Γράφει η Αναστασία Τζανετάκου : Όρια: Η θέσπιση ορίων είναι απαραίτητη σε κάθε συντροφική σχέση!

Νοεμβρίου 13, 2023

Όρια: Η θέσπιση ορίων είναι απαραίτητη σε κάθε συντροφική σχέση!

Όταν μιλάμε για θέσπιση ορίων στις ανθρώπινες σχέσεις εννοούμε την «περίφραξη» κατά κάποιο τρόπο, της ατομικότητας μας σε σχέση με την ατομικότητα του άλλου. Τα όρια είναι απαραίτητα για να γνωρίζουμε που αρχίζει και που τελειώνει το οικόπεδο μας σε σχέση με την ιδιοκτησία του άλλου. Τα όρια εκδηλώνονται σε πολλά επίπεδα της ζωής, όπως συναισθηματικό, επαγγελματικό, σεξουαλικό, πνευματικό και περιβαλλοντικό επίπεδο με στόχο να μας προστατεύσουν από δυσάρεστες ή δυσλειτουργικές συμπεριφορές των άλλων που έχουν αρνητικό αντίκτυπο σε εμάς.

Η οριοθέτηση ανάμεσα στο ζευγάρι βοηθά στην ανάπτυξη μιας υγιούς σχέσης, διατηρεί την ισορροπία ανάμεσα στους συντρόφους, διευκολύνει την επικοινωνία, κάνει σαφές τι επιτρέπεται, με ποιον τρόπο και μέχρι που μπορεί να φτάσει η συμπεριφορά του άλλου, δίνοντας με ξεκάθαρο τρόπο στον άλλο να καταλάβει τις ανάγκες μας, τις επιθυμίες μας, αλλά και τι είναι αυτό που μας ενοχλεί πριν αυτό εκδηλωθεί με οποιονδήποτε τρόπο.

Πρέπει να γνωρίζεις (και να γνωρίζει και ο άλλος) ποια είναι η «Κόκκινη γραμμή» που δεν θες να ξεπεραστεί. Ανεξάρτητα από το μέγεθος της αγάπης προς το έτερον ήμισυ, υπάρχουν κάποια πράγματα τα οποία δεν θες με τίποτα να βιώσεις, δε θες με τίποτα να ακούσεις, δε θες με τίποτα να συμβιβαστείς γιατί τότε, θα σημάνει η αρχή του τέλους αυτής της σχέσης ή η κατάρρευση της προσωπικότητας σου αλλοτριώνοντας καθετί που είσαι «Εσύ». Ο σύντροφός σου θα πάψει να είναι το αξιοθαύμαστο άτομο που ερωτεύτηκες, θα χαθεί η συναισθηματική ασφάλεια, θα κλονιστεί η εμπιστοσύνη, θα απομακρυνθείς ψυχικά και θα πλημμυρίσει το μυαλό σου με ατελείωτα «Γιατί» ψάχνοντας απεγνωσμένα να δεις τι έφταιξε και φτάσατε ως εδώ.

Δυστυχώς, οι περισσότεροι άνθρωποι φοβούνται να θέσουν όρια, επειδή πιστεύουν ότι μπορεί να δημιουργήσουν περισσότερα προβλήματα παρά οφέλη στη σχέση τους, εστιάζοντας στην ανάγκη της αποδοχής, και στο φόβο της απόρριψης από τον σύντροφό τους. Στην πράξη όμως συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο, τα κακά όρια ή η πλήρης έλλειψη ορίων θα καταστρέψουν τη σχέση σου, ακόμα κι αν νομίζεις ότι ο δεσμός με τον σύντροφό σου είναι μοναδικός και αιώνιος.

Η εδραία στάση ζωής, η αγάπη και ο σεβασμός προς τον εαυτό μας αποτελεί παράγοντα εκτίμησης προς το πρόσωπό μας και αποτρέπει τους άλλους από την υπέρβαση των ορίων που έχουμε εξαρχής θέσει και προασπίσει.

Γι’ αυτό:

  • Μη διστάζεις!
  • Μην επιτρέπεις επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές!
  • Η συγχώρεση γίνεται συνήθεια και Εσύ δεδομένος!

Αναστασία Τζανετάκου

Κλινική Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια

link:https://www.facebook.com/profile.php?id=100090135201098&locale=el_GR