Αναζήτηση

Ψήφισμα της ΚΕΔΕ για Τέμπη και διαφορετικές αντιδράσεις από Δήμους

Ψήφισμα της ΚΕΔΕ για Τέμπη και διαφορετικές αντιδράσεις από Δήμους

Ψήφισμα του ΔΣ της ΚΕΔΕ για το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών και διαφορετικές αντιδράσεις από δήμους

Το ΔΣ της ΚΕΔΕ εξέδωσε ψήφισμα για το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών το οποίο προέκυψε πολύ λιτό για να είναι ευρύτερα αποδεκτό. Το myota.gr δημοσίευσε το μεσημέρι την πρόταση του προέδρου κ. Κυρίζογλου ο οποίος όπως φάνηκε προτίμησε να μείνει αυτοδιοικητικός (και πολύ καλά έκανε) και αφαίρεσε αρκετά κομματια του κειμένου προκειμένου το ψήφισμα να λάβει την ευρύτερη συναίνεση.

Το Ψήφισμα
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ, κατά την τακτική συνεδρίασή του της 26/2/2025 αποφάσισε: «Συμμετέχουμε ψυχικά στον πόνο των οικογενειών των θυμάτων του τραγικού δυστυχήματος των Τεμπών και εκφράζουμε τα βαθιά και ειλικρινή μας συλλυπητήρια. Στηρίζουμε ως υγιή αντίδραση την συμμετοχή πολιτών σε συγκεντρώσεις και ειρηνικές διαδηλώσεις με αίτημα την απονομή δικαιοσύνης».

Πολλοί όμως Δήμοι έχουν επιλέξει να δώσουν άλλη διάσταση στην έκφραση συμπαράστασης στο Συλλαλητήριο της Παρασκευής για τα Τέμπη υπό το βάρος μιας κοινωνίας που βράζει και κατά 78% δεν πιστεύει ότι θα αποδοθεί δικαιοσύνη.

Την Παρασκευή λοιπόν 28 Φεβρουαρίου, συμπληρώνονται δύο χρόνια από την τραγωδία στα Τέμπη, το δυστύχημα που συγκλόνισε ολόκληρη την Ελλάδα και άφησε ανεξίτηλο το σημάδι του στην κοινωνία. Εργατικά σωματεία, συνδικαλιστικές οργανώσεις και συλλογικότητες καλούν σε μαζικό συλλαλητήριο, ζητώντας δικαιοσύνη για τα θύματα και ουσιαστικές αλλαγές στον τομέα της ασφάλειας των σιδηροδρόμων.
Σε αυτό το πλαίσιο, πολλοί δήμοι ανά την Ελλάδα εξέδωσαν ανακοινώσεις εκφράζοντας τη συμπαράστασή τους στις κινητοποιήσεις, αλλά με σαφείς αιχμές για την έλλειψη δικαιοσύνης, την συγκάλυψη και την αναγκαιότητα ανεξαρτησίας των δικαστών . Δήμοι τόσο της Αττικής όσο και της περιφέρειας προτρέπουν τους πολίτες να συμμετάσχουν, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις αποφασίζουν και συγκεκριμένες ενέργειες για να ενισχύσουν την μαζικότητα της συγκέντρωσης.


Οι ανακοινώσεις των δήμων κινούνται σε δύο βασικούς άξονες: αφενός, την ανάγκη να αποδοθεί δικαιοσύνη και αφετέρου, τη διεκδίκηση μέτρων που θα αποτρέψουν παρόμοιες τραγωδίες στο μέλλον.
Ο Δήμος Λάρισας, σε ανακοίνωσή του, δηλώνει πως στηρίζει τις κινητοποιήσεις και υπογραμμίζει ότι «η μνήμη των θυμάτων δεν θα ξεχαστεί» και πως η τοπική αυτοδιοίκηση θα συνεχίσει να διεκδικεί ασφαλείς μετακινήσεις για όλους. Παρόμοια στάση τηρεί και ο Δήμος Κατερίνης, που καλεί σε συμμετοχή στις εκδηλώσεις μνήμης.
Στην Αττική, αρκετοί δήμοι, όπως αυτοί των Αθηναίων, Ζωγράφου και Νέας Σμύρνης, εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους μέσω ανακοινώσεων στα κοινωνικά δίκτυα, ενώ αρκετοί δημοτικοί σύμβουλοι τάχθηκαν υπέρ των κινητοποιήσεων. Ο Δήμος Πατρέων, με παράδοση στη στήριξη κοινωνικών αγώνων, αποφάσισε να προχωρήσει σε ολιγόλεπτη διακοπή λειτουργίας των δημοτικών υπηρεσιών κατά τη διάρκεια του συλλαλητηρίου και στην ανακοίνωσή του δείχνει και τους ενόχους.

Πέρα από την έκφραση στήριξης, ορισμένοι δήμοι προχωρούν σε συγκεκριμένες δράσεις. Ο Δήμος Θεσσαλονίκης αναμένεται να φωταγωγήσει το Δημαρχείο με μαύρο και λευκό φως ως ένδειξη πένθους και μνήμης, ενώ ο Δήμος Τρικκαίων θα αναρτήσει πανό με το μήνυμα «Ποτέ Ξανά» στο κέντρο της πόλης.
Παράλληλα, σε αρκετές πόλεις θα τοποθετηθούν λουλούδια σε σιδηροδρομικούς σταθμούς και μνημεία προς τιμήν των θυμάτων. Στην Καλαμάτα, μαθητές σχεδιάζουν να αφήσουν σημειώματα συμπαράστασης, μεταφέροντας το μήνυμα ότι η νέα γενιά δεν ξεχνά.

Οι ανακοινώσεις των δήμων αντικατοπτρίζουν το κοινό αίσθημα θλίψης αλλά και την ανάγκη για ανάληψη ευθυνών. Οι πολίτες καλούνται να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο, με στόχο να πιέσουν για αλλαγές στο σιδηροδρομικό δίκτυο και ευρύτερα στην ασφάλεια των μεταφορών.
Το σύνθημα «Δεν ήταν ατύχημα – Ήταν έγκλημα» συνεχίζει να αντηχεί, και οι δήμοι της χώρας, μέσω των πρωτοβουλιών τους, προσπαθούν να διατηρήσουν ζωντανή τη συζήτηση για τις ευθύνες, τις ελλείψεις και την ανάγκη για δικαιοσύνη.

πηγή: myota.gr

logo light footer