Αναζήτηση

Ρευματοκλοπές: Αυξήθηκαν κατακόρυφα τα πρόστιμα για τους παραβάτες

Ρευματοκλοπές: Αυξήθηκαν κατακόρυφα τα πρόστιμα για τους παραβάτες

Διπλά θα πρέπει να το ξανασκεφτούν όσοι θέλουν να καταναλώνουν ηλεκτρική ενέργεια χωρίς να πληρώνουν, καθώς από την 1η Απριλίου τέθηκαν σε ισχύ νέες οικονομικές κυρώσεις για τις ρευματοκλοπές, αρκετά πιο αυστηρές σε σχέση με αυτές που εφαρμόστηκαν τον Αύγουστο του 2025.

Συγκεκριμένα, με απόφαση της ΡΑΑΕΥ, η χρέωση διαμορφώνεται στα 56,605 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα για τους οικιακούς καταναλωτές, αυξημένη κατά 14% σε σχέση με το προηγούμενο επίπεδο.

Για τους μη οικιακούς καταναλωτές, όπως οι επιχειρήσεις, η χρέωση ανέρχεται στα 59,845 λεπτά ανά κιλοβατώρα, με αύξηση 6%.

Για τους δικαιούχους ΚΟΤ Α το πέναλτι διαμορφώνεται στα 25,804 λεπτά ανά κιλοβατώρα, για τους δικαιούχους ΚΟΤ Β στα 35,704 λεπτά και για τους δικαιούχους ΚΟΤ Γ στα 22,054 λεπτά, με τις αυξήσεις να φτάνουν αντίστοιχα το 25%, το 18% και το 31%.

Την ίδια ώρα, η ΡΑΑΕΥ διατήρησε σταθερές τις αποζημιώσεις που καταβάλλονται για να καλυφθεί το κόστος του ΔΕΔΔΗΕ από την αντιμετώπιση του φαινομένου, όπως εργατοώρες και χρήση υπηρεσιακών οχημάτων.

Για οικιακούς καταναλωτές και επιχειρήσεις με μονοφασική παροχή χαμηλής τάσης, το ποσό κυμαίνεται από 294,54 έως 407,07 ευρώ, ανάλογα με το αν θα χρειαστεί αντικατάσταση μετρητή.

Για τριφασική παροχή χαμηλής τάσης, η αποζημίωση διαμορφώνεται στα 330,11 ή 461,65 ευρώ, ενώ για εμπορικούς καταναλωτές μέσης τάσης στα 365,68 ή 662,21 ευρώ, ανάλογα με την εγκατάσταση νέου ρολογιού.

Υπενθυμίζεται, ότι εκτός από τις οικονομικές κυρώσεις που επιφέρει, η ρευματοκλοπή αποτελεί ποινικό αδίκημα που μπορεί να επιφέρει φυλάκιση έως 2 χρόνια.

Γράφει η Ελένη Στάμου 

πηγή: aftodioikisi

logo light footer