει να μείνει στο συμφέρον του παιδιού, όπως οφείλει να είναι το οικογενειακό δίκαιο», ανέφερε κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τη συνεπιμέλεια, η ειδική αγορήτρια του Κινήματος Αλλαγής, Νάντια Γιαννακοπούλου. Χαρακτήρισε και η ίδια «κόλαφο για το ν/σ» την έκθεση της επιστημονικής επιτροπής της Βουλής, αναγνώρισε ότι «με δικαστικές αποφάσεις φασόν έχει αποκλειστεί σε μεγάλο βαθμό η επικοινωνία του ενός γονέα, συνήθως του πατέρα, με το παιδί του». Εκτίμησε όμως, ότι «σε καμία περίπτωση αυτό το νομοσχέδιο δεν μπορεί να χαρακτηριστεί μεταρρύθμιση και έτσι όπως είναι δεν μπορεί να δώσει λύση στα προβλήματα».
«Το πρόβλημα είναι στη δικαστική προσέγγιση και στο δικονομικό πλαίσιο εφαρμογής του οικογενειακού δικαίου», σημείωσε η κα Γιαννακοπούλου και προσέθεσε ότι ναι μεν η από κοινού άσκηση γονικής μέριμνας οφείλει να είναι βασική αρχή αλλά, όταν δεν υπάρχει συμφωνία, δεν μπορεί να επιβληθεί με αυθαίρετες ποσοστώσεις, όπως η επικοινωνία με το 1/3.
Με το «καλημέρα» της πρώτης συνεδρίασης κατατέθηκε, συζητήθηκε και απορρίφθηκε κατά πλειοψηφία (ΝΔ, ΚΙΝΑΛ, Ελληνική Λύση) η ένσταση αντισυνταγματικότητας του ΜέΡΑ25 επί των άρθρων 5 παρ. 2 (για το «συμφέρον του τέκνου») και 13 (για το δικαίωμα επικοινωνίας με τον γονέα, με τον οποίο δεν διαμένει το παιδί). Ο ΣΥΡΙΖΑ τάχθηκε «υπέρ» της αντισυνταγματικότητας των δύο διατάξεων, ενώ το ΚΚΕ δεν συμμετείχε στη ψηφοφορία.
Είναι προφανές ότι «θέμα αντισυνταγματικότητας δεν υπάρχει, υπάρχει πολιτική αντιπαράθεση απόψεων για θέματα που ρυθμίζονται, αλλά ο σεβασμός στο Σύνταγμα είναι μια βασική αρχή που όλοι εδώ πρέπει να σεβόμαστε και οι θέσεις μας να προσέχουμε να μην το ξεπερνούν» ανέφερε επί της ενστάσεως και των σχετικών τοποθετήσεων ο υπουργός Δικαιοσύνης.
«Μπαλώματα» και «μεσοβέζικες λύσεις» που δεν δίνουν απαντήσεις στο πρόβλημα χαρακτήρισε τις προτεινόμενες διατάξεις ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης Κωνσταντίνος Χήτας , ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση για έκπτωση από τις ιδεολογικές αρχές και αξίες και απροθυμία μέτρων για τη δημογραφική πολιτική.
«Όχι μόνο δεν καταργούμε δικαιώματα αλλά ενισχύουμε τα υφιστάμενα» υπογράμμισε από πλευράς του ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Κώτσηρας, επισημαίνοντας ότι το συμφέρον του παιδιού είναι προφανώς συνδεδεμένο με την επικοινωνία και την παρουσία των γονέων στην καθημερινότητα και την ανατροφή του. Υπογράμμισε δε ότι με το ν/σ κλείνουν όλα τα παράθυρα για περιστατικά κακοποιητικής συμπεριφοράς, αναφερόμενος ειδικά στη νομοτεχνική βελτίωση που επήλθε και δια της οποίας όλες οι περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας εξαιρούνται ρητά από τη δυνατότητα προσφυγής σε διαμεσολάβηση.