TV

 • Kteo Lakonias Arkadias

 • ESTHIQUE
 • 1 A Valiwth BANNER
 • SOFOS
 • 1SPARTA BEER
 • ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΣ
 • ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΟΥΚΗΣ
 • MERMHGKA
 • Consul ANERGOI Site 30 49 Sparth 370x210px
 • GALLH KATERINA
 • DIMANTOPOULOS
 • Makis Antallaktika
 • PLAISIOTELIKO11

Θ.ΒΕΡΟΥΤΗΣ: Εγκαίνια δομής διδασκαλίας υφαντικής τέχνης στο Γεράκι
 • μέγεθος γραμματοσειράς +

Τετάρτη, 21 Ιουλίου 2021 11:55

Εγκαίνια δομής διδασκαλίας υφαντικής τέχνης στο Γεράκι

Εγκαινιάστηκε την Κυριακή 18 Ιουλίου η Δομή Διδασκαλίας Υφαντικής τέχνης στο Γεράκι της Λακωνίας, στο πλαίσιο εκδήλωσης που οργάνωσε η Περιφερειακή Ενότητας Λακωνίας, σε συνεργασία με την Α.Ε. “Πάρνωνας” και με την υποστήριξη του Δήμου Ευρώτα και του Πολιτιστικού Συλλόγου Γερονθρών.

Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Ε. Νίκας, σε δηλώσεις του, τόνισε ότι η δημιουργία δομής διδασκαλίας της υφαντικής τέχνης στο Γεράκι “αποτελεί χρέος απέναντι στην ιστορία και την παράδοση του συγκεκριμένου τόπου. Η δομή αυτή προέκυψε από τη συνεργασία, τη συνέργεια, την ένωση δυνάμεων, για την ανάδειξη αυτής της υπέροχης τέχνης αλλά και για την προβολή της ευρύτερης περιοχής. Η Περιφέρεια Πελοποννήσου στήριξε εξ ολοκλήρου οικονομικά τη δομή διδασκαλίας και θα συνεχίσει να το κάνει στο μέλλον. Εντυπωσιάζομαι κάθε φορά που αντικρίζω τις δημιουργίες αυτές, αξίζει να αναφέρω επίσης, ότι στα μέσα του 19ου αιώνα το Γεράκι έλαβε το πρώτο βραβείο στη Διεθνή Έκθεση του Παρισιού για τα υφαντά του. Προφανώς οφείλουμε να διατηρήσουμε την ιστορία και την παράδοση αυτής της τέχνης και να δημιουργήσουμε τις συνθήκες για να αποτελέσει αυτή η παράδοση συγκριτικό πλεονέκτημα για το μέλλον”. Τόνισε επίσης ότι η Περιφέρεια θα θεσμοθετήσει μια μόνιμη οικονομική στήριξη για τη σχολή υφαντικής διδασκαλίας ενώ θα εξεύρει και τους τρόπους ώστε με κάθε ευκαιρία να προβληθεί περισσότερο αυτή η τέχνη. Ο περιφερειάρχης, επίσης, δεσμεύθηκε πως στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, όπου η Περιφέρεια Πελοποννήσου θα είναι τιμώμενη Περιφέρεια, τα υφαντά του Γερακίου θα έχουν ξεχωριστή θέση και προβολή.

Ο Αντιπεριφερειάρχης της ΠΕ Λακωνίας Θεόδωρος Βερούτης απευθύνοντας με τη σειρά του χαιρετισμό προς όλους τους παρευρισκόμενους επικεντρώθηκε στη σπουδαιότητα της διάσωσης και διάδοσης της υφαντικής τέχνης τονίζοντας ότι αποτελεί πατριωτικό χρέος η διατήρηση και διαιώνιση των παραδόσεών μας γιατί αυτή είναι που ενισχύει την ιστορική μας ταυτότητα και συμβάλλει στη μόρφωση και την καλλιέργεια των επόμενων γενεών.

Συνεχάρη δε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για την άριστη μεταξύ τους συνεργασία, εκφράζοντας τις ευχαριστίες του προς όλους τους συμμετέχοντες και ιδιαίτερα προς τον Πολιτιστικό Σύλλογο Γερονθρών και τις δύο δασκάλες της δομής εκμάθησης της υφαντικής τέχνης, την κ. Χρυσούλα Σταματοπούλου και την κ. Χρυσαφία Σίνη, που εργάσθηκαν ακούραστα συμβάλλοντας καθοριστικά στην επιτυχία του όλου εγχειρήματος.

«Το όραμά σας και η αγωνία σας για την διάσωση της υφαντικής τέχνης έγινε όραμα και αγωνία και της περιφέρειας Πελοποννήσου», δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης ολοκληρώνοντας το χαιρετισμό του.

Μετά τον αγιασμό, τον οποίο τέλεσε εκπρόσωπος του μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης Ευσταθίου, απηύθυναν χαιρετισμούς εκτός του περιφερειάρχη Πελοποννήσου και του αντιπεριφερειάρχη της ΠΕ Λακωνίας, ο υφυπουργός Σύγχρονου Πολιτισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης, η πρόεδρος της Επιτροπής “Ελλάδα 2021” Γιάννα Αγγελοπούλου – Δασκαλάκη, οι βουλευτές Λακωνίας Θανάσης Δαβάκης και Νεοκλής Κρητικός, ο δήμαρχος Ευρώτα Δήμος Βέρδος,  ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Γερονθρών Μιχάλης Σόβολος, ενώ αναγνώσθηκε και χαιρετισμός της πρώην υπουργού Μαριέττας Γιαννάκου, η οποία -όπως αναφέρθηκε- παρ’ όλο που το επιθυμούσε δεν κατέστη δυνατόν να παρευρεθεί στην τελετή.

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν επίσης, μεταξύ άλλων, ο δήμαρχος Νότιας Κυνουρίας και πρόεδρος της Αναπτυξιακής “Πάρνωνας Α.Ε.” Χαράλαμπος Λυσίκατος, οι αντιπεριφερειάρχες Εγγείων Βελτιώσεων και Αγροτικών Θεμάτων Νίκωνας Τζινιέρης, Τουρισμού Αννα Καλογεροπούλου, Κορινθίας Τάσος Γκιολής, περιφερειακοί σύμβουλοι της Λακωνίας, εκπρόσωποι δήμων της Λακωνίας, ο Αστυνομικός Διευθυντής Λακωνίας Βασίλης Τσιγαρίδης, εκπρόσωποι φορέων, παλιές υφάντρες του χωριού, οι μαθητευόμενοι της δομής κ.α..

Στη συνέχεια, μετά την κοπή της κορδέλας και την περιήγηση στους χώρους της δομής, ακολούθησαν δύο ενδιαφέρουσες ομιλίες, η πρώτη με θέμα “Η υφαντική στο Γεράκι” από την Αικατερίνη Πολυμέρου – Καμηλάκη διευθύντρια του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών και η δεύτερη με θέμα “Υφαίνοντας όνειρα” από την Χρυσούλα Σταματοπούλου δασκάλα της Δομής.

Με την ολοκλήρωση της εκδήλωσης -την επιμέλεια της οποίας είχαν η Αντωνία Νίκια και η Ανθή Σαράντη- ακολούθησε στον χώρο του Δημοτικού Σχολείου η μουσική παράσταση “Όμορφη και παράξενη πατρίδα, τραγούδια με άρωμα Ελλάδας” από τους Σπύρο Κουτσοβασίλη και Ειρήνη Χριστοφιλάκη..