Δημοσκόπηση Alco «βόμβα» για Ευρωεκλογές: Ελάχιστοι ενδιαφέρονται

Φεβρουαρίου 10, 2024

Το 35% των συμμετεχόντων στη δημοσκόπηση της Alco δηλώνουν ότι τους ενδιαφέρουν αρκετά οι ευρωεκλογές 2024.

«Λίγο» απαντά το 25%, το ίδιο ποσοστό συγκεντρώνει η απάντηση «καθόλου», ενώ το 14% δηλώνουν ότι τους ενδιαφέρουν πολύ οι ευρωεκλογές που θα διεξαχθούν τον Ιούνιο.

Σε ό,τι αφορά στο κριτήριο με το οποίο θα επιλέξουν το κόμμα που θα ψηφίσουν στις ευρωεκλογές 2024, για το 38% είναι οι θέσεις για τα ζητήματα οικονομίας, ενώ το 17% δίνει μεγαλύτερη βαρύτητα στα κοινωνικά θέματα και το 16% θα απαντήσει βάσει ιδεολογίας.

Αξίζει να σημειωθεί πως μόνο το 8% απαντούν ότι το κριτήριο για την ψήφο τους θα είναι οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές και το 5% ότι μεγαλύτερη βαρύτητα έχει ο αρχηγός του κόμματος.

Στην ερώτηση αν οι ευρωεκλογές είναι ευκαιρία για την ανάδειξη ενός κόμματος σε ισχυρή αντιπολίτευση, το 62% των συμμετεχόντων στη δημοσκόπηση απαντούν αρνητικά και το 30% θετικά.

Οι δημοφιλείς υπουργοί

Ο Νίκος Δένδιας και ο Κυριάκος Πιερρακάκης θεωρούνται οι πιο επιτυχημένοι υπουργοί της κυβέρνησης, σύμφωνα με τις απαντήσεις που έδωσαν οι συμμετέχοντες στη δημοσκόπηση της Alco, το δεύτερο μέρος της οποίας παρουσιάστηκε σήμερα στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha.

Στο σχετικό ερώτημα ο Νίκος Δένδιας προηγείται με 32%, ο Κυριάκος Πιερρακάκης είναι δεύτερος με 12% και ακολουθούν οι Μιχάλης Χρυσοχοΐδης (10%) και Άδωνις Γεωργιάδης (8%), ενώ η απάντηση «κανένας» συγκεντρώνει 37%.

Ποσοστά

Η δημοσκόπηση καταγράφει ραγδαία αποσυσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εμφανίζει συσπείρωση (54%) γεγονός το οποίο σημαίνει ότι σχεδόν ένας στους δύο ψηφοφόρους του στις εθνικές εκλογές έχει πλέον αποστασιοποιηθεί από την Κουμουνδούρου. Οι μεγαλύτερες απώλειες του ΣΥΡΙΖΑ καταγράφονται, όπως ήταν αναμενόμενο, προς τη Νέα Αριστερά (10%), προς το ΠΑΣΟΚ (4%) το οποίο βρίσκεται πλέον καθαρά στη δεύτερη θέση αλλά και προς το ΚΚΕ το οποίο φλερτάρει με διψήφιο ποσοστό και απειλεί την τρίτη θέση του ΣΥΡΙΖΑ.

Τη μεγαλύτερη αποσυσπείρωση παρουσιάζουν οι Σπαρτιάτες 46% ενώ η συσπείρωση της ΝΔ φτάνει στο 70% γεγονός το οποίο επιβεβαιώνει τις απώλειες στην πρόθεση ψήφου για τις επικείμενες ευρωεκλογές. Τα πιο υψηλά ποσοστά συσπείρωσης εμφανίζει το ΚΚΕ (94%), η Ελληνική Λύση (91%) και το ΠΑΣΟΚ (85%).