Αναζήτηση

Γράφει η Αναστασία Τζανετάκου : Καλοκαίρι και ψυχολογία

Καλοκαίρι και ψυχολογία

Το καλοκαίρι μπορεί να έρχεται με διακοπές, θάλασσα και ανεμελιά αλλά αυτό είναι η μία πλευρά. Ο ερχομός του καλοκαιριού συνοδεύεται με άνοδο της θερμοκρασίας, γεγονός που επηρεάζει και προκαλεί αλλαγές στα συναισθήματα και τη συμπεριφορά.

Η σεροτονίνη, ο νευροδιαβιβαστής που ρυθμίζει τη διάθεσή μας επηρεάζεται από την υπερβολική ζέστη και αυξάνει τα επίπεδα στρες και κόπωσης.

Η ψυχική υγεία επιδεινώνεται προκαλώντας συναισθήματα θυμού, δυσφορίας και ευερεθιστότητας.

Οι ευάλωτες ομάδες και οι ήδη έχοντες ψυχικές ασθένειες παρατηρείται να αυξάνουν τα όποια προβλήματα αντιμετωπίζουν ενισχύοντας το άγχος, τα καταθλιπτικά συμπτώματα και την επιθετικότητα.

Το καλοκαιράκι λοιπόν για κάποιους είναι «απόλαυση» και για άλλους είναι «μαρτύριο».

Η ζέστη προκαλεί περισσότερα νεύρα στους ανθρώπους που ιδρώνουν πολύ και έχουν έντονα το συναίσθημα της κόπωσης οδηγώντας τους σε απότομες εκρήξεις θυμού και τσακωμούς.

Η υψηλή θερμοκρασία δημιουργεί υπερένταση με αποτέλεσμα δυσκολία στον ύπνο και καταπόνηση του οργανισμού.

Στον αντίποδα βρίσκεται η οκνηρία που «καταβροχθίζει» τον οργανισμό, μιας και σπαταλά κάθε μορφή ενέργειας στην προσπάθειά του να ανταποκριθεί σωματικά και ψυχικά στην αντιμετώπιση της ζέστης. Επακόλουθο αυτής, η αδυναμία συγκέντρωσης, η μείωση της παραγωγικότητας και ο αποπροσανατολισμός από τους αρχικούς στόχους.

Συμπέρασμα: το καλοκαίρι προσπαθούμε να προστατεύσουμε τον οργανισμό από την έκθεση στην υπερβολική ζέστη, να μειώσουμε την εργασία και να αυξήσουμε τις στιγμές χαλάρωσης και ευεξίας που απαιτούνται για την καλύτερη και αποδοτικότερη λειτουργία του οργανισμού τόσο σε σωματικό όσο και σε συμπεριφορικό επίπεδο.

Αναστασία Τζανετάκου

BSc Ψυχολόγος

MSc Κλινικός Ψυχολόγος

Ψυχοθεραπεύτρια CBT Therapy

Ms Life Coach

Disabled Children Specialist

link:https://www.facebook.com/profile.php?id=100090135201098&locale=el_GR

logo light footer