Αναζήτηση

Τι συμβαίνει όταν κλείνουν τα σχολεία;

Τι συμβαίνει όταν κλείνουν τα σχολεία;

Σε λίγο τα σχολεία κλείνουν κι αυτό σημαίνει πως τα  παιδιά  μας θα τα έχουμε στο σπίτι όλη την ημέρα. Η  πρώτη εβδομάδα συνήθως περνάει γρήγορα και τα παιδιά δείχνουν ενθουσιασμένα που δεν έχουν σχολείο. Ασχολούνται με τα παιχνίδια τους κάνουν πολλά πράγματα μόνα τους και δεν γκρινιάζουν ιδιαίτερα.

Πολλοί γονείς θεωρούν πως αφού το παιδί πέρασε 9 μήνες στο σχολείο, το καλοκαίρι οφείλουν να το αφήσουν ελεύθερο να μην κάνει τίποτα ή να κάνει μόνο αυτά που θέλει. Συνήθως αυτό που θέλουν σήμερα τα παιδιά (λόγω τρόπου ζωής και έλλειψης άλλων επιλογών) είναι να βρίσκονται μπροστά σε μια οθόνη, υπολογιστή, τηλεόρασης κλπ. Οι περισσότεροι γονείς δουλεύουν και το καλοκαίρι. Σίγουρα όμως μπορούν να βρουν και να αφιερώσουν κάποιες ώρες με τα παιδιά τους.

Τι γίνεται λοιπόν όταν ο πρώτος ενθουσιασμός -χωρίς σχολείο- περνάει και τα παιδιά μας αρχίζουν να λένε τη φράση: «Μαμά… βαριέμαι…»; Αρχίζουν να γκρινιάζουν, να είναι δύστροπα και εμείς να χάνουμε κάθε μέρα την υπομονή μας όλο και πιο πολύ…;

Φυσικά δεν μπορούμε απλά να τα τοποθετήσουμε μπροστά σε μια οθόνη να βλέπουν παιδικά. Είναι το πιο εύκολο σίγουρα, όμως δεν προσφέρει απολύτως τίποτα στα παιδιά και είναι – μάλλον - βλαβερό για το μυαλό και την ψυχολογία τους.

Σκεφτείτε το αναπτυσσόμενο μας μυαλό σαν έναν μυ. Εάν το παιδί σταματήσει να το χρησιμοποιεί, τότε μπορεί να το χάσει. Στην πραγματικότητα χωρίς τακτική επαφή με βιβλία και μαθησιακές δραστηριότητες, τα παιδιά μπορεί να χάσουν σημαντικές μαθησιακές ικανότητες κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Ποιες δραστηριότητες προτείνονται;

Είναι ευκαιρία να κάνουμε δημιουργικές δραστηριότητες μαζί με τα παιδιά.....

 

logo light footer