Έξυπνοι αισθητήρες για τον έλεγχο της ποιότητας και ιχνηλασιμότητας του εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου
Η τεχνολογία ενισχύει την αυθεντικότητα και την υγεία του πολύτιμου «υγρού χρυσού» της Μεσογείου
Στη σημερινή αγορά τροφίμων, όπου οι απαιτήσεις των καταναλωτών αυξάνονται διαρκώς, οι έξυπνοι αισθητήρες που παρέχουν σε πραγματικό χρόνο δεδομένα υψηλής ακρίβειας διευκολύνουν τον έλεγχο ποιότητας και την ιχνηλασιμότητα, δύο βασικούς πυλώνες της διαχείρισης και εμπορίας τροφίμων.
Στην περίπτωση του εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου (EVOO) η εφαρμογή τέτοιων τεχνολογιών αποτελεί ουσιαστική προστιθέμενη αξία.
Για χρόνια θεωρείτο ότι τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα ευθύνονταν για τις καρδιοπροστατευτικές ιδιότητες του ελαιόλαδου. Ωστόσο, πλέον είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο ότι τα περισσότερα οφέλη προέρχονται από τα δευτερεύοντα συστατικά του μη σαπωνοποιήσιμου κλάσματος, κυρίως τις φαινολικές ενώσεις ή βιοφαινόλες.
Το EVOO αποτελεί βασικό συστατικό της μεσογειακής διατροφής και μελέτες όπως η PREDIMED (PREvention with a Mediterranean Diet) έχουν αποδείξει τα οφέλη του σε πολλά επίπεδα: μειώνει την «κακή» LDL χοληστερόλη και αυξάνει την «καλή» HDL, προστατεύει το καρδιαγγειακό σύστημα, βοηθά στη ρύθμιση του σακχάρου και της ινσουλίνης μειώνοντας τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2, ενώ συμβάλλει στη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας και στην πρόληψη της άνοιας.
Επιπλέον, έρευνες του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και του CSIC στην Ισπανία καταδεικνύουν ότι η κατανάλωση εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου μειώνει τον κίνδυνο θανάτου από άνοια και βελτιώνει την αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη κατάσταση ατόμων με παχυσαρκία και διαβήτη.
Οι βιοφαινόλες με θεραπευτικές ιδιότητες
Ανάμεσα στις ενώσεις του EVOO, οι βιοφαινόλες ολεοκανθάλη (OC) και ολεασίνη (OLA) έχουν προσελκύσει ιδιαίτερο επιστημονικό ενδιαφέρον. Μελέτες επιβεβαιώνουν ότι διαθέτουν ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, παρόμοιες με εκείνες της ιβουπροφαίνης, αλλά χωρίς παρενέργειες. Συμβάλλουν στην πρόληψη νευροεκφυλιστικών νόσων όπως το Αλτσχάιμερ, προστατεύουν το καρδιαγγειακό σύστημα, ενισχύουν τη μεταβολική υγεία και περιορίζουν την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων, καταπολεμώντας το οξειδωτικό στρες.
Η τεχνολογία των έξυπνων αισθητήρων επιτρέπει πλέον τη μέτρηση αυτών των πολύτιμων συστατικών με ακρίβεια, εξασφαλίζοντας την αυθεντικότητα, τη σταθερή ποιότητα και τη διαφάνεια στην αλυσίδα παραγωγής του εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου — ενός προϊόντος που παραμένει το σύμβολο της υγείας και της μεσογειακής παράδοσης.
Πηγή: oleorevista/olivenews

