Έρχεται κούρεμα στα χρέη και 50% μείωση στα τιμολόγια της ΔΕΗ για τους Δήμους
Η χθεσινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ σημαδεύτηκε από εκτενή ενημέρωση για κρίσιμα ζητήματα που αφορούν την οικονομική βιωσιμότητα των δήμων ψς προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας: το ενεργειακό κόστος, τις οφειλές των ΔΕΥΑ προς τη ΔΕΗ, το τέλος ταφής, καθώς και τη διαχείριση των αποθεματικών του Πράσινο Ταμείο.
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Λάζαρος Κυρίζογλου, και ο δήμαρχος Ρεθύμνου, Γιώργος Μαρινάκης, παρουσίασαν τις εξελίξεις και τις διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση και τους αρμόδιους φορείς.
Μείωση τιμής ηλεκτρικού ρεύματος για τους Δήμους
Ο κ. Κυρίζογλου αναφέρθηκε σε συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον Πρωθυπουργό, με τη συμμετοχή του οικονομικού επιτελείου, του Υπουργείου Εσωτερικών και της ΔΕΗ. Εκεί όπως ενημέρωσε δόθηκε σαφής κατεύθυνση να εξεταστεί η μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος και για τους Δήμους.
Σε μεταγενέστερη συνάντηση στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ έθεσε ευθέως το ζήτημα:
Εφόσον μειώθηκε η τιμή ρεύματος για 136.000 ευάλωτα νοικοκυριά και για τους αγρότες, γιατί να μη μειωθεί και για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, η οποία διαχειρίζεται βασικές κοινωνικές υποδομές;
Η απάντηση του Υπουργού ήταν ότι το θέμα επεξεργάζεται και θα προχωρήσει, υπό την προϋπόθεση ότι θα αντιμετωπιστεί πρώτα το ζήτημα των οφειλών των ΔΕΥΑ προς τη ΔΕΗ.
Οι οφειλές των ΔΕΥΑ και ο νέος Κώδικας
Σύμφωνα με την ενημέρωση που υπάρχει από τον ίδιο τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Λιβάνιο, μετά την ψήφιση του νέου Κώδικα που περιλαμβάνει και τις ΔΕΥΑ, θα διατεθούν αρχικά 200 εκατ. ευρώ, με προοπτική να φτάσουν τα 500 εκατ. ευρώ, για τη ρύθμιση των οφειλών προς τη ΔΕΗ.
Η μέθοδος θα είναι «αλυσιδωτή» δηλαδή με ρύθμιση χρεών → εξομάλυνση σχέσης με ΔΕΗ → ειδικό τιμολόγιο ή μείωση κόστους για την Αυτοδιοίκηση.
Ο κ. Κυρίζογλου μάλιστα ανέφερε ότι συζητείται μείωση έως και 50%, χωρίς όμως να έχει οριστικοποιηθεί το ποσοστό.
Παρέμβαση Μαρινάκη: Κούρεμα και ειδικό τιμολόγιο
Ο κ. Μαρινάκης, ως πρόεδρος της ΕΔΕΥΑ, έθεσε πιο αυστηρούς όρους. Όπως είπε δεν έχει νόημα να δοθούν 200 εκατ. ευρώ στη ΔΕΗ χωρίς κούρεμα των οφειλών και θεσμοθέτηση ειδικού τιμολογίου για την Αυτοδιοίκηση.
Όπως ενημερώση ο Πρόεδρος της Ένωσης των ΔΕΥΑ η νέα ρύθμιση προβλέπει ότι:
- Οι δήμοι θα εγγυώνται τις ρυθμίσεις των ΔΕΥΑ.
- Θα υπάρχει έτος αναφοράς το 2021.
- Η επιβάρυνση θα αντιμετωπιστεί αναλογικά, βάσει της ενεργειακής επιβάρυνσης κάθε επιχείρησης.
Ο δήμαρχος Ρεθύμνου υπογράμμισε ότι η ΔΕΗ έχει εγγράψει επισφάλειες ύψους 2,2 δισ. ευρώ και δεν μπορεί να αγνοήσει το θέμα κουρέματος, ιδίως όταν μέρος των οφειλών συνδέεται με τη γενικευμένη ενεργειακή κρίση και τις πολιτικές επιλογές προηγούμενων ετών.
Επιπλέον, επεσήμανε ότι και η ΡΑΑΕΕ θεωρεί εύλογη τη συζήτηση για ειδικό τιμολόγιο στην Αυτοδιοίκηση.
Τέλος ταφής: Αναμονή ανταποδοτικών παροχών
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ έθεσε στον Υπουργό Περιβάλλοντος και το ζήτημα του τέλους ταφής απορριμμάτων, ζητώντας την άμεση επιστροφή των χρημάτων στους δήμους με τη μορφή παροχών (π.χ. απορριμματοφόρα ανακύκλωσης, εξοπλισμός κ.ά.).
Η απάντηση του Υπουργείου ήταν ότι η διαδικασία θα προχωρήσει το συντομότερο δυνατόν.
Για πολλούς δήμους, το θέμα αυτό είναι κομβικό, καθώς συνδέεται με την υλοποίηση τοπικών σχεδίων ανακύκλωσης και κυκλικής οικονομίας.
Πράσινο Ταμείο: 5–6 δισ. αποθεματικό
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η αναφορά του κ. Κυρίζογλου στα αποθεματικά του Πράσινου Ταμείου που φτάνουν τα 5 δισ. ευρώ αποθεματικό με βάση στοιχεία 2025 και με εκτίμηση ότι θα φτάσει τα 6 δισ. εντός του 2026.
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ ζήτησε να διατεθεί 1–1,5 δισ. ευρώ για Αστικές αναπλάσεις, Παιδικές χαρές, Απαλλοτριώσεις ακινήτων με δικαστικές αποφάσεις και προστασία κοινόχρηστων χώρων που κινδυνεύουν με αποχαρακτηρισμό. Παράλληλα, ζήτησε αλλαγή στη σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ταμείου, ώστε να συμμετέχει και εκπρόσωπος της Αυτοδιοίκησης, όπως ίσχυε στο παρελθόν με το ΕΤΕΡΠ. Ο Υπουργός ήταν και εδώ θετικός και δεσμεύτηκε να το διερευνήσει.
πηγή: myota

