TV

 • MERMHGKA
 • Makis Antallaktika
 • 1 A Valiwth BANNER
 • 1SPARTA BEER
 • ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΟΥΚΗΣ
 • SOFOS
 • PLAISIOTELIKO11
 • Consul ANERGOI Site 30 49 Sparth 370x210px
 • ESTHIQUE
 • Kteo Lakonias Arkadias

 • DIMANTOPOULOS
 • ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΣ
 • GALLH KATERINA

Υπεγράφη η Συμφωνία μεταξύ του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος και του Yad Vashem (Αρχή Διαιώνισης της Μνήμης των Μαρτύρων και Θυμάτων του Ολοκαυτώματος).
 • μέγεθος γραμματοσειράς +

Πέμπτη, 26 Ιανουαρίου 2017 18:45

Ο Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και ο Πρόεδρος του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος υπέγραψαν σήμερα στο Υπουργείο Παιδείας Συμφωνία με τον Πρόεδρο του Yad Vashem για την παροχή προγραμμάτων εκπαίδευσης σχετικά με το Ολοκαύτωμα σε Έλληνες εκπαιδευτικούς που επιθυμούν να τα παρακολουθήσουν.

Μετά την υπογραφή της Συμφωνίας ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Κώστας Γαβρόγλου είπε, μεταξύ άλλων:

“Σήμερα είναι μία πολύ σημαντική μέρα, είναι μια μέρα υπογραφής της Συμφωνίας ανάμεσα στο Υπουργείο Παιδείας και το Yad Vashem αλλά είναι και πολύ σημαντική για το Υπουργείο Παιδείας, μέσα στην προσπάθεια του, οι μνήμες της Ιστορίας να μην είναι μνήμες παγωμένες και ακίνητες στο σήμερα. Και σήμερα ξέρουμε ότι η Δημοκρατία μας απειλείται. Απειλείται ξανά και όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη από το τέρας του Φασισμού. Βεβαίως έχει τόσους τρόπους να αμυνθεί η Δημοκρατία που δεν πρόκειται αυτό να περάσει. Αλλά είναι πολύ σημαντική η μέρα συμπληρώνοντας τις προσπάθειες και τις πρωτοβουλίες των εκπαιδευτικών μας στα σχολεία, να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που τους δημιουργεί αυτή η μισαλλοδοξία που την βλέπουμε γύρω μας πολύ συχνά.

Τέτοιου είδους συνεργασίες ξαναβάζουν στο τραπέζι το βασικό αίτημα της ιστορία και των ιστορικών, ότι δηλαδή δεν υπάρχουν θέματα που κλείνουν, μόνιμα τα ιστορικά θέματα είναι ζητήματα που τα συζητάμε και τα ξανασυζητάμε και πρέπει να τα συζητάμε.

Οι μνήμες μας είναι για τον ανείπωτο πόνο που έχουν τραβήξει αυτοί οι άνθρωποι. Όλος αυτός ο ανείπωτος πόνος φαίνεται να είναι κάτι το διαχρονικό ακόμα και στις μέρες μας όταν χιλιάδες άνθρωποι απελπισμένοι φεύγουν απ τα σπίτια τους, κυνηγημένοι από διάφορες δυνάμεις και διάφορους λόγους, άρα το να συζητάμε για το Ολοκαύτωμα είναι το να συζητάμε για τη συμφιλίωση.

Εμείς λοιπόν θα πάρουμε τα διδάγματα που πρέπει να πάρουμε να ενισχύσουμε τους εκπαιδευτικούς μας να κάνουν χρήση αυτού του προγράμματος και βεβαίως όπως είπε μία συνάδελφος οι ομόκεντροι κύκλοι είναι αυτοί που θα πρέπει να λειτουργήσουν θετικά δηλαδή, οι εκπαιδευτικοί που θα πάνε να μιλήσουν με άλλους εκπαιδευτικούς και να μπορέσουν να βγάλουν πάντα όχι τόσο πολύ τα διδάγματα αλλά την επικαιρότητα αυτών των πραγμάτων.»

Στις δηλώσεις της, η Πρέσβης του Ισραήλ, κ. Ιρίτ Μπεν –Άμπα επισήμανε πως «η Συμφωνία που θεσμοθετεί τα σεμινάρια εκπαίδευσης ελλήνων εκπαιδευτικών στο ΓιάντΒασέμ μαζί με άλλες αμοιβαίες ανταλλαγές ομιλητών και ερευνητών για το Ολοκαύτωμα, αποτελεί μια ακόμα γέφυρα που συνδέει τους δύο λαούς μας. Στην εποχή μετά τον Ολοκαύτωμα, κατά την οποία οι ζωντανές μαρτυρίες μεταφέρονται στην καταγραμμένη ιστορία, η αποστολή της διδασκαλίας της νέας γενιάς γίνεται όλο και πιο αναγκαία.

Το πρόγραμμα, προπαντός, θα δώσει στους νέους αυτού του μεγάλου λαού, αλλά όχι μόνο σε αυτούς, την δυνατότητα να αποκτήσουν μια βαθύτερη και κρίσιμη γνώση για τις ρίζες τις ρατσιστικής ναζιστικής ιδεολογίας που εμπερίεχε την προτροπή για τον πλήρη αφανισμό των Εβραίων της Ευρώπης και της Ελλάδας.

Ως άνθρωποι που ανήκουμε στη γενιά μετά το Ολοκαύτωμα, και σίγουρα σε αυτό το Υπουργείο, έχουμε την υποχρέωση να διδάξουμε στους νέους τα θεμέλια του Δυτικού Πολιτισμού, οι σταθερές βάσεις του οποίου τέθηκαν εδώ στην αρχαία Αγορά –δηλαδή τον σεβασμό τον συνανθρώπων μας και των άλλων, όποιοι κι αν είναι αυτοί.

Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους Έλληνες εκπαιδευτικούς, που έχουν αφιερωθεί σε αυτή την αποστολή στην Ελλάδα καθώς και την ηγεσία του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος, που έχει αφιερωθεί τελείως σε αυτή την αποστολή.»

Ο πρόεδρος του Εβραϊκού Μουσείου Μάκης Μάτσας τόνισε πως "σε μια εποχή που ο Εθνικισμός, ο Ρατσισμός και ο Αντισημιτισμός λαμβάνουν νέες διαστάσεις σ' ολόκληρη των Ευρώπη κι αρχίζουν να μας θυμίζουν τις μαύρες μέρες του παρελθόντος, η επισημοποίηση της συνεργασίας του υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων αποκτά ιδιαίτερη σημασία.

Ήδη από το 2004 το Yad Vashem συμμετείχε άτυπα στην συνεργασία μας αποστέλλοντας ειδικούς ομιλητές στα σεμινάρια καθηγητών που διοργάνωνε με το Μουσείο ή στέλνοντας καθηγητές στο Yad Vashem σε σεμινάρια που διοργανώνονται εκεί."

Δηλώσεις του Υπουργού Κ.Γαβρόγλου μετά την υπογραφή του Μνημονίου Συναντίληψης

Σήμερα είναι μία πολύ σημαντική μέρα, είναι μια μέρα υπογραφής του Μνημονίου ανάμεσα στο Υπουργείο Παιδείας και το YadVashem αλλά είναι και πολύ σημαντική για το Υπουργείο Παιδείας μέσα στην προσπάθεια του οι μνήμες της Ιστορίας να μην είναι μνήμες παγωμένες και ακίνητες στο σήμερα. Και σήμερα ξέρουμε ότι η Δημοκρατία μας απειλείται. Απειλείται ξανά και όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη από το τέρας του Φασισμού. Βεβαίως έχει τόσους τρόπους να αμυνθεί η Δημοκρατία που δεν πρόκειται αυτό να περάσει. Αλλά είναι πολύ σημαντική η μέρα συμπληρώνοντας τις προσπάθειες και τις πρωτοβουλίες των εκπαιδευτικών μας στα σχολεία, να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που τους δημιουργεί αυτή η μισαλλοδοξία που την βλέπουμε γύρω μας πολύ συχνά.

Τέτοιου είδους συνεργασίες και τέτοιου είδους υπογραφές Μνημονίων είναι ακριβώς για να μπορέσουν να επικαιροποιήσουν ιστορικά γεγονότα στο σήμερα και να μπορέσουν όχι τόσο να κρατήσουν την ιστορική αλήθεια όσο να ξαναβάλουν στο τραπέζι το βασικό αίτημα της ιστορία και των ιστορικών, ότι δηλαδή δεν υπάρχουν θέματα που κλείνουν, μόνιμα τα ιστορικά θέματα είναι ζητήματα που τα συζητάμε και τα ξανασυζητάμε και πρέπει να τα συζητάμε.

Οι μνήμες μας σήμερα του καθένα προσωπικά αλλά θα το δούμε και αύριο που θα επισκεφτούμε το σχολείο στο Θησείο και μετά θα πάμε στη Βουλή είναι για τον ανείπωτο πόνο που έχουν τραβήξει αυτοί οι άνθρωποι. Όλος αυτός ο ανείπωτος πόνος φαίνεται να είναι κάτι το διαχρονικό ακόμα και στις μέρες μας όταν χιλιάδες άνθρωποι απελπισμένοι φεύγουν απ τα σπίτια τους, κυνηγημένοι από διάφορες δυνάμεις και διάφορους λόγους, άρα το να συζητάμε για το Ολοκαύτωμα είναι για να συζητάμε για τη συμφιλίωση. Κι επειδή αναφερθήκατε στον ΈλιΒίζερ είχα αυτήν την φοβερή τύχη να είμαι μαζί τους στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης στα δίπλα δίπλα γραφεία και αυτό το μόνιμα θλιμμένο ύφος του ήταν αυτό που σε έβαζε πάντοτε να σκεφτείς τη σημασία της καθημερινότητας.

Εμείς λοιπόν θα πάρουμε τα διδάγματα που πρέπει να πάρουμε να ενισχύσουμε τους εκπαιδευτικούς μας να κάνουν χρήση αυτού του προγράμματος και βεβαίως, όπως είπε μία συνάδελφος, οι ομόκεντροι κύκλοι είναι αυτοί που θα πρέπει να λειτουργήσουν θετικά δηλαδή, οι εκπαιδευτικοί που θα πάνε να μιλήσουν με άλλους εκπαιδευτικούς και να μπορέσουν να βγάλουν πάντα, όχι τόσο πολύ τα διδάγματα αλλά την επικαιρότητα αυτών των πραγμάτων. Και δυστυχώς η ιστορία μας λέει και κάτι εξίσου τραγικό, πράγματα που νομίζαμε ότι είναι μοναδικά και δεν θα επαναληφθούν, δεν είναι δεδομένο ότι δεν θα επαναληφθούν. Άρα τέτοιου είδους συνεργασίες έχουν μία βαθειά πολιτική διάσταση πέρα από οτιδήποτε άλλο.

Εγώ πάλι να ευχαριστήσω το Εβραϊκό μουσείο Ελλάδος και όλους τους συμπολίτες μας εβραϊκής καταγωγής . Νομίζω είναι μια καλή στιγμή για την Εκπαίδευσή μας, βασισμένη σ’ ένα, πέραν του τραγικού, γεγονότος αλλά η ιστορία δεν βασίζεται μόνο σε καλά πράγματα είναι κι αυτά που πρέπει να τα έχουμε πάντοτε στην επικαιρότητα.

Είναι λοιπόν μία καλή ευκαιρία να ξαναευχαριστήσω την Πρέσβειρα και τους φίλους μας και να προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα με τους εκπαιδευτικούς μας.

Δηλώσεις της Πρέσβειρας του Ισραήλ, Ιρίτ Μπεν –Άμπα στην τελετή υπογραφής του Μνημονίου Κατανόησης μεταξύ του Ελληνικού Υπουργείου Παιδείας, του ΓιάντΒασέμ και του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος (26 Ιανουαρίου 2017)

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ, Κωνσταντίνε Γαβρόγλου,

Κύριε Γενικέ Γραμματέα, Γιώργο Καλαντζή

Κύρια Πρέσβυ, Φωτεινή Τομαή, Ειδική Συντονίστρια της Ελλάδας στο IHRA

Κύριε Δαυίδ Σαλτιέλ, Πρόεδρε του ΚΙΣ

Κύριε Σαμουήλ Μάτσα, Πρόεδρε του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδας

Κυρία Ζανέτ Μπατίνου, Διευθύντρια του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδας

Διακεκριμένοι αξιωματούχοι του Υπουργείου Παιδείας

Κυρίες και Κύριοι,

Επιτρέψτε μου να αρχίσω μεταφέροντας τις ευχαριστίες μου στον Αξιότιμο Υπουργό, τον κ. Κώστα Γαβρόγλου για την φιλοξενία του εδώ σήμερα. Έχω την τιμή να εκπροσωπώ το Κράτος του Ισραήλ σε αυτή την πολύ σημαντική εκδήλωση, δηλαδή την τελετή υπογραφής του Μνημονίου Κατανόησης για την διδασκαλία και μνήμη του Ολοκαυτώματος σε ελληνικά σχολεία, το οποίο αποτελεί σημαντικό ορόσημο στην αμοιβαία φιλία και συνεργασία μας.

Θέλω να ευχαριστήσω τον Υπουργό, το Υπουργείο, το ΓιάντΒασέμ, το Μουσείο Μνήμης του Ολοκαυτώματος στην Ιερουσαλήμ, για όλη την εργασία τους για την πραγματοποίηση αυτής της τελετής σήμερα. Η τελετή πραγματοποιείται στις παραμονές των εκδηλώσεων για την Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν και εδώ στην Αθήνα αύριο με την τελετή κατάθεσης στεφάνων στο Μνημείο του Ολοκαυτώματος στο Θησείο καθώς και με την ειδική συνεδρίαση του Ελληνικού Κοινοβουλίου. Μέσα στις επόμενες ημέρες,όλες οι Εβραϊκές Κοινότητες της Ελλάδας θα διοργανώσουν εκδηλώσεις μνήμης για τους χιλιάδες Έλληνες Εβραίους που χάθηκαν με βάρβαρο τρόπο στο Ολοκαύτωμα.

Το μνημόνιο, το οποίο θεσμοθετεί τα σεμινάρια εκπαίδευσης Ελλήνων εκπαιδευτικών στο ΓιάντΒασέμ μαζί με άλλες αμοιβαίες ανταλλαγές ομιλητών και ερευνητών για το Ολοκαύτωμα, αποτελεί μια ακόμα γέφυρα που συνδέει τους δύο λαούς μας. Στην εποχή μετά τον Ολοκαύτωμα, κατά την οποία οι ζωντανές μαρτυρίες μεταφέρονται στην καταγραμμένη ιστορία, η αποστολή της διδασκαλίας της νέας γενιάς γίνεται όλο και πιο αναγκαία. Πρέπει να εστιάσουμε πολύ στον πεδίο της εκπαίδευσης.

Το πρόγραμμα, προπαντός, θα δώσει στους νέους αυτού του μεγάλου λαού, αλλά όχι μόνο σε αυτούς, την δυνατότητα να αποκτήσουν μια βαθύτερη και κρίσιμη γνώση για τις ρίζες τις ρατσιστικής ναζιστικής ιδεολογίας που εμπερίεχε την προτροπή για τον πλήρη αφανισμό των Εβραίων της Ευρώπης και της Ελλάδας. Θα μάθουν ότι δεν πρέπει ξεχάσουν ποτέ αυτή την φρικαλέα σελίδα της σύγχρονης παγκόσμιας ιστορίας και ότι δεν πρέπει ποτέ να επαναληφθεί.

Ο αντισημιτισμός αυξάνεται παγκοσμίως, ιδιαίτερα στην Ευρώπη. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα στην Γερμανία, όπου έχει καταγραφεί μια αύξηση κατά 200%των αντισημιτικών κρουσμάτων το 2016, και όπου τα αντι-εβραϊκά συνθήματα και οι αντισημιτικές πράξεις έχουν γίνει σύνηθες φαινόμενο. Δική μας αποστολή είναι να ενισχύσουμε την εκπαίδευση της νεολαίας παγκοσμίως ώστε οι νέοι άνθρωποι να μάθουν και να εκτεθούν στο μέγεθος της φρίκης αυτού του κεφαλαίου της ανθρώπινης ιστορίας – στην απάνθρωπη απόφαση να εξοντωθεί μία ολόκληρη ομάδα ανθρώπων μόνο και μόνο επειδή ήταν Εβραίοι.

Και όλα αυτά γίνονται τώρα στην εποχή μας, εδώ στην Ευρώπη, εδώ στην Ελλάδα

Οι μαθητές της Ελλάδας πρέπει να διδαχθούν για την τραγωδία των Ελλήνων Εβραίων που ζουν στην Ελλάδα εδώ και αιώνες και έχουν συμβάλει στην πολιτική, πολιτισμική και κοινωνική ζωή της χώρας για εκατοντάδες χρόνια.

Ο ΈλιΒίζελ, ο οποίος πέθανε φέτος, ήταν ένας επιζών του Ολοκαυτώματος και Νομπελίστας που αφιέρωσε την ζωή στην εξιστόρηση της Σοά. Αυτός δήλωσε ότι: "Αποφάσισα να αφιερώσω τη ζωή στην ιστορία του Ολοκαυτώματος διότι ένιωθα ότι αφού επέζησα είχα ένα χρέος προς του πεθαμένους. Και όποιος δεν θυμάται τους προδίδει εκ νέου."

Ως άνθρωποι που ανήκουμε στη γενιά μετά το Ολοκαύτωμα και σίγουρα σε αυτό το Υπουργείο έχουμε την υποχρέωση να διδάξουμε στους νέους για τα θεμέλια του Δυτικού Πολιτισμού οι σταθερές βάσεις του οποίου τέθηκαν εδώ στην αρχαία Αγορά –δηλαδή τον σεβασμό τον συνανθρώπων μας και των άλλων, όποιοι κι' εάν είναι αυτοί.

Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους Έλληνες εκπαιδευτικούς, που έχουν αφιερωθεί σε αυτή την αποστολή στην Ελλάδα καθώς και την ηγεσία του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος, που έχει αφιερωθεί τελείως σε αυτή την αποστολή.