Έρχεται νέα μείωση στους λογαριασμούς ρεύματος του Απριλίου

Μαρτίου 20, 2023

Τα τιμολόγια ρεύματος Απριλίου αναμένεται να ανακοινώσουν μέχρι σήμερα αργά το βράδυ οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας και σύμφωνα με πληροφορίες οι τιμές που θα ανακοινωθούν θα είναι χαμηλότερες σε σχέση με το Μάρτιο. Συγκεκριμένα σύμφωνα με πληροφορίες, τα τιμολόγια που θα ανακοινωθούν θα είναι κατά 2 έως 5 λεπτά φθηνότερα σε σχέση με το Μάρτιο ή αλλιώς σε ποσοστό κατά 10% χαμηλότερα. 

Η μείωση αυτή δεν αναμένεται να αλλάξει κάτι ουσιαστικά για τους καταναλωτές, καθώς η τελικές τιμές διαμορφώνονται μετά την κρατική επιδότηση και αναμένεται να παραμείνουν στα επίπεδα των 15 με 16 σεντς/KWh. Ωστόσο είναι ευνόητο ότι οι μειωμένες τιμές θα περιορίσουν την επιβάρυνση για την κάλυψη του κόστους των επιδοτήσεων από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης.

Γιατί οι τιμές θα μειωθούν τον Απρίλιο; Ο βασικός λόγος είναι η πτώση της χονδρικής τιμής του ρεύματος, εξαιτίας της μείωσης των τιμών του φυσικού αερίου στο TTF. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία κατά το πρώτο μισό Μαρτίου η χονδρική τιμή του ρεύματος είναι μειωμένη κατά 20% ενώ εάν η τιμή συγκριθεί με το Δεκέμβριο, τότε η πτώση φτάνει το 55%. Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με στοιχεία του ενεργειακού χρηματιστηρίου, η μέση τιμή του ρεύματος το Μάρτιο διαμορφώνεται μέχρι στιγμή στα 125, 73 ευρώ ανά μεγαβατώρα έναντι 156,24 ευρώ η μεγαβατώρα το Φεβρουάριο και 276,89 ευρώ η μεγαβατώρα το Δεκέμβριο. 

Σε κάθε περίπτωση οι πάροχοι διαμορφώνουν την τιμολογιακή τους πολιτική λαμβάνοντας υπόψη καταρχάς τις τιμές χονδρικής και την πορεία της τιμής του φυσικού αερίου: παρά το γεγονός ότι οι τιμές παρουσιάζονται ευμετάβλητες, ο ήπιος χειμώνας και τα υψηλά αποθέματα στις αποθήκες του φυσικού αερίου της Ευρώπης φαίνεται ότι ευνοούν τις τιμές του αερίου. Ένας ακόμη παράγοντας που επηρεάζει είναι η κατάργηση της ειδικής εισφοράς των 10 ευρώ ανά μεγαβατώρα, η οποία αναμένεται να ωφελήσει τους καταναλωτές. 

Τέλος η αυξημένη συμμετοχή των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα πιέζει προς τα κάτω τις τιμές καθώς οι πράσινες μονάδες βγάζουν εκτός αγοράς ακριβότερες θερμικές μονάδες. Είναι χαρακτηριστικό ότι την περασμένη Δευτέρα και την Τρίτη η συμμετοχή των ΑΠΕ έφτασε στο 50% με την τιμή χονδρικής να υποχωρεί κάτω από τα 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα. 

Εν κατακλείδι οι πάροχοι, βάσει και των τιμών που θα ανακοινώσουν σήμερα, φαίνεται να εκτιμούν ότι η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας εισέρχεται σε φάση ομαλοποίησης έστω και εάν ακόμη υπάρχουν μπροστά αρκετές αβεβαιότητες που πηγάζουν από την ενεργειακή κρίση.

 

Πηγή: capital.gr