Σημαντικές μειώσεις στις τιμές του ρεύματος για τον Απρίλιο

Μαρτίου 21, 2023

Αισθητά μειωμένα έως και 18% σε σχέση με το Μάρτιο είναι τα τιμολόγια των παρόχων που ανακοινώθηκαν για τον Απρίλιο. Χαρακτηριστικά η ΔΕΗ ανακοίνωσε οικιακό τιμολόγιο στα 16,5 σεντς ανά κιλοβατώρα για τις πρώτες 500 κιλοβατώρες από 19,5 σεντς ανά κιλοβατώρα που ήταν το Μάρτιο. Δηλαδή η μείωση της ΔΕΗ φτάνει το 15,8% σε σχέση με το Μάρτιο. Για τις καταναλώσεις άνω των 500 κιλοβατωρών η τιμή της ΔΕΗ είναι στα 17,7 σεντς ανά κιλοβατώρα από 20,7 σεντς ανά κιλοβατώρα το Μάρτιο. 

H Protergia ανακοίνωσε χρέωση 19,98 σεντς ανά κιλοβατώρα, η οποία με την έκπτωση συνέπειας μειώνεται στα 13,98 σεντς ανά κιλοβατώρα. Στο πρόγραμμα Protergia Οικιακό Value η χρέωση διαμορφώνεται στα 14 σεντς ανά κιλοβατώρα χωρίς έκπτωση συνέπειας. 

Ο Ήρων ανακοίνωσε τιμή στα 15,68 σεντς ανά κιλοβατώρα με έκπτωση συνέπειας για το πρόγραμμα Generous Home (χωρίς την έκπτωση η τιμή είναι 19,6 λεπτά ανά κιλοβατώρα). Στο πρόγραμμα Solar Generous Home η τιμή που ανακοινώθηκε είναι 14,03 σεντς ανά κιλοβατώρα με έκπτωση συνέπειας (χωρίς την έκπτωση είναι στα 16,5 σεντς ανά κιλοβατώρα).

Η Elpedison ανακοίνωσε στο πρόγραμμα Electricity Home day τιμή στα 19,5 σεντς ανά κιλοβατώρα ενώ στο πρόγραμμα Elpedison Economy 12,5 σεντς ανά κιλοβατώρα για οικιακούς πελάτες χωρίς προϋπόθεση συνέπειας και χωρίς πάγιο. 

Η NRG ανακοίνωσε χρέωση στα 16,4 σεντς ανά κιλοβατώρα που με την έκπτωση μειώνεται στα 13,94 σεντς ανά κιλοβατώρα

H Volton ανακοίνωσε τιμολόγιο στα 16,4 σεντς ανά κιλοβατώρα με έκπτωση συνέπειας (η τιμή χωρίς την έκπτωση συνέπειας είναι στα 17,26 σεντς ανά κιλοβατώρα).

Η Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας ανακοίνωσε τιμή Απριλίου στα 10,4 σεντς ανά κιλοβατώρα.

Η Ζενίθ ανακοίνωσε τιμή για το βασικό της πρόγραμμα στα 16,4 σεντς ανά κιλοβατώρα για τις πρώτες 270 κιλοβατώρες κατανάλωσης. Για μηνιαία κατανάλωση πάνω από 270 κιλοβατώρες η χρέωση είναι 17,9 σεντς ανά κιλοβατώρα. Το οικονομικότερο πρόγραμμα της εταιρείας είναι στα 11,9 σεντς ανά κιλοβατώρα. 

Η Ελίν ανακοίνωσε τιμή για το πρόγραμμα Ελίν Power On τιμή στα 14,8 σεντς ανά κιλοβατώρα. 

Σημειώνεται ότι οι τιμές που ανακοινώνουν οι πάροχοι δεν είναι οι τελικές τιμές καταναλωτή καθώς αυτές διαμορφώνονται μετά την κρατική επιδότηση που ανακοινώνει το υπουργείο περιβάλλοντος και ενέργειας. Σύμφωνα με την πολιτική της κυβέρνησης με τις επιδοτήσεις η τελική τιμή καταναλωτή διαμορφώνεται στα επίπεδα των 15 με 16 λεπτών ανά κιλοβατώρα. Πρακτικά η μείωση των τιμών από τους παρόχους σημαίνει ότι θα χρειαστεί ακόμη μικρότερη επιδότηση για να επιτευχθεί η τιμή των 15 – 16 σεντς ανά κιλοβατώρα. 

Όσο για τους λόγους που συνετέλεσαν για τη νέα μείωση των τιμών από τους παρόχους, η κύρια αιτία αφορά στην πορεία των τιμών χονδρικής στο χρηματιστήριο ενέργειας και οι εκτιμήσεις για ακόμη μεγαλύτερη μείωση εξαιτίας της υποχώρησης των τιμών του φυσικού αερίου. Ρόλο επίσης έπαιξε η κατάργηση της ειδικής εισφοράς των 10 ευρώ ανά μεγαβατώρα καθώς επίσης και η αυξημένη συμμετοχή των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα που πιέζει προς τα κάτω τις τιμές με δεδομένο ότι βγαίνουν εκτός αγοράς ακριβές θερμικές μονάδες.

 

Πηγή: capital.gr