Χ.Πατέλης

Χ.Πατέλης

Η Ένωση Φοροτεχνικών - Λογιστών Λακωνίας, ανταποκρινόμενη στο κάλεσμα της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. κι έπειτα από τη σύσκεψη φορέων που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου, στηρίζει τον αγώνα των  δημοσίων υπαλλήλων, των εργαζομένων των αγροτών, των επαγγελματιών  και των αγροτών και συμμετέχει στην κινητοποίηση της Τετάρτης 28 Φεβρουαρίου 2024.

Για όλους αυτούς του λόγους ζητάμε:

 • την απεμπλοκή των Λογιστών ως προς τις ευθύνες του ν.4557/2018,
 • τηνανάκληση των εντολών ελέγχου που έχουν εκδοθεί για λογιστές, ως «συνενόχους» για τις ευθύνες των πελατών μας,
 • Την αποστολή στην ΑΑΔΕ μόνο των εσόδων Mydata και πάγωμα του κλειδώματος ΦΠΑ και φορολογικών δηλώσεων,
 • την καθιέρωση δυνατότητας ασθένειας του λογιστή, συμπεριλαμβανόμενης της εγκυμοσύνης, με παράταση προθεσμιών για τους πελάτες που τον έχουν εξουσιοδοτήσει, σύμφωνα με τις προτάσεις που έχουμε καταθέσει αφού η πρόσφατη νομοθέτηση είναι επιεικώς απαράδεκτη,
 • την καθιέρωση του μήνα Αυγούστου σαν μήνα αδείας των λογιστών χωρίς καταληκτικές ημερομηνίες,
 • την τήρηση του νόμου όσον αφορά το χρόνο υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος.(διάρκεια χρόνου υποβολής, που θα μετράει από την ημέρα της πλήρους λειτουργίας του συστήματος και όχι από την ημέρα που απλά θα ανοίξει το σύστημα).

Λέμε όχι :

 • Στην απαξίωση και την υποβάθμιση του επαγγέλματός μας.
 • Στον αφανισμό των γραφείων μας.

Καλούμε τους Συνάδελφους να συμμετάσχουν δυναμικά στην απεργία.

Στη Σπάρτη συμμετέχουμε όλοι στην απεργιακή συγκέντρωση, μαζί με τους υπόλοιπους φορείς που θα ξεκινήσει από το ΠΑΡΚΟ ΟΤΕ στις 10:30 Π.Μ.  

                                       Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Η Πρόεδρος                                                                    Ο. Γ. Γραμματέας                              

Παπαγιαννοπούλου Χ.  Παναγιώτα                                       Μουγιακάκος Α. Βασίλειος

Από την Δ.Ε.Υ.Α. Σπάρτης  ανακοινώνεται ότι την Τρίτη 27/02/2024 θα γίνει γενική διακοπή νερού στην πόλη της Σπάρτης και στα περίχωρα από τις 8:30 το πρωί έως τις 15:00 το μεσημέρι.

Η διακοπή νερού κρίνεται αναγκαία προκειμένου να εγκατασταθούν και να τεθούν σε λειτουργία οι σταθμοί ελέγχου του εσωτερικού δικτύου για την διαχείριση πίεσης και την παρακολούθηση όλων των κρίσιμων παραμέτρων στις υποδομές του εσωτερικού δικτύου της πόλης της Σπάρτης.

Ευχαριστούμε τους συμπολίτες μας για την κατανόηση τους.

.

 

                                                                Εκ της Δ.Ε.Υ.Α.Σ.

«Τη διατήρηση του Πρωτοδικείου Γυθείου καθώς και των Ειρηνοδικείων Νεάπολης και Μολάων ζήτησε από το βήμα της Βουλής η Νάγια Γρηγοράκου »

Με αναφορά στην πρόσφατη απώλεια του πατέρα της Λεωνίδα Γρηγοράκου ξεκίνησε την τοποθέτησή της στην Ολομέλεια της Βουλής η Βουλευτής Λακωνίας με το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής κα Νάγια Γρηγοράκου λέγοντας «Σήμερα είναι η πρώτη μου ομιλία μετά την μεγάλη απώλεια του πατέρα μου. Μία απώλεια τεράστια για την οικογένειά μας, για τη Λακωνία και για πολύ κόσμο. Πριν ξεκινήσω, λοιπόν, τη σημερινή μου τοποθέτηση θα ήθελα να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους συναδέλφους μου βουλευτές για τη συμπαράστασή τους. Και φυσικά σε όλους τους Λάκωνες συμπολίτες μου, των οποίων η αγάπη είναι συγκινητική. Προσωπική μου δέσμευση η συνέχιση του έργου του για τη Λακωνία και τους Λάκωνες».

Η Βουλευτής Λακωνίας απευθυνόμενη στον Υπουργό Δικαιοσύνης ζήτησε από το βήμα της Βουλής τη διατήρηση του Πρωτοδικείου Γυθείου καθώς και των Ειρηνοδικείων Νεάπολης και Μολάων. «Με την κατάργηση του πλήρους στελεχωμένου Πρωτοδικείου Γυθείου θα δυσκολέψει η πρόσβαση στη Δικαιοσύνη των κατοίκων που  εξυπηρετούνται από αυτό δηλαδή κατοίκων των Δήμων Μονεμβασίας, Ανατολικής Μάνης και Ελαφονήσου, αφού  θα αυξηθεί ο όγκος υποθέσεων στο Πρωτοδικείο Σπάρτης μετά την συγχώνευση, με συνέπεια να  μην επιτυγχάνεται ο σκοπός της ταχύτερης και αποτελεσματικότερης απονομής της Δικαιοσύνης», σημείωσε.

Επιπλέον πρόσθεσε πως η μη διατήρηση των Ειρηνοδικείων Νεαπόλεως και Μολάων, θα δημιουργήσει προβλήματα  λόγω της μεγάλης απόστασης από την έδρα του Νομού, αλλά και λόγω του μεγάλου πληθυσμού που εξυπηρετούν.

«Είναι γνωστό πως το Ειρηνοδικείο Νεάπολης εξυπηρετεί και το Δήμο Ελαφονήσου, με  τα γνωστά θέματα της θαλάσσιας συγκοινωνίας ιδιαίτερα κατά τους χειμερινούς μήνες. Σκεφτείτε τι θα συμβεί στους κατοίκους Ελαφονήσου  οι οποίοι για την έγκαιρη προσέλευσή τους στο αρμόδιο Δικαστήριο, θα  πρέπει να διανυκτερεύουν στη Σπάρτη με συνέπεια και την υπέρμετρη οικονομική τους  επιβάρυνση», τόνισε. 

Τοποθετούμενη στο συζητούμενο νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης για τον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας επεσήμανε πως η στενή τιμωρητική λογική που διατρέχει όλο το νομοσχέδιο αποδεικνύει πως στόχος της Κυβέρνησης είναι η «εργαλειοποίηση» του Ποινικού Δικαίου για την εξυπηρέτηση μιας στείρας επικοινωνιακής πολιτικής, που παραβλέπει τόσο τις βασικές αρχές της σύγχρονης ποινικής επιστήμης, όσο και την θλιβερή πραγματικότητα των σωφρονιστικών ιδρυμάτων της χώρας.

Η Νάγια Γρηγοράκου ασκώντας κριτική  προς την Κυβέρνηση προειδοποίησε πως με τα όσα προβλέπει το συζητούμενο νομοσχέδιο θα έχουμε πολίτες να οδηγούνται στη φυλακή ακόμη και για πλημμελήματα. «Διαβεβαιώνετε σε όλους τους τόνους ότι όποιος καταδικασθεί σε ποινή στερητική της ελευθερίας άνω των δυο ετών θα μπαίνει οπωσδήποτε στη φυλακή!  Σε ποια φυλακή θα πάνε όλοι αυτοί; Δεν γνωρίζετε τις απάνθρωπες συνθήκες κράτησης στις ελληνικές φυλακές; Δεν γνωρίζετε πως δεν επαρκούν για μία τέτοια ρύθμιση;», είπε.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας:

Ευχαριστώ κ. Πρόεδρε,

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Σήμερα είναι η πρώτη μου ομιλία μετά την μεγάλη απώλεια του πατέρα μου, του Λεωνίδα Γρηγοράκου.

Μία απώλεια τεράστια για την οικογένειά μας, για τη Λακωνία και για πολύ κόσμο.

Πριν ξεκινήσω, λοιπόν, τη σημερινή μου τοποθέτηση θα ήθελα να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους συναδέλφους μου βουλευτές για τη συμπαράστασή τους.

Και φυσικά σε όλους τους Λάκωνες συμπολίτες μου, των οποίων η αγάπη είναι συγκινητική.

Προσωπική μου δέσμευση η συνέχιση του έργου του για τη Λακωνία και τους Λάκωνες.

Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι,

Σήμερα συζητάμε ένα νομοσχέδιο με το οποίο η Κυβέρνηση για έβδομη (!) φορά, μέσα σε 4 χρόνια φέρνει στη Βουλή μία σημαντική τροποποίηση του ΠΚ και του ΚΠΔ.

Πραγματικά, ένας μελλοντικός μελετητής των πρακτικών της Βουλής θ’ απορούσε από το πόσο συχνά η αντιπολίτευση επικέντρωνε την κριτική της προς την Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στην καταπάτηση των κανόνων καλής νομοθέτησης.

Και σίγουρα θα εντυπωσιαζόταν από τις συχνές αναφορές στην ελλιπή διαβούλευση, στα άρθρα «φαντάσματα» που εμφανίζονται μετά την κατάθεση των νομοσχεδίων στη Βουλή και  στις ανερμάτιστες τροπολογίες της τελευταίας στιγμής.

Όμως, είναι βέβαιο πως αυτός ο μελλοντικός μελετητής θα δικαίωνε τελικά την αντιπολίτευση, όταν θα έφτανε στις τροποποιήσεις των δύο βασικών νομοθετημάτων που ρυθμίζουν την απονομή της ποινικής δικαιοσύνης.

Για πρώτη φορά έχουμε αλλαγές των Κωδίκων «αγνώστου πατρός».

Αλλαγές, που δεν τις επεξεργάστηκε μια συγκεκριμένη νομοπαρασκευαστική επιτροπή όπως είθισται, αλλά τρεις αποσπασμένοι δικαστές στο Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Αλλαγές, που δεν αποτελούν προϊόν επιστημονικής, αλλά πολιτικής εργασίας.

Αλλαγές, για τις οποίες δεν ζητήθηκε ποτέ η γνώμη όσων θα τις εφαρμόσουν, δηλαδή των δικαστών και των δικηγόρων.

Και κάτι ακόμα.

Σήμερα μιλάμε και για έναν επικίνδυνο ποινικό λαϊκισμό.

Η Κυβέρνηση υιοθετεί μια απλουστευτική λογική για να ικανοποιήσει το κοινό αίσθημα.

Για να απαντήσει επικοινωνιακά στην επικαιρότητα που καθημερινά επιβεβαιώνει τη δραματική ανεπάρκεια της Κυβέρνησης στον τομέα της δημόσιας ασφάλειας.

Ο φόβος και η ανασφάλεια των πολιτών εργαλειοποιούνται από την Κυβέρνηση.

Και πάμε τώρα στο επίμαχο ζήτημα της αυστηροποίησης των ποινών.

Είναι η αυστηροποίηση των ποινών η λύση στην εγκληματικότητα;;;

Την κάθε έκνομη ενέργεια, ακολουθεί (φυσιολογικά) η σύλληψη.

Και μετά η απονομή της δικαιοσύνης, η οποία είναι μια πολύ χρονοβόρος διαδικασία στα ελληνικά δικαστήρια.

Και την εκδίκαση της υπόθεσης συνοδεύει η έκτιση της ποινής.

Με το συζητούμενο νομοσχέδιο ισχυρίζεστε πως θα επιτευχθεί η επιτάχυνση, αλλά και η ποιοτική βελτίωση στην απονομή της ποινικής δικαιοσύνης.

Πώς υποστηρίζεται η ποιότητα όταν επιδιώκεται μία fast track διεκπεραιωτική ποινική δίκη;

Ας είμαστε ειλικρινείς κ. Υπουργέ.

Η επιτάχυνση της απονομής της δικαιοσύνης εξασφαλίζεται με προσλήψεις εισαγγελέων και δικαστικών υπαλλήλων, καθώς και με τη χρήση σύγχρονων ψηφιακών εργαλείων στα Δικαστήρια.

Με τα όσα προβλέπει το συζητούμενο νομοσχέδιο θα έχουμε πολίτες να οδηγούνται στη φυλακή ακόμη και για πλημμελήματα.

Διαβεβαιώνετε σε όλους τους τόνους ότι όποιος καταδικασθεί σε ποινή στερητική της ελευθερίας άνω των δυο ετών θα μπαίνει οπωσδήποτε στη φυλακή!

Σε ποια φυλακή θα πάνε όλοι αυτοί;

Δεν γνωρίζετε τις απάνθρωπες συνθήκες κράτησης στις ελληνικές φυλακές;

Δεν γνωρίζετε πως δεν επαρκούν για μία τέτοια ρύθμιση;

Κλείνοντας κ. Υπουργέ

θα ήθελα ν’ αναφερθώ σε ένα θέμα που απασχολεί και προβληματίζει βαθιά τους πολίτες της Λακωνίας και βέβαια δεν είναι άλλο από το νέο δικαστικό χάρτη.

Σύμφωνα με το πόρισμα της ομάδας εργασίας του Υπουργείου Δικαιοσύνης προτείνεται η κατάργηση του Πρωτοδικείου Γυθείου καθώς και των Ειρηνοδικείων Νεάπολης και Μολάων.

Οι έντονες αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας, του Δικηγορικού Συλλόγου Γυθείου και Σπάρτης, του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου του Ανατολικής  Μάνης, του Δήμου Μονεμβασίας και Ελαφονήσου, της Επαγγελματικής Ένωσης Βατίκων και τόσων άλλων αναδεικνύουν τα προβλήματα που θα δημιουργήσει μια τέτοια εξέλιξη.

Με την κατάργηση του πλήρους στελεχωμένου Πρωτοδικείου Γυθείου θα δυσκολέψει η πρόσβαση στη Δικαιοσύνη των κατοίκων που  εξυπηρετούνται από αυτό δηλαδή κατοίκων των Δήμων Μονεμβασίας, Ανατολικής Μάνης και Ελαφονήσου, αφού  θα αυξηθεί ο όγκος υποθέσεων στο Πρωτοδικείο Σπάρτης μετά την συγχώνευση, με συνέπεια να  μην επιτυγχάνεται ο σκοπός της ταχύτερης και αποτελεσματικότερης απονομής της Δικαιοσύνης.

Παράλληλα, η μη διατήρηση των Ειρηνοδικείων Νεαπόλεως και Μολάων, δημιουργεί προβλήματα  λόγω της μεγάλης απόστασης από την έδρα του Νομού, αλλά και λόγω του μεγάλου πληθυσμού που εξυπηρετούν.

Είναι γνωστό πως το Ειρηνοδικείο Νεάπολης εξυπηρετεί και το Δήμο Ελαφονήσου, με  τα γνωστά θέματα της θαλάσσιας συγκοινωνίας ιδιαίτερα κατά τους χειμερινούς μήνες.

Σκεφτείτε τι θα συμβεί στους κατοίκους Ελαφονήσου  οι οποίοι για την έγκαιρη προσέλευσή τους στο αρμόδιο Δικαστήριο, θα  πρέπει να διανυκτερεύουν στη Σπάρτη με συνέπεια και την υπέρμετρη οικονομική τους  επιβάρυνση. 

Κύριε Υπουργέ,

Σας παρακαλώ να ξανά δείτε το θέμα στο παραπάνω πλαίσιο.

Σας ευχαριστώ.

Η Παναγία Καλογερίνας

Φεβρουαρίου 23, 2024

Το μικρό αυτό εκκλησάκι βρίσκεται λίγο έξω από το χωριό Άγιος Ιωάννης Μονεμβασίας, στη θέση Καλογερίνα. Μπορεί κάποιος να το επισκεφτεί, πηγαίνοντας στον Άγιο Ιωάννη και ακολουθώντας την παράκαμψη Αγγελώνας, αφού φθάσει στον Πύργο Γιακουμάκη και στο επόμενο σταυροδρόμι στρίψει δεξιά, όπως δείχνει η ταμπέλα, οι επόμενες ταμπέλες θα τον οδηγήσουν ακριβώς μπροστά στην αυλή της.

Το μέρος αυτό είχαν επιλέξει Καλόγεροι, από τα Βυζαντινά χρόνια για να αφιερωθούν στο Θεό και να απολαύσουν έτσι την όμορφη και ήρεμη ζωή του τοπίου, χτίζοντας το μοναστήρι τους στην άκρη του βουνού. Εξ’ αιτίας του γεγονότος αυτού ονομάστηκε Καλογερίνα όπως και ο μικρός παλαιός οικισμός που βρίσκεται κοντά στο μοναστήρι, καθώς και όλη η γύρω περιοχή. Μία καταπληκτική τοποθεσία με φόντο τη μια του πλευρά προς Προφήτη Ηλία, Παλιοπήγαδο και Άγιο Ιωάννη και την άλλη προς τις βουνοκορφές: Κωσκιλί, Λάβα, Ράχη Κόρμπι, Λαγκάδα, Τροχάλι Παπά και Τούρλα, αλλά που η ματιά πολλές φορές ξεπερνώντας τις χαμηλότερες βουνοκορφές: Σορό, Τσεπεντό και Κοτρόνι, φθάνει ακόμη και έως το Λαχανιά, «Γουλά» (το βουνό προς Βελιές) και Χαβαλά.

Μάλιστα η Mονή κατείχε σχεδόν όλη την κτηματική περιουσία της περιοχής Αγίου Ιωάννη. Στο μοναστήρι, σύμφωνα με μαρτυρίες, υπήρχε μία στέρνα καθώς και 2 – 3 λίγο πιο πάνω απ’ αυτό (προς τα σπίτια των Λεκάκηδων) που κάποιες διασώζονται ακόμη, όπως και μία λούτσα λίγα μέτρα πριν την εκκλησία κοντά σε κάτι υπεραιωνόβιες ελιές.

Μετά τα χρόνια της Τουρκοκρατίας, όταν χτίστηκε το χωριό Άγιος Ιωάννης που μέχρι σχεδόν το 1950 (πριν γίνει Κοινότητα) λεγόταν Άγιος Ιωάννης της Καλογερίνας, οι κάτοικοί του γκρέμισαν το παλιό πλέον μοναστήρι και στη θέση του έχτισαν τη σημερινή μικρή εκκλησία, που την ονόμασαν Παναγία Καλογερίνας.

Το μέρος αυτό αν και μικρό, είχε μεγάλη απήχηση και φήμη σε όλη την Επαρχία Επιδαύρου Λιμηράς, καθότι όλα τα χρόνια πριν το 1960, από εκεί διερχόντουσαν όλοι σχεδόν οι κάτοικοι των γύρω περιοχών όπως: Γέρακα, Λογγάρι, Αριάνας, Κρεμμύδι και Παλιάς για να πάνε στους Μολάους και στα γύρω άλλα χωριά και μάλιστα, πολλές φορές έκαναν μια στάση εκεί για να ξεκουραστούν και να ξεδιψάσουν.

Η ΛΟΥΤΣΑ ΤΗΣ ΚΑΛΟΓΕΡΙΝΑΣ

Αυτή είναι η παλαιά – ιστορική Λούτσα της Καλογερίνας, που βρίσκεται λίγα μόλις μέτρα πριν από την εκκλησία της Παναγίας. Ήταν κατασκευασμένη, από τα παλιά χρόνια από τους Καλόγηρους, για να εξυπηρετεί τις ανάγκες ποτίσματος των ζώων του μοναστηριού και όχι μόνο.

Οι πρόγονοί μας έδειξαν το δρόμο της διαχείρισης και αποθήκευσης του βρόχινου νερού, που δεν είναι μόνο οι Λούτσες, αλλά και τα φράγματα, ντεπόζιτα (tanks) στέρνες κ.α. Όλοι εμείς Πολιτεία και Πολίτες έχουμε χρέος να στραφούμε προς αυτήν την κατεύθυνση συντηρώντας και αξιοποιώντας ότι κληρονομήσαμε από τους προγόνους μας.

Η ΣΤΕΡΝΑ ΤΗΣ ΚΑΛΟΓΕΡΙΝΑΣ

Μία από τις πολλές στέρνες που σώζονται σήμερα στην Καλογερίνα, που βρίσκεται λίγο πιο πάνω απ’ τον «οικισμό» και τα σπίτια των Λεκάκηδων (Κριεζήδων). Πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι Αγγελωνίτικη. Ας μην ξεχνάμε ότι όλη σχεδόν η περιοχή της Καλογερίνας στο μακρινό παρελθόν ήταν κτηματική περιουσία του μοναστηριού και στη συνέχεια των Αγγελωνιτών, πριν περιέλθει οριστικά στους Αγιαννιώτες, τα νεότερα χρόνια. Επίσης ως γνωστόν οι Λεκάκηδες του Αγιάννη έλκουν την καταγωγή τους από την Αγγελώνα. Θαυμάστε όμως το όμορφο λιθόχτιστο χτίσιμο του στόμιού της. Σκέτο καλλιτέχνημα!

*Αφιερωμένο στον αγαπητό μου φίλο Δημήτρη Λεκάκη που γεννήθηκε και μεγάλωσε εκεί

Απόσπασμα από το βιβλίο του Νίκου Αργείτη «Μαθαίνοντας για τον τόπο μου»

 

πηγη:monemvasianews.gr

Σεισμός 24ης Φεβρουαρίου 1981 - 43 χρόνια μετά

1981, Φεβρουάριος 24, Αλκυονίδες Νήσοι (Καλά νησιά).

Στις 24 Φεβρουαρίου, 25 Φεβρουαρίου και 4 Μαρτίου 1981 τρεις σεισμοί μεγέθους 6,7 - 6,4 - 6,4 της κλίμακας Ρίχτερ συνέβησαν στο ανατολικό τμήμα του Κορινθιακού κόλπου. Τα επίκεντρα των δύο μεγάλων σεισμών της 24 Φεβρουαρίου και 4 Μαρτίου εντοπίστηκαν στον Κορινθιακό κόλπο και ειδικότερα στον κόλπο των Αλκυονίδων. Σε σεισμική ακολουθία χιλιάδων σεισμών εντάσσονται και πολλοί άλλοι, οι οποίοι χαρακτηρίζονται από μεγέθη έως 5,2 R. Κυριότεροι από αυτούς είναι:

Ημερομηνία - ώρα - μέγεθος

24/2 - 22.54' - 6,7 R.  κύριος σεισμός

25/2 - 03.58'

25/2 - 04.36' - 6,4 R.  κύριος μετασεισμός

4/3 - 23.58' - 6,4 R.  κύριος σεισμός

5/3 - 08.59' - 6,0  R.  κύριος μετασεισμός

7/3 - 13.55' - 5,7 R.

Με τους σεισμούς αυτούς εκτονώθηκε η περιοχή, λόγω των τάσεων που είχαν συσσωρευτεί, δεδομένου ότι η περιοχή είχε μείνει επί δεκαετίες ανενεργής.

Κατά τον αείμνηστο καθηγητή Άγγελο Γαλανόπουλο προκύπτει ότι για τους επιφανειακούς σεισμούς, ο σει­σμικός κίνδυνος της περιοχής Κορινθίας σε χρόνο επανάληψης (Τ) είναι αρκετά υψηλός.

Έτσι συμβαίνει σεισμός:

 • Μεγέθους Ms = 5,5 R ανά 4 έτη,
 • Μεγέθους Ms = 6 R ανά 9 έτη
 • Μεγέθους Ms = 6,5 R ανά 43 έτη

Φωτ.1.jpg

Τα αποτελέσματα των σεισμών αυτών ήσαν εντυπωσιακά ως προς τις ζημιές (υλικές και ζωές). Εντυπωσιακά είναι επίσης και τα δευτερογενή φαινόμενα, οι επιφανειακές διαρρήξεις, οι οποίες είναι συνήθως χαρακτηριστικά σεισμών μεγέθους Ms ≃ 6,5 R.

Φωτ.3.jpg

Η ευρύτερη πλειόσειστος περιοχή χαρακτηρίζεται από έντονο μορφολογικό ανάγλυφο με κύριο προσανατολισμό Α-Δ, πολύπλοκη γεωλογική δομή και έντονη νεοτεκτονική διάρρηξη.

Φωτ.5_Περαχώρα.jpg

Ο Κορινθιακός κόλπος αποτελεί ένα κρίσιμο στοιχείο της περιοχής καθόσον η εξέλιξη του, έχει περάσει διάφορες φάσεις και σήμερα ευρίσκεται σε φάση εφελκυσμού.

Φωτ.6_Λουτράκι.jpg

Οι σεισμοί αυτοί συνοδεύτηκαν με εντυπωσιακές διαρρήξεις, οι οποίοι επηρεάστηκαν από τη Λιθολογία της περιοχής και τις προϋπάρχουσες επιφάνειες αδυναμίας.

Φωτ.7_Βραχάτι.jpg

Οι διαρρήξεις αυτές οριοθετούνται στην ρηξιγενή ζώνη κατά μήκος των Περαχώρα-Πισσίων-Σχίνου-Αλεποχωρίου με γενική διεύθυνση Α-Δ.

Φωτ.8_Κιάτο.jpg

Χαρακτηρίζονται από μια μετατόπιση της τάξεως του ενός μέτρου, ενώ το άνοιγμα των χειλέων είναι 0,20 μ. Επίσης εκδηλώθηκαν πολλά δευτερογενή φαινόμενα όπως αποκολλή­σεις και καταπτώσεις βραχωδών μαζών, κατολισθήσεις εδαφικού υλικού, καθιζήσεις χαλα­ρών υλικών και αναδύσεις ή καταδύσεις παρακτίων περιοχών, και ίσως μικρές ρευστοποιήσεις.

Φωτ.9.jpg

Αναφέρονται χαρακτηριστικά καταπτώσεις βράχων μέχρι 100 κ.μ. κατά μήκος κυρίως της ρηξιγενούς ζώνης και κατακόρυφη βύθιση στο παράκτιο τμήμα της επικεντρικής περιοχής (Στραβά, Σχίνος, Μαυρολίμνη) της τάξεως μέχρι 1,0 μ.

Η επέμβαση του κράτους υπήρξε άμεση και ιδιαίτερα επιτυχημένη. Δημιουργήθηκαν οι Υπηρεσίες Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων, οι λεγόμενες Υ.Α.Σ. στις κύριες πόλεις της Κορινθίας: Κόρινθος, Λουτράκι, Κιάτο, Ξυλόκαστρο. Ορίσθηκαν επιτροπές από ντόπιους Μηχανικούς και του Υπουργείου όπου έγιναν σε όλο το Νομό σοβαρές αυτοψίες ζημιών.  Κατετάγησαν τα κτίρια σε τρεις κατηγορίες: Ε.Κ. (κατοικήσιμο) , Ε.Α. (ακατοίκητο), Ε.Ε. (επικινδύνως ετοιμόρροπο).

Τα Ε.Ε. κατεδαφίζονταν από την Υπηρεσία, δανειοδοτούνταν, με πραγματικές τιμές για την εποχή αυτή, για την κατασκευή καινούριων κτιρίων. Οι άλλες δύο κατηγορίες κτιρίων, είχαν τη δυνατότητα να δανειοδοτηθούν από τις τράπεζες μετά από την έκδοση αδείας από τις Υ.Α.Σ. με ευθύνη ιδιωτών μηχανικών, οι οποίοι είχαν και την επίβλεψη της κατασκευής. Το επιτόκιο του δανείου ήταν μηδενικό για το μεγαλύτερο τμήμα αυτού και το υπόλοιπο συμβολικό. Συγχρόνως δίνονταν κίνητρα σε βιομηχανίες, βιοτεχνίες, επαγγελματικά κτίρια και σε πολλές παραγωγικές τάξεις για την ανακατασκευή, επισκευή της υποδομής και του εξοπλισμού των δραστηριοτήτων.

Ξεπεράσθηκαν για την Κορινθία προβλήματα δεκαετιών όσον αφορά τους τίτλους ιδιοκτησίας των πληγέντων. Ο τότε Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης αείμνηστος Κωνσταντίνος Παπακωνσταντίνου, αλλά και άλλοι αρμόδιοι Υπουργοί παρακολούθησαν το όλο θέμα από πολύ κοντά και έδωσαν τη λύση της αναγνώρισης ιδιοκτησίας μέσω βεβαιώσεων από τους Δήμους και Κοινότητες και με υπεύθυνες δηλώσεις από δύο πολίτες. Ένας ευφυής τρόπος που έδωσε λύση σε ιδιοκτησιακά προβλήματα που ταλάνιζε την κοινωνία επί πολλές δεκαετίες.

Ο ίδιος τρόπος καταγραφής και αναγνώρισης των ιδιοκτησιών, ένα είδος Κτηματολογίου, εφαρμόστηκε από τους Βενετούς στην Πελοπόννησο κατά την κατάληψη της το 1685 μ.Χ. Δύο ένορκες καταθέσεις από δύο μάρτυρες και μία βεβαίωση από την Κοινότητα, που βεβαίωναν τον ιδιοκτήτη του ακινήτου, ήταν τα απαραίτητα στοιχεία που κατέθετε ο κάθε ενδιαφερόμενος και αναγνωριζόταν ως ιδιοκτήτης του ακινήτου από τις Βενετικές Αρχές.

Τελικά για τις σεισμόπληκτες περιοχές, Κορινθία, Βοιωτία και Αττική ο σεισμός αποδείχθηκε "σωσμός", όπως εύστοχα λέει ο λαός μας, με την ανάπτυξη που προέκυψε μετά τους σεισμούς.

Σε πολλές ιστορικές περιόδους επαναλαμβάνεται αυτή η ρήση "ο σεισμός είναι σωσμός". Η Κόρινθος του 77 μ.Χ. από "πόλη της πέτρας" εξελίχθηκε σε "πόλη του μαρμάρου", μετά από τους καταστροφικούς σεισμούς του 77-79 μ.Χ. και τη μεγάλη και συνεχή βοήθεια του Ρωμαίου Αυτοκράτορα Βεσπασιανού.

Γενικά, όσο περισσότερο γνωρίζουμε τη σεισμική ιστορία μιας περιοχής τόσο δυνάμεθα καλύτερα να εκτιμήσουμε επαναλήψεις σεισμικής δράσεως, χρονική κατανομή σεισμών, να διατυπώσουμε θεωρίες για τα χαρακτηριστικά της σεισμικής δραστηριότητας και να κατανοήσουμε την επίδραση της στο ανθρώπινο περιβάλλον.

Ο καταστροφικός σεισμός 6,7R με επίκεντρο στα νησιά Αλκυονίδες του Κορινθιακού κόλπου, με 20 θύματα έδωσε στους μηχανικούς νέα στοιχεία για τη συμπεριφορά των κτηρίων και λίγο αργότερα  τέθηκε σε ισχύ ο Ελληνικός Αντισεισμικός Κανονισμός του 1985. Το επόμενο βήμα αποτελεί η σύνταξη του Νέου Ελληνικού Αντισεισμικού Κανονισμού (ΝΕΑΚ) το 1992 λαμβάνοντας υπ' όψη και τις μέχρι τότε διεθνείς εξελίξεις. Ο σεισμός της Πάρνηθας, στις 7-9-1999, προκάλεσε την αναθεώρηση του ΝΕΑΚ  ώστε να γίνει πλήρως συμβατός με τους Ευρωκώδικες EC7 και EC8 . Η αναθεωρημένη μορφή του ΝΕΑΚ είναι γνωστή ως ΕΑΚ 2000. Οι κύριοι στόχοι του ΕΑΚ 2000, ενός από τους καλύτερους Αντισεισμικούς Κανονισμούς  παγκοσμίως, είναι:

 • η προστασία της ανθρώπινης ζωής στην περίπτωση υψηλών εντάσεων,
 • ο περιορισμός ή και η αποφυγή των οικονομικών απωλειών στην περίπτωση των μετρίων εντάσεων,
 • η διασφάλιση μιας ελάχιστης στάθμης λειτουργιών των έργων.

Συγχρόνως ο Κανονισμός αυτός ισχύει παράλληλα με τους Ευρωκώδικες, με τους Κανονισμούς σχεδιασμού δομημάτων με συγκεκριμένο υλικό (σκυρόδεμα, τοιχοποιία, χάλυβας, ξύλο κ.λ.π.) και με τους λεπτομερέστατους πρακτικούς κανόνες διαστασιολόγησης για σεισμική καταπόνηση. 

Η αυξημένη εμπειρία και συσσωρευμένη γνώση λόγω συνεχούς σεισμικής δραστηριότητας σε συνδυασμό με την πρωτοπορία στην έρευνα η οποία παράγεται από αφοσιωμένους επιστήμονες  σε όλα τα επιστημονικά ιδρύματα και εργαστήρια στη χώρα μας  έχει επιφέρει την παγκόσμια αναγνώριση για την ποιότητα και ασφάλεια των κατασκευών.

Πρέπει να ακολουθούνται πιστά οι κανονισμοί και πρέπει πάντοτε να έχουμε στο μυαλό μας αυτό που διατύπωσε εύστοχα ο αείμνηστος καθηγητής Ε.Μ.Π. Α. Ρουσόπουλος:

Ἡ Γῆ, μικρά σφαῖρα πλανωμένη εἰς χῶρον καί χρόνον, ἀσήμαντος σχεδόν μονάς τοῦ ἀπείρου Σύμπαντος, εἶναι ἐν τούτοις ἡ ἰδική μας καί μόνη γῆ δι' ἡμᾶς ἀφοῦ - ἀκόμη τουλάχιστον - δέν ἔχομεν ἄλλην. Ἐπ' αὐτῆς ἀναβλέπομεν, κινούμεθα καί νοοῦμεν, ὀλίγα καί ἐπ' ὀλίγον διάστημα. Ἐπ' αὐτῆς θεμελιοῦμεν τά μικρά ἔργα μας καί ἀπ' αὐτῆς ἐνίοτε τά θαυμάζομεν ἤ τά καταρώμεθα - ἀκόμη μικρότεροι καί ἀσημαντότεροι ἡμεῖς. Δέν γνωρίζομεν ἐάν καί πῶς τό Σύμπαν ὑπενθυμίζει εἰς τήν Γῆν τήν μικρότητά της. Γνωρίζομεν ὅμως πῶς ἡ Γῆ μας ὑπενθυμίζει τήν ἰδικήν μας μικρότητα· ἐλαφρά νεῦσις τοῦ φλοιοῦ της κατακρημνίζει ἀρκετά συχνά ὅ,τι μετά κόπον ἡγείρομεν.

Δρ. Απόστολος Ε. Παπαφωτίου

Πολιτικός Μηχανικός Ε.Μ.Π.

Οικονομολόγος Ε.Κ.Π.Α.

Εκτεταμένη αστυνομική επιχείρηση για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας στην Περιφέρεια Πελοποννήσου

 

Συνελήφθησαν -58- άτομα, προσήχθησαν -87- και έγινε έλεγχος σε        -1.062-

 

Επιπλέον, πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι σε -803- οχήματα, ενώ βεβαιώθηκαν συνολικά -276- παραβάσεις

 

Κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων, ποσότητες κάνναβης και κυνηγετικά όπλα

 

Οι αστυνομικοί έλεγχοι στοχεύουν στην πρόληψη και την καταστολή της εγκληματικότητας, αλλά και στην εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών

Στο πλαίσιο αντιμετώπισης της εγκληματικότητας, καθώς και της διαμόρφωσης ασφαλών συνθηκών διαβίωσης των πολιτών, πραγματοποιήθηκε χθες (22.2.2024), εκτεταμένη αστυνομική επιχείρηση στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Η επιχείρηση οργανώθηκε και υλοποιήθηκε από τις Διευθύνσεις Αστυνομίας Αργολίδας, Αρκαδίας, Κορινθίας, Λακωνίας και Μεσσηνίας, σύμφωνα με τον επιχειρησιακό σχεδιασμό της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Πελοποννήσου. 

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, έγιναν έλεγχοι σε -1.062- άτομα, εκ των οποίων τα -855- ήταν ημεδαποί και -207- ήταν αλλοδαποί, καθώς και σε -803- οχήματα.

Επιπλέον, προσήχθησαν -87- άτομα, από τα οποία -60- ήταν ημεδαποί και -27-ήταν αλλοδαποί, ενώ συνελήφθησαν -58- άτομα.

Πιο αναλυτικά συνελήφθησαν:

στην Αργολίδα:

 

 • Δύο (2) ημεδαποί και επτά (7) αλλοδαποί, για παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.
 • Έξι (6) αλλοδαποί, οι οποίοι διέμεναν παράνομα στη χώρα και σε βάρος τους θα κινηθεί η διοικητική διαδικασία επιστροφής τους.

στην Αρκαδία:

 

 • Ένας (1) ημεδαπός, για ναρκωτικά.
 • Δύο (2) ημεδαποί, για καταδικαστικά έγγραφα.
 • Ένας (1) ημεδαπός, για παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.

στην Κορινθία:

 • Δύο (2) ημεδαποί, για ναρκωτικά.
 • Ένας (1) αλλοδαπός, για καταδικαστικό έγγραφο.
 • Ένας (1) ημεδαπός, για στέρηση δελτίου ταυτότητας.
 • Δύο (2) ημεδαποί, για παραβάσεις του Υγειονομικού Κανονισμού.
 • Πέντε (5) ημεδαποί, για παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.

στη Λακωνία:

 

 • Τέσσερις (4) ημεδαποί, για ναρκωτικά.
 • Δύο (2) αλλοδαποί, για παράβαση της νομοθεσίας για τα όπλα.
 • Δύο (2) ημεδαποί και δύο (2) αλλοδαποί, για παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.
 • Ένας (1) αλλοδαπός, ο οποίος διέμενε παράνομα στη χώρα και σε βάρος του θα κινηθεί η διοικητική διαδικασία επιστροφής του.

 

 

στη Μεσσηνία:

 • Δύο (2) ημεδαποί, για ναρκωτικά.
 • Δύο (2) ημεδαποί, για κλοπή ηλεκτρικής ενέργειας.
 • Τέσσερις (4) ημεδαποί, για παράβαση της νομοθεσίας για τα όπλα.
 • Έξι (6) ημεδαποί και δύο (2) αλλοδαποί, για παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.
 • Ένας (1) αλλοδαπός, ο οποίος διέμενε παράνομα στη χώρα και σε βάρος του θα κινηθεί η διοικητική διαδικασία επιστροφής του.

 

Εξιχνιάστηκαν:

 • Από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Καλαμάτας, -1- περίπτωση κλοπής σε όχημα, που είχε γίνει την 11.2.2024, σε τοπική κοινότητα του δήμου Καλαμάτας. Για την υπόθεση αυτή, σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος 40χρονου ημεδαπού για κλοπή.
 • Από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Καλαμάτας, -1- περίπτωση κλοπής σε κατάστημα, που είχε γίνει την 2.2.2024 στην Καλαμάτα. Για την υπόθεση αυτή, σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος -3- ημεδαπών, ηλικίας 41, 35 και 61 ετών, αντίστοιχα, για κλοπή.
 • Από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Καλαμάτας, -1- περίπτωση απάτης σε βάρος ημεδαπού, που είχε γίνει την 28.7.2023 στην Καλαμάτα. Για την υπόθεση αυτή, σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος -2- αλλοδαπών, 57χρονης και 35χρονου, αντίστοιχα, για απάτη.

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, βεβαιώθηκαν συνολικά -276- παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, ενώ κατασχέθηκαν:

 • μικροποσότητα κάνναβης, στην Αρκαδία.
 • μικροποσότητες κάνναβης, στη Λακωνία,
 • μικροποσότητες κάνναβης, -1- τσιγαριλίκι, μικροποσότητα MDMA, σιδερογροθιά και μαχαίρι, με μήκος λάμας -9- εκατοστά, στη Λακωνία.
 • μικροποσότητα κοκαΐνης, ποσότητες κάνναβης, συνολικού βάρους -11,8- γραμμαρίων, -1- τσιγαριλίκι και -4- κυνηγετικά όπλα, στη Μεσσηνία.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στους αρμόδιους κατά τόπο Εισαγγελείς.

Οι δράσεις αυτές είναι στοχευμένες και αποσκοπούν τόσο στην πρόληψη και την καταστολή της εγκληματικότητας, όσο και στην εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών, ενώ θα συνεχιστούν με αμείωτη ένταση και ενδιαφέρον, σε όλες τις περιοχές της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Παράταση στην διαδικασία διασύνδεσης των ταμειακών μηχανών με τα POS

 

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

 

Με την παρούσα επιστολή μας σας θέτουμε το αίτημα για παράταση έξι μηνών της διαδικασίας διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές για τους εξής λόγους:

 • Δυσκολία προσαρμογής των επιχειρήσεων στα νέα δεδομένα της ψηφιακής φορολογικής διοίκησης, πρόβλημα που απαιτεί εκπαίδευση των επιχειρηματιών ώστε να αποκτήσουν τις στοιχειώδεις γνώσεις. Για το λόγω αυτό απαιτείται η υλοποίηση ειδικών προγραμμάτων εκπαίδευσης.
 • Οικονομικές απαιτήσεις της προσαρμογής στα νέα δεδομένα, κόστος που οι περισσότερες μικρομεσαίες επιχειρήσεις αδυνατούν να καλύψουν και άρα απαιτείται πλήρης χρηματοδότηση του κόστους συμμόρφωσης (δαπάνη αγοράς και διατήρησης POS, αγορά σχετικών λογισμικών προγραμμάτων ή τεχνικές αναβαθμίσεις, software, αντικατάσταση ταμειακών μηχανών, κλπ).
 • Καταγράφεται μεγάλη καθυστέρηση στην αναβάθμιση των POS από τους παρόχους, δυσκολίες σύνδεσης και δικτύωσής τους από τους προμηθευτές των ταμειακών μηχανών και γενικότερα αδυναμία εξυπηρέτησης των χιλιάδων επιχειρήσεων που πρέπει να διασυνδεθούν εντός των επόμενων ελάχιστων ημερών.
 • Δεν έχουν ολοκληρωθεί οι εγκρίσεις για τα vouchers του τελευταίου κύκλου, ενώ ο 4ος κύκλος, στον οποίο θα περιλαμβάνονται και τα all in one συστήματα καθυστερεί, πληροφορούμαστε δε, ότι αφενός δεν είναι διαθέσιμα ακόμα από τις τράπεζες, αφετέρου απαιτείται χρόνος για την εγκατάστασής τους και την εκπαίδευση των επιχειρήσεων.

Επιπλέον, υπάρχουν ζητήματα που απαιτούν σαφείς ρυθμίσεις όπως τα τραπεζοκαθίσματα στην εστίαση και πρακτικά προβλήματα που απαιτούν τον προσδιορισμό λύσης, όπως για παράδειγμα η ακύρωση απόδειξης ταμειακής μηχανής προκειμένου να εκδοθεί τιμολόγιο σε περίπτωση συναλλαγής χονδρικής πώλησης και πληρωμής με κάρτα.

Επίσης, ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται και στο θέμα της επιβολής των προστίμων τα οποία πρέπει να είναι εύλογα ή / και αναλογικά και δεν θα πρέπει να επιβάλλονται έως την επίλυση των προβλημάτων και την ομαλή ένταξη όλων των επιχειρήσεων στο σύστημα.

Για το λόγο αυτό πρέπει:

 • Σε ό,τι αφορά στο e-send να μην επιβάλλεται πρόστιμο στις περιπτώσεις απώλειας σύνδεσης στο διαδίκτυο ή ενδεχόμενης βλάβης ή δυσλειτουργίας των ΦΗΜ και να ενημερώνονται άμεσα οι επιχειρήσεις ότι οι αποδείξεις τους δεν διαβιβάζονται μέσω του e-send και ακολούθως εντός εύλογου χρονικού διαστήματος να καλούνται να διορθώσουν το τεχνικό πρόβλημα και να καταθέσουν τα μη διαβιβασθέντα παραστατικά. Για την αντιμετώπιση καταστάσεων που δημιουργούνται λόγω τεχνικών προβλημάτων πρέπει να καθοριστούν σαφείς και απλές εναλλακτικές διαδικασίες συμμόρφωσης των επιχειρήσεων.
 • Σε κάθε περίπτωση που αποδεικνύεται με έλεγχο ότι οι επιχειρήσεις που δεν διαβίβασαν παραστατικά δεν έχουν αποκρύψει έσοδα, να μην επιβάλλονται πρόστιμα και να μην ισχύσουν όσα έχουν ήδη επιβληθεί.

Επίσης, πολλά προβλήματα παρατηρούνται στην εφαρμογή του κλειδωμένου ΦΠΑ όπου από 01/01/2024 υποχρεωτικά προσυμπληρώνονται τα έσοδα-έξοδα κατά την υποβολή δηλώσεων ΦΠΑ με βάση τα στοιχεία που διαβιβάζονται στο myDATA. Η συγκεκριμένη ρύθμιση πρέπει να εφαρμοστεί μόνο πιλοτικά έως ότου ομαλοποιηθεί η λειτουργία της πλατφόρμας και επιλυθούν όλα τα τεχνικά προβλήματα.

κε Υπουργέ,

Η ψηφιοποίηση των διαδικασιών του Δημοσίου δεν δύναται να πραγματοποιηθεί αυτόματα και οπωσδήποτε δεν θα είναι αποτελεσματική και ομαλή η μετάβαση χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι δυνατότητες των υπόχρεων και ο αναγκαίος χρόνος προσαρμογής τους. Με την πεποίθηση ότι τα αιτήματά μας είναι λογικά, παρακαλούμε να δοθεί ο αναγκαίος χρόνος, ώστε και οι επιχειρήσεις να προσαρμοστούν, και ο στόχος της μετάβασης της φορολογικής διοίκησης στην ψηφιακή εποχή να επιτευχθεί.

Με εκτίμηση

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΡΙΤΗΣ

 

«Κοντούλα λεμονιά»

Η κοντούλα  η λεμονιά «ΟΛΑ μου τα δίνει, ΤΙΠΟΤΑ δεν θέλει». Απλόχερη, ΚΑΙ φέτος, με φιλοδώρησε με ένα πανέρι μυρωδάτα, κατακίτρινα, ζουμερά λεμόνια, που με αγάπη μάνας και στοργή ανάθρεψε στην αγκαλιά της όλη τη χρονιά.

Η κοντούλα η λεμονιά μου είναι συνομήλικη με το σπιτικό μου. Όταν γκρεμίσαμε το παλαιό πατρικό μου σπίτι, περίσσεψε στο πίσω μέρος ένας μικρός «ακάλυπτος» και η πρώτη μας φροντίδα, με τον αδερφό μου το Γιάννη, ήταν να βάλουμε μια λεμονιά. Αγόρασα μια νεαρούλα λεμονίτσα  και τη φυτέψαμε, με φροντίδα, στο μεσιανό παρτέρι. Κι αυτή, από την πρώτη κιόλας χρονιά, άρχισε να λουλουδιάζει και να κάνει λεμόνια, λίγα στην αρχή, περισσότερα όσο περνούσαν τα χρόνια.

Δίπλα της, σ’ ένα άλλο μικρό παρτέρι είχε για συντροφιά μια γριούλα λεμονιά, από τα παλιά τα χρόνια. Διότι, στο σπίτι μου το πατρικό, μεγαλύτερος ήτανε ο κήπος στο πίσω μέρος, παρά το σπίτι. Έτσι θέλανε οι παλαιοί των ανθρώπων τα σπίτια τους: Σπίτι όσο χρειαζότανε και τόπο πλατύ και μεγάλο για αυλή με λουλούδια και γλάστρες και κληματαριά, για λαχανόκηπο, για κοτέτσι, για παιχνίδι των παιδιών, για καφέ και γλέντια των μεγάλων, για ρούγα καλοκαιρινή κι ένα σωρό άλλα όμορφα των παλαιών ανθρώπων, που χάθηκαν μαζί μ’ αυτούς.

Και είχανε με τα δέντρα, οι παλαιοί των Ελλήνων, μια σχέση ζωής άρρηκτη. Τα φυτεύανε και τα ανασταίνανε σαν παιδιά τους, βρίσκανε σ’ αυτά την αληθινή σχέση με τη Μάνα Γη, γινούντανε ένα μαζί τους, φίλοι τους αληθινοί και δικοί.

Εκεί, λοιπόν, στον παλαιό μας κήπο, είχε φυτέψει η μάνα μας κι ο πατέρας μας (στα 1953 που παντρευτήκανε και αγοράσανε με την προίκα κείνο το σπιτάκι) και δυο λεμονιές.  Από την οικοδόμηση του νέου σπιτιού, απ’ όλον τον κήπο, «γλίτωσε» μόνο μία λεμονιά που ήταν άκρη-άκρη κι έτσι  συντρόφεψε η γιαγιά λεμονιά με τη εγγονούλα που ήρθε συγκάτοικος.

Λοιπόν, αυτή  κοντούλα η λεμονιά είναι, ολόκληρη, μια ζωή, για μένα. Κάθε πρωί που βγαίνω στο μπαλκόνι, με καλημερίζει πρώτη κι ανταμώνει τα  φυλλωμένα κλαδιά της να σμίξουνε με τα χέρια μου, έτσι όπως ανταμώνονται και χαιρετιούνται εγκάρδια δυο φίλοι καλοί, κάνοντάς με να νιώθω (και να είμαι) μέρος, κι εγώ, του «κόσμου» που έφτιαξε κάποτε ο Θεός.

Κάνει κι άλλα πράγματα σπουδαία, όμως, η κοντούλα η λεμονιά:

Φέρνει πουλάκια μικρά και μεγαλύτερα στα κλαδιά της, για να κουρνιάσουνε, να ξεκουραστούνε  ή να την απαλλάξουνε από τα ζουζούνια τα ενοχλητικά. Και πιάνουνε κουβέντα τα πουλάκια με τη λεμονίτσα κι ομορφαίνει με τις τριλιαστές κουβέντες τους όλη η πλάση. Το φθινόπωρο και το χειμώνα η βροχή κάνει τα φύλλα της να λάμπουνε στον ήλιο και οι σταγόνες που κρέμονται στην άκρη τους μοιάζουνε με πολυέλεο εκκλησίας, που απαστράπτει απ’ τις  ακτίνες του ήλιου όταν αυτός μπαίνει απ’ τα παραθύρια της. Ακόμα κι όταν η σιωπή του χειμώνα όλα τα σκεπάζει, άμα ανοίξεις καλά τ’ αυτιά της καρδιάς σου και γίνεις παιδί  και αφουγκραστείς,  μπορείς να ακούσεις:

« Η γη αναπαύεται και γονιμοποιεί τους σπόρους, κι απ' το μυστικό της έργο έρχεται ένας ελάχιστος θόρυβος που μπορεί να φτάξει μονάχα σ' ένα παιδί. Οι ρίζες των δέντρων σαλεύουν στα σκοτεινά γυρεύοντας νερό να πιουν, οι φλούδες των κορμών σαλεύουν για να χυθούν οι χυμοί στους κλώνους και στα φύλλα, τα τυφλά σκουλήκια αγωνίζουνται έρημα το μικρό τους αγώνα…)»

Αιολική Γη -  Η. Βενέζης

Σαν έρθει η άνοιξη, η κοντούλα η λεμονιά αρχίζει να μπουμπουκιάζει μικρά λευκομαβιά μπουμπουκάκια,  που, σαν ζεστάνει ο καιρός,  ανοίγουν όπως η αυγούλα  και γίνονται «χιόνι της άνοιξης», σκορπίζοντας απλόχερα παντού τη μεθυστική μυρωδιά τους και  κάνοντας  τα μάτια αλλά και την ψυχή να βλέπουν και να χαίρονται την ομορφιά του κόσμου. Και τότε έρχονται σμάρι οι εργατικές μέλισσες και με σοφία και υπομονή πετούν από ανθάκι σε ανθάκι, συλλέγουν το νέκταρ και συνάμα πάνε τη γύρη από το ένα άνθος στο άλλο, για να γίνει το θαύμα και να μεταμορφωθεί το άλικο ανθάκι σε λεμόνι. Κι ακούς το βουητό της μέλισσας κι είναι σαν ν’ ακούγεται η ανάσα της λεμονιάς κι είναι σαν να σε νανουρίζει στην αγκαλιά της η Μάνα, τότε που σε ταχτάριζε και σου ’λεγε όλα τα όμορφα τραγούδια της, για ν’ ανθίσει η ψυχή σου,  κι όλες τις ευχές της  αγάπης και της έγνοιας της,  για να ’χεις μια ζωή ανθισμένη χωρίς τριβόλια και αγκάθια.

Κι όταν τελειώσουν τη δουλειά τους οι μέλισσες, γεμίζει η λεμονιά με μικρούλικα πράσινα λεμονάκια, τα θρέφει με αγάπη και φροντίδα, μεγαλώνουν σιγά-σιγά κι όταν έμπη ο χειμώνας, αρχίζουν να κιτρινίζουν, σημάδι πως έφτασε η ώρα ν’ αφήσουν τη Μάνα τους τη λεμονιά και να εκπληρώσουν τον σκοπό, για τον οποίο είναι προορισμένα.

Πέρασε μια λαχτάρα (η κοντούλα, η μικρή λεμονίτσα), όταν η συντροφιά της, η γριά λεμονιά, μετά από έναν  παγετό, «κάηκε» και τα κλωνάρια της ξεράθηκαν. Κόψαμε τα ξερά κλωνάρια και περιμέναμε την άλλη χρονιά να δούμε, αν η γριά λεμονιά ζούσε ακόμα. Κι εκείνη, όταν μπήκε η άνοιξη άρχισε, απ’ τον γέρικο κορμό της, να πετάει βλαστάρια, σημάδι πως ήταν ακόμα ζωντανή. Μόνο που τα βλαστάρια της ήταν «άγρια». Τ’ αφήσαμε να αντρειέψουν και μετά ο φίλος μου ο Θόδωρος, που ξέρει απ’ αυτά, μπόλιασε τη γριά λεμονιά με νια  κεντράδια κι εκείνη ξανάρχισε ν’ ανθίζει και να καρποφορεί και να κάνει ρούγα με την κοντούλα τη λεμονιά.

Τώρα, η  κοντούλα η λεμονιά (μαζί και η γιαγιά της), αφού μας φίλεψαν πλουσιοπάροχα με τους καρπούς τους, απαλλαγμένες, πια, από τα ώριμα λεμόνια τους, έχουν, ήδη, αρχίσει να μπουμπουκιάζουν και ο αιώνιος κύκλος τους ζωής συνεχίζεται.

Πόσες και πόσες, τέτοιες, κοντούλες λεμονιές, δεν αγαπήθηκαν από τους Έλληνες των περασμένων γενεών!!!

Και αγαπήθηκαν τόσο πολύ, που έγιναν τραγούδι απ’ το Λαό τους, τραγούδι δημοτικό, που πάει να πει Αγάπη, Λατρεία, Ζωή, Παράδοση, Αθανασία:

Μωρή κοντού- μωρή κοντούλα λεμονιά
με τα πολλά λεμό- λεμόνια, Βησσανιώτισσα
δε σ’ είδα ψες κι αρρώστησα
κι ούτε γιατρό δε φώναξα.

Πότε μικρή μεγάλωσες κι απόλυκες κλωνάρια
συ μ’ έκαμες κι αρρώστησα
και το γιατρό δε φώναξα.

Χαμήλωσε τους κλώνους σου να κόψω ένα λεμόνι
μικρή Δελβινακιώτισσα
απ’ τον καημό σ’ αρρώστησα.

Για να ντο ζήψω να ν’το πιώ να μου διαβούν οι πόνοι
σε φίλησα κι αρρώστησα
κι ούτε γιατρό δε φώναξα. 

                                                                                                                                                     Σπάρτη 21-2-2024

Βαγγέλης Μητράκος

Ολοκληρώθηκαν οι επισκέψεις του Αντιδημάρχου Κοινωνικής Προστασίας, Δημόσιας Υγείας και Παιδείας, κ. Γρεβενίτη Αθανασίου, στα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και τους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς. Εντοπίστηκαν και καταγράφτηκαν οι δυσλειτουργίες και τα προβλήματα και αφού ιεραρχήθηκαν έχουν ήδη μπει σε τροχιά επίλυσης.

Σε συνεργασία με την εκπαιδευτική κοινότητα, τους γονείς και τους μαθητές, εργαζόμαστε, άοκνα, ως οφείλουμε, με αποφασιστικότητα, αξιοποιώντας όλα τα μέσα και τις πηγές χρηματοδότησης που διαθέτουμε, για να εξασφαλίσουμε καλύτερες συνθήκες  εκπαίδευσης και ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά μας.

Σας χρειαζόμαστε όλους στο πλευρό μας, εκπαιδευτικούς, γονείς, μαθητές και τοπικές κοινωνίες στην προσπάθεια που καταβάλλουμε και στους αγώνες που θα απαιτηθούν. Η δύναμή μας είστε όλοι εσείς.

«Συγκρότηση νέου Διοικητικού Συμβουλίου και Ελεγκτικής Επιτροπής»

Στη συνεδρίαση της Δευτέρας 19 Φεβρουαρίου 2024 πραγματοποιήθηκε η συγκρότηση σε σώμα του νέου Δ.Σ. και της Ε.Ε. του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Λακεδαίμονος «Ο ΠΛΗΘΩΝ» μετά από τις εκλογές της 8ης Φεβρουαρίου 2024 .

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ:

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τουρνάς Ευθύμιος

ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μοίρα Μαριάννα

ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ - ΤΑΜΙΑΣ: Παπαγιαννάκος Αναστάσιος

ΜΕΛΟΣ: Φιλίνη Ιωάννα Θεοδοσία

ΜΕΛΟΣ: Χανδόλιας Σπυρίδων

ΜΕΛΟΣ: Μπαγιώκος Γεώργιος

ΜΕΛΟΣ: Καλομοίρης Γεώργιος

ΕΛΕΓΚΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ:

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κούρου Ελένη

ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: Παπαδοπούλου Ραλλού

ΜΕΛΟΣ: Ατσαβές Παναγιώτης

Ευχόμαστε σε όλες και όλους τις/τους εκλεγμένες/νους καλή και δημιουργική θητεία.

Το Δ.Σ. του ΣΥΛΛΟΓΟΥ