Τον Νέστορα γνωρίζουμε από τον Όμηρο. Το όνομά του σημαίνει επιστρέφω (νέομαι= ξαναγυρίζω). Γιος του Νηλέα (γιος του Ποσειδώνα) και της Χλωρίδας, βασίλευε στην Πύλο.
Ο Νέστορας πήρε μέρος στην εκστρατεία της Τροίας με 90 καράβια. Είχε πάρει μαζί του και δύο από τους επτά γιους του. Από τον Όμηρο μαθαίνουμε πως ο σοφός και συνετός γέροντας ήταν 70 χρονών και πως είχε ήδη δει δύο γενεές ανθρώπων.
Και κάπως έτσι θα ήταν καθώς είχε πάρει μέρος στην Κενταυρομαχία , στην Αργοναυτική Εκστρατεία, και στο Κυνήγι του Καλυδώνιου Κάπρου. Ο δε Οβίδιος ισχυρίζεται πως έφτασε τα 200 χρόνια....
Στην Ιλιάδα έχει τα επίθετα "γλυκομίλητος, μελίρρυτος, οξύφωνος ρήτορας" Όλοι εκτιμούσαν τις σοφές συμβουλές του και πάντα ζητούσαν τη γνώμη του.
Στα διαλείμματα του πολέμου συγκέντρωνε τους Δαναούς και του άρεσε να τους διηγείται τα γεγονότα και τις περιπέτειες ιδιαίτερα της Κενταυρομαχίας.
Οταν τελείωσε ο πόλεμος της Τροίας, ο Νέστορας γύρισε στην Πύλο.
Στην εικόνα, (Απουλικός κρατήρας ,4ος π΄Χ Κρατικά Μουσεία Βερολίνο), δέχεται με ευγένεια στο παλάτι του τον Τηλέμαχο, τον γιο του Οδυσσέα, που ήρθε να μάθει νέα για τον πατέρα του.
Περίπου 14 χιλ. από την σημερινή Πύλο, στο λόφο Επάνω Εγκλιανό, βρίσκεται το παλάτι του Νέστορα. (Ανασκαφές Καρλ Μπλέγκεν). Είναι το καλύτερα διατηρημένο και μεγαλύτερο από όλα τα Μυκηναικά παλάτια .
Στην πάνω εικόνα, (αναπαράσταση ) είναι ο λαμπρότερος χώρος του ανακτόρου του Νέστορα, η αίθουσα του θρόνου (δόμος). Στην κάτω εικόνα, όπως σώζεται σήμερα. Στη μέση ήταν η μεγάλη πήλινη εστία. Τέσσερις κολόνες γύρω της στήριζαν το υπερώο και το οπαίο απ΄ όπου φωτιζόταν η αίθουσα. Υπέροχες τοιχογραφίες στόλιζαν τους τοίχους και το πάτωμα ήταν σκεπασμένο με τετράγωνες πλάκες με σχέδια.
Το θαυμάσιο παλάτι του Νέστορα καταστράφηκε από φωτιά τον 12ο αι πΧ από τους Δωριείς. Σώθηκαν όμως πάνω από 600 πήλινες πινακίδες της μινωικής γραφής Β΄του αρχείου του ανακτόρου.
Κοντά στο ανάκτορο βρέθηκαν τρεις βασιλικοί θολωτοί τάφοι. Ένας από αυτούς ξεχωρίζει από τα πλούσια κτερίσματά του. Υποθέτουμε πως είναι ο βασιλικός τάφος του σοφού Νέστορα.
Γράφει η Σοφία Δημητριάδου-Κοκκίνου
πηγή: Facebook/Ελλάδα Ιστορία Πολιτισμός