TV

 • 1 A Valiwth BANNER
 • 1SPARTA BEER
 • Consul ANERGOI Site 30 49 Sparth 370x210px
 • ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΣ
 • Makis Antallaktika
 • DIMANTOPOULOS
 • PLAISIOTELIKO11
 • GALLH KATERINA
 • SOFOS
 • ESTHIQUE
 • Kteo Lakonias Arkadias

 • MERMHGKA
 • ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΟΥΚΗΣ

Οι πολίτες ρωτούν τι γίνεται με την ΑΝΑΠΛΑΣΗ της Παλαιολόγου - Το θέμα της Βιοκλιματικής ανάπλασης της Σπάρτης στη Βουλή
 • μέγεθος γραμματοσειράς +

Τετάρτη, 08 Σεπτεμβρίου 2021 13:49

Ερώτηση προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας , τον Υπουργό  Υποδομών και Μεταφορών και τον Υπουργό Εσωτερικών κατέθεσε ο Βουλευτής της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ Απόστολος Αβδελάς ζητώντας να μάθει τι γίνεται με την Βιοκληματική ανάπλαση του κέντρου της Σπάρτης.

Ερώτηση που εδώ και καιρό σιγά - σιγά συζητείται και από τους πολίτες αφού από τον περασμένο χρόνο έπρεπε να έχει δημοπρατηθεί το έργο.

Να σημειώσουμε ότι η Σπάρτη είχε την πρωτιά με τις μεγαλύτερες θερμοκρασίες πανελλαδικά φέτος το καλοκαίρι.

Μάλιστα και πριν από 2 μήνες εγκρίθηκε από το συμβουλίου Αρχιτεκτονικής της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας, η πρόταση του Δήμου Σπάρτης για την Ανάπλαση του Κέντρου της Σπάρτης (Βόρειος και Νότιος κλάδος Κωνσταντίνου Παλαιολόγου) σε συνεδρίαση που έλαβε χώρα την Δευτέρα 5 Ιουλίου 2021.

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ μάλιστα αναφέρει στη ερώτηση ότι ... Η διαβίωση στην πόλη τείνει να γίνεται, με την πάροδο του καιρού, όλο και πιο ανυπόφορη και διαφαίνεται ότι, στο εγγύς μέλλον, θα θεωρείται μια πόλη αβίωτη.

___________________________________________________________________________

ΕΡΩΤΗΣΗ

Του:                Αποστόλου Αβδελά, Βουλευτή Α' Θεσσαλονίκης

ΠΡΟΣ:            Τον κ. Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Τον κ. Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Τον κ. Υπουργό Εσωτερικών

ΘΕΜΑ:           «Βιοκλιματική ανάπλαση της Σπάρτης»

Κύριοι, κύριοι Υπουργοί,

Σύμφωνα με ενημέρωση από κατοίκους της Σπάρτης, υφίσταται αναγκαιότητα βιοκλιματικής ανάπλασης του κέντρου της πόλης τους. Οι ακραίες υψηλές θερμοκρασίες στο κέντρο της πόλης είναι ένα φαινόμενο, το οποίο παρατηρείται ολοένα και συχνότερα, με επιτακτική την ανάγκη για σοβαρή βιοκλιματική λύση του προβλήματος.

Η διαβίωση στην πόλη τείνει να γίνεται, με την πάροδο του καιρού, όλο και πιο ανυπόφορη και διαφαίνεται ότι, στο εγγύς μέλλον, θα θεωρείται μια πόλη αβίωτη.

Συνεπώς, κρίνεται από τους πολίτες αναγκαία η ανάληψη σχετικών πρωτοβουλιών και η άμεση υλοποίηση αυτών, επειδή οι ως άνω συνέπειες, που προκύπτουν από την κλιματική αλλαγή, καθιστούν την διαβίωση στο κέντρο της Σπάρτης πολύ δύσκολη.

Στα πλαίσια αντιμετώπισης του ίδιου προβλήματος, άλλες πόλεις, όπως η Βέροια, η Λάρισα, το Ρέθυμνο και η Θεσσαλονίκη κινούνται προς την βιοκλιματική ανάπλαση κομβικών σημείων των αστικών τους χώρων, με στόχο την βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των πολιτών τους και την εξοικείωση των τελευταίων σε ένα πιο φυσικό και ανθρώπινο αστικό περιβάλλον, προκειμένου να ασκούν τις καθημερινές δραστηριότητές τους με πιο ανέμελο και ξέγνοιαστο τρόπο. Συμπερασματικά, καταλυτικές παρεμβάσεις, επηρεάζουσες το μικροκλίμα του κέντρου της Σπάρτης, θα ήταν, ενδεικτικά, εγκαταστάσεις που προάγουν την εξάτμιση ύδατος, όπως σιντριβάνια πιδάκων, νεροκουρτίνες και καταιωνιστήρες, νέες φυτεύσεις και σε σχετικά στενούς πεζόδρομους, επίστρωση δημοσίων εκτάσεων και κτηρίων με ψυχρά υλικά, εξαναγκαζόμενη κίνηση αέρα με χρήση ανεμιστήρων εξωτερικών χώρων κλπ.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

Προτίθεσθε να λάβετε τις απαραίτητες πρωτοβουλίες, προκειμένου το κέντρο της Σπάρτης με ουσιαστικές παρεμβάσεις, σταδιακά, να αναπλαστεί βιοκλιματικά, ώστε η διαβίωση και η κυκλοφορία εντός και πέριξ αυτού να μην κυριαρχείται από την δυσφορία και την δυσαρέσκεια, που προκαλούν στον αστικό πληθυσμό οι συνθήκες ακραίων υψηλών θερμοκρασιών;

Ο ερωτών Βουλευτής

ΑΒΔΕΛΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ