Αναζήτηση

Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τα προϊόντα ΠΟΠ,ΠΓΕ και ΕΠΙΠ

Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τα προϊόντα ΠΟΠ,ΠΓΕ και ΕΠΙΠ

Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τα προϊόντα ΠΟΠ,ΠΓΕ και ΕΠΙΠ

- Κατά της αρχής του νομοσχεδίου δήλωσαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, με εξαίρεση την Πλεύση Ελευθερίας που δήλωσε «παρών»

18 Σεπτεμβρίου, 2024

 

 

Με τις ψήφους της Νέας Δημοκρατίας εγκρίθηκε το σχέδιο νόμου του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης «Διαδικασίες ελέγχου, διοικητικά μέτρα και κυρώσεις στον τομέα των γεωργικών προϊόντων και τροφίμων με Προστατευόμενες Ονομασίες Προέλευσης, Προστατευόμενες Γεωγραφικές Ενδείξεις και Εγγυημένων Παραδοσιακών Ιδιότυπων Προϊόντων». Κατά της αρχής του νομοσχεδίου δήλωσαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, με εξαίρεση την Πλεύση Ελευθερίας που δήλωσε «παρών».

«Η κυβέρνηση έχει ένα συγκεκριμένο σχέδιο για να αφήσουμε πίσω τις παθογένειες του παρελθόντος», ανέφερε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Τσιάρας, ο οποίος μιλώντας απόψε στη Βουλή παρέθεσε στοιχεία για «την πρόοδο που έχει επιτευχθεί τα τελευταία χρόνια».

«Ξέρετε πού βρισκόταν το ισοζύγιο των αγροτικών προϊόντων το 2017; Υπήρχε ένα έλλειμμα περίπου 731 εκατομμύρια ευρώ και σήμερα έχουμε πλεόνασμα 452 εκατομμυρίων ευρώ. Αυτό δεν έγινε συμπωματικά. Έγινε γιατί κάτι άλλαξε, γιατί υπήρξε ένα συγκροτημένο σχέδιο από την κυβέρνηση, η οποία επιχείρησε με μια δέσμη μέτρων να στηρίξει την πρωτογενή παραγωγή», είπε ο υπουργός και πρόσθεσε: «τα 3 τελευταία χρόνια δόθηκαν 240 εκατομμύρια ευρώ για την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης για το πετρέλαιο. Ήταν και αυτό ένας τρόπος να μειωθεί το κόστος παραγωγής και να ενισχυθεί ο αγροτικός κόσμος. Το 2020 καταγεγραμμένοι απασχολούμενοι στον πρωτογενή τομέα ήταν 412.000 άνθρωποι και το 2023 είναι 481.000. Οι συνολικές εξαγωγές για τα φρούτα, τα οπωροκηπευτικά και τα λαχανικά το 2019 ήταν 2,2 δισ. ευρώ ενώ το 2023 έφτασαν στα 3,2 δισ. ευρώ».

Ο κ. Τσιάρας απάντησε και στις επικρίσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης για την κατάσταση στον ΟΠΕΚΕΠΕ. «Θα γίνει έρευνα και αν προκύψουν ευθύνες, αυτές θα αποδοθούν», δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο οποίος όμως δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι οι προβληματικές περίοδοι, κατά τις οποίες επιβλήθηκαν πρόστιμα, τοποθετούνται στο «βαθύ παρελθόν, πριν το 2010 δηλαδή, περίοδοι κατά την οποία τουλάχιστον άλλα δύο πολιτικά κόμματα ήταν στην κυβέρνηση».

«Ο ΟΠΕΚΕΠΕ έχει έναν πραγματικά κρίσιμο ρόλο. Είναι ο ανεξάρτητος πιστοποιημένος οργανισμός, ο οποίος δέχεται και διανέμει τους κοινοτικούς πόρους και αυτό είναι πολύ κρίσιμο, για τη λειτουργία της αγροτικής οικονομίας, της οικονομίας του πρωτογενούς τομέα», είπε ο κ. Τσιάρας και υπογράμμισε ότι «υπάρχει πραγματική ανάγκη να καθαρίσει αυτό το τοπίο».

Στη συζήτηση του νομοσχεδίου για τα προϊόντα ΠΟΠ, τα κόμματα της αντιπολίτευσης περιέγραψαν μια ζοφερή εικόνα για τον ΟΠΕΚΕΠΕ που έφερε σε δεινή θέση τον αγροτικό κόσμο και βρίσκεται στο μικροσκόπιο των υπηρεσιών της Κομισιόν. «Προσπαθούμε να υλοποιήσουμε ένα σχέδιο δράσης, και με τη σύμφωνη γνώμη της ΕΕ και της DGAgri, επιχειρούμε τον πραγματικό εκσυγχρονισμό του ΟΠΕΚΕΠΕ, τη στελέχωσή του, την ακόμη μεγαλύτερη διαφάνεια, την έγκαιρη πληρωμή, όλα τα ζητήματα που στο παρελθόν ήταν προβλήματικα», είπε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και εξήγησε: «το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή ο ΟΠΕΚΕΠΕ βρίσκεται σε ένα καθεστώς επιτήρησης από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, είναι στην πραγματικότητα το εχέγγυο για να γίνουν τα αναγκαία βήματα και να υλοποιηθεί βήμα-βήμα το σχέδιο δράσης το οποίο έχουμε συμφωνήσει με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Την επιτήρηση την έχει αναλάβει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Είναι ο φορέας που δίνει την πιστοποίηση στον ΟΠΕΚΕΠΕ».

Ζητούμενο, είπε ο κ. Τσιάρας, είναι να δημιουργήσουμε μια άλλη προοπτική για τον πρωτογενή τομέα. «Αν δεν επενδύσουμε στα προϊόντα που έχουν συγκριτικό πλεονέκτημα και φέρνουν προστιθέμενη αξία στην οικονομία του πρωτογενούς τομέα και στην εθνική οικονομία, δεν θα πετύχουμε τον στόχο μας», είπε ο υπουργός και πρόσθεσε πως οι αλλαγές που προετοιμάζει το υπουργείο θα γίνουν με διάλογο, με συνεννόηση, με τους θεσμικούς φορείς του παραγωγικού κόσμου, στη λογική που υπαγορεύει η σύγχρονη πραγματικότητα.

«Είμαστε διατεθειμένοι να θέσουμε νέες βάσεις στον ΟΠΕΚΕΠΕ ο οποίος δεν θα έπρεπε να χρειάζεται κανένα άλλον και να είναι αυτόνομος για να δίνει τις επιδοτήσεις. Τον πήρε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης υπό την εποπτεία του. Εμείς είμαστε αποφασισμένοι είναι να τηρήσουμε αυτό που είπε ο πρωθυπουργός, δηλαδή να παίρνουν τις ενισχύσεις, να παίρνουν τις επιδοτήσεις αυτοί οι οποίοι τις δικαιούνται», είπε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Χρήστος Κέλλας.

«Ο πρωτογενής τομέας πρέπει να πάει μπροστά. Εμείς είμαστε αποφασισμένοι να τρέξουμε πιο γρήγορα και αυτό κάνουμε. Το σημερινό σχέδιο νόμου είναι ένα τμήμα αυτής της προσπάθειας», είπε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Διονύσης Σταμενίτης. O υφυπουργός κάλεσε τα κόμματα να στηρίξουν αυτές τις ρυθμίσεις «ώστε να στείλουν ένα μήνυμα ότι μπροστά στο συμφέρον της χώρας, των προϊόντων μας και σαφώς των παραγωγών, συμφωνούμε στις βασικές αρχές» και υπογράμμισε ότι το νομοσχέδιο αποτελεί μια προσπάθεια ενίσχυσης και ανάδειξης των προϊόντων ΠΟΠ, ΠΓΕ και ΕΠΙΠ και προσπάθεια στήριξης των Ελλήνων παραγωγών, είναι ένα νομοσχέδιο που θα οδηγήσει σε καλύτερο έλεγχο της παραγωγής και εμπορίας.

Στη συζήτηση που προηγήθηκε ο βουλευτής της ΝΔ Μάξιμος Χαρακόπουλος ζήτησε απαντήσεις σε τρία ερωτήματα: «αν ισχύουν οι καταγγελίες για σκάνδαλα στον ΕΛΓΟ και στο ΥΠΑΑΤ», «αν συντελείται όντως τεράστιο σκάνδαλο με τα φωτοβολταϊκά στην Θεσσαλία», «τι συμβαίνει με την αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ», διότι «πέντε χρόνια μετά, οι υπουργοί που επαγγέλλονται την αλλαγή του κανονισμού αλλάζουν, αλλά ο ΕΛΓΑ παραμένει ο ίδιος και απαράλλαχτος».

Αλλαγές επί τα βελτίω στον Κανονισμό του ΕΛΓΑ ζήτησαν και άλλοι βουλευτές της συμπολίτευσης, όπως ο Αθανάσιος Δαβάκης και ο Γιώργος Καρασμάνης.

«Πέρασε αυτή η εποχή του «όλα τα κιλά, όλα τα λεφτά». Αυτήν τη στιγμή χρειάζονται συγκεκριμένες προτάσεις με βάση τις εξελίξεις, με βάση την τεχνολογία, οι οποίες μπορούν να αναβαθμίσουν τον πρωτογενή τομέα στη χώρα μας», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κωνσταντίνος Κατσαφάδος και πρόσθεσε: «Αυτές τις προτάσεις είμαστε ανοικτοί να τις ακούσουμε και να τις συζητήσουμε. Μέχρι, όμως, να ακούσουμε τέτοιες προτάσεις, οι οποίες είναι ρεαλιστικές, εμείς θα συνεχίσουμε να κάνουμε τη δουλειά μας προς όφελος της ελληνικής παραγωγής, προς όφελος των Ελλήνων αγροτών, προς όφελος της ελληνικής κοινωνίας». Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ υπογράμμισε ότι για την κυβέρνηση ο πρωτογενής τομέας είναι σημαντικός και ότι η κυβέρνηση έχει συγκεκριμένο σχέδιο για να ενισχύσει την αγροτική παραγωγή και να στηρίξει τον αγροτικό κόσμο.

«Ο ΟΠΕΚΕΠΕ ελέγχεται για παράνομες πληρωμές τα έτη 2020,2021, 2022 και 2023. Αν δεν κάνω λάθος κυβέρνηση αυτά τα χρόνια ήταν το κόμμα σας, η Νέα Δημοκρατία. Μπορεί να έχουν αλλάξει δυο, τρεις, τέσσερις, πέντε υπουργοί, αλλά κυβέρνηση του κυρίου Μητσοτάκη είχαμε. Ποιες είναι οι διαχρονικές παθογένειες, όταν ελέγχεται από την ευρωπαία εισαγγελέα για συγκεκριμένες παραβάσεις σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα; Και φαντάζομαι, γνωρίζετε ότι μέχρι το 2019 οι αγρότες -και το αναγνωρίζουν και οι ίδιοι- ήξεραν και πότε θα πληρωθούν και τι θα πληρωθούν. Ήρθε η κυβέρνηση των αρίστων, των τεχνοκρατών και δεν ξέρουν ούτε πότε θα πληρωθούν ούτε τι χρήματα θα πάρουν», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Ιωάννης Σαρακιώτης.

«Πέντε χρόνια, πέντε υπουργοί, πέντε διοικήσεις στον ΟΠΕΚΕΠΕ για να καταλήξουμε τελικά σε επιτήρηση και σε απειλή προστίμου. Πέντε χρόνια κυβέρνηση, πέντε υπουργοί, ένας διοικητής στον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, ο οποίος έχει διακριθεί ιδιαιτέρως για τις απευθείας αναθέσεις και έχει δεχθεί σωρεία καταγγελιών γι' αυτό. Πέντε χρόνια στον ΕΛΓΑ με έναν διοικητικό και πέντε υπουργούς βέβαια και το μεγαλύτερο μέρος των ζημιών σιγά-σιγά μένει ακάλυπτο και δεν προβλέπεται από τον κανονισμό», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Πάρις Κουκουλόπουλος.

«Η Κοινή Αγροτική Πολιτική είναι υπεύθυνη και για την αθρόα, ανεξέλεγκτη εισαγωγή αγροτικών εμπορευμάτων στη χώρα μας που παράγονται στο εξωτερικό, εκτοπίζοντας τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα. Και αποτελεί και τη βάση της εκδήλωσης της πανώλης από τη στιγμή που υπάρχει ελεύθερη διακίνηση ζώων στην επικράτεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης χωρίς να υπάρχουν οι απαιτούμενοι έλεγχοι», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος και σημείωσε ότι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί έχουν αποψιλωθεί και ότι όλοι οι οργανισμοί που εποπτεύονται από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης είναι με κόσμο κάτω του 30% των νέων οργανογραμμάτων τους.

«Αυτό που θέλουν οι παραγωγοί μας είναι ριζικά μέτρα για την αντιμετώπιση του τεράστιου κόστους παραγωγής που αυξάνεται συνεχώς λόγω της εκτίναξης του ενεργειακού κόστους, αλλά και μέτρα για τις χαμηλές τιμές στις οποίες πουλάνε τα αγροτικά προϊόντα που παράγουν με κόπο και ιδρώτα, ενώ την ίδια στιγμή κερδοσκοπούν οι μεγαλέμποροι. Όμως γι' αυτά τα πραγματικά προβλήματα δεν ακούσαμε τίποτα από τα χείλη του πρωθυπουργού, όπως τίποτα δεν άκουσαν και οι κτηνοτρόφοι προς μεγάλη τους δυσαρέσκεια», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της «Νίκης» Κομνηνός Δελβερούδης.

«Μπορείτε να σκεφτείτε μία σοβαρή δυτική χώρα η οποία δεν έχει ειδικά χρηματοδοτικά εργαλεία "κουμπωμένα" πάνω στον αγροτικό κόσμο; Και τι εννοώ; Δεν εννοώ το α ή το β πρόγραμμα. Εννοώ μια δημόσια αναπτυξιακή τράπεζα, της οποίας ένα από τα σκέλη παρέμβασής της θα είναι ο αγροτικός κόσμος. Από όταν έκλεισε η "Αγροτική", ο αγροτικός κόσμος όχι μόνο δεν έχει τέτοια χρηματοδοτικά εργαλεία, αλλά αντιμετωπίζει κιόλας τα τεράστια ζητήματα με τα δάνεια και το χρέος που έχουν αναφερθεί πάρα πολλές φορές», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Αριστεράς Νάσος Ηλιόπουλος.

πηγη: agrocapital.gr

logo light footer