Με ανώτατη τιμή τα 5.4€ το κιλό έκλεισε η προηγούμενη βδομάδα για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
Στην αγορά του ελαιολάδου και αυτή την εβδομάδα ταιριάζει η λέξη «αναμονή».
Τα φρέσκα λάδια δεν ανταποκρίνονται στις ποσότητες και τις ποιότητες που θα ήθελαν οι υποψήφιοι πωλητές (παραγωγοί, ελαιοτριβείς, έμποροι).
Ταυτόχρονα είναι φανερή η επιφυλακτικότητα των αγοραστών μιλώντας πάντοτε για την στάση που κρατάει στην Ελλάδα το ιταλικό εμπόριο / βιομηχανία.
Η Ισπανία καθυστερεί να μπεί σε φουλ συγκομιδή, ενώ όλοι συμφωνούν ότι οι ποιότητες είναι προβληματικές, όπως και στην Πορτογαλία.
Παραγωγοί και συνεταιρισμοί δεν είναι διατεθειμένοι να υποχωρήσουν κάτω από τα σημερινά επίπεδα τιμών.
Η Τυνησία με παραγωγή ιστορικό ρεκόρ αναμένεται να αποτελέσει τον ρυθμιστή της φετινής χρονιάς πουλώντας ήδη σε πολύ χαμηλές τιμές (3,60 – 3,70 €/κιλό τα έξτρα). Το τυνησιακό ελαιόλαδο απειλεί με χαμηλές τιμές ενώ πληθαίνουν οι καταγγελίες των ευρωπαϊκών αγροτοσυνδικαλιστικών οργανώσεων για πρακτικές αθέμιτου ανταγωνισμού.
Η Ιταλία συνεχίζει να υποχωρεί στο 7,0 – 7,50 €/κιλό σαν αποτέλεσμα της σαφώς μεγαλύτερης φετινής της ποσότητας (περί τους 335 χιλ. τόνους) αλλά και τα εκτεταμένα προβλήματα υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων, κυρίως chlorpyrifos, που ξαφνικά (;) εμφανίστηκαν φέτος.
Παραμένει η «ποιοτική ανισορροπία» που χαρακτηρίζει φέτος την αγορά. Τα «καλά έξτρα» λείπουν και είναι ακριβά, ενώ τα «συνήθη έξτρα», σύμφωνα τουλάχιστον με την ορολογία του olivenews.gr, είναι πολλά και φτηνά.

Πληθαίνουν οι φωνές από πολλές ελαιοπαραγωγικές περιοχές της χώρας με έντονες διαμαρτυρίες. Πράγματι φέτος εξελίσσεται σε μια κακή χρονιά.
Ποσοτικά ο πήχυς της παραγωγής έχει κατέβει περί τους 200.000 τόνους. Ποιοτικά υπάρχουν σοβαρά ζητήματα. Το κόστος έχει ανέβει, τα εργατικά χέρια λείπουν. Οι τιμές απέχουν πάρα πολύ από την διετία 2023 – 2024. Έτσι πράγματι έχουν τα πράγματα.
Αυτό όμως που δεν ακούγεται είναι οι προτάσεις υπέρβασης όλων αυτών των συσσωρευμένων προβλημάτων. Και όπου γίνονται προσπάθειες άρθρωσης μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής ελαϊκής πολιτικής, το μεγάλο ερώτημα είναι αν υπάρχει το πεδίο σύγκλισης για την υλοποίηση των όποιων ωραίων και σωστών ιδεών και προτάσεων.
Ακολουθούν οι τιμές της εβδομάδας στην Ελλάδα, για βυτίο, ex-work:
| Περιοχή | Τιμή (€/kg) |
|---|---|
| Λακωνία | 4,20 – 5,40 |
| Μεσσηνία | 4,20 – 5,00 |
| Κρήτη | 4,40 – 5,10 |
| Λαμπάντε | 2,50 – 2,90 |
Τα παραπάνω μέγιστα άνω των 5 ευρώ προϋποθέτουν κορυφαία ποιοτικά ελαιόλαδα ενώ είναι ορατές και οι περιπτώσεις του «πόλεμου των τσουβαλιών» προκειμένου κάποια ελαιοτριβεία να προσελκύσουν ελαιοπαραγωγούς.
ΠΗΓΗ: olivenews
