Αναζήτηση

Μικρά Ασία: Από την Εκστρατεία στην Καταστροφή Αγωνιστικές και Εκκλησιαστικές Μορφές

Μικρά Ασία: Από την Εκστρατεία στην Καταστροφή Αγωνιστικές και Εκκλησιαστικές Μορφές

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η 9η κατά σειρά εκδήλωση τιμής και μνήμης για το επετειακό έτος της εκατονταετηρίδας από την Μικρασιατική Καταστροφή. Σε συνδιοργάνωση της Ιεράς Μητροπόλεώς μας και του Δήμου Ευρώτα Λακωνίας, την Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2022 έλαβε χώρα στο Πνευματικό Κέντρο Σκάλας η ημερίδα με τίτλο: ‘‘Μικρά Ασία: Από την Εκστρατεία στην Καταστροφή. Αγωνιστικές και Εκκλησιαστικές Μορφές’’.

Αρχικά εκ μέρους της Οργανωτικής Επιτροπής των Επετειακών Εκδηλώσεων της Ι. Μητροπόλεώς μας ο Πανοσ. Αρχιμ. κ. Ραφαήλ Τσάλτας, καλωσόρισε τους συνέδρους και τους ακροατές και ύστερα χαιρετισμό απεύθυνε ο Δήμαρχος Ευρώτα κ. Δήμος Βέρδος ως συνοικοδεσπότης της βραδιάς.

Συντονιστής της ημερίδας ήταν ο κ. Δημήτρης Βαχαβιώλος Δρ Βυζαντινής Ιστορίας και μέλος ΕΔΙΠ του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Πρώτος τον λόγο έλαβε ο κ. Αλέξιος Λεοντής Στρατηγός εα. Νομικού Σώματος ο οποίος ανέπτυξε την παρουσίασή του με τίτλο ‘’Το χρονικό της Μικρασιατικής Καταστροφής’’. Στην παρουσίαση αυτή θα έγινε αρχικά σύντομη  αναφορά στην μακραίωνη παρουσία του Ελληνισμού στη Μικρά Ασία, ενώ στη συνέχεια θα έγινε περιγραφή της κατάστασης που έζησαν οι εκεί ελληνικοί πληθυσμοί μετά την επικράτηση των Νεότουρκων και την ενεργή συμπαράταξη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στις σχετικές δυνάμεις κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Στην συνέχεια θα έγινε αναφορά στις πολιτικές, πολιτικές και διπλωματικές συνθήκες που οδήγησαν στη Μικρασιατική εκστρατεία και εν τέλει στην κατάρρευση του μετώπου του 1922. Δεν παραλήφθηκε επίσης να αναφερθεί και η παρουσία στρατιωτών και αξιωματικών από την Λακωνία και κυρίως από τη Σπάρτη στη Μικρασιατική εκστρατεία εστιάζοντας περισσότερο στην προσωπικότητα του Σπαρτιάτη Αξιωματικού Αθ. Σακκέτα.

Δεύτερος ομιλητής ήταν ο κ. Χρήστος Κουφάκος, Ιστορικός- Ερευνητής, MSc Σύγχρονης Ιστορίας, και υπ. MScDigitalMarketing ο οποίος ανέπτυξε την παρουσίασή του με τίτλο ‘’Εικόνες και Μνήμες της Προσφυγιάς: Ο Παπά-Δημητρός Ινεμπολίδης της Στεφανιάς’’ εξιστόρησε τον βίο και το πλούσιο έργο του παπά-Δημητρού Ινεμπολίδη, ο οποίος υπήρξε εφημέριος στη Στεφανιά Λακωνίας. Σημαντικό ρόλο στην επιλογή του συγκεκριμένου προσώπου διαδραμάτισε η καταγωγή και η προσωπική ιστορία που είχε ο παπά-Δημητρός, ο οποίος «ξεριζώθηκε» μαζί με την οικογένειά του από τον Πόντο, με τους διωγμούς που υπέστησαν οι ορθόδοξοι Έλληνες στη Μ. Ασία. Ακόμη πραγματοποιήθηκε μια σύντομη ιστορική αναδρομή στην έλευση των προσφύγων στον ελλαδικό χώρο και πιο συγκεκριμένα στη Λακωνία. Εν συνεχεία, έγινε αναφορά στα βιογραφικά στοιχεία του παπά-Δημητρού και στο πώς ο ίδιος έλαβε την απόφαση να ιερωθεί. Τέλος, μεγάλη βαρύτητα δόθηκε στα έργα τα οποία έγιναν επί της θητείας του, με τη χρήση συνεντεύξεων και αρχειακού υλικού. Με τις εύστοχες αναφορές, βιβλιογραφικές και μη, σκιαγραφήθηκε ο βίος ενός κληρικού της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, ο οποίος απ’ τον απόλυτο ξεριζωμό έφτιαξε μια καινούργια ζωή και διέπρεψε με τα ιερατική, φιλανθρωπική και κοινωνική διακονία του.

Τρίτος ομιλητής ήταν ο κ. Φάνης Λάζαρης, τραπεζικός υπάλληλος και μέλος του Συνδέσμου Ποντίων Λακωνίας και η παρουσίασή του είχε τίτλο ‘’Εθνομάρτυρας Μητροπολίτης Σμύρνης Χρυσόστομος. Η ζωή του- Η προσφορά του- Το μαρτύριό του’’. Στην εκτενή του ομιλία αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στις συνθήκες της γέννησής του το 1867 στην Τρίγλια της Προποντίδος. Τόνισε την σημαντικότητα της οικογένειας του Αγίου, που άλλωστε ήταν αυτή που του μετέδωσε αγάπη για το Χριστό και τα ελληνοχριστιανικά ιδεώδη. Ακόμη αναφέρθηκε και τόνισε την αγάπη του εθνοιερομάρτυρος για τη γνώση η οποία τον έκανε να διακριθεί, διαμορφώνοντας παράλληλα ένα χαρακτήρα ακέραιο και φιλάνθρωπο.  Μεταξύ άλλων χαρακτήρισε τον Άγιο ως άνθρωπο της εν Χριστώ ζωής, μαχητή, ενάντιο της μετριότητας και τη μοιρολατρικής διαθέσεως. Τονίστηκε ακόμη η έντονη αγωνιστική διάθεση και η ευθεία αντιμετώπιση της πραγματικότητας. Επίσης αναφέρθηκε στα έργα του ως μητροπολίτης Δράμας και μετέπειτα Σμύρνης. Παρέθεσε όλο το χρονικό πλαίσιο των κρίσιμων ημερών από το οποίο κατέληξε στο βασανιστικό και μαρτυρικό τέλος του Αγίου Χρυσοστόμου.

Την αποφώνηση της εκδήλωσης πραγματοποίησε μετέφερε τις πατρικές ευχές ευλογίες και ευχαριστίες του Σεβασμιωτάτου  Ποιμενάρχου μας προς τους συντελεστές της εκδήλωσης, ο εκπρόσωπος του και Ιεροκήρυκας της Ι. Μητροπόλεώς μας Πανοσ. Αρχιμ. κ. Ευστάθιος.

Την εκδήλωση τίμησαν μεταξύ άλλων με την παρουσία τους ο Βουλευτής κ. Αθ. Δαβάκης, ο Ταξίαρχος του ΚΕΕΜ Σπάρτης κ. Κ. Πολίτης, ο Αστυνομικός Δντης Λακωνίας κ. Β. Τσιγαρίδης, ε.α. αξιωματικοί, πλήθος κληρικών και λαϊκών της ευρύτερης περιοχής.

ΕΚ ΤΗΣ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Δείτε εδώ όλη την εκδήλωση: Εκδήλωση

(φωτογραφίες: Λάμπρος Λαμπρόπουλος)

unnamed-1.png

unnamed-3.jpg

unnamed-7.png

unnamed-6.png

unnamed-5.png

unnamed-2.jpg

logo light footer