TV

 • MERMHGKA
 • Kteo Lakonias Arkadias

 • ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΣ
 • ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΟΥΚΗΣ
 • Makis Antallaktika
 • Consul ANERGOI Site 30 49 Sparth 370x210px
 • 1 A Valiwth BANNER
 • DIMANTOPOULOS
 • 1SPARTA BEER
 • ESTHIQUE
 • PLAISIOTELIKO11
 • GALLH KATERINA
 • SOFOS

Στη μνήμη του ΝΙΚΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ, επίτιμου Προέδρου της ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΕΣΤΙΑΣ ΣΠΑΡΤΗΣ
 • μέγεθος γραμματοσειράς +

Κυριακή, 05 Ιουλίου 2020 22:19

Σήμερα το πρωί, Κυριακή 5 Ιουλίου 2020, απεβίωσε ο ΝΙΚΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ, επίτιμος Πρόεδρος της Πνευματικής Εστίας Σπάρτης.
Τη Δευτέρα 6 Ιουλίου και ώρα 18.00′ στον μητροπολιτικό ναό της Ευαγγελίστριας θα τελεστεί η εξόδιος ακολουθία του Νίκου Γεωργιάδη.
Αντί στεφάνων, όσοι επιθυμούν ας ενισχύσουν οικονομικά το έργο της Πνευματικής Εστίας Σπάρτης (αρ. λογ/σμου ALPHA BANK – IBAN: GR5801405200520002002027399) ή άλλων πολιτιστικών και φιλανθρωπικών ιδρυμάτων της Σπάρτης.

Τον Νίκο Γεωργιάδη τον γνώριζα από μικρός, όταν μαζί με τον πατέρα μου επισκεπτόμαστε το φωτογραφείο που είχε τότε ο πατέρας του Νίκου ο κύριος Βασίλης. Καθόμασταν στις καρέκλες μπροστά από το τραπεζάκι, που υπάρχουν και σήμερα. Εκεί είχα πρωτοδεί τον Νίκο, έναν ψηλό νεαρό που μόλις είχε γυρίσει από την Γερμανία όπου είχε πάει να σπουδάσει φωτογραφία. 
Όταν ξαναγύρισα στη Σπάρτη, το 1975, τον βρήκα Πρόεδρο της Πνευματικής Εστίας Σπάρτης. Με παρότρυνσή του έγινα μέλος της ΠΕΣ και μετά από λίγο μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου. Τότε δημιουργήσαμε την Κινηματογραφική Λέσχη Σπάρτης και μου είχε αναθέσει την διαχείρισή της. Οι δραστηριότητες της Πνευματικής Εστίας με πρωτεργάτη τον Νίκο ήταν πολλές. Στήριζε και βοηθούσε στις διοργανώσεις πολιτιστικών δραστηριοτήτων του Δήμου. Εκείνα τα χρόνια στο εντευκτήριο της ΠΕΣ στον όροφο του κτιρίου Γάββαρη, στη Πλατεία, διοργανώνονταν μουσικές εκδηλώσεις, σε συνεργασία με το Ανοικτό Πανεπιστήμιο ομιλίες, διαλέξεις από ειδικούς εντόπιους αλλά και ξένους. 
Η συμβολή του στην διοργάνωση του Σπάρταθλον ήταν καθοριστική. Όταν περί το 1982 έφτασαν στη Σπάρτη οι πρώτοι δρομείς του Σπάρταθλον, μόλις το έμαθε κινητοποίησε μέλη της ΠΕΣ και άλλους πήγαν στο άγαλμα του Λεωνίδα, όπου βρίσκονταν οι δρομείς, έκοψαν από τις διπλανές ελιές κλαδιά ελιάς τα έκαναν στεφάνια και τους στεφάνωσαν. Τα επόμενα χρόνια όταν πιά είχε γίνει θεσμός η διοργάνωση αυτή, κάθε χρόνο ο Νίκος ως Πρόεδρος της ΠΕΣ τιμούσε τους νικητές με ειδικό έπαθλο που ήταν δρεπάνι, αντίγραφο από τα έπαθλα που έδιναν οι αρχαίοι Σπαρτιάτες στο ιερό της Ορθίας Αρτέμιδος. Τα δρεπάνια αυτά ήταν τοποθετημένα πάνω σε πλάκα από ξύλο ελιάς.
Όλα αυτά τα χρόνια εκτός από την φροντίδα της διοργάνωσης των εκδηλώσεων είχε και στο πίσω μέρος του μυαλού του και φρόντιζε για την δημιουργία ενός κουμπαρά προκειμένου η Πνευματική Εστία να αποκτήσει το δικό της "σπίτι".  Και πράγματι με τα χρόνια και με την βοήθεια και συνεισφορά πολλών συμπολιτών μας και όχι μόνο κατάφερε να συγκεντρώσει ένα σημαντικό ποσό. Όταν πριν κάμποσα χρόνια έμαθε ότι πουλούσαν το κτίριο Καββούρη προχώρησε στην αγορά. Όμως το ποσό ήταν μεγάλο, περί τα 110 εκατ. δραχμές, και για τον λόγο αυτό ζήτησε την συνδρομή του Δήμου. Ο τότε Δήμαρχος, Σαράντος Αντωνάκος ασμένως και αμέσως ανταποκρίθηκε και με την παραχώρηση του 1ου ορόφου συνέδραμε με περίπου 40 εκατ. δραχμές στην αγορά του ακινήτου. 
Το ακίνητο όμως έπρεπε να επισκευαστεί και εκσυγχρονιστεί. Ετοίμασα τις μελέτες (προφανώς αφιλοκερδώς) και με τα χρήματα που δόθηκαν από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος έγινα οι πρώτες εργασίες. Στην συνέχεια πάντοτε με δωρεές μελών και φίλων της της ΠΕΣ συνεκτιμώντας και την ακεραιότητα του Νίκου Γεωργιάδη ολοκληρώθηκαν οι σχετικές εργασίες και δημιουργήθηκε ένας σύγχρονος και ενδιαφέρων χώρος Πολιτισμού.
Το πρώτο όνειρο του Νίκου Γεωργιάδη πραγματοποιήθηκε. Το ακίνητο το πήραμε, το επισκευάσαμε. Τώρα θα πρέπει να προχωρήσει στην υλοποίηση του 2ου μεγάλου ονείρου του. Στην δημιουργία του ΜΟΥΣΕΙΟΥ της ΝΕΩΤΕΡΗΣ ΠΟΛΗΣ της ΣΠΑΡΤΗΣ. Δουλεύοντας μεθοδικά με την συνεχή βοήθεια του αείμνηστου Άγγελου Δεληβοριά αλλά και άλλων τελικά και το δεύτερο όνειρό του πραγματοποιήθηκε. Το Μουσείο βρίσκεται στον όροφο του νεοκλασικού κτιρίου. Ήδη έχει παραχωρηθεί στο Νομικό Πρόσωπο Πολιτισμού & Περιβάλλοντος του Δήμου Σπάρτης αλλά δυστυχώς και αρκετούς μήνες παραμένει κλειστό.
Αυτά τα λίγα είχα να αναφέρω από τη δράση του κυρίου Νίκου, έτσι  συνηθίζαμε να τον αποκαλούμε και προσφωνούμε. Ένας άνθρωπος, ευγενής, δραστήριος, κοινωνικός, ένας πολίτης που θα μας λήψει. 
Στις 4 Δεκεμβρίου 2019 πραγματοποιήθηκε εκδήλωση ανακήρυξης του Νίκου Γεωργιάδη ως επιτίμου Προέδρου της Π.Ε.Σ..
Το βίντεο από την εκδήλωση αυτή μπορείτε να παρακολουθήσετε πληκτρολογώντας στον παρακάτω σύνδεσμο:
 
Πηγή: Το πρόσφατο βιβλίο του Νίκου Γεωργιάδη "Ο ΣΠΑΡΤΙΑΤΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ 1860 - 2015
 
 
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΖΩΗ & ΤΗ ΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ