Αναζήτηση

Τρίτεκνοι: Ρύθμιση για αλλαγές στις προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ

Τρίτεκνοι: Ρύθμιση για αλλαγές στις προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ

Ρύθμιση για τις προσλήψεις στο Δημόσιο που αφορά τους τρίτεκνους σε σχέση με αιτήσεις για τους διορισμούς μέσω ΑΣΕΠ, χρησιμοποιώντας ευεργετικές διατάξεις ανάλογες των πολυτέκνων φέρνει νομοσχέδιο του υπουργείο Εσωτερικών που δόθηκε για δημόσια διαβούλευση.

Το νομοσχέδιο Τετάρτη με τίτλο «Ρυθμίσεις για το ανθρώπινο δυναμικό του δημοσίου τομέα, τις Οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών, την ενίσχυση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, το Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς και λοιπές διατάξεις», τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση στις 24 Δεκεμβρίου, η οποία θα ολοκληρωθεί την Πέμπτη 8 Ιανουαρίου 2026 και ώρα 09:00.

Στην συγκεκριμένη ρύθμιση που εντάσσεται στο άρθρο 14, προβλέπεται η διά βίου αναγνώριση της τριτεκνικής ιδιότητας, όπως ισχύει για την πολυτεκνική.  Με λίγα λόγια, η οικογένεια δεν θα χάνει τα δικαιώματα της τριτεκνίας όταν ένα παιδί της ενηλικιώνεται ή ολοκληρώνει τις σπουδές του.

Ειδικότερα στο άρθρο 14, το νομοσχεδίου, με τον τίτλο: «Ρυθμίσεις για την ενίσχυση τρίτεκνων οικογενειών στο πλαίσιο προσλήψεων μέσω Α.Σ.Ε.Π. – Τροποποίηση άρθρου 64 ν. 4590/2019», προβλέπεται:

Στο άρθρο 64 του ν. 4590/2019 (Α’ 17), περί της ιδιότητας τρίτεκνου γονέα και τέκνου τρίτεκνης οικογένειας, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) στο εισαγωγικό εδάφιο οι λέξεις «στις διατάξεις του ν. 2190/1994 (Α’ 28)» αντικαθίστανται από τις λέξεις «στον ν. 4765/2021 (Α’ 6)», αβ) οι περ. α) και β) αντικαθίστανται, γ) προστίθεται παρ. 2 και, μετά από νομοτεχνικές βελτιώσεις, το άρθρο 64 διαμορφώνεται ως εξής:

«Άρθρο 64

  1. Όπου στον ν. 4765/2021 (Α’ 6) αναφέρεται η ιδιότητα τρίτεκνου γονέα και η ιδιότητα τέκνου τρίτεκνης οικογένειας ισχύουν οι ακόλουθοι ορισμοί:

α) Ως τρίτεκνος γονέας νοείται ο γονέας τριών (3) τέκνων από έναν (1) ή περισσότερους γάμους ή σύμφωνα συμβίωσης ή νομίμως αναγνωρισθέντων ή υιοθετημένων, είτε αυτά είναι ανήλικα, οπότε οι γονείς έχουν τη γονική μέριμνα και επιμέλεια, είτε ενήλικα. Για την αναγνώριση της τριτεκνικής ιδιότητας της μητέρας δεν απαιτείται τα τέκνα να έχουν γεννηθεί εντός γάμου ή συμφώνου συμβίωσης.

β) Ως τέκνο τρίτεκνης οικογένειας νοείται το τέκνο τρίτεκνου γονέα το οποίο δεν έχει συνάψει γάμο ή σύμφωνο συμβίωσης και δεν έχει συμπληρώσει το εικοστό πέμπτο (25ο) έτος της ηλικίας του ή φοιτά σε ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα και σε αναγνωρισμένα ως ομοταγή εκπαιδευτικά ιδρύματα της αλλοδαπής ή εκπληρώνει τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις και δεν έχει συμπληρώσει το τριακοστό (30ό) έτος της ηλικίας του. Στα τέκνα αυτά συνυπολογίζονται και όσα έχουν οποιαδήποτε αναπηρία σε ποσοστό εξήντα επτά τοις εκατό (67%) και άνω, ισοβίως, ανεξαρτήτως ηλικίας.

  1. Οι γονείς που αποκτούν την τριτεκνική ιδιότητα βάσει της περ. α) της παρ. 1, τη διατηρούν ισόβια και απολαμβάνουν ισόβια τα δικαιώματα που απορρέουν από αυτήν».

Γράφει ο Νίκος Κοκκινόπουλος 

πηγή: aftodioikisi

logo light footer