Ο ΗΓΟΎΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ ΓΚΑΓΚΑΝΙΑΣ, ΠΑΝΑΡΕΤΟΣ ΠΟΛΎΚΑΡΠΟΥ, ΕΝΑΣ ΕΞΑΙΡΕΤΟΣ ΜΟΝΑΧΟΣ ΚΑΙ ΣΠΟΥΔΑΙΟΣ ΑΓΙΟΓΡΑΦΟΣ

Δεκεμβρίου 02, 2023
Γεννήθηκε τη δεκαετία του 1870 στην Κρήτη και συγκεκριμένα στις Αρχάνες Τεμένους Ηρακλείου, φέροντας αρχικά το κοσμικό όνομα Γεώργιος Κολομβοτσάκης.
 
Από νεαρή ακόμη ηλικία ακολούθησε το μοναχικό βίο, μεταβαίνοντας στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου, του Νομού Ηρακλείου, όπου έλαβε προσωρινά το όνομα Γοργόνιος και στη συνέχεια, όταν έγινε πλέον Μοναχός, μετονομάστηκε σε Πανάρετο, προς τιμήν του ηγούμενου της Μονής, Πανάρετου Μαργαρίτη.
 
Στη συνέχεια μετέβη στο Άγιο Ορος και εμόνασε στην Καλύβη της Ζωοδόχου Πηγής των Κατουνακίων, όπου υποτάχθηκε στον Γέροντα Πολύκαρπο τον Αγιοσαββαϊτη.
 
Μετά την Κοίμηση του Πολυκάρπου εντάχτηκε στη Σκήτη της Αγίας Τριάδος των Καυσοκαλυβίων.
 
Στη διάρκεια του μοναχικού του βίου στο Άγιο Ορος, έως και το 1911, είχε την καλή τύχη και ευκαιρία να γνωρίσει κι αρκετές άλλες εξέχουσες ασκητικές και πνευματικές προσωπικότητες της εποχής εκείνης, μεταξύ των οποίων τον Μητροπολίτη Πενταπόλεως, Νεκτάριο (το σημερινό μας Άγιο ) και το Μελέτιο Μεταξάκη που διετέλεσε μητροπολίτης Κιτίου (Κύπρου, Αρχιεπισκοπος Αθηνών, Αρχιεπίσκοπος Βορείου και Νοτίου Αμερικής, Ουκουμενικός Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως, ακόμη και Πατριάρχης Αλεξανδρείας.
 
Επίσης για μια διετία υπηρέτησε και στο Μετόχι της Ιεράς Μονής Σίμωνος Πέτρας, στην Ανάληψη Βύρωνα Αθηνών, ως έξαρχος - οικονόμος αυτού.
 
Το 1911, όταν διέκοψε πλέον τον ασκητικό του βίο στο Άγιο Όρος, αγόρασε τη Μονή Γκαγκανιάς από τον Αλέξανδρο Παπαμιχαλόπουλο, και το 1917 εγκαταστάθηκε μόνιμα πλέον σε αυτήν, την οποία υπηρέτησε ως ηγούμενος από το 1917 έως και το 1928, αλλά ένεκα προστριβών και διενέξεων με τον Μητροπολίτη Μονεμβασίας και Λακεδαίμονος,
Γερμανό (τους λόγους ήδη τους έχουμε αναφέρει σε προηγούμενη ανάρτησή) εξαναγκάστηκε να την εγκαταλείψει και την επόμενη χρονιά (1829) να την πουλήσει, στον Νικόλαο Πιερράκο, μεταβαίνοντας οριστικά, μαζί με όλη την Αδερφότητα, στη Μονή της Ζωοδόχου Πηγής, της Άνδρου, την οποία και υπηρέτησε έως της Κοιμήσεώς του, το 1943.
 
Σημ. Τις περισσότερες πληροφορίες, καθώς και τη φωτογραφία, σχετικά με το βίο του εξαίρετου αυτού Μοναχού και Ηγούμενου της Μονής Γκαγκανιάς, ΠΑΝΆΡΕΤΟΥ ΠΟΛΎΚΑΡΠΟΥ, τις σταχυολογήσαμε από το βιβλίο του Κρεμαστιώτη, φίλου εκπαιδευτικού, Γιάννη Πριφτάκη, με τίτλο :
 
ΙΕΡΆ ΜΟΝΉ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΩΣ ΣΩΤΗΡΟΣ Ή
ΓΚΑΓΚΑΝΙΑΣ ΜΟΛΆΩΝ
Θραύσματα Μνήμης
 ΠΗΓΗ