Οι εξετάσεις στα Λύκεια ξεκίνησαν, ακολουθούν τα Γυμνάσια και η αυλαία κλείνει με τις Πανελλαδικές Εξετάσεις. Υπάρχει, όμως, και μια ομάδα μαθητών, που εξετάζονται διαφορετικά, δηλαδή, με τον προφορικό τρόπο αξιολόγησης. Η απαλλαγή από γραπτές εξετάσεις και η διενέργεια προφορικών εξετάσεων αποτελούν ζητήματα που προβληματίζουν μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς.
Θα προσπαθήσω μ’ αυτό το κείμενο να δώσω μερικές απλουστευμένες οδηγίες για τον τρόπο και τη διαδικασία της προφορικής εξέτασης. Αυτές οι συμβουλές χρησιμεύουν στους εκπαιδευτικούς, που εξετάζουν, αλλά και διδάσκουν παιδιά με δυσλεξία, στους γονείς για να γνωρίζουν τι απαιτείται στη σχολική προετοιμασία των παιδιών τους, καθώς και στους μαθητές, που εξετάζονται και προετοιμάζονται για τις προφορικές εξετάσεις.
Παρατίθενται παρακάτω σύντομες συμβουλές:
- Να διαβάζονται τα θέματα δυνατά και πολλές φορές από τον υπεύθυνο. Τα θέματα να παρουσιάζονται βήμα – βήμα και να ελέγχεται, αν τα έχει γράψει σωστά ο μαθητής.
- Να επαναλάβει ο καθηγητής μόνος του την εκφώνηση και να ζητά από τον μαθητή να την επαναλάβει, χωρίς να τη διαβάσει και στη συνέχεια να ζητά από τον μαθητή, αν μπορεί να εξηγήσει τι ζητά το θέμα.
- Ο εκπαιδευτικός να μιλά αργά και καθαρά και να ζητά να επαναλάβει ο μαθητής τι κατάλαβε.
- Οι μαθητές με ΜΔ χαρακτηρίζονται από σημαντικά προβλήματα απόδοσης προσοχής και η εξέταση πρέπει να γίνεται σε ήσυχο περιβάλλον χωρίς εξωτερικές επιδράσεις (θόρυβοι, κίνηση κλπ.)
- Τα γραπτά κείμενα (διαγωνίσματα) θα πρέπει να φροντίσουμε να είναι όσο το δυνατόν αραιογραμμένα και με σωστή και ευανάγνωστη γραμματοσειρά
- Οι μαθητές με ΜΔ μπορεί να έχουν προβλήματα στην ακουστική και οπτική αντίληψη λέξεων ή σύνθετων σχημάτων και καλό θα ήταν να χρησιμοποιούνται απλές οπτικές απεικονίσεις του προβλήματος (σχήματα, εποπτικά μέσα).
Οι μαθητές με ΜΔ δεν μπορούν να επιλέξουν τη στρατηγική αντιμετώπισης μιας κατάστασης και τις ενέργειες, που πρέπει να κάνουν, όταν οδηγηθούν σε αδιέξοδο........
