Στον e-Ε.Φ.Κ.Α. για θεματα ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ. Συνάντηση με το Διοικητή κ. Αλέξανδρο Βαρβέρη.

Νοεμβρίου 12, 2023
Επισκέφθηκα το Διοικητή του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-Ε.Φ.Κ.Α.) κο. Αλέξανδρο Βαρβέρη.
 
Τον ενημέρωσα για τις εργασίες της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής της Βουλής για την Παρακολούθηση του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης, και για τις επικείμενες πρωτοβουλίες μου ως Πρόεδρος της Επιτροπής.
 
Υπογράμμισα τη μεγάλη σημασία της Επιτροπής, αφού αντικείμενό της είναι η παρακολούθηση της λειτουργίας και εξέλιξης του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, και ιδίως της βιωσιμότητας και της κοινωνικής δικαιοσύνης του συστήματος, στοιχεία που αποτελούν βασικούς πυλώνες του κοινωνικού κράτους προνοίας. Ο κος. Βαρβέρης αποδέχθηκε την πρόσκλησή μου να παραστεί σε επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής, ώστε να ενημερώσει τα μέλη της για τις εργασίες του e-Ε.Φ.Κ.Α. και το γενικότερο επιχειρησιακό πλάνο δράσης του.
 
Περαιτέρω, έθεσα στο Διοικητή του e-Ε.Φ.Κ.Α. το ζήτημα του εργασιακού και συνταξιοδοτικού καθεστώτος των Υποθηκοφυλάκων. Υπενθυμίζω ότι για το ζήτημα αυτό έχω καταθέσει Αναφορά από τις 2 Οκτωβρίου 2023 προς τους αρμοδίους Υπουργούς. Πρόκειται για ένα σημαντικό ζήτημα, αφού άπτεται της ασφαλούς ρύθμισης του συνταξιοδοτικού καθεστώτος, και ιδίως της έγκαιρης και πλήρης απονομής των συντάξεων.
 
Τέλος, παρουσίασα στον κο. Βαρβέρη το ζήτημα της θεμελίωσης του συνταξιοδοτικού δικαιώματος για τους χειριστές ελικοπτέρων του Πολεμικού Ναυτικού (Π.Ν.), για το οποίο έχω ήδη καταθέσει Αναφορά στη Βουλή από τις 7 Νοεμβρίου 2023. Συγκεκριμένα, το εν λόγω θέμα αφορά την αναγνώριση του χρόνου φοίτησης στις Ακαδημίες του Εμπορικού Ναυτικού (Α.Ε.Ν.) ως πραγματικής συντάξιμης υπηρεσίας. Ο Διοικητής του e-Ε.Φ.Κ.Α. συμφώνησε ότι είναι σημαντικό να επιλυθεί το εν λόγω ζήτημα, και επιφυλάχθηκε να επανέλθει μετά από επεξεργασία του αιτήματος από τις καθ’ύλην αρμόδιες υπηρεσίες του Φορέα. Νεοκλής ΚρητικόςΓ Νεοκλής ΚρητικόςΒ Νεοκλής Κρητικός