Γράφει η Αναστασία Τζανετάκου : Παθολογική Ζήλια

Ιανουαρίου 22, 2024

Παθολογική Ζήλια

Η «παθολογική» ζήλια, χαρακτηρίζεται από επαναλαμβανόμενες και ανεξέλεγκτες σκέψεις, ότι ο σύντροφος κάποιου είναι άπιστος, χωρίς ωστόσο να εντοπίζονται πραγματικές αποδείξεις, που να μπορούν να επιβεβαιώσουν αυτές τις ιδέες, κάποιες φορές ούτε καν ενδείξεις.

Ο σύντροφος κατηγορείται ότι κοιτάζει ή ότι προσέχει άλλα άτομα, ότι κάνει χρήση των μέσων επικοινωνίας για να απιστήσει και πολλές φορές βρίσκεται αντιμέτωπος με τον πλήρη έλεγχο αυτών.

Το άτομο που ζηλεύει διερευνά πάντα που και με ποιους είναι ο σύντροφος του και επιδιώκει την αποξένωση του από φίλους και συγγενείς. Άλλες φορές, ο ζηλότυπος σύντροφος πραγματοποιεί αιφνίδιες επισκέψεις στο χώρο εργασίας ή στο σπίτι του συντρόφου του, αμφισβητώντας την ειλικρίνεια του. Σε ακραίες περιπτώσεις, ο ζηλότυπος σύντροφος ασκεί βία λεκτική ή σωματική εκτοξεύοντας απειλές.

Για τους άνδρες, η ισχυρότερη πρόκληση φαίνεται να είναι η σεξουαλική απιστία, ενώ για τις γυναίκες η συναισθηματική απιστία.

Οι άνθρωποι που είναι πολύ ανασφαλείς, φοβισμένοι ή πληγωμένοι από προηγούμενες σχέσεις έχουν περισσότερες πιθανότητες να ανησυχήσουν ή να αμφισβητήσουν την ειλικρίνεια του συντρόφου υπό τον φόβο της εγκατάλειψης ή της αδιαφορίας.

Η «παθολογική» και αδικαιολόγητη ζήλια μπορεί να δηλητηριάσει μία σχέση με ακραίες συμπεριφορές και να την οδηγήσει σε διάλυση.

Γι’ αυτό προσπαθήστε να αποφύγετε την αμυντική και επιθετική στάση απέναντι στον σύντροφο που ζηλεύει και ενθαρρύνετέ τον, έτσι ώστε να επισκεφτείτε από κοινού ως ζευγάρι έναν ειδικό ψυχικής υγείας.

Η «παθολογική» ζήλια μπορεί να συσχετίζεται με διάφορες ψυχοπαθολογικές καταστάσεις και η θεραπεία της εξαρτάται κατά πολύ από τα συμπτώματα που παρατηρούνται εκ μέρους του ζηλότυπου ατόμου.

Η γνωσιακή συμπεριφορική ψυχοθεραπεία CBT έχει αποδειχθεί, ότι βοηθάει τα άτομα αυτά να αποκτήσουν μεγαλύτερο έλεγχο πάνω στις σκέψεις, στα συναισθήματα και στις συμπεριφορές τους. Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση, η θεραπευτική πρόγνωση και τα αποτελέσματα ποικίλλουν μεταξύ των διαφορετικών ατόμων, καθώς εξαρτώνται σε πολύ μεγάλο βαθμό και από την πολυπλοκότητα της εκάστοτε διαπροσωπικής και συντροφικής σχέσης.

Αναστασία Τζανετάκου

BSc Ψυχολόγος

MSc Κλινικός Ψυχολόγος

Ψυχοθεραπεύτρια CBT Therapy

link:https://www.facebook.com/profile.php?id=100090135201098&locale=el_GR