Σοκ για τους εργαζόμενους του ΥΠΠΟ -Το σεξιστικό μήνυμα που έλαβαν

Ιανουαρίου 26, 2022

Ένα μήνυμα ανευ προηγουμένου έλαβαν οι εργαζόμενοι του υπουργείου Πολιτισμού στο υπηρεσιακό τους ταχυδρομείο, το οποίο είχε τίτλο «Χιονόπτωση – Ψύχος : Οδηγίες προστασίας».

«Σκοπός του να δοθούν “συνοπτικές οδηγίες προστασίας από την επικείμενη επιδείνωση του καιρού”, και στην ενότητα “πότε και πώς χρησιμοποιούμε τις αλυσίδες” με τη φωτογραφία μιας γυναίκας που βάζει αλυσίδες στο αμάξι της με συγκεκριμένη αμφίεση» τονίζει η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση στο υπουργείο Πολιτισμού.

«Όχι, δεν εκπλαγήκαμε δυσάρεστα από συντηρητισμό, γιατί πιστεύουμε ότι μπορούμε να φοράμε ό,τι θέλουμε και να είμαστε και φοβερές οδηγοί, αλλά γιατί φοβόμαστε ότι η συγκεκριμένη φωτογραφία επιλέχθηκε για να τραβήξει την προσοχή μέσω ενός απαράδεκτα σεξιστικού εικονογραφικού λόγου» αναφέρουν οι εργαζόμενοι και προσθέτουν:

«Προφανώς δεν περιμέναμε να γνωρίζουν στο υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού τη σχετική συζήτηση για τη θέαση του γυναικείου σώματος ως αντικειμένου και τη σεξουαλική αντικειμενοποίησή του που συμβάλλουν στην κουλτούρα του βιασμού… Και λέμε «προφανώς» όχι με στωικότητα αλλά με θυμό και οργή γιατί ειδικά το συγκεκριμένο υπουργείο θα έπρεπε να διδάσκει πολιτισμό που σημαίνει αξίες ισότητας, συμπεριληπτικότητας και πλουραλισμού, ιδιαίτερα στη σημερινή συγκυρία των δεκάδων γυναικοκτονιών στη χώρα και των καθημερινών αποκαλύψεων για βιασμούς και παραβιαστικές συμπεριφορές εναντίον των γυναικών (θηλυκοτήτων θα έπρεπε να λέμε ακόμη πιο σωστά).

Βέβαια σε ένα υπουργείο που η υπουργός του έχει γίνει viral από τις φωτογραφίες της με εμπλεκόμενους σε υποθέσεις βιασμών και σεξουαλικών σκανδάλων, τι άλλο να περιμένουμε…».

https://www.aftodioikisi.gr/wp-content/uploads/2022/01/minima-sexistiko-300x155.jpg 300w, https://www.aftodioikisi.gr/wp-content/uploads/2022/01/minima-sexistiko-768x396.jpg 768w" sizes="(max-width: 1024px) 100vw, 1024px" style="max-width: 100%; height: auto;">

Αναλυτικά η καταγγελία:

Μια ακόμη δυσάρεστη έκπληξη περίμενε σήμερα τους/τις εργαζόμενους/ες στο ΥΠΠΟΑ, εκτός από τις ανεπαρκείς και με χρονική καθυστέρηση οδηγίες που τελικά στάλθηκαν από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΣ (και όχι του ΥΠΠΟΑ) προκειμένου να αποχωρήσουν από τα γραφεία τους με ασφάλεια. Ο λόγος για ένα απίστευτο μήνυμα που είδαν να καταφτάνει στο υπηρεσιακό τους ταχυδρομείο με τίτλο «Χιονόπτωση – Ψύχος : Οδηγίες προστασίας». Σκοπός του να δοθούν «συνοπτικές οδηγίες προστασίας από την επικείμενη επιδείνωση του καιρού», και στην ενότητα «πότε και πώς χρησιμοποιούμε τις αλυσίδες» με τη φωτογραφία μιας γυναίκας που βάζει αλυσίδες στο αμάξι της με συγκεκριμένη αμφίεση (φωτο).

Όχι, δεν εκπλαγήκαμε δυσάρεστα από συντηρητισμό, γιατί πιστεύουμε ότι μπορούμε να φοράμε ό,τι θέλουμε και να είμαστε και φοβερές οδηγοί, αλλά γιατί φοβόμαστε ότι η συγκεκριμένη φωτογραφία επιλέχθηκε για να τραβήξει την προσοχή μέσω ενός απαράδεκτα σεξιστικού εικονογραφικού λόγου. Τον ίδιο εικονογραφικό λόγο αναπαράγει άλλωστε και το site «carstruckgirls» από το οποίο προέρχεται η εικόνα -όπως αναγράφεται με μεγάλα γράμματα μη και χάσουμε την πηγή!

Προφανώς δεν περιμέναμε να γνωρίζουν στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού τη σχετική συζήτηση για τη θέαση του γυναικείου σώματος ως αντικειμένου και τη σεξουαλική αντικειμενοποίησή του που συμβάλλουν στην κουλτούρα του βιασμού… Και λέμε «προφανώς» όχι με στωικότητα αλλά με θυμό και οργή γιατί ειδικά το συγκεκριμένο Υπουργείο θα έπρεπε να διδάσκει πολιτισμό που σημαίνει αξίες ισότητας, συμπεριληπτικότητας και πλουραλισμού, ιδιαίτερα στη σημερινή συγκυρία των δεκάδων γυναικοκτονιών στη χώρα και των καθημερινών αποκαλύψεων για βιασμούς και παραβιαστικές συμπεριφορές εναντίον των γυναικών (θηλυκοτήτων θα έπρεπε να λέμε ακόμη πιο σωστά).

Βέβαια σε ένα Υπουργείο που η Υπουργός του έχει γίνει viral από τις φωτογραφίες της με εμπλεκόμενους σε υποθέσεις βιασμών και σεξουαλικών σκανδάλων, τι άλλο να περιμένουμε…

Δικό σας συνάδελφοι -και συναδέλφισσες…

ΥΠΠΟ: Το μήνυμα στάλθηκε από υπάλληλο

Σε απάντηση του το υπουργείο Πολιτισμού παραδέχεται ότι το παραπάνω μήνυμα στάλθηκε, ωστόσο όπως τονίζει ο αποστολέας ήταν υπάλληλος της ΓΓΑ

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Εξ αιτίας της εμμονής της με την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, για άλλη μια φορά, η Τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ μετατρέπεται σε φερέφωνο της Ενωτικής Αγωνιστικής Κίνησης στο ΥΠΠΟΑ, καθώς εγκαλεί την Υπουργό για δήθεν διακίνηση σεξιστικών μηνυμάτων από το Υπουργείο.

Ενημερώνουμε  την κ. Τομεάρχη ότι το μήνυμα που εστάλη από το αρμόδιο Τμήμα Παλλαϊκής Αμυνας και Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού είναι το κάτωθι επισυναπτόμενο.

Το μήνυμα στο οποίο αναφέρεται η κ. Τομεάρχης εστάλη από υπάλληλο της ΓΓΑ o οποίος δεν έχει καμία σχετική εξουσιοδότηση, και για τον οποίον ήδη έχει κινηθεί, με εντολή της Υπουργού προς τον αρμόδιο για τον Αθλητισμό Υφυπουργό, η προβλεπόμενη εκ του νόμου πειθαρχική διαδικασία.

Συνιστούμε στην κ. Τομεάρχη του ΣΥΡΙΖΑ να ελέγχει τις πηγές της. ΠΗΓΗ aftodioikisi.gr