«Σπίτι μου»: Μηνιαία δόση 342 ευρώ για δάνειο 100.0000 - Βήμα προς βήμα η διαδικασία

Απριλίου 01, 2023

Τους όρους και τις προϋποθέσεις για το στεγαστικό πρόγραμμα «Σπίτι μου» ανακοίνωσαν σε κοινή συνέντευξη Τύπου Κωστής Χατζηδάκης και  Άκης Σκερτσος.

Από τη Δευτέρα 3 Απριλίου ξεκινά το πρόγραμμα «Σπίτι μου» με τα δάνεια σε νέα ζευγάρια. Οι υπουργοί, Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης και Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος αναφέρθηκαν σε κοινή συνέντευξη Τύπου στις λεπτομέρειες του προγράμματος.

Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

Οι δικαιούχοι του προγράμματος είναι νέοι με ελάχιστο ετήσιο εισόδημα 10.000 ευρώ έως το όριο που προβλέπεται και για τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης. Επίσης, οι δικαιούχοι θα πρέπει να μην διαθέτουν ακίνητο κατάλληλο για την κατοικία τους.

Ειδικότερα, για τον άγαμο το εισόδημα είναι έως 16.000 ευρώ, για το ζευγάρι έως 24.000 ευρώ, για τις μονογονεϊκές οικογένειες 27.000 ευρώ και αυξάνεται κατά 3.000 για κάθε παιδί.

 

Το δάνειο χρηματοδοτείται κατά 75% από τη ΔΥΠΑ. Για το ποσοστό του δανείου που χρηματοδοτείται από τη ΔΥΠΑ δεν οφείλεται τόκος, ενώ το υπόλοιπο 25% χορηγείται από τις τράπεζες.

Για τρίτεκνους ή πολύτεκνους το δάνειο θα είναι άτοκο. Άτοκο θα γίνεται και το δάνειο για όσους κατά τη διάρκεια αποπληρωμής του κάνουν 3 και πλέον παιδιά.

Σημειώνεται ότι το ύψος του δανείου δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 150.000 ευρώ και η διάρκεια τα τριάντα έτη, ενώ θα καλύπτει το 90% της αξίας του ακινήτου.

Η ανώτατη αξία του συμβολαίου δεν μπορεί να υπερβαίνει το 200.000 ευρώ και θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 15ετίας.

Η διαδικασία βήμα - βήμα

Όπως ανέφερε ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης: «Η διαδικασία χορήγησης.

 • Ο πολίτης επιλέγει την τράπεζα και υποβάλλει την αίτησή του από τη Δευτέρα.
 • Εντός 60 ημερών με βάση τη συμφωνία με τις τράπεζες, οι τράπεζες ελέγχουν την πλήρωση των απαιτούμενων κριτηρίων και χορηγούν την προέγκριση.
 • Αφού δοθεί η προέγκριση που είναι μια πρώτη εξέταση για το αν πληροίς κάποια βασικά κριτήρια.
 • Ο αιτών γνωστοποιεί το ακίνητο και την τιμή του και προσκομίζει τα απαιτούμενα έγγραφα.
 • Μετά τους αναγκαίους ελέγχους η αίτηση εντάσσεται στο πρόγραμμα και ξεκινά ο απαιτούμενος νομικός και τεχνικός έλεγχος.
 • Αυτή η διαδικασία διαρκεί 60 μέρες και κατόπιν υπογράφεται η δανειακή σύμβαση και εκταμιεύεται το δάνειο εντός έξι μηνών.

Όροι της δανειακής σύμβασης

 • Διάρκεια μέχρι 30 χρόνια. Εξαρτάται από τη σύμβαση με τα δάνεια.
 • Απόκτηση ακινήτου με πλήρη κυριότητα
 • Θα έχουμε κάλυψη από το δάνειο μέχρι του 90% της αξίας του ακινήτου.
 • Μπορώ να προεξοφλήσω το δάνειο; Ο δανειολήπτης μπορεί να εξοφλήσει μερικώς ή πλήρως το δάνειο πριν την ημερομηνία χωρίς άλλη επιβάρυνση.
 • Κατά τη διάρκεια του δανείου απαγορεύεται η μεταβίβαση του ακινήτου.
 • Δεν χρειάζεται προσωπική εγγύηση τρίτου

Παραδείγματα δανείων

Για δάνειο 100.000 με αποπληρωμη 30 χρόνια

Για εμπορικό δάνειο ύψους 100.000 ευρώ για 30 χρόνια η μηνίαια δόση θα είναι 587 ευρώ διότι το επιτόκιο σε σχέση με το επιδοτούμενο πρόγραμμα είναι μεγαλύτερο. Με το πρόγραμμα Σπίτι μου η δόση πέφτει στα 342 ευρώ και αν μιλάμε για τρίτεκνους-πολύτεκνους τότε η δόση πέφτει στα 277 ευρώ. Όφελος 245 ευρώ τον μήνα και 2.935 ευρώ τον χρόνο. Εάν κάποιος είναι πολύτεκνος-τρίτεκνος έχει κέρδη 310 ευρώ τον μήνα και 3.717 ευρώ τον χρόνο

Για δάνεια 100.000 με αποπληρωμή για 20 χρόνια

Για 20 χρόνια με το κανονικό επιτόκιο της αγοράς η μηνιαία δόση είναι 705 ευρώ. Από αυτά πάμε στα 480 ευρώ με το πρόγραμμα Σπίτι μου και στα 416 ευρώ για τρίτεκνο-πολύτεκνο. Το όφελος είναι 225 ευρώ τον μήνα και 2.700 ευρώ τον χρόνο ενώ για τρίτεκνους-πολύτεκνους τα οφέλη είναι 289 ευρώ τον μήνα και 3.468 ευρώ τον χρόνο.

Πηγή:newsbomb.gr