Τα 8 σιντριβάνια που προσελκύουν τους περισσότερους τουρίστες παγκοσμίως

Φεβρουαρίου 23, 2023

Η παράδοση της ρίψης νομισμάτων στο σιντριβάνι, είναι τόσο παλιά, όσο είναι τα νομίσματα και οι πηγές. Το τελετουργικό αυτό ξεκίνησε από το γεγονός ότι στην αρχαιότητα, το νερό θεωρούνταν πάντα ευλογία, και, ως ένδειξη σεβασμού, χτίζονταν βρύσες και στη συνέχεια προσφέρονταν στους θεούς, σε ένδειξη ευγνωμοσύνης για το θεόσταλτο δώρο του νερού.

 

Αργότερα, τα νομίσματα στα σιντριβάνια χρησιμοποιούνταν ως συνοδευτικά των προσευχών, ήταν δηλαδή οι πρόδρομοι των σημερινών ευχών. Εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι, σε σιντριβάνι στο Northumberland της Αγγλίας, οι ερευνητές βρήκαν έως και 16.000 νομίσματα από διαφορετικές περιόδους της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Σήμερα, ένα από τα πιο δημοφιλή σιντριβάνια στον κόσμο, στο οποίο τα νομίσματα δεν τελειώνουν ποτέ, είναι η Fontana di Trevi στη Ρώμη. Εκεί, κάποτε οι στρατιώτες πετούσαν νομίσματα γιατί πίστευαν ότι αυτό θα τους εξασφαλίσει  καλή υγεία και ευνοϊκή επιστροφή στη Ρώμη.

Η σημερινή παράδοση της ρίψης νομισμάτων στο εκπληκτικό σιντριβάνι, δημιουργήθηκε λόγω της ταινίας του 1954, Three Coins in the Fountain, στην οποία το να πετάξει κάποιος δύο νομίσματα στο σιντριβάνι σήμαινε ότι θα ερωτευτεί έναν άνδρα ή μία γυναίκα από τη Ρώμη, ενώ τα τρία νομίσματα σήμαιναν γάμο στην πόλη της Ιταλίας.  

 

Με τον καιρό, το να ρίχνει κανείς ένα κέρμα στο νερό ενώ κάνει μια ευχή, έχει γίνει μια συνηθισμένη πρακτική στον πολιτισμό πολλών χωρών ανά τον κόσμο. Η πρακτική αυτή, έχει δημιουργήσει και το δικό της τουριστικό ρεύμα, καθώς δεν είναι λίγοι οι τουρίστες που επιλέγουν τα σιντριβάνια του κόσμου για τις περιηγήσεις τους. 

Γιατί όμως υπάρχουν τόσα πολλά σιντριβάνια στην Ευρώπη;

Την εποχή της Αναγέννησης και του Μπαρόκ, τα σιντριβάνια απέδιδαν φόρο τιμής σε ηγεμόνες και βασιλείς και ήταν σύμβολα ή δύναμη πλούτου. Πολλά από τα σημερινά, διάσημα σιντριβάνια στην Ευρώπη, χτίστηκαν κατά την περίοδο της Αναγέννησης, όπως είναι το σιντριβάνι στη Villa d’Este στο Tivoli.

Πού πηγαίνουν τα νομίσματα των σιντριβανιών

Με περισσότερα από 2.000 σιντριβάνια, η Ρώμη βρίσκεται στην κορυφή του κόσμου των σιντριβανιών, αν και το Κάνσας Σίτι ισχυρίζεται ότι έχει τα πιο λειτουργικά σιντριβάνια στον κόσμο, περίπου 200 συνολικά.

Πού πηγαίνουν όμως τα νομίσματα των ευχών;

Η «βασίλισσα» των σιντριβανιών, Fontana di Trevi, συγκεντρώνει κάθε μέρα περίπου 3.000 ευρώ, κάτι που μεταφράζεται σε 1,5 εκατ. ευρώ το χρόνο. ‘Ολα τα νομίσματα προορίζονται για φιλανθρωπικό σκοπό. Αφού μαζευτούν, ζυγιστούν και καθαριστούν, παραδίδονται στην Caritas, μια καθολική φιλανθρωπική οργάνωση που έχει την έδρα της στη Ρώμη.

Από την άλλη πλευρά, στις ΗΠΑ, τα χρήματα που συγκεντρώνονται μόνο από τα σιντριβάνια του Bellagio, ανέρχονται σε περισσότερα από 2.000 δολάρια το μήνα. Ως επί το πλείστον, τα χρήματα από ιδιόκτητα σιντριβάνια στις Ηνωμένες Πολιτείες πηγαίνουν επίσης σε φιλανθρωπικούς σκοπούς, ενώ άλλα σιντριβάνια, όπως το σιντριβάνι στο πάρκο Bryant της Νέας Υόρκης το οποίο ανήκει σε μια μη κερδοσκοπική εταιρεία, χρησιμοποιούν τα νομίσματα για τη συντήρηση τους.

bryant-park-new-york-1536x1041.webp

Στις ΗΠΑ και πάλι, στο σιντριβάνι που βρίσκεται στο εμπορικό κέντρο Mall of America στη Μινεσότα, συγκεντρώνονται κάθε μήνα 1.900 ευρώ, τα οποία επίσης πηγαίνουν σε φιλανθρωπικά ιδρύματα και μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς. Όλα τα σιντριβάνια της αλυσίδας καφέ 24 Rainforest Cafes συγκεντρώνουν περίπου 11.300 ευρώ ετησίως και δωρίζουν τα χρήματα σε περιβαλλοντικές οργανώσεις.

 

Επιπλέον, τα σιντριβάνια της Disney World μαζεύουν περίπου 17.000 ευρώ ετησίως, χρήματα που διατίθενται σε παιδιά τα οποία βρίσκονται σε ανάδοχη φροντίδα. Ως ενδιαφέρον σημείο, το μνημείο 9/11 Memorial στη Νέα Υόρκη, εκεί που κάποτε στέκονταν οι Δίδυμοι Πύργοι, συγκέντρωσε 2.800 ευρώ σε ένα χρόνο, παρόλο που στο συγκεκριμένο σημείο απαγορεύεται η ρίψη νομισμάτων.

 

Τα 8 σιντριβάνια που προσελκύουν τους περισσότερους τουρίστες

Το σιντριβάνι του Ντουμπάι

Ένα από τα μεγαλύτερα σιντριβάνια στον κόσμο,  που απλώνεται σε έκταση 30 στρεμμάτων και βρίσκεται μπροστά από τη λίμνη Burj Khalifa, στο κέντρο του Downtown Dubai Development. Το σιντριβάνι φωτίζεται με τη βοήθεια 6600 φώτων και 50 έγχρωμων προβολέων και μπορεί να ανυψωθεί σε μήκος έως και 275. Χτίστηκε με προϋπολογισμό 218 εκατ. δολαρίων και είναι ένα από τα κορυφαία αξιοθέατα της πόλης του Ντουμπάι.

dubai-1536x1026.webp

Το μαγικό σιντριβάνι Montjuic της Βαρκελώνης

Ένα από τα μεγαλύτερα σιντριβάνια στον κόσμο, αυτό το υπέροχο τεχνητό θαύμα της γειτονιάς του Montjuic, εκτελεί εκπληκτικές παραστάσεις φωτός και ήχου όλο το χρόνο, γεγονός που το καθιστά εξαιρετικό προορισμό για τους ταξιδιώτες στη Βαρκελώνη. Αν και το σιντριβάνι κατασκευάστηκε το 1929, ο ήχος και το φως ξεκίνησαν το 1980.

Montjuic-katheti-971x1024.webp 

Fontana di Trevi

‘Eνα από τα ψηλότερα σιντριβάνια στον κόσμο, με το νερό να φτάνει σε ύψος άνω των 30 μέτρων, η Fontana di Trevi στην περιοχή Trevi της Ρώμης, φιλοξενεί στο κέντρο του ένα Γλυπτό του Ωκεανού.  Είναι επίσης ένα από τα παλαιότερα σιντριβάνια στον κόσμο, που χτίστηκε το έτος 1762 και εξακολουθεί να στέκεται αγέρωχο μετά από περισσότερα από 250 χρόνια. Για την αποκατάσταση του σιντριβανιού, δαπανήθηκαν 2,8 εκατ. δολάρια

FONTANA-6-1024x1536.webp

Συντριβάνι Bellagio

Το σιντριβάνι Bellagio, είναι και ένα από τα πρώτα πολυτελή σιντριβάνια στον κόσμο. Βρίσκεται μπροστά από το ξενοδοχείο Bellagio στο Λας Βέγκας και για την κατασκευή του δαπανήθηκαν 40 εκατ. δολάρια. Το φως και η κίνηση του σιντριβανιού Bellagio είναι μαγικά, με τα χρώματα και τη μουσική να αλλάζουν στο ρυθμό του νερού και να προσφέρουν μια αιθέρια εμπειρία.

bellagio-1024x1536.webp

Σιντριβάνι King Fahd’s Fountain

Το ψηλότερο σιντριβάνι του κόσμου, King Fahd’s Fountains, βρίσκεται στη Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας. Μπορεί να πετάξει νερό σε ύψος που ξεπερνά εκείνο το ύψος του Πύργου του Άιφελ, χωρίς την κεραία. Το σιντριβάνι αποδίδει περισσότερα από 625 λίτρα νερού και χρησιμοποιεί 3 τεράστιες αντλίες που εκτοξεύουν το νερό με μεγάλη ταχύτητα. Το εκπληκτικό θέαμα του νερού που εκτοξεύεται στον ουρανό, είναι μια μοναδική εμπειρία.

saudi-aravia-1024x1536.webp

Σιντριβάνι Archibald

Το σιντριβάνι Archibald στο Σίδνεϊ είναι ένα από τα πιο δημοφιλή σιντριβάνια της Αυστραλίας. Το σιντριβάνι ολοκληρώθηκε το 1932 για να τιμήσει την ένωση Γαλλίας και Αυστραλίας κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ο σχεδιασμός του είναι εμπνευσμένος από την κλασική ελληνική και ρωμαϊκή ιστορία, την τέχνη και τη λογοτεχνία. Μερικές από τις διάσημες μορφές που περιβάλλουν το σιντριβάνι περιλαμβάνουν τον Απόλλωνα και διάφορους άλλους μυθολογικούς χαρακτήρες.

Σιντριβάνι-Archibald-1024x952.webp

Σιντριβάνι του Μπάκιγχαμ

Το Σιντριβάνι του Μπάκιγχαμ είναι ένα από τα μεγαλύτερα σιντριβάνια του κόσμου και βρίσκεται στην πόλη του Σικάγο στις ΗΠΑ. Βρίσκεται ακριβώς στο κέντρο του Grant Park και παραγγέλθηκε από την Kate Buckingham το έτος 1972 για να αποτίσει φόρο τιμής στον αδελφό της Clarence. Ο σχεδιασμός του  είναι εμπνευσμένος από το Bassin De Latone και διαθέτει περίπου 134 πίδακες που τροφοδοτούνται από 3 ισχυρές αντλίες νερού. Σε ένα λεπτό, εκτοξεύονται περισσότερα από 15.000 γαλόνια νερού. Για την κατασκευή του, δαπανήθηκαν περίπου 800.000 δολάρια.

bucki-fountain-1141x1536.webp

Σιντριβάνι του Πλούτου

Βρίσκεται σε μια από τις πιο διάσημες πόλεις της Νοτιοανατολικής Ασίας, τη Σιγκαπούρη. Το, Σιντριβάνι του Πλούτου, βρίσκεται υπόγεια στην πόλη Suntec και είναι χτισμένο σύμφωνα με το σύμβολο του πλούτου και της ζωής, το οποίο βασίζεται στην ινδουιστική Μάνταλα. Το σιντριβάνι στέκεται περήφανο ως συμβολική αναφορά στην ενότητα της πόλης. Είναι κατασκευασμένο από μπρούτζο και έχει μεγάλη περιφέρεια  που στηρίζεται με τη βοήθεια μεγάλων κολώνων. Συγκαταλέγεται σε ένα από τα υψηλότερα σιντριβάνια στον κόσμο, επειδή εκτοξεύει νερό σε ύψος μεγαλύτερο από 30 μέτρα. 

fountain-of-wealth-1536x1024.webp

Πηγή: travel.gr