ΥΠΠΟ: Η ελληνική χειροτεχνία πολύτιμο στοιχείο πολιτιστικής κληρονομιάς και δυναμικός τομέας περιφερειακής ανάπτυξης

Αυγούστου 13, 2023

? Η ελληνική #χειροτεχνία πολύτιμο στοιχείο πολιτιστικής κληρονομιάς και δυναμικός τομέας περιφερειακής ανάπτυξης

✍️ Η #ΥΠΠΟ Λίνα Μενδώνη, για την υλοποίηση των πιλοτικών προγραμμάτων, συνολικού προϋπολογισμού 3.851.070,35 ευρώ, με χρηματοδότηση από πόρους του #Ταμείο_Ανάκαμψης, υπέγραψε Προγραμματικές Συμβάσεις Πολιτισμικής Ανάπτυξης, με τους Αντιπρυτάνεις των Πανεπιστημίων Δυτικής Αττικής και Δυτικής Μακεδονίας Ιωάννη Καρδέλλη και Στέργιο Μαρόπουλο.

? Η διάρκειας υλοποίησης των προγραμμάτων είναι 30 μήνες.

❗️Στόχος του Υπουργείου Πολιτισμού είναι η ανάδειξη μιας νέας γενιάς επαγγελματιών χειροτεχνών και η ενδυνάμωση ανάλογων μικρών επιχειρήσεων, μέσα από την αναβίωση, μετεξέλιξη και ανάδειξη της ελληνικής χειροτεχνίας, και συγκεκριμένα, των κλάδων της υφαντικής, της ξυλοτεχνίας, της αγγειοπλαστικής, με τη διασύνδεσή τους με εκπαιδευτικές και πολιτιστικές δομές.

➡️ Με την Προγραμματική Σύμβαση του ΥΠΠΟ με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας υλοποιούνται εκπαιδευτικά προγράμματα από το Κέντρο Δια Βίου Μάθησης (ΚΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ) του Πανεπιστημίου, στους κλάδους της υφαντικής και της κεραμικής. Σκοπός είναι η αναζωογόνηση των τοπικών χειροτεχνικών μονάδων, ως κινητήρια δύναμη περιφερειακής ανάπτυξης.

➡️ Με την Προγραμματική Σύμβαση του ΥΠΠΟ με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής / University of West Attica υλοποιούνται εκπαιδευτικά προγράμματα από το ΚΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ του Πανεπιστημίου, στους κλάδους της υφαντικής, σε δομές της Αθήνας, της Θράκης, της Αλεξανδρούπολης, του Διδυμοτείχου, του Ρεθύμνου και της Σπάρτης, καθώς και της κεραμικής, σε δομή της Αθήνας.

? https://t.ly/RKEox

#MinCultureGr #culture #culturalheritage #υφαντική #κεραμική #ξυλοτεχνία #αγγειοπλαστική

Πηγή: culture.gov.gr