ΑΜΕΑ – Ανάγκη για δημοτικές δράσεις κοινωνικής πολιτικής
Οι σύγχρονες κοινωνίες κρίνονται και χαρακτηρίζονται , πρώτα απ’ όλα , από τη στάση τους απέναντι στα Άτομα Με Ειδικές Ανάγκες , από τις ουσιαστικές ενέργειες και πολιτικές τους για τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής των Ατόμων με Αναπηρία και την ενσωμάτωσή τους στο κοινωνικό σύνολο αλλά και από τη δυνατότητα ίσων ευκαιριών και πρόσβασης στην εκπαίδευση , στην απασχόληση , στην υγεία και στην ψυχαγωγία .
Μέσα στα πλαίσια αυτά προβάλλει , εκτός από την ατομική ευθύνη του κάθε πολίτη , και η ευθύνη του Κράτους και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης .
Στον Δήμο Σπάρτης , δυστυχώς δεν μπορούμε – διαχρονικά- να καυχηθούμε για το επίπεδο διαχείρισης των θεμάτων των ΑΜΕΑ , παρ’ όλο που το Σωματείο ΑΜΕΑ Λακωνίας είναι από τα πλέον ενεργά και δραστήρια στον ελλαδικό χώρο .
Οι ευκαιριακές , αποσπασματικές και «φιλανθρωπικού» τύπου πρωτοβουλίες που αναπτύσσονται κατά καιρούς , δεν μπορούν να δώσουν ριζικές λύσεις στα πολλά και μεγάλα προβλήματα των ΑΜΕΑ .
Οι δράσεις κοινωνικής πολιτικής του δήμου Σπάρτης απαιτούν εξέλιξη κι έμπνευση προς την κατεύθυνση ανανέωσης κι εμπλουτισμού τους , ώστε να καλύψουν ΟΛΕΣ τις σύγχρονες , περίπλοκες και συσσωρευμένες ανάγκες των ΑΜΕΑ .
Πρέπει , επιτέλους , να γίνει σεβαστή η ανθρώπινη αξιοπρέπεια , να καταστούν σεβαστά τα δικαιώματα των ανθρώπων με αναπηρίες και να ληφθούν ΟΛΑ εκείνα τα μέτρα που θα τους εξασφαλίζουν την ισότιμη συμμετοχή στην αγορά εργασίας και στην κοινωνική ζωή , σύμφωνα με τη Χάρτα των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης .
Η κατάσταση στον δήμο της Σπάρτης , τόσο στο επίπεδο των υποδομών για τα ΑΜΕΑ (με πυρήνα την προσβασιμότητα) όσο και στο επίπεδο των υπηρεσιών δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ικανοποιητική σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο .
Για τούτο είναι ανάγκη ο Δήμος Σπάρτης σε άμεση και στενή συνεργασία με το Σωματείο ΑΜΕΑ Λακωνίας να συντάξει ένα σχέδιο δράσης με πολύ συγκεκριμένες παρεμβάσεις που (ενδεικτικά) θα μπορούσαν να σχετιστούν με τους εξής άξονες :
Α. Παρεχόμενες Υπηρεσίες Δήμου Σπάρτης : Πλήρης πρόσβαση σε όλα τα διαδικτυακά και μη τεκμήρια του Δήμου , σχεδιασμός «διαδρομών» πλήρους προσβασιμότητας στις δομές και τις υπηρεσίες του Δήμου , ανάπτυξη πολιτιστικού, αθλητικού , κοινωνικού προϊόντος για τα άτομα με αναπηρίες και τα μέλη των οικογενειών τους κλπ .
Β. Σχεδιασμός για όλους : Δημιουργία αλυσίδας «διαδρομών» πλήρους προσβασιμότητας μέσα στα όρια του δήμου , ανάπτυξη του ειδικού θεματικού τουρισμού κ.ά.
Γ. Ενίσχυση της επιχειρηματικότητας ΑΜΕΑ : Ίδρυση και λειτουργία συμπλέγματος υποστήριξης και συμβουλευτικής επιστημονικού κι επιχειρηματικού χαρακτήρα για τα ΑΜΕΑ , δημιουργία μητρώου καθοδηγητών από μέλη ειδικών ομάδων / ομάδες αυτοβοήθειας , ειδική δράση διευκόλυνσης της επιχειρηματικότητας Ελεύθερων Επαγγελματιών ΑΜΕΑ κλπ )
Δ. Οριζόντιες Δράσεις : Γραμμή Επικοινωνίας / Τηλεφωνική Γραμμή για τα προβλήματα προσβασιμότητας ή/και κοινωνικής ενσωμάτωσης , ενδυνάμωση της συμμετοχής ΑΜΕΑ στην κοινωνική και πολιτική ζωή , δράσεις ενεργοποίησης για συμμετοχή στα κοινά , Δημιουργία ΚΔΑΠμεΑ και αξιοποίηση προσβάσιμων χώρων και το απόγευμα , συνύπαρξη της κοινωνικότητας της Τέχνης με τον Πολιτισμό , προσβασιμότητα στο ενημερωτικό υλικό του Δήμου , υποστήριξη και συμβουλευτικές υπηρεσίες πληροφόρησης για τα επιδόματα που δικαιούνται και γενικότερα για τα δικαιώματά τους κλπ.)
Ε. Προσβασιμότητα : Ελεύθερα πεζοδρόμια , ράμπες , διάδρομοι ΑΜΕΑ , χώροι στάθμευσης , πλατείες , παιδικές χαρές , πάρκα , μουσεία , δημόσιοι χώροι , υπηρεσίες κλπ
«Χωρίς πρόσβαση στο φυσικό περιβάλλον , στα μέσα μεταφοράς , στην πληροφορία και την επικοινωνία , καθώς και σε κάθε άλλη υπηρεσία ή δομή για το κοινό , τα άτομα με αναπηρία δεν απολαμβάνουν ίσων ευκαιριών , ώστε να μπορούν να είναι ισότιμα μέλη της κοινωνίας . Χωρίς το δικαίωμα της προσβασιμότητας , όλα τα άλλα δικαιώματα μένουν μακριά από τους πραγματικούς αποδέκτες τους , οι οποίοι ουσιαστικά στερούνται των δυνατοτήτων να τα διεκδικήσουν.»
ΣΤ΄. Διασύνδεση υπηρεσιών και κοινωνική ένταξη: Συνεργασία με τους τοπικούς ιατρικούς συλλόγους και τις τοπικές δομές υγείας , διασύνδεση με άλλους τοπικούς κοινωνικούς φορείς (για ψυχοκοινωνική υποστήριξη κλπ.) με στόχο τη δημιουργία ενός κοινωνικού δικτύου και δωρεάν παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας , δημιουργία διασυνδέσεων και δομών για προβολή της δουλειάς των ΑΜΕΑ στα social media , για συμβουλευτική και περαιτέρω επαγγελματικό προσανατολισμό , συμβουλευτική και ενδυνάμωση της οικογένειας να πιστέψει και να ενθαρρύνει τις ικανότητες και να ενισχύσει τις δυνατότητες του μέλους της με αναπηρία , προβολή μέσω των ιστοσελίδων του δήμου , των τοπικών ΜΜΕ κλπ. των καλών πρακτικών και των θετικών παραδειγμάτων κοινωνικής επιτυχίας και κοινωνικής ένταξης και ενσωμάτωσης των ΑΜΕΑ , δημιουργία τοπικού συντονιστικού οργάνου για κοινωνικά θέματα , οργάνωση υπηρεσίας Εθελοντισμού με ηλεκτρονικό μητρώο και βάση δεδομένων προσφοράς -ζήτησης κ.ά.) .
«- Τι θα ’θελα;
-Θα ’θελα να μπορώ να βγαίνω από το σπίτι μου εύκολα. Να μπαίνω με το αμαξίδιο στο λεωφορείο και να πηγαίνω στο σχολείο, στη δουλειά μου ή για διασκέδαση.
-Τι ωραία θα ήταν, να μπορώ να διασχίσω μια λεωφόρο, ν’ ανεβοκατεβώ στις διαβάσεις και να περπατήσω στο πεζοδρόμιο.
-Θα μ’ άρεσε, με τη βοήθεια του σκύλου οδηγού και το λευκό μου μπαστούνι, να πάω κάπου για φαγητό.
-Να μπορώ να καταλάβω μια συζήτηση ή μια ταινία γιατί έχει διερμηνεία κωφών.
-Θα μ’ άρεσε να με δεχόταν η γειτονιά, εμένα που μένω σε ξενώνα της Ε.Ψ.Υ.Π.Ε. και προσπαθώ να σπουδάσω ή να δουλέψω.
-Εγώ, που έχω κάποιο σωματικό, ψυχικό ή πνευματικό έλλειμμα, δυσκολεύομαι να επιβιώσω στην Ελλάδα.
Εγώ, όμως θέλω να ζήσω, και μάλιστα εδώ. Σ’ αυτόν τον τόπο.»
Λίλα Πατρόκλου - συγγραφέας παιδικών βιβλίων
- Φωτογραφία : taxheaven.gr
15-1-2021
Βαγγέλης Μητράκος