ΣΥΡΙΖΑ: 16 Αυγούστου όλοι πίσω με εντολή Τσίπρα

Ιουνίου 20, 2022

Ένα ιδιαίτερα δύσκολο καλοκαίρι φαίνεται ότι θα περάσουν φέτος οι βουλευτές και τα κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ο Αλέξης Τσίπρας έχει ζητήσει από όλους να ολοκληρώσουν τις ολιγοήμερες διακοπές τους μέχρι τον Δεκαπενταύγουστο, καθώς μετά θεωρείται δεδομένη η εξαγγελία εκλογών από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Για τους στενούς συνεργάτες του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχει δεύτερη εκτίμηση. Η χώρα οδεύει με μαθηματική ακρίβεια σε φθινοπωρινές κάλπες. Και σε αυτό το συμπέρασμα οδηγεί αντικειμενικά η αλλαγή της ρητορικής τόσο του πρωθυπουργού, όσοπροσώπων του περιβάλλοντος του, όπως του Γιώργου Γεραπετρίτη, που φαίνεται πως επιβεβαιώνουν την Κουμουνδούρου.

Τα «σημάδια» που δείχνουν εκλογές
Λαϊκή δυσαρέσκεια

Στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης πιστεύουν ότι υπάρχουν μια σειρά από παράγοντες που πιέζουν προς αυτή την κατεύθυνση. Πρώτα και κύρια η διογκούμενη κοινωνική δυσαρέσκεια, καθώς μεγάλο τμήμα των πολιτών αδυνατεί να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις του.

Παράλληλα, όμως, από την Κουμουνδούρου υποστηρίζουν ότι οι έλληνες βιώνουν και τη «σκληρή κοροϊδία» -έτσι το αναφέρουν-από την πλευρά της κυβέρνησης. «Γιατί μόνο ως κοροϊδία μπορεί να χαρακτηριστεί το επιχείρημα ότι δεν μειώνεται ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης όπως κάνουν άλλες χώρες της Ευρώπης, γιατί θα ευνοηθούν οι πλούσιοι. Όταν μείωναν τον φόρο στα μερίσματα και στην συγκέντρωση κεφαλαίου ποιους ακριβώς ευνόησαν;», σημειώνουν συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα.

Νέο «τσουνάμι ακρίβειας»

Ένας ακόμα λόγος που ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ πιστεύει ότι επίκειται «εκλογική απόδραση» Μητσοτάκη, είναι για να προλάβει το νέο «τσουνάμι» ακρίβειας που φέρνουν οι επιλογές του και που θα αποτελέσει χαριστική βολή για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, όχι μόνο των κατώτερων εισοδηματικών στρωμάτων αλλά και των μεσοστρωμάτων.

Επομένως, στην Κουμουνδούρου εκτιμούν ότι βλέποντας τις οικονομικές δυσκολίες που έρχονται, το Μαξίμου θα προσπαθήσει να προλάβει την ακόμα μεγαλύτερη φθορά. Ο πληθωρισμός βρίσκεται ήδη στο 11,3% για το Μάιο, η βενζίνη στα 2,5 ευρώ, το καλάθι της νοικοκυράς 40% αυξημένο, η τιμή του ρεύματος σε αβίωτα επίπεδα.

«Και θα αυξηθούν έτι περαιτέρω», τονίζουν από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, προειδοποιώντας πως ο χειμώνας που έρχεται θα είναι πολύ χειρότερος και δυσκολότερος από αυτόν που ζήσαμε φέτος.

Η πίεση των «γαλάζιων» βουλευτών

Ένα στοιχείο στο οποίο δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα από την Κουμουνδούρου, είναι η κοινωνική πίεση αποτυπώνεται και στον φόβο επανεκλογής των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας.

Ενδεικτικό είναι ότι ακόμα και με τις πλέον θετικές δημοσκοπήσεις για την κυβέρνηση, στην κάλπη της απλής αναλογικής, το κυβερνών κόμμα θα έχει σχεδόν 50 βουλευτές λιγότερους, ενώ έχοντας στρατηγική δεύτερης κάλπης θα έχει πρόβλημα συσπείρωσης για τον κόσμο της, πέρα από την ψήφο αποδοκιμασίας.