Κοιτώντας τις φλόγες κατάματα!

Ιουλίου 08, 2022

Ακόμη ένα «θερμό» καλοκαίρι ξεκίνησε και, με την περσινή εμπειρία υπόψιν, αποφασίσαμε να δώσουμε φωνή στους ανθρώπους πίσω από τα μεγάλα οχήματα, τις βαριές στολές, τα κράνη και τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που βλέπουμε όλοι κάθε χρόνο από τις τηλεοράσεις μας. Επισκεφθήκαμε, λοιπόν, το Εθελοντικό Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Κροκεών και μιλήσαμε με τους Ανθρώπους πίσω από τις κάμερες, πίσω από τα αξιώματα, πίσω από την ασφάλεια τη δική μας και του τόπου μας. 

Μπαίνοντας, ένας πίνακας ανακοινώσεων με την ΚΥΑ της ίδρυσης του Κλιμακίου, παιδικές ζωγραφιές και ευχές για καλή αρχή αυτής της αξιέπαινης πορείας από τη μία, ράφια με τακτοποιημένο εξοπλισμό: κράνη, μπουφάν, αρβύλες κ.ο.κ από την άλλη, σε καλωσορίζουν στο Εθελοντικό Κλιμάκιο Κροκεών. Συναντάμε τα μέλη της ομάδας συγκεντρωμένα στην κουζίνα. Εποχικοί Πυροσβέστες, εθελοντές Πυροσβέστες, ο Προϊστάμενος του Κλιμακίου και ο Διοικητής Π.Υ. Γυθείου μας υποδέχονται και απαντούν στις ερωτήσεις μας.  

1.       Πώς και πότε έγινε η σύσταση του κλιμακίου και με ποια αφορμή;

Η ίδρυση και λειτουργία του Εθελοντικού Πυροσβεστικού Κλιμακίου Κροκεών ορίζονται από την υπ΄αρίθμ 24865 Φ.101.4 της 12ης Ιουλίου 2021 Κ.Υ.Α. των Υπουργών Προστασίας του Πολίτη και Οικονομικών περί ιδρύσεως και το Φ.Ε.Κ 4906 της 22ας Οκτωβρίου 2021 περί έναρξης λειτουργίας του Εθελοντικού Πυροσβεστικού Κλιμακίου Κροκεών στην  Τοπική Κοινότητα Κροκεών του Δήμου Ευρώτα.

Βέβαια, από τον Ιούλιο του 2016 οι πρώτοι πολίτες κάτοικοι των Κροκεών μου έδειξαν την έντονη διάθεση για δημιουργία «με κάποιον τρόπο» μιας ομάδας πυροπροστασίας υπό την εποπτεία και διαχείριση από το Πυροσβεστικό Σώμα, ώστε να έχουν την δυνατότητα να επέμβουν άμεσα σε περίπτωση έναρξης πυρκαγιάς ή άλλης κατάστασης έκτακτης ανάγκης.

Αφορμή, τα συμβάντα πυρκαγιάς σε κατοικίες και μέσα μαζικής μεταφοράς που έτυχαν κατά το τότε τελευταίο εξάμηνο.

Έτσι, άμεσα και μεθοδικά όλοι μαζί, με οργάνωση, εκπαίδευση και κατάρτιση στα πυροσβεστικά θέματα αλλά και στα θέματα εθελοντισμού, ξεκινήσαμε.

Διοικητής Π.Υ. Γυθείου: Αντ/χος Κωνσταντίνος Γραφάκος

2.       Ποιος είναι ο χώρος στέγασης του ΕΠΚΚ; Που βρίσκεται;

Το Εθελοντικό Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Κροκεών στεγάζεται στον πρώτο όροφο στο κτίριο του πρώην Δημαρχείου Κροκεών και βρίσκεται στο κέντρο της Τοπικής Κοινότητας Κροκεών. Εδώ θέλω να διευκρινίσω ότι μετά από αίτημα του Τοπικού Συμβουλίου στο Δήμο Ευρώτα η ανταπόκριση ήταν άμεση και προσωπικά του Δημάρχου κ. Δήμου Βέρδου, ώστε την 4η Δεκεμβρίου 2021 να πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια του Εθελοντικού Πυροσβεστικού Κλιμακίου Κροκεών.  

Πρόεδρος Συμβουλίου Κροκεών: Αλέξανδρος Σταματάκος (Εθελοντής Πυροσβέστης)

3.       Πόσοι είναι οι πιστοποιημένοι Εθελοντές Πυροσβέστες; Ποια είναι η κατάρτιση- εκπαίδευσή τους;

Το Εθελοντικό Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Κροκεών αποτελείται από :

1 μόνιμο Αρχιπυροσβέστη ως Προϊστάμενο του Εθ.Π.Κ. Κροκεών

2 Εθελοντές Αρχιπυροσβέστες

22 Εθελοντές Πυροσβέστες .

Στην παραπάνω δύναμη συμπεριλαμβάνονται οι 7 οδηγοί πυροσβεστικών οχημάτων.

Η βασική τους κατάρτιση η οποία πραγματοποιήθηκε κατά την περίοδο της εκπαίδευσής τους για την πιστοποίησή τους ως εθελοντές πυροσβέστες αποτελείτο από 120 ώρες στις οποίες εκπαιδεύτηκαν σε όλα τα αντικείμενα και τις διαδικασίες που μπορεί να χρειαστεί να διαχειριστούν σε  συμβάντα που θα επιχειρήσουν.

Από την έναρξη των υπηρεσιών τους, σε τακτά χρονικά διαστήματα η εκπαίδευση συνεχίζεται με την ευθύνη και την καθοδήγηση του Προϊσταμένου του Κλιμακίου  αλλά και της διοίκησης της Π.Υ. Γυθείου, στην οποία υπάγεται το Εθελοντικό Κλιμάκιο.

Προϊστάμενος Κλιμακίου Κροκεών: Αρχ/στης Κουμάνδαρος Ελευθέριος

 

4.       Ποιος είναι ο εξοπλισμός σας; Δέχεστε χορηγίες; Από πού χρηματοδοτείστε;

Στο Εθελοντικό Πυροσβεστικό Κλιμάκιο υπάρχουν όλα τα απαραίτητα εργαλεία και υλικά που απαιτούνται για την λειτουργία του και την αντιμετώπιση των περιστατικών στα οποία θα κληθεί να επέμβει. Την ευθύνη για την πληρότητα των υλικών και εργαλείων την έχει ο Δήμος Ευρώτα και κατά περίπτωση το Πυροσβεστικό Σώμα διά της Π.Υ. Γυθείου.

Στην αρχή της προσπάθειας όμως, όταν το εγχείρημα αυτό φαινόταν στα μάτια πολλών ως αδύνατο, ήταν καθοριστική η υποστήριξη κυρίως σε Μέσα Ατομικής Προστασίας των πρώτων πιστοποιημένων εθελοντών από τους παρακάτω επαγγελματίες και φορείς των Κροκεών:

  •         Αγροτικός  Συνεταιρισμός Κροκεών
  •         Σύλλογος Κροκεατών Αμερικής & Καναδά
  •         Δημοτική Αγορά Λακωνίας
  •         Λογιστικό Γραφείο Αντώνη Παυλάκου
  •         Εργοστάσιο παραγωγής ελαιολάδου Αφοί Πουλυμενάκου

 Φυσικά μπορούμε να δεχθούμε κάθε δυνατή συνδρομή σύμφωνα με τα προβλεπόμενα για την περίπτωση αυτή, που ορίζονται από την νομοθεσία του Πυροσβεστικού Σώματος.

Διοικητής Π.Υ. Γυθείου: Αντ/χος Κωνσταντίνος Γραφάκος

 

5.       Ποιες είναι οι αρμοδιότητές σας; Ποιος είναι ο ρόλος σας σε σχέση με το Πυροσβεστικό Σώμα;

Οι αρμοδιότητές μας ως εθελοντές πυροσβέστες, σύμφωνα με τον νόμο 4029/2011, είναι ίδιες με αυτές των επαγγελματιών πυροσβεστών και δεν είναι άλλες από την προστασία της ζωής και της περιουσίας των πολιτών και του φυσικού μας πλούτου, από την απειλή της πυρκαγιάς, των ατυχημάτων και των φυσικών καταστροφών.

Ο ρόλος μας ως εθελοντές πυροσβέστες στο πυροσβεστικό σώμα είναι η συνδρομή μας, η υποστηρικτική αλλά και επιχειρησιακή μας ετοιμότητα, ώστε να συμβάλουμε στην αντιμετώπιση κάθε συμβάντος.

Στόχος μας είναι μαζί με το μόνιμο προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος να αντιμετωπίσουμε γρήγορα, με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα κάθε τι στο οποίο θα κληθούμε να επέμβουμε. 

Στο Εθελοντικό Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Κροκεών, όπως και στους Εθελοντικούς Πυροσβεστικούς Σταθμούς Μυρτιάς και Πετρίνας, προσπαθούμε να είμαστε κάθε στιγμή, κάθε μέρα σε ετοιμότητα ώστε να επέμβουμε στον συντομότερο χρόνο σε ένα περιστατικό πυρκαγιάς πολύ πριν φθάσουν τα πυροσβεστικά οχήματα από την επαγγελματική πυροσβεστική υπηρεσία. Αυτό, καταλαβαίνετε, έχει ως αποτέλεσμα την έγκαιρη αντιμετώπισή του πριν εξαπλωθεί και αυξηθεί γεωμετρικά ο κίνδυνος και οι καταστροφές που θα προκαλέσει.

Εθελοντής Αρχ/στης: Σμπυράκος Παναγιώτης Βασίλειος

 

6.       Πώς μπορεί να γίνει κάποιος εθελοντής;

Εθελοντής Πυροσβέστης στο Πυροσβεστικό Σώμα μπορεί να γίνει κάθε Έλληνας πολίτης ή νόμιμα μόνιμος αλλοδαπός κάτοικος στην Ελλάδα, όταν έχει καλή υγεία και είναι σε ηλικία μεταξύ 18 και 55 ετών.

Κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να επικοινωνήσει με την κοντινή σε αυτόν Πυροσβεστική Υπηρεσία, επαγγελματική ή εθελοντική, να παραλάβει την αίτηση που θα πρέπει να υποβάλει μαζί με την λίστα με τα δικαιολογητικά που θα πρέπει να συγκεντρώσει. Η αίτηση αυτή με τον φάκελο των δικαιολογητικών υποβάλλεται στην Πυροσβεστική Υπηρεσία μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου κάθε έτους. Άμεσα ξεκινά η εκπαίδευσή του και οι εξετάσεις (γραπτές και πρακτικές) ώστε μέχρι την έναρξη της επόμενης αντιπυρικής περιόδου (1 Μαΐου )  να έχει κοινοποιηθεί από το Αρχηγείο Πυροσβεστικού Σώματος η βεβαίωση της πιστοποίησής του. Από την έκδοση της πιστοποίησής του και μετά να μπορεί να προσφέρει ως Εθελοντής Πυροσβέστης  στον συνάνθρωπο, στον τόπο του και στο Πυροσβεστικό Σώμα.

Εθελοντής Αρχ/στης : Βενολιάς Στέφανος

 

7.       Τι πρέπει να αποφεύγουμε τους καλοκαιρινούς μήνες για να προστατευτούμε από τυχόν πυρκαγιές;

Πρώτα και πάνω από όλα θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι για να προστατευτούμε από την πυρκαγιά θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και μεθοδικοί στον τομέα της πρόληψης σε όλη την διάρκεια του έτους και γενικά σε όλη μας την ζωή.

Είναι νόμος του κράτους και θα πρέπει να τον εφαρμόζουμε, η απαγόρευση κάθε εργασίας στην ύπαιθρο που μπορεί να προκαλέσει σπινθήρα και αυτό να είναι αιτία έναρξης μιας πυρκαγιάς.

Επίσης κάθε δραστηριότητα που περιέχει φωτιά ή φλόγα, για παράδειγμα, κάψιμο κλαδιών από κλάδεμα κήπων, ή καλλιεργειών, φωτιά για ψήσιμο φαγητού στην ύπαιθρο, ακόμα και παιχνίδια με φλόγα απαγορεύονται.

Το πέταγμα του τσιγάρου από τα χέρια μας, στο αυτοκίνητο ή και ως πεζοί είναι αιτία που μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά.

Διοικητής Π.Υ. Γυθείου: Αντ/χος Κωνσταντίνος Γραφάκος

 

8.       Ποιες εργασίες πρέπει να γίνουν σε ιδιόκτητους ανοιχτούς χώρους για να προστατευτούν περιουσίες όσο το δυνατόν περισσότερο από τυχόν πυρκαγιές;

Τρόποι πρόληψης καθ΄όλη την διάρκεια του έτους είναι η επιμέλεια και ο καθαρισμός των κατοικιών μας, των οικοπεδικών χώρων αλλά και των αγροτικών ιδιοκτησιών μας από περιττή βλάστηση, εύφλεκτα υλικά και σκουπίδια ώστε να μην προκαλέσουν εξάπλωση, αν υπάρξει στην περιοχή κάποια έναρξη πυρκαγιάς.

Τα καυσόξυλα που όλοι συγκεντρώνουμε για να τα χρησιμοποιήσουμε κατά την διάρκεια του χειμώνα, είναι σημαντικό να τα τοποθετούμε σε χώρους που, ή βρίσκονται σε απόσταση πάνω από 10 μέτρα από τον τοίχο της κατοικίας μας ή τα έχουμε αποθηκεύσει σε χώρο που μπορεί να προστατευτεί από πυρκαγιά αν αυτή απειλήσει κάποια στιγμή το σπίτι μας.

Σε αυτό το σημείο θα είναι χρήσιμο να πούμε ότι η καλή προετοιμασία κάθε πολίτη και κάθε κοινωνίας για την αντιμετώπιση μιας πυρκαγιάς ή κάθε άλλης φυσικής ή τεχνολογικής απειλής είναι αρχικά η διαπίστωση και συνειδητοποίηση του κινδύνου και στην συνέχεια η μεθόδευση για την αποφυγή του ή, αν παραστεί ανάγκη, η αντιμετώπισή του.

Αυτό επιτυγχάνεται με δράσεις ενημέρωσης και εκπαίδευσης των πολιτών που μπορεί να ξεκινήσουν από τις κοινωνικές και επαγγελματικές ομάδες των συμπολιτών μας και να επεκταθούν και στις μικρές ηλικίες των παιδιών σχολικής και προσχολικής ηλικίας .

Έτσι, με μια μορφή «Πυροσβεστικής Παιδείας» οι συνάνθρωποί μας, οι πολίτες κάθε κοινωνίας, μεθοδικά και με πρόγραμμα θα μπορέσουν να αντιμετωπίσουν προληπτικά αλλά και κατασταλτικά  κάθε πυρκαγιά και κάθε άλλη απειλή που θα προκύψει από την κλιματική αλλαγή που είναι πλέον μέρος της ζωής μας.

Διοικητής Π.Υ. Γυθείου: Αντ/χος Κωνσταντίνος Γραφάκος

 

9.       Ποιες ήταν οι φορές που έχετε αποτρέψει την εξέλιξη μιας πυρκαγιάς που έφτανε κοντά στην κοινότητα των Κροκεών;

Δυστυχώς, κατά την τελευταία δεκαετία έχουν υπάρξει πολλές ενάρξεις πυρκαγιών που θα μπορούσαν να απειλήσουν τις Κροκεές.

Ευτυχώς, όμως, με την άμεση επέμβαση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας αλλά και των κατοίκων των Κροκεών που συνέδραμαν άμεσα, αντιμετωπίστηκαν οι πυρκαγιές αυτές και δεν προκλήθηκαν μεγάλες ζημιές. Η μεγαλύτερη πυρκαγιά της δεκαετίας στις Κροκεές ήταν τον Σεπτέμβριο του 2014.

Τον τελευταίο χρόνο και με την λειτουργία του Εθελοντικού Πυροσβεστικού Κλιμακίου στις Κροκεές, οι πυρκαγιές έχουν αντιμετωπιστεί  άμεσα, κατά την έναρξή τους με την ταχύτατη ενεργοποίηση των εθελοντών μας και με την καθοδήγηση του Προϊσταμένου του Κλιμακίου Αρχιπυροσβέστη Κουμάνδαρου Λευτέρη, με αποτέλεσμα, πολλές φορές να μην προλάβουν οι πυρκαγιές αυτές να γίνουν αντιληπτές από τους συμπολίτες μας.

Διοικητής Π.Υ. Γυθείου:Αντ/χος Κωνσταντίνος Γραφάκος

 

10.   Τι θα λέγατε ότι χρειάζεστε σαν ομάδα; Καλύπτονται οι ανάγκες σας;

Αν μου επιτρέπεται… « εχθρός του καλού είναι το καλύτερο»…  Η πιθανότητα να έχουμε προς χρήση ένα ακόμα πυροσβεστικό όχημα, μια πλήρη σειρά διασωστικών εργαλείων για την αντιμετώπιση τροχαίων και άλλων ατυχημάτων, ακόμα και έναν υπαίθριο χώρο εκπαίδευσης για κατάσβεση πυρκαγιών, διασώσεις και αναρριχήσεις – καταρριχήσεις, θα άλλαζαν προς το θετικότερο την δυνατότητα προσφοράς μας, αλλά σε κάθε περίπτωση με τα εργαλεία και τα υλικά που έχουμε κάνουμε αυτό που μπορούμε με επαγγελματισμό και αποτελεσματικότητα. 

Μέχρι σήμερα –οφείλω να πω- ότι η μοναδική πολύ σημαντική για εμάς χορηγία ήταν η διάθεση υλικών  από την εταιρεία διαχείρισης και ανακύκλωσης οχημάτων και ανακυκλωμένου υλικού του κυρίου Γούσγουλα, για λόγους εκπαίδευσης. Η χορηγία αυτή ήταν καθοριστική για την εκπαίδευση επαγγελματιών, εποχικών και εθελοντών πυροσβεστών, αν σκεφτούμε ότι οι Κροκεές περιστοιχίζονται από βασικούς οδικούς άξονες του Ν. Λακωνίας και Κυθήρων οι οποίοι επιφορτίζονται πολλαπλάσια κατά την καλοκαιρινή περίοδο. 

Προϊστάμενος Κλιμακίου Κροκεών: Αρχ/στης Κουμάνδαρος Ελευθέριος

 

11.   Θα λέγατε ότι η κλιματική αλλαγή παίζει ρόλο στη συχνότητα/ένταση των περιστατικών που προκύπτουν;

Φυσικά! Η κλιματική αλλαγή είναι ένα γεγονός που ο μοναδικός τρόπος για να αντιμετωπιστεί είναι το τρίπτυχο: διαπίστωση, προετοιμασία, ενεργοποίηση.

Διοικητής Π.Υ. Γυθείου:Αντ/χος Κωνσταντίνος Γραφάκος

 

12.   Οι συμπολίτες σας πώς σας αντιμετωπίζουν ως Εθελοντικό Σώμα;

Ως Εθελοντές Πυροσβέστες του Εθελοντικού Πυροσβεστικού Κλιμακίου Κροκεών εισπράξαμε διάφορες συμπεριφορές κατά την εξαετή προσπάθειά μας για να φτάσουμε ως εδώ.

Στην αρχή υπήρχε έντονος ενθουσιασμός ο οποίος πολύ γρήγορα εκτονώθηκε όταν όλοι διαπιστώσαμε ότι ήταν μια δύσκολη διαδικασία.

Στην συνέχεια και με την επιμονή μας, την πεισματική υποστήριξή μας από τον Διοικητή της Π.Υ. Γυθείου Αντιπύραρχο Κώστα Γραφάκο, και την ολοκλήρωση των διαδικασιών, οι συμπολίτες μας αισθανόμαστε ότι επανήλθαν στον αρχικό ενθουσιασμό, αλλά αυτή την φορά δείχνουν και σεβασμό. 

Σήμερα, νομίζω ότι έχουμε αναλάβει μια ευθύνη που για τους συμπολίτες μας είμαστε η δύναμη προστασίας του τόπου μας, των Κροκεών και γενικότερα των περιοχών του πάλαι ποτέ Δήμου Κροκεών, από κάθε πυρκαγιά ή άλλο ατύχημα και γι΄αυτό μας δείχνουν μια αποδοχή, μια συμπαράσταση εκφράζοντας μια σιγουριά για τις δυνάμεις μας.

Αυτό βεβαία μας γεμίζει αυτοπεποίθηση!

Πρόεδρος Συμβουλίου Κροκεών: Αλέξανδρος Σταματάκος (Εθελοντής Πυροσβέστης)

 

13.   Σε περίπτωση που δούμε πυρκαγιά σε σημείο εκτός πόλης τι είναι το πρώτο πράγμα που κάνουμε;

Κάθε πολίτης όταν δει μια έναρξη υπαίθριας πυρκαγιάς πρέπει να καλέσει αμέσως της Πυροσβεστική Υπηρεσία, να δώσει όσο το δυνατόν καλύτερη εικόνα για το σημείο της πυρκαγιάς και ό,τι άλλη πληροφορία γνωρίζει για τον δρόμο που οι πυροσβεστικές δυνάμεις θα μπορέσουν να πλησιάσουν και, τέλος, αν έχει την δυνατότητα, να βοηθήσει στην κατάσβεση.

Κάθε ενέργεια βέβαια θα πρέπει να γίνεται με ψυχραιμία για να είναι αποτελεσματική.

Διοικητής Π.Υ. Γυθείου: Αντ/χος Κωνσταντίνος Γραφάκος

 

14.   Στην περιοχή της Λακωνίας τι ποσοστό των πυρκαγιών αποτελούν οι εμπρησμοί;

Οι εμπρησμοί από αμέλεια δυστυχώς ξεπερνούν το 80%

Διοικητής Π.Υ. Γυθείου: Αντ/χος Κωνσταντίνος Γραφάκος

 

15.   Υπάρχει κάποιος τρόπος ώστε απλοί πολίτες να βοηθήσουμε στο έργο σας;

Με την διαρκή προσοχή για την αποφυγή της αμέλειας και την πρόκληση πυρκαγιάς ή άλλου ατυχήματος. Κάθε πολίτης μπορεί να συνδράμει στο έργο μας προστατεύοντας πρώτα από όλα τον εαυτόν του, την οικογένειά του και το περιβάλλον του.

Σε μια πυρκαγιά κάθε απλή βοήθεια, ακόμα και η διανομή πόσιμου νερού για τον πυροσβέστη είναι μεγάλη βοήθεια.

Κάθε απλός πολίτης, όμως, μπορεί να θέλει να ενταχθεί ως εθελοντής πυροσβέστης στην δύναμη του Κλιμακίου μας.

Όλοι μας κάπως έτσι ξεκινήσαμε.

Εθελόντρια Πυροσβέστρια: Τζανετέα Ευαγγελία

 

16.   Πραγματοποιείτε εκπαιδευτικές δράσεις με σχολεία της περιοχής για την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των μαθητών;

Ναι. Φυσικά. Κάθε χρόνο, πριν την δημιουργία του Εθελοντικού μας Κλιμακίου ο κύριος Γραφάκος επισκεπτόταν και έκανε ενημέρωση στα  σχολεία της περιοχής μας. Μάλιστα, το 2018, στα πλαίσια μαθήματος του Λυκείου Κροκεών, κατά το πρώτο τετράμηνο των τάξεων Α ‘ και Β’ Λυκείου, οι μαθητές με την άδεια του κυρίου Διευθυντή του Λυκείου και υπό την καθοδήγησή του κυρίου Γραφάκου έκαναν δύο ερευνητικές εργασίες πάνω σε πυροσβεστικό θέμα το οποίο δημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο, αλλά και στο Βιβλίο με τίτλο «Εθελοντισμός στο Πυροσβεστικό Σώμα»*.

Την φετινή χρονιά σε συνδυασμό με την έναρξη λειτουργίας του Κλιμακίου μας ετοιμάζουμε στις 28 Ιουλίου και στις Κροκεές την δράση της Π.Υ. Γυθείου Fire Summer Camp.

Η Δράση αυτή περιλαμβάνει

  •         Ενημέρωση και ξενάγηση των  παιδιών στα εργαλεία και υλικά του πυροσβεστικού οχήματος,
  •         Βιωματικό παιχνίδι πυρόσβεσης για τους μικρούς επίδοξους πυροσβέστες,
  •         Ενημέρωση των γονέων και γενικότερα των ενηλίκων για την χρήση φορητού πυροσβεστήρα και πρακτική εξάσκηση σε αυτό.
  •         Έκθεση και διαγωνισμό ζωγραφικής από το Δημοτικό Σχολείο Κροκεών, μετά από πρόταση που κάναμε στο Δημοτικό Σχολείο κατά την φετινή μας επίσκεψη – εκπαίδευση.

Σας περιμένουμε!

Προϊστάμενος Κλιμακίου Κροκεών: Αρχ/στης Κουμάνδαρος Ελευθέριος

*Το βιβλίο «Εθελοντισμός στο Πυροσβεστικό Σώμα: Πυροσβεστική Παιδεία, Αλλαγή Νοοτροπίας» του κ. Κωνσταντίνου Γραφάκου κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις ΝΟώΝ

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον κ. Κωνσταντίνο Γραφάκο, Αντ/χο και Διοικητή της Π.Υ. Γυθείου, αλλά και όλα τα υπόλοιπα μέλη του Εθελοντικού Κλιμακίου, για την φιλοξενία και την ξενάγηση στο χώρο τους και την άμεση απόκρισή τους στο αίτημά μας για συνέντευξη.

Τέλος, ένα μεγάλο ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ για τους ανθρώπους που από τον προσωπικό τους χρόνο και, πολλές φορές με δική τους ζημία, ρίχνονται με αυταπάρνηση στην πρώτη γραμμή της μάχης για τον τόπο και την κοινότητά τους, με αίσθηση ευθύνης απέναντί μας. Ένα ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ για τους ήρωες της διπλανής πόρτας. 

Μπορείτε να στηρίξετε κι εσείς το Εθελοντικό Πυροσβεστικό Κλιμάκιο των Κροκεών να κάνει το σημαντικότατο έργο του ακόμη καλύτερα κάνοντας μια δωρεά (συλλογικά ή μη) σε είδος, όπως αυτά που αναφέρθηκαν παραπάνω.