Νίκος Δένδιας, Υπουργός Εθνικής Άμυνας

Σεπτεμβρίου 30, 2023
 
«Το τάνγκο θέλει δύο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας κληθείς να τοποθετηθεί για τις διεργασίες στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
 
Θεωρούσαμε εξ αρχής ότι μια επανεκλογή του Ερντογάν δεν θα ήταν απαραίτητα κακή εξέλιξη και πράγματι βλέπουμε αλλαγή μετά το πέρας των εκλογών στην Τουρκία, σχολίασε ο κ. Δένδιας.
 
Ο ίδιος επεσήμανε ότι αν η Τουρκία κατανοήσει πως υπάρχουν κανόνες τους οποίους θα πρέπει να αποδεχθεί αν θέλει να πάει τα πράγματα μπροστά, όπως το διεθνές δίκαιο και η εθνική κυριαρχία των γειτόνων της, τότε υπάρχουν τρομερές ευκαιρίες στον ορίζοντα. Και αυτό περιλαμβάνει και την επίλυση του Κυπριακού, συμπλήρωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.
 
Η ειλικρινής συνεργασία, η αλληλοκατανόηση και ο κοινός ευρωατλαντικός δρόμος είναι το μέλλον για τα Βαλκάνια, «την άμεση γειτονιά μας», στα οποία η Ελλάδα προσδίδει ιδιαίτερη έμφαση και σπουδαιότητα, ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Δένδιας, ως προς τις σχέσεις με τις βαλκανικές χώρες. Ο ίδιος υπογράμμισε ότι η Ελλάδα επιχειρεί να βοηθήσει το σύνολο των Βαλκανικών χωρών να ενταχθούν στην ΕΕ «και ήδη το κατόρθωσε στις περιπτώσεις της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας».
 
Aναφερόμενος στις τεταμένες σχέσεις της Ελλάδας με την αλβανική κυβέρνηση, ο κ. Δένδιας διεμήνυσε ότι «οι επαναλαμβανόμενες απορρίψεις των αιτημάτων του δημοκρατικά εκλεγμένου Δημάρχου Χειμάρρας, Φρέντι Μπελέρη, για αποφυλάκιση προκειμένου να αναλάβει τα καθήκοντά του ως νέου Δημάρχου Χειμάρρας, προκαλούν βαθύ προβληματισμό» στην Αθήνα.