Αναζήτηση

Το φάντασμα της διάσπασης στην αυλή του ΣΥΡΙΖΑ

Μορφή πολιτικής χιονοστιβάδας έχουν προσλάβει εσχάτως τα γεγονότα στον ΣΥΡΙΖΑ με το φάντασμα της διάσπασης και της αποσύνθεσης να είναι υπαρκτό στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Μετά την απόφαση του Προέδρου Στέφανου Κασσελάκη να παραπέμψει στην Επιτροπή Δεοντολογίας για διαγραφή τέσσερα στελέχη που τον αμφισβητούν και έχουν καταφερθεί δημοσίως εναντίον του (Στέφανος ΤζουμάκαςΠάνος ΣκουρλέτηςΔημήτρης ΒίτσαςΝίκος Φίλης), την ανεξαρτητοποίηση του ευρωβουλευτή Στέλιου Κούλογλου και τις έμμεσες απειλές του Ευκλείδη Τσακαλώτου για αποχώρηση, στην Κουμουνδούρου δημιουργήθηκε εμπρηστικό κλίμα.

Για αυτό, τα περασμένα 24ώρα έγινε μια προσπάθεια από όλες τις πλευρές να πέσουν οι τόνοι. Αυτό, θεωρητικά, αποτυπώθηκε την περασμένη Πέμπτη στη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου, ενός άτυπου οργάνου που λειτουργεί εν είδει «πρωινού καφέ» του Προέδρου με στενούς του συνεργάτες. Εκτός από τους Ράνια Σβίγκου Γιώργο Βασιλειάδη, Σωκράτη Φάμελλο,  Θεοδώρα Τζάκρη, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Ρένα Δούρου,  Μανώλη Καπνισάκη, Δώρα Αυγέρη, στη συνεδρίαση μετείχε και η Έφη Αχτσιόγλου.

Προ του Εκτελεστικού Γραφείου, πραγματοποιήθηκε συνάντηση Κασσελάκη – Τσακαλώτου, κατόπιν αιτήματος του δεύτερου. Το επίδικο της συνάντησης, η οποία έγινε σε καλό κλίμα σύμφωνα με τον πρώην υπουργό, ήταν να ανακληθεί η πρόταση διαγραφής των τεσσάρων. «Του εξήγησα ότι για το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ, για τα σχέδια που έχει, για τα σχέδια που έχω, δεν μπορούν να γίνουν σε καλό κλίμα, όσο υπάρχουν οι απειλές για διαγραφές» δήλωσε ο κ. Τσακαλώτος, υποστηρίζοντας ότι ο κ. Κασσελάκης τον άκουσε «με θετικό τρόπο».

Το πόσο θετικά είδε ο Πρόεδρος τις παραινέσεις Τσακαλώτου δεν είναι γνωστό. Πάντως, το απόγευμα της Παρασκευής, η Επιτροπή Δεοντολογίας συνεδρίασε για τους «4». Η Επιτροπή δήλωσε περίπου «αναρμόδια» και παρέπεμψε το ζήτημα στην Κεντρική Επιτροπή (ΚΕ) του κόμματος. Ταυτόχρονα, όρισε τις τέσσερις τριμελείς επιτροπές που θα εξετάσουν την κάθε περίπτωση στελέχους ξεχωριστά, για τις οποίες ωστόσο μόνο θα γνωμοδοτήσουν και δεν θα λάβουν αποφάσεις.

Ως εκ τούτου, η πρώτη ημερομηνία «κλειδί» για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι το διήμερο 11 – 12 Νοεμβρίου, οπότε και θα πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση της ΚΕ, η πρώτη επί ηγεσίας Κασσελάκη. Παρότι εκτιμάται ότι η συνεδρίαση της ΚΕ ενδέχεται ν’ αποτελέσει την αφετηρία της διάσπασης, ανώτεροι κομματικοί αξιωματούχοι παρουσιάζονται ψύχραιμοι και αισιόδοξοι, υπογραμμίζοντας ότι «μέχρι τότε μεσολαβούν πολλές μέρες». Και όπως φάνηκε, ο πολιτικός χρόνος στον ΣΥΡΙΖΑ είναι αρκούντως πυκνός.

Παρέμβαση Τεμπονέρα
Εν μέσω εμφυλιοπολεμικού κλίματος και αντιπαράθεσης στο εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ήρθε η παρέμβαση του Διονύση Τεμπονέρα. Με ένα κείμενο που συνυπογράφουν 27 στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ -οι οποίοι όπως λένε αποτελούν «ένα ρεύμα ιδεών ανθρώπων με κοινή αντίληψη και αγωνίες», προκρίνουν την ενότητα και ζητούν «επαναπροσανατολισμό με βάση το όραμα» αλλά και μια «νέα αρχή με επεξεργασίες που θα απαντούν στα προβλήματα που γεννούν οι σύγχρονες διαιρετικές τομές με όρους δικαιοσύνης και ανάπτυξης».

«Ούτε τυφλή σύγκρουση ούτε διάσπαση! Πολιτικό συνέδριο σύνθεσης και υπέρβασης» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τεμπονέρας στο Aftodioikisi.

Συνέδριο
Η δεύτερη ημερομηνία «κλειδί» για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτή του συνεδρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό θα πραγματοποιηθεί στα τέλη Φεβρουαρίου του 2024. Έμπειροι παρατηρητές των εσωτερικών διεργασιών στην Κουμουνδούρου υπογράμμιζαν στο Aftodioikisi τη σημασία του συνεδρίου. «Οι όποιες διαφωνίες πρέπει να λυθούν συντεταγμένα και πολιτικοποιήμενα», σημείωναν, ενώ τόνιζαν τους κινδύνους που απορρέουν από την σύγκρουση: δηλαδή την διάσπαση και την αποστράτευση.

«Είναι χρήσιμο να επιβιώσει το εγχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ και για την αριστερά αλλά και την κοινωνία» σημείωναν στο Aftodioikisi ανώτεροι αξιωματούχοι του κόμματος.

«Κόφτης» και δημοσκοπήσεις

Πάντως, αλγεινή εντύπωση, προκάλεσε ο «κόφτης» στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που θα βγαίνουν στα κανάλια. «Πρέπει να μπει μια τάξη στον τρόπο και τη σχέση των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ με τα media. Θα υπάρχει μια κατεύθυνση από το γραφείο ώστε αυτοί που θα βγαίνουν, θα μιλούν για όσα έχουν σχέση με τις γνώσεις τους και με αυτά που ασχολούνται» δήλωσε ο βουλευτής, πρώην υπουργός και εκ των στενότερων συνεργατών του Προέδρου, Ευάγγελος Αποστολάκης. Αυτή η άποψη δεν άρεσε σε όλους, με τον Χρίστο Σπίρτζη, να την καυτηριάζει. «Είμαι μέλος στον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία. Μόλις γίνω μέλος στον ΣΥΡΙΖΑ – Σταλινική Συμμαχία θα παίρνω άδεια για να βγαίνω στα κανάλια. Ακόμα δεν έχει μετασχηματιστεί ο ΣΥΡΙΖΑ για να δίνει άδεια στα στελέχη του να βγαίνουν στα κανάλια» ανέφερε σκωπτικά ο πρώην υπουργός (Action24).

Πηγές του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριζαν στο Aftodioikisi ότι ο «κόφτης» στα στελέχη αποτελεί «συνέπεια του προβλήματος με τις διαφωνίες στο εσωτερικό του κόμματος».

Την ίδια στιγμή, οι δημοσκοπήσεις και τα ευρήματα που αφορούν στον ΣΥΡΙΖΑ είναι εξόχως αρνητικά. Στην πρόθεση ψήφου, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης λαμβάνει 12,9% στην εταιρεία GPO και 12% στην Metron Analysis. Η απόσταση από το ΠαΣοΚ είναι μια «ανάσα» ενώ η δημοφιλία και η καταλληλότητα του κ. Κασσελάκη για πρωθυπουργία κινούνται σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα. Τι λέει η Κουμουνδούρου για αυτά; «Είναι η φωτογραφία μιας κακιάς στιγμής που δεν θα συνεχιστεί».

«Παιδονόμος»
Στην εσωκομματική αντιπαράθεση ορισμένοι επιχείρησαν να τοποθετήσουν και τον Αλέξη Τσίπρα, με χαρακτηριστικότερη την αποστροφή Βίτσα ότι «ο πρώην πρόεδρος θα πληρώσει τη σιωπή του». «Δεν χρειαζόμαστε ‘’παιδονόμο’’, αλλά πολιτική ωριμότητα» απαντούν πηγές της Κουμουνδούρου. Ο κ. Βίτσας είναι αυτός που μίλησε και για το ενδεχόμενο δημιουργίας νέου πολιτικού φορέα.

Υπενθυμίζεται ότι λίγες μέρες νωρίτερα, ο κ. Σκουρλέτης επιτέθηκε στον κ. Τσίπρα, κάνοντας λόγο ότι «κάποιοι δούλεψαν υπόγεια, με στημένο μηχανισμό για να μας αποδομήσουν» ενώ μίλησε και για «παράκεντρα γύρω από τον Τσίπρα».

Οπωσδήποτε, ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε ένα μεταβατικό στάδιο και εισέρχεται σταδιακά στη νέα εποχή. Τα ερωτήματα πολλά: Διάσπαση; Ιδεολογική ταυτότητα; Πολιτικές θέσεις κλπ. Μείζον ένα: Το πότε θα εκπληρώσει με επάρκεια τα θεσμικά του καθήκοντα ως αξιωματική αντιπολίτευση. ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

logo light footer