TV

 • SOFOS
 • 1 A Valiwth BANNER
 • Kteo Lakonias Arkadias

 • MERMHGKA
 • PLAISIOTELIKO11
 • 1SPARTA BEER
 • ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΟΥΚΗΣ
 • ESTHIQUE
 • Makis Antallaktika
 • ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΣ
 • GALLH KATERINA
 • DIMANTOPOULOS
 • Consul ANERGOI Site 30 49 Sparth 370x210px

ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΠΗΓΩΝ-ΣΚΑΛΑΣ: ΕΡΓΟ ΠΝΟΗΣ & ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΖΩΗΣ
 • μέγεθος γραμματοσειράς +

Παρασκευή, 10 Ιουνίου 2016 19:22
Γ. ΓΡΥΠΙΩΤΗΣ :’’ Τολμούμε δημιουργικά και μεθοδικά και παρά τις δυσκολίες και                          αρκετές φορές με σκόπιμα εμπόδια ,όμως έχοντας την ευθύνη του χρέους και του καθήκοντος και  προπάντων την κοινωνική συναίνεση έχουμε θετικά αποτελέσματα.Τα περισσότερα έργα από κάποιες αγκλυλωμένες  εμμονικές δυνάμεις υπονομεύθηκαν.Πολλά έργα από την Πλατεία των Κροκεών μέχρι και την Πλατεία των Πηγών υπονομεύθηκαν και λοιδωρήθηκαν,ευτυχώς από λίγους.Έξι δημιουργικά χρόνια και συνεχίζουμε με κοινωνική συμμαχία να αναδείξουμε και να αναπτύξουμε τον Δήμο Ευρώτα.Διεκδικούμε με αξιώσεις το βραβείο για την βιοκλιματική πλατεία των πηγών της Σκάλας στην κατηγορία ‘’PublicSector’’ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις Βρυξέλλες από 14 έως 16 Ιουνίου 2016.
Με ιδιαίτερη χαρά σας παρουσιάζω το έργο της ‘’Πλατείας Πηγών’’ κόστους 1.735419 ευρω’’.
Ο χώρος της πλατείας Πηγών βρίσκεται στα νοτιοδυτικά της πόλης του Δήμου Σκάλας του Νομού Λακωνίας. Αποτελείται από ένα σημαντικό σύνολο υποχώρων καθώς περιλαμβάνει τη λίμνη των πηγών, την πλατεία, την παιδική χαρά, το υδραγωγείο, την κοίτη των πηγών και τους παρακείμενους δρόμους. Το σύνολο αυτών των χώρων εκτείνεται από τον κυρίως αστικό ιστό μέχρι και τον εμπορικό άξονα της πόλης, καλύπτοντας μία έκταση δεκαπέντε περίπου στρεμμάτων
Η ανάπλασης του χώρου της πλατείας  προβάλλει τρία σημεία:
 • ανάδειξη των φυσικών στοιχείων ως αξιοθέατα της περιοχής,
 • ενοποίηση των λειτουργιών της πλατείας,
 • εξυπηρέτηση του μεγάλου εύρους της παρακείμενης αστικής ζώνης.

      Το ΔΙκτυο πρασΙνου  το πλεονεκτημα της βιοκλιματικοτητασ

Η φιλοσοφία του Δήμου Ευρώτα στα πλαίσια της διαμόρφωσης μια νέας στάσης και συμπεριφοράς απέναντι στις επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή ,είναι το κάθε έργο που αφορά είτε την αγροτική ανάπτυξη  και την παραγωγική ανασυγκρότηση,είτε την  ποιότητα ζωής κινείται σ’ αυτή την στοχοθεσία.
Ο κύκλος της αειφορίας δεν είναι ρητορική,αλλά στάση ζωής  έμπνευσης και δημιουργίας.
Σ’ αυτή την δημιουργική λειτουργικότητα οραματιστήκαμε,σχεδιάσαμε και παραδώσαμε στους συμπολίτες μας την ‘’ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΩΝ ΠΗΓΩΝ’’ στην Σκάλα.
Σήμερα κοινή πεποίθηση όλων είναι ότι:
 • Αναδεικνύεται το υδρόβιο περιβάλλον και τα φυσικά στοιχεία της περιοχής με  κυρίαρχη την προβολή της λίμνης.
 • Η εισαγωγή του πρασίνου στο σχεδιασμό της πλατείας, με δενδροφύτευση σε μορφή κανάβου,σε όλο το εύρος των χώρων της,διαμορφώνει την ελκυστική διάθεση για επισκεψιμότητα όλες τις ώρες,αλλά και όλες τις εποχές.
      .      Τα δίκτυα των πρωτευόντων και δευτερευόντων μονοπατιών  έχουν κατασκευαστεί με τέτοιο τρόπο που διευκολύνουν τον περίπατο και την ξεκούραση  σε συνθήκες ασφάλειας και πολυλειτουργικότητας εντός του χώρου,ενώ τα υπερυψωμένα παρτέρια
επιμερίζουν την πλατεία  σε διαφορετικούς χώρους πολλαπλών χρήσεων.
 • Ο πυρήνας της πλατείας παραμένει επίπεδος, διατηρώντας έτσι τη συνέχεια της με τους γύρω χώρους αλλά και ενοποιώντας τους,ενώ το νερό σε μια ακολουθία επιπέδων βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τους επισκέπτες.  
  
   *Η κοίτη των Πηγών  αποτελεί στοιχείο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους από το χώρο αυτόν αναβλύζει μέρος των Πηγών το οποίο καταλήγει στη λίμνη του νερού Πηγών. Επίσης είναι ιδιαίτερος χώρος,λόγω της επικλινούς τοπογραφίας. Η διαμόρφωση έγινε με βράχους και φυτεύσεις γηγενών υδρόβιων παρόχθιων ειδών βλάστησης με στόχο να αναδειχθεί το φυσικό στοιχείο του χώρου.
           *Η λίμνη νερού των Πηγών αποτελεί ένα ιδιαίτερο αξιοθέατο για την περιοχή.
      *Η γέφυρα συνδέει το αστικό ιστό και θα αποτελέσει την βασική υποδομή διασύνδεσης με την αναμενόμενη κατασκευή του πολυχώρου  στο κτίριο Μπασουράκου.Ήδη η χρήση και η χρησιμότητα της γίνεται στοιχείο της καθημερινότητας των πολιτών και ένα αξιόλογο αξιοθέατο.
           * Τα ψηλά δένδρα που εκτείνονται στην περίμετρο και εντός των παρτεριών,   η πυκνή αλέα προσφέρει σκιά,με την ελιά να καθορίζει την διαχρονικότητα του πολιτισμού μας. Τα βράχια αποτελούν μια ενδιάμεση ζώνη μεταξύ της ζώνης κίνησης των πεζών και του νερού της λίμνης.
         * Ο κεντρικός χώρος της πλατείας είναι και το κύριο σημείο συγκέντρωσης και πραματοποίησης των εκδηλώσεων  και το μνημείο των πεσόντων αγωνιστών για την ελευθερία της Πατρίδας κατέχει δεσπόζουσα θέση.
         * Ο παιδότοπος – παιδική χαρά εμπλουτίζεται με πιο μοντέρνο εξοπλισμό και υλικά. Τα μεγάλα δένδρα εντός του χώρου της παιδικής χαράς σε συνέχεια της επέμβασης, τα οποία εξασφαλίζουν πιο άνετο προστατευμένο παιχνίδι για τα παιδιά.
.   * Οι καθιστικοί πάγκοι είναι προστατευμένοι από τα υπερυψωμένα παρτέρια τα οποία με τη σειρά τους πλαισιώνονται από πυκνές δενδροστοιχίες
      *Οι δρόμοι περιμετρικά της πλατείας μετατρέπονται σε οδούς ήπιας κυκλοφορίας.