ΕΡΩΤΗΣΗ-ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ:

Οκτωβρίου 27, 2023
Κατέθεσα στη Βουλή Ερώτηση προς τον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού κο. Κυριάκο Πιερρακάκη, με Θέμα τις μετεγγραφές φοιτητών τέκνων τριτέκνων και πολυτέκνων οικογενειών.
 
Με την Ερώτησή μου, προσπαθώ να μεταφέρω την αγωνία πολλών Λακώνων συμπολιτών μου, οι οποίοι είχαν την ευλογία να δημιουργήσουν τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες, σχετικά με την επιτυχία των τέκνων τους να εισαχθούν στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, ωστόσο σε ιδρύματα εκτός του τόπου της μόνιμης κατοικίας, σε αρκετές περιπτώσεις εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από την οικογενειακή στέγη.
 
Στην Ερώτησή μου, επισημαίνω ότι η ενεργειακή και πληθωριστική κρίση που δέχεται η ελληνική οικονομία, παρά τις αξιόλογες και γενναίες προσπάθειες που καταβάλλουμε ως Κυβέρνηση, δημιουργεί σημαντικά προβλήματα ιδιαίτερα στις πολυμελείς, τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες, οι οποίες καλούνται να αντιμετωπίσουν πολλαπλάσια αυξημένες οικονομικές υποχρεώσεις για την κάλυψη του κόστους φοίτησης, ειδικά στις περιπτώσεις που τα τέκνα φοιτούν παράλληλα.
 
Αυτές δε οι περιπτώσεις δεν είναι λίγες, αφού στις πολυμελείς οικογένειες οι διαφορές ηλικίας μεταξύ των τέκνων είναι συνήθως μικρές, με αποτέλεσμα να καλούνται οι γονείς να καλύψουν, πέρα από τα αυξημένα κόστη μιας οικογενειακής στέγης, το κόστος συντήρησης τριών και τεσσάρων φοιτητικών κατοικιών, αλλά και το κόστος διαβίωσης σε τρεις και τέσσερις διαφορετικές πόλεις.
 
Με τα παραπάνω δεδομένα, θέτω το εξής κρίσιμο ερώτημα προς τον αρμόδιο Υπουργό: έχει την πρόθεση να αναλάβει νομοθετική πρωτοβουλία για την πρόβλεψη δικαιώματος των φοιτητών τέκνων τριτέκνων και πολυτέκνων οικογενειών σε άνευ προϋποθέσεων μετεγγραφή;
 
Βεβαίως, στο ίδιο πλαίσιο, σημειώνω πως θα πρέπει να υπάρξει και παράλληλη μεταβατική πρόβλεψη του ανωτέρω δικαιώματος και για όσα τέκνα έχουν ήδη μετεγγραφεί σύμφωνα με τις σήμερα ισχύουσες διατάξεις. Νεοκλής ΚρητικόςΓ Νεοκλής ΚρητικόςΒ Νεοκλής Κρητικός