Του Κωνσταντίνου Δημ. Γραβιά
Πτυχιούχος Οικον. Παν/μίου Πειραιά
Λογιστής - φοροτεχνικός
Ο Ε.Φ.Κ.Α. αναρτά τα τελευταία χρόνια τις βεβαιώσεις ασφαλιστικών εισφορών εκάστου έτους των ελευθέρων επαγγελματιών, των αυτοτελώς απασχολούμενων, των αγροτών, αλλά και των εργατών γης αμειβομένων με εργόσημο, για φορολογική χρήση.
Όμως, ο «τίτλος» μιας βεβαίωσης που χορηγείται από Δημόσια αρχή πρέπει να είναι και δηλωτικός του περιεχομένου της. Δηλαδή, εφόσον ο Ε.Φ.Κ.Α. πιστοποιεί πως η εν λόγω βεβαίωση δίνεται για φορολογική χρήση, αυτό σημαίνει πως μπορεί όντως να χρησιμοποιηθεί από τους ενδιαφερόμενους για τη χρήση αυτή και επίσης πως καλύπτει όλες τις περιπτώσεις. Συνεπώς, οφείλει η υπηρεσία να πιστοποιεί πως τα ποσά που αναγράφονται δεν είναι λανθασμένα αναφορικά με τη χρήση τους, ήτοι για φορολογική χρήση. Αλλιώς, ποιο είναι το νόημα ύπαρξης αυτής της βεβαίωσης;
Αν η βεβαίωση αυτή ανταποκρίνονταν σε όλες τις περιπτώσεις στις ανάγκες της φορολογίας εισοδήματος, τότε αφενός μεν, θα διευκόλυνε όλους τους λογιστές-φοροτεχνικούς ως προς τις φορολογικές υποχρεώσεις των πελατών τους, αφετέρου δε, θα ήταν ευχερείς και οι ελεγκτικές επαληθεύσεις από τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα στις περιπτώσεις εκείνες που διενεργούνται στο μέλλον φορολογικοί έλεγχοι. Μόνο έτσι θα είναι μια βεβαίωση για φορολογική χρήση που δεν θα επιδέχεται αμφισβήτηση από κανέναν ως προς την ορθότητα των ποσών που αναγράφονται σ' αυτή.
Η πραγματικότητα όμως είναι διαφορετική. Υπάρχει απόκλιση σε όσα αναγράφονται στη βεβαίωση του ΕΦΚΑ και στα ποσά που αφορούν στις εισφορές που πρέπει να εκπέσουν στη φορολογία εισοδήματος (σ.σ. οι αποκλίσεις εντοπίζονται κυρίως σε περιπτώσεις συμψηφισμών ή επιστροφών). Έτσι, καθίσταται επισφαλής η χρήση της βεβαίωσης αυτής. Δηλαδή ο κάθε συνάδελφος δε νιώθει ασφάλεια να χρησιμοποιήσει τη βεβαίωση αν δεν προβεί προηγουμένως στον ενδελεχή έλεγχο των καταβολών, την τύχη των συμψηφισμών, κ.λπ. γεγονός που σημαίνει χάσιμο χρόνου.
Ακόμη και σήμερα, η έλλειψη επικοινωνίας μεταξύ της Α.Α.Δ.Ε. και του Ε.Φ.Κ.Α. για τα ποσά που πρέπει να αναγράφονται στη βεβαίωση αυτή (σ.σ. μετά και την εγκύκλιο ΠΟΛ.1219/2018) έχει ως αποτέλεσμα η εν λόγω βεβαίωση να μη μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλες τις περιπτώσεις λόγω λανθασμένων ποσών.
Αλήθεια, πόσο δύσκολο ήταν να επικοινωνήσει το αρμόδιο τμήμα του υπ. Οικονομικών με το αντίστοιχο τμήμα του Ε.Φ.Κ.Α., ώστε οι μηχανογράφοι του Ε.Φ.Κ.Α. κατόπιν των οδηγιών των υπαλλήλων της Α.Α.Δ.Ε. να αντλούν στη βεβαίωση αυτή τα ποσά εκείνα που μπορεί ο κάθε ενδιαφερόμενος να εκπίπτει από τα ακαθάριστα έσοδά του; Ο Ε.Φ.Κ.Α. διαθέτει όλα τα στοιχεία και η Α.Α.Δ.Ε. γνωρίζει το φορολογικό χειρισμό των ασφαλιστικών εισφορών, συνεπώς η συνεννόησή τους αποτελεί μονόδρομο. Άλλωστε, αυτή δεν είναι η έννοια της βεβαίωσης για φορολογική χρήση; Μάλιστα θεωρώ πως έπρεπε να αναφέρονται στη βεβαίωση, σε ξεχωριστό πεδίο αυτής και οι προσαυξήσεις που κατέβαλε ο ασφαλισμένος (για ελεγκτικούς και μόνο λόγους).
Πόσο δύσκολο είναι να λυθεί αυτό το ζήτημα; Σε άλλα θέματα, κυρίως όταν πρόκειται για είσπραξη φόρων, κ.ά, βλέπουμε πως τα αντανακλαστικά των υπηρεσιών είναι γρήγορα, ενώ σε άλλα υπάρχει τεράστια κωλυσιεργία για να μη πω αδιαφορία.
Και κάπως έτσι δαπανώνται ατελείωτες ώρες από όλους εμάς τους φοροτεχνικούς και ουσιαστικά έχει αναχθεί το ζήτημα της έκπτωσης των ασφαλιστικών εισφορών —όπως και άλλα πολλά— σε πυρηνική φυσική! Αντί να ασχολούμαστε με πράγματα ουσίας αναλώνουμε χρόνο σε τέτοια ζητήματα που θα έπρεπε να είχαν επιλυθεί από τους αρμοδίους. Αν σε όλα αυτά προστεθούν και τα μείζονα θέματα που έχουν ανακύψει στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων λόγω της πανδημίας, τότε και μόνο τότε θα μπορεί να καταλάβει ο καθένας που δεν ασκεί το επάγγελμα του λογιστή πως φέτος, δε θα υπάρχει «απλή» φορολογική δήλωση. Γιατί, εμείς οι λογιστές έχουμε αντιληφθεί πως ειδικά φέτος, καμία δήλωση δε θα είναι «εύκολη» υπόθεση (σ.σ. να σημειώσω πως γενικότερα είμαι της άποψης πως δεν υπάρχουν εύκολες φορολογικές δηλώσεις γιατί πάντα κάτι προκύπτει, ωστόσο τα προηγούμενα χρόνια υπήρχαν και κάποιες που για μας τους φοροτεχνικούς —όχι για τους ιδιώτες όμως— δεν παρουσίαζαν ιδιαίτερες δυσκολίες). Ευελπιστώ ο υπ. Οικονομικών να το αντιληφθεί έγκαιρα και να πράξει αναλόγως ως προς την καταληκτική ημερομηνία.
Κλείνοντας να τονίσω πως πρέπει επιτέλους να λυθεί το εξεταζόμενο ζήτημα. Δεν θα κρίνω ποιος ή ποιοι ευθύνονται για όλο αυτό που ζούμε, άλλωστε δεν λειτουργώ ως τιμητής (σ.σ. όλοι κάνουμε λάθη), εστιάζω όμως στο γεγονός πως οφείλουν οι συναρμόδιοι φορείς να δράσουν άμεσα για την διευκόλυνση όλων. Τα προβλήματα πρέπει να λύνονται γιατί αλλιώς χρονίζουν με ό,τι αυτό συνεπάγεται.