Γονείς: συμπεριφορές με αρνητικές συνέπειες στα παιδιά
Η υπερπροστατευτική συμπεριφορά απέναντι στα παιδιά, η άγνοια κανόνων διαπαιδαγώγησης, η κούραση από την εργασία, ο περιορισμένος χρόνος αλλά και τα προβλήματα καθημερινής φύσεως είναι κάποιοι από τους παράγοντες που οδηγούν τους γονείς σε λανθασμένες συμπεριφορές ανατροφής των παιδιών.
Δεδομένης της γονικής αγάπης προς τα παιδιά και αγνοώντας τις συνέπειες κάποιων συμπεριφορών δημιουργούμε ενήλικες που απέχουν πολύ από τα πρότυπα που έχουμε στο μυαλό και στην καρδιά μας, γεγονός που σίγουρα πρέπει να αποφύγουμε προσέχοντας τις ακόλουθες συμπεριφορές που στιγματίζουν την ανάπτυξη και εξέλιξη του παιδιού.
- Δεν περνάτε ποιοτικό χρόνο με το παιδί σας
Γυρίζοντας κουρασμένοι από τη δουλειά σας και έχοντας πολλές ευθύνες στο μυαλό σας απαξιώνετε την ανάγκη του παιδιού να περάσει χρόνο μαζί σας, με αποτέλεσμα αυτό να οδηγείτε πολλές φορές σε κακές συμπεριφορές για να τραβήξει την προσοχή σας.
- Είστε κακός ακροατής
Όταν το παιδί θέλει να σας μιλήσει δείξτε του ότι είστε εκεί για εκείνο, χωρίς ταυτόχρονα να ασχολείστε με κάτι άλλο που σας αποσπά την προσοχή. Στην καλύτερη των περιπτώσεων θα έχετε ακούσει τα μισά από όσα σας είπε.
- Δεν δίνετε το καλό παράδειγμα
Απαιτείτε από το παιδί πράγματα που εσείς οι ίδιοι δεν εφαρμόζετε. Ξέρετε πολύ καλά να βροντοφωνάζετε το σωστό και το πρέπον αλλά η στάση σας είναι εκ διαμέτρου αντίθετη από αυτή των απαιτήσεών σας. Να θυμάστε πως οι συμβουλές πρέπει να συνοδεύονται από πράξεις, αλλιώς δεν έχουν καμία αξία.
- Σχολιάζετε μόνο τα λάθη του παιδιού
Είστε επικριτικοί και εξαιρετικοί στην επισήμανση των λαθών του παιδιού, χωρίς να δίνετε λύσεις και προσεγγίσεις για πιο θετικά αποτελέσματα.
- Είστε υπερβολικά επιτρεπτικοί
Για να σας αφήσουν ήσυχους επιτρέπετε καταστάσεις που χαλαρώνουν τα όρια και φέρνουν ασυδοσία στην ελευθερία των κινήσεων.
- Είστε υπερβολικά αυστηροί
Με την υπερβολική αυστηρότητα απομακρύνεστε συναισθηματικά από το παιδί σας και οι σκληρές τιμωρίες σας καθιστούν ψυχρούς, με αποτέλεσμα την χαμηλή αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση του παιδιού.
- Είστε υπερπροστατευτικοί
Πάντα είστε εκεί για να προλάβετε ή να διορθώσετε κακοτοπιές του παιδιού… και πως περιμένετε να αυτονομηθεί και να ανεξαρτητοποιηθεί αυτό το παιδί?
- Βάζετε ταμπέλες στο παιδί σας
Χρησιμοποιείτε λέξεις, φράσεις και χαρακτηρισμούς με αρνητικό πρόσημο που σφραγίζουν τον ψυχικό κόσμο του παιδιού, πιστοποιώντας την ταυτότητα του, αποκαρδιώνοντας το για κάτι καλύτερο.
- Παραμελείτε την ψυχική υγεία του παιδιού
Ενδιαφέρεστε για τα προς το Ζην και αδιαφορείτε για το Ευζήν του παιδιού προσπερνώντας προβληματισμούς και συμπεριφορές του που δεν συνάδουν με την εύρυθμη λειτουργία της καθημερινότητας του.
- Αγνοείτε τη δική σας ψυχική υγεία
Τέλος σας απορροφά τόσο πολύ η ρουτίνα της καθημερινότητας σας που ξεχνάτε «να ζείτε» ποιοτικά. Ένας υγιής γονιός, ψυχικά και συναισθηματικά, μεγαλώνει και υγιή παιδιά!
Αναστασία Τζανετάκου
BSc Ψυχολόγος
MSc Κλινικός Ψυχολόγος
Ψυχοθεραπεύτρια CBT Therapy
Master Life Coach
Disabled Children Specialist
link:https://www.facebook.com/profile.php?id=100090135201098&locale=el_GR