Αναζήτηση

ΕΛΑΣ: Ζημιά Δημοσίου 5 εκατ. ευρώ από κύκλωμα απατών

ΕΛΑΣ: Ζημιά Δημοσίου 5 εκατ. ευρώ από κύκλωμα απατών

Εξαρθρώθηκε κύκλωμα που διέπραττε απάτες σε βάρος Δημοσίου – Ζημιά 5 εκατ. ευρώ

Μεγάλο κύκλωμα που διέπραττε απάτες σε βάρος του Δημοσίου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), με τη συνολική «ζημιά» να ξεπερνάει τα 5 εκατομμύρια ευρώ, κατάφερε να εξιχνιάσουν αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Οικονομικών Εγκλημάτων της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος.

Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, για την εξάρθρωση του κυκλώματος με τις απάτες πραγματοποιήθηκε χθες ευρείας κλίμακας αστυνομική επιχείρηση σε περιοχές της Αττικής και της Κορινθίας, κατά την οποία συνελήφθησαν έξι μέλη του.

Σε βάρος τους, και σε βάρος ακόμη έξι μελών, σχηματίσθηκε δικογραφία για εγκληματική οργάνωση, απάτες, πλαστογραφία, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και παραβάσεις του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας.

Τί ανακοίνωσε η ΕΛΑΣ για το κύκλωμα με τις απάτες

Επιπλέον, στο πλαίσιο της επιχείρησης, εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν ακόμη 2 άτομα για παραβάσεις της νομοθεσίας για τα ναρκωτικά.

Όπως έγινε γνωστό από την ΕΛΑΣ, προηγήθηκε πολύμηνη έρευνα, από την οποία διακριβώθηκε ότι τα μέλη είχαν συστήσει και ενταχθεί σε επιχειρησιακά δομημένη εγκληματική οργάνωση, τουλάχιστον από τον Ιούνιο του 2020, με σκοπό την κατ’ επάγγελμα διάπραξη απατών και πλαστογραφιών σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για την αποκόμιση παράνομου οικονομικού οφέλους.

Ειδικότερα, τα μέλη της οργάνωσης, στην οποία αρχηγικό ρόλο είχε αναλάβει λογιστής με εξειδικευμένες γνώσεις, εκμεταλλεύονταν τις διαδικασίες υποβολής αιτήσεων σε κρατικούς και ευρωπαϊκούς φορείς, μέσω πλαστών δικαιολογητικών που κατάρτιζαν, για να αποσπάσουν μεγάλα χρηματικά ποσά.

Όπως προέκυψε από την έρευνα της ΕΛΑΣ, τα μέλη διαχειρίζονταν δίκτυο 40 εταιριών και χρησιμοποιούσαν 55 ακίνητα (μεταξύ των οποίων και οι οικίες τους), για την υποβολή εικονικών συμβάσεων μίσθωσης, στις οποίες δήλωναν υπερβολικά υψηλά μισθώματα, ασύμβατα με τις πραγματικές αξίες και τις χρήσεις τους, με σκοπό την εξαπάτηση του Δημοσίου κατά την περίοδο των μέτρων στήριξης λόγω του κορωνοϊού.

Όπως τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση η εικονικότητα των συμβάσεων διαφαίνεται από:

  • την εικονικότητα ορισμένων εταιριών,
  • το ύψος των μισθωμάτων σε συνδυασμό με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των μισθίων,
  • το χρονικό διάστημα που λάμβαναν χώρα οι υπό έρευνα συμβάσεις, δηλαδή η περίοδος έξαρσης του COVID-19,
  • τη δηλωθείσα χρήση του μίσθιου (όπως λ.χ. υπηρεσίες διοργάνωσης ψυχαγωγικών εκδηλώσεων),
  • την εναλλαγή των ίδιων εταιριών, καθώς και της ιδιότητας τους στις συμβάσεις, ως εκμισθωτής και μισθωτής,
  • τη διαδοχική χρήση ίδιων ακινήτων (σε διαφορετικά και ίδια κατά περίπτωση χρονικά διαστήματα) από πολλές από τις εμπλεκόμενες εταιρείες,
  • τη δήλωση μισθώσεων σε περιοχές όπου οι εταιρίες δεν δήλωναν δραστηριότητα,
  • τη λύση των μισθώσεων και την απευθείας εκ νέου κατάρτιση αυτών, προκειμένου είτε να εξαλειφθούν τυχόν περιορισμοί στη περαιτέρω μίσθωσή τους (π.χ. απαγόρευση υπεκμίσθωσης), είτε να καταρτιστούν νέες συμβάσεις με πολύ υψηλότερα μισθώματα,
  • το ύψος των υπεκμισθώσεων μεταξύ των εμπλεκομένων εταιριών, το οποίο ήταν πολύ υψηλότερο και πολλαπλάσιο από τις αρχικές (πραγματικές) μισθώσεις με τους αρχικούς ιδιοκτήτες.

Πιο αναλυτικά, μέσω των ανωτέρω ψευδών δηλώσεων COVID, τα μέλη αιτούνταν κρατικές αποζημιώσεις ενοικίου που προβλέπονταν για νομικά πρόσωπα, ενώ, σε περίπτωση που οι αιτήσεις απορρίπτονταν, προέβαιναν σε αγωγές για δήθεν μη καταβολή μισθωμάτων, προκειμένου να αποφύγουν την επιβολή των προβλεπόμενων φόρων και τυχόν ελέγχους από φορολογικές Αρχές.

Παράλληλα, τα μέλη, εκμεταλλευόμενα το δίκτυο εταιριών που διαχειρίζονταν, υπέβαλαν αιτήσεις για να λάβουν είτε επιχορηγήσεις μέσω ΕΣΠΑ, είτε ενισχύσεις ως επιστρεπτέες προκαταβολές, με χρήση πλαστών εγγράφων, ψευδών στοιχείων και εικονικών παραστατικών.

Ταυτόχρονα, μέσω «αχυρανθρώπων», τους οποίους δήλωναν ως διαχειριστές στις ανωτέρω εταιρείες προκειμένου να αποφύγουν την ευθύνη, ασφάλιζαν σε αυτές προσωπικό χωρίς την καταβολή εισφορών, ζημιώνοντας τον ΕΦΚΑ.

Γράφει ο Νίκος Κοκκινόπουλος

πηγή: aftodioikisi

logo light footer