Ξεκίνησε στην Αργολίδα το τελευταίο δεκαήμερο η συγκομιδή της πρώιμης Κλημεντίνης, αλλά είναι ακόμη νωρίς για συμπεράσματα.
Ο παραγωγός και πρόεδρος των Γεωπόνων Ελεύθερων Επαγγελματιών, Δημήτρης Κοδέλας, εξηγεί ότι «στην Κλημεντίνη, το τελευταίο δεκαήμερο φρέναρε ο χρωματισμός και η κατάστασή της έμεινε αμετάβλητη. Περιμένουμε, πλέον, να πέσει λίγο η θερμοκρασία για να πάρει χρώμα κ.λπ.».
Ενώ αρχικά, όπως λέει, η χρονιά φαινόταν πρώιμη, «τώρα, με τις ζέστες, φρέναρε. Όλα δείχνουν ότι για τις Κλημεντίνες θα μπορούμε να έχουμε εικόνα μετά την 28η Οκτωβρίου».Σε ό,τι αφορά την προδιάθεση της αγοράς, ο κ. Κοδέλας σημειώνει ότι υπάρχει ενδιαφέρον για το μανταρίνι και ειδικά για εξαγωγές.
Τιμές
«Η τιμή, αυτήν τη στιγμή, διαμορφώνεται στα 70-80 λεπτά το κιλό», αναφέρει. Και προσθέτει: «Να σημειωθεί πως υπάρχει μία μικρή μείωση της παραγωγής, κατά 25%, και τώρα έχουμε οψίμιση, αλλά, σύμφωνα με όλα τα στοιχεία, θα έχουμε πολύ καλή ποιότητα. Στα Νόβα, υπάρχει ένα πρόβλημα λόγω των κλιματολογικών συνθηκών, με αποτέλεσμα να έχει επηρεαστεί η ποιότητα κατά 15%-20%».
Από την πλευρά του, ο Θωμάς Φάκλαρης από το Κεφαλάρι υπογραμμίζει πως για τα μανταρίνια «ξεκινήσαμε στην εσωτερική αγορά, με την τιμή να κινείται από 1 έως 1,20 ευρώ, αλλά υπάρχει πρόβλημα με τον χρωματισμό λόγω των καιρικών συνθηκών. Η παραγωγή είναι ελαφρά μειωμένη, αλλά η ποιότητα είναι σε πολύ καλά επίπεδα». Από την περιοχή του Δρεπάνου, ο Βασίλης Λιαλιάτσης αναφέρει ότι τα μανταρίνια αναμένεται να ξεκινήσουν μετά το τέλος της εβδομάδας. «Από την ανομβρία σκάνε τα Νόβα, που έχουν επηρεασθεί πολύ. Όλα θα τα κρίνει η εξαγωγή», επισημαίνει.
Πορτοκάλι
Όσον αφορά το πορτοκάλι, ο Θωμάς Φάκλαρης ανακοινώνει ότι άρχισαν πλέον οι κοπές και στη Ναβαλίνα, με 40 λεπτά στο ξεκίνημα. «Μετά τις 28 Οκτωβρίου αναμένεται να υπάρχει πιο καθαρή εικόνα για την πορεία τους, γιατί τώρα λείπουν χυμοί», προσθέτει.
Στο πορτοκάλι αναφέρεται και ο Δημήτρης Κοδέλας, ο οποίος υπογραμμίζει ότι η χρονιά ξεκίνησε με τιμή από 38 έως 43 λεπτά. «Οι παραγωγοί οφείλουν να μη βιάζονται να κόψουν πορτοκάλια, εάν δεν έχουν το απαιτούμενο χρώμα και την απαραίτητη ποσότητα χυμού και σακχάρων, ώστε να μη δημιουργηθεί πρόβλημα», επισημαίνει.
Τέλος, ο Βασίλης Λιαλιάτσης, αναφερόμενος στην πορεία της Ναβαλίνας, υποστηρίζει ότι η παραγωγή «είναι μειωμένη και φέτος». Για την οικονομία που κάνουν οι παραγωγοί στην άρδευση, τονίζει ότι είναι φυσιολογικό να συμβαίνει αυτό, «όταν εδώ, στην Ασίνη, πληρώνεις 9 ευρώ την ώρα συν την τεχνητή βροχή που πάει άλλα 6 ευρώ· τότε πας στα 15 ευρώ και καταλαβαίνεις ότι δεν βγαίνει. Φέτος, κάναμε έντεκα κύκλους ποτισμάτων και αυτό λέει πολλά για το κόστος καλλιέργειας».
ΓΡΑΦΕΙ o Αργυρίου Γιώργος
πηγή: ypaithros.gr
φωτο: mystikakaipou.gr