Αναζήτηση

Άρθρο Β.ΜΗΤΡΑΚΟΥ: Το Σύστημα , το Κράτος , η Βία , ο Φόβος και η Νίκη

Το Σύστημα , το Κράτος , η Βία , ο Φόβος και η Νίκη

Σύμφωνα με την κυβερνητική ερμηνεία της φωτογραφίας , εδώ , βλέπουμε 100 πολίτες να επιτίθενται σε αστυνομικούς  !!! 

Αφήνοντας στην άκρη τις τοποθετήσεις μιας κυβέρνησης , η οποία εμφανώς βρίσκεται σε σύγχυση , οφείλουμε  - ως πολίτες - να δούμε ότι ανέκαθεν η Εξουσία ήταν κλεισμένη σε κάστρα-παλάτια  , μακριά και απομονωμένη από τον Λαό  και τα προβλήματά του , και είχε σιδερόφραχτους ιππότες  για την ασφάλειά της .

Να θυμηθούμε , ακόμα , ότι  , όπως μαρτυρά η Ιστορία , η Εξουσία επέβαλλε πάντοτε τις αποφάσεις της στο Λαό  με όργανα τη βία και τον φόβο , που στην ουσία ήταν τα βάθρα τα οποία στήριζαν και διαιώνιζαν την ύπαρξή της .

Δεν είναι καθόλου τυχαίο που οι πρόγονοί μας , των οποίων η Σκέψη είχε φτάσει σε ύψη δυσθεώρητα για τα ανθρώπινα μέτρα , είχαν κατασταλάξει με σιγουριά στον ρόλο και τη φύση της Εξουσίας . Ο μέγας Αισχύλος , λόγου χάρη , στο έργο του «Προμηθέας Δεσμώτης» , επιλέγει το Κράτος και την αδερφή του τη Βία  , να συλλαμβάνουν τον θείο Προμηθέα (κατ’ εντολήν του αφέντη Δία) και να τον σέρνουν αιχμάλωτο στον Καύκασο , προκειμένου να τον αλυσοδέσουν στους βράχους , για το «μεγάλο παράπτωμα» που είχε κάνει , να «κλέψει» τη φωτιά από τους Θεούς και να τη δώσει στους Ανθρώπους .

Και λέει το Κράτος  :

« (…) Μια τέτοια ανομία

πρέπει στους θεούς να την πληρώσει

κι έτσι καλά να διδαχτεί στου Δία

την «τυραννίδα» (εξουσία) να σκύβει το κεφάλι

και τους φιλάνθρωπους να πάψει τρόπους .

(… ) Όλα έχουν καθοριστεί …

Γιατί ελεύθερος κανείς , μονάχα ο Δίας .»

 

«Σώματα Ασφαλείας» τα ονόμασε το Σύστημα Εξουσίας . Μόνο που κράτησε για τον εαυτό του το δικαίωμα να δίνει το πλαίσιο και τον ορισμό  στον όρο «Ασφάλεια» .

Για το Σύστημα Εξουσίας «ασφάλεια» ήταν , είναι και θα είναι να μην απειλείται η ύπαρξή του . Γι’ αυτό βάζει πάντοτε τα  «Σώματα Ασφαλείας» ανάμεσα στα «ανάκτορά» του και στον Λαό  που διαμαρτύρεται ή εξεγείρεται εναντίον πολιτικών που κάνουν τη ζωή του ακόμα πιο δύσκολη  (εργάτες , αγρότες , φοιτητές , συνταξιούχοι κλπ) .

Και είναι κι αυτά , τα «Σώματα Ασφαλείας» , θύματα του  ίδιου Συστήματος , αφού στην ίδια κοινωνία ζουν και τα ίδια προβλήματα αντιμετωπίζουν με το Λαό , του οποίου , άλλωστε είναι  παιδιά . Είναι όμως τέτοια η πλύση εγκεφάλου που κάνει το Σύστημα Εξουσίας , ώστε (χωρίς –βέβαια- να παραγράφεται η ατομική – φυσική ευθύνη) είναι πεπεισμένοι πως αποτελούν μέρος του Κράτους Εξουσίας και πως απειλούνται μαζί του . Γι’ αυτό και παρουσιάζονται τέτοια φαινόμενα αστυνομικής βίας που μερικές φορές οδηγούν ΚΑΙ σε νεκρούς ( (Γρηγορόπουλος  , Καλτεζάς  , Κουμής ,   Κανελλοπούλου , Μαυροειδής , Κεραμιδάς  , νεκροί Πολυτεχνείου ’74 …)

Η κυβέρνηση (δυστυχώς) αγνόησε τελείως πως αυτός ο Λαός ταλαιπωρείται σκληρά από το 2009 με τα μνημόνια που ο ίδιος πολιτικός φορέας επέβαλε στη χώρα . Έτσι , διαχειρίστηκε τον κορωνοϊό με μοναδικά όπλα τον Φόβο , την Αλαζονεία , τον Αυταρχισμό και την επιβολή αλλοπρόσαλλων και αντιφατικών μέτρων που εξόντωσαν οικονομικά κι επαγγελματικά ό,τι είχε απομείνει  όρθιο στη χώρα , διέρρηξαν τον κοινωνικό ιστό και ισοπέδωσαν  δικαιώματα εργασιακά , κοινωνικά και άλλα , κατακτημένα με αγώνες 10ετιών . Και πάλι , αντί  η κυβέρνηση να εκτιμήσει το γεγονός ότι αυτός ο ταλαιπωρημένος Λαός υπέμεινε στωικά τις επιλογές της κι ότι βρίσκεται , πλέον , στα πρόθυρα νευρικής , ψυχικής και ηθικής κατάρρευσης , εντείνει την πίεση στα άκρα και οδηγεί σε φαινόμενα  βίας και αυταρχισμού  .

Σύμφωνα με τη Μυθολογία των Αρχαίων το Κράτος είχε τρία αδέρφια :  Τη Βία, τον Φόβο και τη Νίκη . Μέχρι τώρα η Βία και ο Φόβος έχουν πάρει το μέρος του Κράτους . Ας ελπίσουμε ότι η Νίκη όχι .

                                                                                                   Σπάρτη 8-3-2021

                                                                                                Βαγγέλης  Μητράκος

                                                                        

logo light footer