Γράφει η Αναστασία Τζανετάκου : Προσβολή, Προσβλητικά σχόλια, Προσβλητικό άτομο

Νοεμβρίου 27, 2023

Προσβολή, Προσβλητικά σχόλια, Προσβλητικό άτομο!

 

 

"Όταν κάποιος με προσβάλλει, προσπαθώ να ανυψώσω την ψυχή μου τόσο ψηλά ώστε η προσβολή να μην τη φτάνει".(Καρτέσιος)

 

Η προσβολή μπορεί να μεταφραστεί ως η προσπάθεια ενός ατόμου να υποβιβάσει ένα άλλο άτομο με σκοπό την υπερεκτίμηση του «Εγώ» του.

Οι άνθρωποι που προσβάλλουν ξεπερνώντας τα όρια της ανθρώπινης αξιοπρέπειας κρύβουν μέσα τους, εσωτερικό θυμό και ανασφάλεια.

Ο Freud μάλιστα πίστευε ότι νοιώθουν καλά με τα ελαττώματα τους όταν πιστεύουν ότι και άλλα άτομα έχουν τα ίδια ελαττώματα με αυτούς.

Σύμφωνα με ψυχολογικές έρευνες ο άνθρωπος που μειώνει τον άλλον συνήθως έχει πρόβλημα με τον ίδιο του τον εαυτό. Οι δύστροποι και αγενείς άνθρωποι οι οποίοι με το παραμικρό δεν διστάζουν να προσβάλλουν τον άλλον είναι συνήθως άτομα ανασφαλή και με χαμηλή αυτοεκτίμηση. Κατά βάθος πιστεύουν ότι για όλα τους τα δεινά φταίνε οι άλλοι και για αυτό τον λόγο γεμίζουν θυμό και ξεσπάνε με λόγια υποτιμητικά και επικριτικά. Επιτίθενται λοιπόν για να νοιώσουν ανώτεροι και να επιβληθούν. Άλλες φορές πάλι πάσχουν από αίσθημα ανωτερότητας το οποίο αν δεν αναγνωριστεί θα βγει στην επιφάνεια με οργή και ύβρεις. Η ανάγκη τους για αναγνώριση και επιβολή είναι η κύρια αιτία που εκδηλώνουν ειρωνεία και επιθετικότητα.

Πως το αντιμετωπίζετε?

Αν βρεθείτε με ένα τέτοιο άτομο και νιώσετε ότι έχει πρόθεση να σας προσβάλει απλά αγνοείστε τον, αν όμως τα λόγια του περιλαμβάνουν κάτι που μπορεί να σας ενοχλήσει συναισθηματικά πείτε απλά «ευχαριστώ», προσπεράστε τον αγενή και επικριτικό του λόγο και με ευγένεια και σύνεση προχωρήστε παρακάτω. Αν θέλετε οπωσδήποτε να του απαντήσετε μπορείτε να εκφράσετε τη δυσαρέσκειά σας και να εξηγήσετε ότι δεν σας αρέσει αυτός ο τρόπος έτσι ώστε να αποφύγετε μελλοντικούς διαπληκτισμούς.

Τέλος αν είστε γνώστης όλων των παραπάνω, καταλαβαίνετε πως πρόκειται για ένα άτομο με προβληματική συμπεριφορά και επιστρατεύετε το χιούμορ σας προς αποφυγή συγκρούσεων. Εξάλλου όλοι το έχουμε δει στην πορεία της ζωή μας, ότι μόνο με την ευγένεια και τον ήπιο τρόπο μπορούμε τελικά να ξαφνιάσουμε τους αγενείς και να βάλουμε στην «θέση» τους, τους υπερόπτες!

Αναστασία Τζανετάκου

MSc Κλινική Ψυχολόγος,

Ψυχοθεραπεύτρια, CBT Therapy

link:https://www.facebook.com/profile.php?id=100090135201098&locale=el_GR