Αύξηση της τάξης των 100 ευρώ θα δουν οι δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης το 2027, προκειμένου να ανταπεξέλθουν στα ενεργειακά κόστη, σύμφωνα με όσα προκύπτουν από την έγκριση του ελληνικού Σχεδίου για το Κοινωνικό Κλιματικό Ταμείο.
Χαρακτηριστικά αναφέρεται πως: «Αύξηση του επιδόματος θέρμανσης για 780.000 δικαιούχους ετησίως που λαμβάνουν επίδομα θέρμανσης. Από το 2027 θα λάβουν επιπλέον 100 ευρώ το χρόνο για την περίοδο 2027-2032, με στόχο να απορροφάται ένα σημαντικό μέρος της επιβάρυνσης στο πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και το υγραέριο για θέρμανση».
Από φέτος κιόλας, ξεκινά και το πρόγραμμα κατασκευής κοινωνικών κατοικιών για χιλιάδες νοικοκυριά. Την συγκεκριμένη αύξηση επιβεβαίωσε και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης, ο οποίος μιλώντας στο ΕΡΤnewsμ σημείωσε: «Το επίδομα θέρμανσης θα αυξηθεί κατά 100 ευρώ λόγω του Κοινωνικού Κλιματικού Ταμείου».
Παράλληλα ο κ. Παπαθανάσης προανήγγειλε ένα νέο πρόγραμμα το οποίο θα ανοίξει στα τέλη Νοεμβρίου, που αφορά τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα. «Έχουμε μεταφέρει πόρους για πολύ μικρές επιχειρήσεις για να μπορούν να λάβουν δάνειο με σχεδόν μηδενικό επιτόκιο, δηλαδή 0,35%». Πρόσθεσε ότι θα διατεθούν πέντε δισ. για τις ανάγκες του προγράμματος.
Την ίδια ώρα, διευκρίνισε ότι «τα 18 δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης αφορούσαν ανακαινίσεις νοσοκομείων, έργα υποδομών, προληπτικές εξετάσεις, τον αυτοκινητόδρομο Ε-65, τον ΒΟΑΚ στην Κρήτη κλπ», εξηγώντας με αυτόν τον τρόπο ότι αυτά είναι μέτρα «αφορούν τους πολλούς και όχι τους λίγους».
«Τα άλλα 18 δισ. αφορούν στο δανειακό σκέλος. Εκεί το 60% έλαβαν δάνεια, μικρομεσαίες επιχειρήσεις και το 40% μεγάλες επιχειρήσεις. Ναι, οι μεγάλες επιχειρήσεις είχαν μεγαλύτερα επιχειρηματικά σχέδια, αλλά εδώ δεν πρέπει να δαιμονοποιούμε την μεγάλη επιχειρηματικότητα γιατί είναι ο μεγαλύτερος εργοδότης στην Ελλάδα».
«Στα 4 δισ. τα μέτρα στήριξης για την καθημερινότητα των πολιτών»
Όπως υπογράμμισε, «η Ελλάδα είναι μία από τις 2-3 χώρες που μπορεί να ανακοινώνει μέτρα και κατ’ ουσίαν να φέρνει το μέρισμα της ανάπτυξης στους συμπολίτες μας. Έχουμε δέκα χώρες που βρίσκονται στον προθάλαμο ενισχυμένης εποπτείας στην Ευρώπη και τις υπόλοιπες που δεν μπορούν να ανακοινώσουν μέτρα».
«Με τη φορολογική μεταρρύθμιση 1,8 δισ. ευρώ και 2,2 δισ. για το 2027, φτάνουμε στα 4 δισ. μέτρα που ανακοινώθηκαν για να στηριχθεί η καθημερινότητα των συμπολιτών μας, αλλά και η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα», συμπλήρωσε.
Έπειτα, ο κ. Παπαθανάσης στάθηκε στο ζήτημα των τιμών των καυσίμων που βρίσκονται στα ύψη, λέγοντας ότι «θα πρέπει να περιμένουμε. Έχουμε δυνάμεις να στηρίξουμε, αλλά όχι μεγάλες δυνάμεις».
Για το Σπίτι μου 3: Διευρυμένα ηλικιακά και εισοδηματικά κριτήρια»
Σχετικά με το Σπίτι μου 3, διευκρίνισε ότι «το στεγαστικό είναι πολύ σοβαρό πρόβλημα, δεν λύνεται με μία μόνο δράση», ενώ σημείωσε ότι «το ηλικιακό κριτήριο είναι διευρυμένο έως 55 έτη, ενώ τα εισοδηματικά κριτήρια είναι επίσης διευρυμένα».
«Θα υπάρξει επίσης διευρυμένη διαφάνεια ακινήτου: Για μια οικογένεια που έχει πάνω από 4 παιδιά, θα προστίθενται 10 τετραγωνικά για κάθε παιδί. Και βεβαίως αυξημένη τιμή αξίας ακινήτου. Από 250.000 πάμε στις 300.000 ευρώ και το δάνειο από 190.000 μπορεί να φτάσει 230.000 ευρώ», συμπλήρωσε.
Γράφει ο Παναγιώτης Θεοδωρόπουλος
