Αναζήτηση

Γράφει ο Νικόλαος Αργείτης : Τρεις εκκλησίες πρώην Μονές με άρρηκτους πνευματικούς δεσμούς και σχέσεις στο παρελθόν

ΤΡΕΙΣ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ, ΠΡΩΗΝ ΜΟΝΕΣ, ΜΕ ΑΡΡΗΚΤΟΥΣ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΎΣ ΔΕΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΣΧΈΣΕΙΣ, ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΌΝ

ΠΑΝΑΓΊΑ ΧΡΥΣΑΦΙΤΙΣΣΑΣ, ΚΆΣΤΡΟΥ ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑΣ (ΠΑΛΑΙΌ ΜΟΝΑΣΤΉΡΙ) - ΜΟΝΗ ΑΓΊΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ (ΣΥΝΤΖΑΣ, ΛΕΩΝΙΔΙΟΥ) - ΜΟΝΗ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΩΣ ΣΩΤΗΡΟΣ (ΓΚΑΓΚΑΝΙΑΣ, ΜΟΛΑΩΝ)

Η Μονή Γκαγκανιάς Μολάων, που βλέπουμε στην τελευταία εικόνα, είχε άριστους πνευματικούς δεσμούς και σχέσεις τόσο με την Παναγία Χρυσαφίτισσας (παλαιό Μοναστήρι), του Κάστρου Μονεμβασιάς, όσο και με τη γραφική Μονή Αγίου Νικολάου, Σύντζας, που βρίσκεται χτισμένη κάτω από τα πελώρια βράχια, στη χαράδρα του Δαφνώνα, που βλέπουμε στη δεύτερη εικόνα, μόλις λίγα χλμ πιο έξω απ' το Λεωνίδιο.

Το ότι είχε πνευματικούς δεσμούς με την εκκλησία της Παναγίας Χρυσαφίτισσας, πολιούχου της Μονεμβασιάς, αποδεικνύεται εκ του γεγονότος ότι γιόρταζε (και γιορτάζει) διττά: τόσο την ημέρα της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος όσο και ανήμερα της Χρυσαφιτίσσης με μεγάλη λαμπρότητα, δια της συμμετοχής πλήθους Πιστών να συρρέει την ημέρα εκείνη σε αμφότερες τις εκκλησίες.

Όμως το σίγουρο είναι ότι διατηρούσε και άριστους πνευματικούς δεσμούς και σχέσεις με το Μοναστήρι Αγίου Νικολάου, Σύντζας Λεωνιδίου, αφού σύμφωνα με αξιόπιστες μαρτυρίες, όπως του Ιωάννη Δ. Σόβολου, η κοινόβια γυναικεία Μονή Μολάων, Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, υπήρξε για κάποιο χρονικό διάστημα μετόχι αυτού.

Αυτό εξάλλου αποδεικνύεται κι εκ του γεγονότος ότι πάντα κατά τους Καλοκαιρινούς μήνες επισκέπτονταν τη Μονή Σύντζας μοναχές εκ της Μονής Γκαγκανιάς, όπου και διέμεναν σε αυτή για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

logo light footer