Μάκης Γούσγουλας

Μάκης Γούσγουλας

Κύκλοι προσκείμενοι τη ομάδας των 11 αποστατών που έφυγαν από τον ΣΥΡΙΖΑ διαψεύδουν πως υπάρχει απόφαση για το όνομα της νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Όπως τονίζουν η σύσκεψη για το όνομα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των 11 που αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ θα γίνει μέσα στο Σαββατοκύριακο και θα είναι ένα από τα τρία στα οποία έχουν καταλήξει τις προηγούμενες ημέρες.

Υπενθυμίζεται πως τη νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα των 11 βουλευτών που απομακρύνθηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ συγκροτούν: Αναγνωστόπουλου Σία, Αχτσιόγλου Έφη, Ζεϊμπέκ Χουσεΐν, Ηλιόπουλος Νάσος, Πέρκα Πέτη, Τζανακόπουλος Δημήτρης, Τζούφη Μερόπη, Τσακαλώτος Ευκλείδης, Φερχάτ Οζγκιουρ, Φωτίου Θεανώ, Χαρίτσης Αλέξης. ΠΗΓΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Ενός λεπτού σιγή τήρησε η Ολομέλεια της Βουλής στη μνήμη του Βασίλη Βασιλικού, ο οποίος απεβίωσε χθες σε ηλικία 89 ετών.

Ο αντιπρόεδρος της Βουλής Γιάννης Πλακιωτάκης αναφέρθηκε τόσο στο εμβληματικό συγγραφικό του έργο, όπως το χαρακτήρισε, όσο και στην πολιτική του δράση, τονίζοντας ότι ο εκλιπών αφήνει πίσω του μία ανεξίτηλη σφραγίδα στην ελληνική και παγκόσμια λογοτεχνία και μια πολύτιμη παρακαταθήκη στη μνήμη όλων των ελλήνων για την πίστη και τη δράση του στις αρχές της ελευθερίας, της δημοκρατίας και της δικαιοσύνης. ΠΗΓΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Το Μιλάνο φιλοξενεί το Παγκόσμιο Συνέδριο Βιοδιεγερτών από τις 29 Νοεμβρίου έως σήμερα 1 Δεκεμβρίου 2023. Η εκδήλωση συγκέντρωσε πάνω από 2.000 συμμετέχοντες από όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων ερευνητών, παραγωγών, κατασκευαστών, διανομέων και ΜΚΟ.


Το συνέδριο παρείχε μια πλατφόρμα για την ανταλλαγή γνώσεων και την προώθηση της καινοτομίας στον τομέα των βιοδιεγερτών. Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν παρουσιάσεις από κορυφαίους ειδικούς, να δικτυωθούν με άλλους επαγγελματίες και να μάθουν για τις τελευταίες εξελίξεις στην τεχνολογία των βιοδιεγερτών.

Μία από τις σημαντικότερες στιγμές του συνεδρίου ήταν η συζήτηση πάνελ με τους CEO των κορυφαίων εταιρειών βιοδιεγερτών στον κόσμο. Οι ομιλητές συζήτησαν τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που αντιμετωπίζει η βιομηχανία, καθώς και τις τάσεις που διαμορφώνουν το μέλλον της γεωργίας.

 

Μια εμπλουτιστική και διαφωτιστική συζήτηση πάνελ εκτυλίχθηκε στο CEO Insights Dynamic Panel ως intalwarts της βιομηχανίας Massimo Toni, Αντιπρόεδρος Business Development στην DunhamTrimmer LLC· Nadia Gagliardini, Πρόεδρος της Sipcam-Oxon· Javier Calleja, Διευθύνων Σύμβουλος της Rovensa Next Carlos Rodriguez-Villa Förster, Διευθύνων Σύμβουλος στο AlgaEnergy Luca Bonini, Διευθύνων Σύμβουλος της  και ο Rodrigo Oliveira, COO , μοιράστηκαν τις ανεκτίμητες γνώσεις τους

 

Η συζήτηση πάνελ CEO Insights Dynamic στο Παγκόσμιο Συνέδριο Βιοδιεγερτών ήταν μια ευκαιρία για τους συμμετέχοντες να μάθουν από τους κορυφαίους ηγέτες της βιομηχανίας. Οι ομιλητές μοιράστηκαν τις σκέψεις και τις εμπειρίες τους σχετικά με την επιτυχία στον τομέα των βιοδιεγερτών, και τα συμπεράσματά τους ήταν εμπλουτιστικά και διαφωτιστικά.

Ανάληψη κινδύνων και μάθηση από λάθη

 

Οι ομιλητές συμφώνησαν ότι η ανάληψη κινδύνων είναι απαραίτητη για την επιτυχία στον τομέα των βιοδιεγερτών. Ο τομέας αυτός είναι δυναμικός και μεταβαλλόμενος, και οι εταιρείες που θέλουν να παραμείνουν μπροστά από την κούρσα πρέπει να είναι πρόθυμες να πειραματιστούν και να δοκιμάσουν νέα πράγματα. Η μάθηση από λάθη είναι επίσης σημαντική. Οι εταιρείες που είναι πρόθυμες να αναγνωρίσουν τα λάθη τους και να κάνουν διορθώσεις είναι πιο πιθανό να επιτύχουν.

Διάκριση ελπιδοφόρων ευκαιριών από λιγότερο ελκυστικές

Η διάκριση των ελπιδοφόρων ευκαιριών από τις λιγότερο ελκυστικές είναι επίσης κρίσιμη. Ο τομέας των βιοδιεγερτών είναι γεμάτος με ευκαιρίες, αλλά όχι όλες αυτές οι ευκαιρίες είναι εξίσου αξιέπαινες. Οι εταιρείες πρέπει να είναι σε θέση να αξιολογήσουν προσεκτικά τις ευκαιρίες και να επικεντρωθούν σε αυτές που έχουν τις μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχίας.

 

Επαρκής διαχείριση της αλλαγής

Η επαρκής διαχείριση της αλλαγής είναι επίσης σημαντική. Ο τομέας των βιοδιεγερτών είναι ένας τομέας που αλλάζει ραγδαία, και οι εταιρείες πρέπει να είναι σε θέση να προσαρμοστούν γρήγορα στις αλλαγές. Οι εταιρείες πρέπει να έχουν μια κουλτούρα καινοτομίας και να είναι πρόθυμες να υιοθετήσουν νέες τεχνολογίες και πρακτικές.

Μετατροπή του οράματος σε πραγματικότητα

Τέλος, οι ομιλητές τόνισαν τη σημασία της μετατροπής του οράματος σε πραγματικότητα. Οι εταιρείες πρέπει να έχουν ένα ξεκάθαρο όραμα για το μέλλον τους και να είναι σε θέση να αναπτύξουν μια στρατηγική για να το επιτύχουν. Οι εταιρείες πρέπει επίσης να έχουν τους σωστούς ανθρώπους και τα σωστά συστήματα στη θέση τους για να υποστηρίξουν την υλοποίηση του οράματός τους.

Η συζήτηση πάνελ CEO Insights Dynamic ήταν μια πολύτιμη ευκαιρία για τους συμμετέχοντες να μάθουν από τους κορυφαίους ηγέτες της βιομηχανίας των βιοδιεγερτών. Τα συμπεράσματα της συζήτησης είναι εμπλουτιστικά και διαφωτιστικά, και μπορούν να βοηθήσουν τις εταιρείες να επιτύχουν στον δυναμικό τομέα των βιοδιεγερτών.


Το Παγκόσμιο Συνέδριο Βιοδιεγερτών ήταν μια σημαντική εκδήλωση που συνέβαλε στη διαμόρφωση του μέλλοντος της γεωργίας. Η ανταλλαγή γνώσεων και η δικτύωση που πραγματοποιήθηκε στο συνέδριο θα βοηθήσουν τους επαγγελματίες του τομέα να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις και να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες που αναδύονται


Σημαντικά σημεία του συνεδρίου:

  • Η συζήτηση πάνελ με τους CEO των κορυφαίων εταιρειών βιοδιεγερτών στον κόσμο.
  • Οι παρουσιάσεις από κορυφαίους ειδικούς στον τομέα των βιοδιεγερτών.
  • Οι ευκαιρίες δικτύωσης για τους επαγγελματίες του τομέα.

Το Παγκόσμιο Συνέδριο Βιοδιεγερτών ήταν μια επιτυχημένη εκδήλωση που συνέβαλε στη διαμόρφωση του μέλλοντος της γεωργίας. Η ανταλλαγή γνώσεων και η δικτύωση που πραγματοποιήθηκε στο συνέδριο θα βοηθήσουν τους επαγγελματίες του τομέα να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις και να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες που αναδύονται.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

Σε αναβρασμό βρίσκονται οι αγρότες όλης της χώρας, καθώς βλέπουν να υπάρχουν μειώσεις στις ενισχύσεις που εισπράττουν από την ΚΑΠ αλλά και στις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ και ζητούν την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος.

Πάντως αξίζει να αναφέρουμε ότι από τα 2,2 δις ευρώ κονδύλια που θα έδινε η ΕΕ στην χώρα μας, όπως είχε υποσχεθεί η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τελικά ανακοινώθηκαν ενισχύσεις στην Ελλάδα μόλις 80 εκατ. ευρώ, για την αντιστάθμιση ζημιών στον αγροτικό τομέα λόγω φυσικών καταστροφών και δυσμενών κλιματικών φαινομένων. 

Η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας (ΕΟΑΣΝΛ) και η Επιτροπή Πλημμυροπαθών Αγροτών καλεί τους αγρότες της Λάρισας να συμμετέχουν στην σύσκεψη, που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή (1 Δεκεμβρίου), στις 6 το απόγευμα, στον Συνεταιρισμό Πλατυκάμπου.  «Θα γίνει ενημέρωση για τις τελευταίες εξελίξεις σε σχέση με τα νερά στην πρώην Λίμνη Κάρλα, τις προκαταβολές και τις αποζημιώσεις όπως ορίζονται από το ΦΕΚ της 6ης Νοεμβρίου. Θα συζητήσουμε και θα αποφασίσουμε τις επόμενες κινήσεις μας και τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις ώστε να διεκδικήσουμε την ικανοποίηση των αιτημάτων μας που κυριολεκτικά αφοράνε στην επιβίωση μας», τονίζουν. 

Απο την πλευρά του το Διοικητικό συμβούλιο του Αγροτικού Συλλόγου Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας» σε συνεδρίαση του αποφάσισε τη συμμετοχή του συλλόγου στην πανελλαδική σύσκεψη αγροτικών συλλόγων και ομοσπονδιών, που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή, 10 Δεκέμβρη, στη Λάρισα, με πρωτοβουλία της πανελλαδικής επιτροπής μπλόκων (ΠΕΜ). Όπως υποστηρίζουν, «η συρρίκνωση του εισοδήματος μας από τις χαμηλές τιμές σε όλα σχεδόν τα αγροτικά προϊόντα, μαζί με το αυξημένο κόστος παραγωγής, την μη αναγνώριση ζημιών και καταβολή αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ, όπως ( η ακαρπία)  σε δενδρώδεις καλλιέργειες, οι πολύμηνες καθυστερήσεις στην καταβολή των πετσοκομμένων αποζημιώσεων,  η νέα αύξηση στις ασφαλιστικές εισφορές στον ΕΦΚΑ, τα κάθε είδους χαράτσια (ΟΣΔΕ ΕΛΓΑ ΕΝΦΙΑ) κά , σε συνδυασμό με τις μεγάλες μειώσεις που είδαμε στην πληρωμή της προκαταβολής (70%) της «βασικής ενίσχυσης», απόρροια της εφαρμογής της νέας κοινής αγροτικής πολιτικής (ΚΑΠ), που υλοποιούν όλες διαχρονικά οι κυβερνήσεις μας οδηγούν στην εγκατάλειψη των καλλιεργειών μας και στο βίαιο ξεκλήρισμα».

Αυτό είναι το αποτέλεσμα της ακολουθούμενης πολιτικής που έχει στρατηγική επιλογή τη συγκέντρωση της παραγωγής και της γης σε λίγα χέρια, που βάζει προτεραιότητα την κερδοφορία μιας χούφτας  επιχειρηματικών ομίλων, σε βάρος των βιοπαλαιστών αγροτών. Και έπεται συνέχεια της κλιμάκωσης της επίθεσης στο εισόδημα και στα δικαιώματά μας, με την ιδιωτικοποίηση του νερού, την παραπέρα εμπορευματοποίηση της υγείας, της Παιδείας ως προαπαιτούμενα για την εκταμίευση των δόσεων του ταμείου ανάκαμψης χρήματα  που θα κατευθυνθούν στους λεγόμενους «επενδυτές», δάνεια που θα πληρώσουν οι αγρότες, οι εργαζόμενοι,τα λαϊκά στρώματα Οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι δεν είμαστε «λωτοφάγοι», δεν ξεχνάμε πώς ότι κερδίσαμε π.χ. αφορολόγητο ήταν αποτέλεσμα των διάφορων μορφών πάλης, σκληρού και ανυποχώρητου αγώνα. Καλούμε τους συναδέλφους και κάθε τίμιο συνδικαλιστή να πάρουν μέρος στην πανελλαδική σύσκεψη για να συζητήσουμε και να συναποφασίσουμε μαζί με τους συναδέλφους μας από όλη τη χώρα για τον σχεδιασμό της δράσης μας σε πανελλαδικό επίπεδο, απέναντι στην πολιτική που μας οδηγεί στην ανέχεια και την εξαθλίωση.

Σε κινητοποίηση στην κεντρική πλατεία στη Ζίτσα, την Κυριακή, 3 Δεκέμβρη, στις 12.30 μ.μ. καλεί τους αμπελουργούς, αγρότες, κτηνοτρόφους, μελισσοκόμους και τους κατοίκους των χωριών ο Αμπελουργικός Σύλλογος Ζίτσας. «Διεκδικούμε τη αναπλήρωση του εισοδήματός μας για τη φετινή χρονιά εξαιτίας της μείωσης στην παραγωγή από ασθένειες (περονόσπορος). Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100%, άμεσα και δίκαια, απ' όλους τους φυσικούς κινδύνους και τις νόσους, χωρίς εξαιρέσεις και σε όλα τα στάδια της παραγωγής», τονίζει και προσθέτει: «Τώρα είναι ώρα ευθύνης! Ενωμένοι και αποφασισμένοι θα τα καταφέρουμε! Όλοι στον αγώνα για να παραμείνουμε στα χωριά μας και στο βιος μας», αναφέρει.

Επίσης την Κυριακή, 3 Δεκεμβρίου, θα αρχίσουν να βγάζουν τα τρακτέρ τους στις πλατείες των χωριών οι αγρότες του κάμπου της Καρδίτσας, με φόντο τις καταστροφικές ζημιές των πλημμυρών του Σεπτεμβρίου και τις καθυστερήσεις σε αποζημιώσεις και έργα αποκατάστασης.

Παϊσιάδης Σταύρος. ΠΗΓΗ https://www.agrotypos.gr/
Γεννήθηκε τη δεκαετία του 1870 στην Κρήτη και συγκεκριμένα στις Αρχάνες Τεμένους Ηρακλείου, φέροντας αρχικά το κοσμικό όνομα Γεώργιος Κολομβοτσάκης.
 
Από νεαρή ακόμη ηλικία ακολούθησε το μοναχικό βίο, μεταβαίνοντας στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου, του Νομού Ηρακλείου, όπου έλαβε προσωρινά το όνομα Γοργόνιος και στη συνέχεια, όταν έγινε πλέον Μοναχός, μετονομάστηκε σε Πανάρετο, προς τιμήν του ηγούμενου της Μονής, Πανάρετου Μαργαρίτη.
 
Στη συνέχεια μετέβη στο Άγιο Ορος και εμόνασε στην Καλύβη της Ζωοδόχου Πηγής των Κατουνακίων, όπου υποτάχθηκε στον Γέροντα Πολύκαρπο τον Αγιοσαββαϊτη.
 
Μετά την Κοίμηση του Πολυκάρπου εντάχτηκε στη Σκήτη της Αγίας Τριάδος των Καυσοκαλυβίων.
 
Στη διάρκεια του μοναχικού του βίου στο Άγιο Ορος, έως και το 1911, είχε την καλή τύχη και ευκαιρία να γνωρίσει κι αρκετές άλλες εξέχουσες ασκητικές και πνευματικές προσωπικότητες της εποχής εκείνης, μεταξύ των οποίων τον Μητροπολίτη Πενταπόλεως, Νεκτάριο (το σημερινό μας Άγιο ) και το Μελέτιο Μεταξάκη που διετέλεσε μητροπολίτης Κιτίου (Κύπρου, Αρχιεπισκοπος Αθηνών, Αρχιεπίσκοπος Βορείου και Νοτίου Αμερικής, Ουκουμενικός Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως, ακόμη και Πατριάρχης Αλεξανδρείας.
 
Επίσης για μια διετία υπηρέτησε και στο Μετόχι της Ιεράς Μονής Σίμωνος Πέτρας, στην Ανάληψη Βύρωνα Αθηνών, ως έξαρχος - οικονόμος αυτού.
 
Το 1911, όταν διέκοψε πλέον τον ασκητικό του βίο στο Άγιο Όρος, αγόρασε τη Μονή Γκαγκανιάς από τον Αλέξανδρο Παπαμιχαλόπουλο, και το 1917 εγκαταστάθηκε μόνιμα πλέον σε αυτήν, την οποία υπηρέτησε ως ηγούμενος από το 1917 έως και το 1928, αλλά ένεκα προστριβών και διενέξεων με τον Μητροπολίτη Μονεμβασίας και Λακεδαίμονος,
Γερμανό (τους λόγους ήδη τους έχουμε αναφέρει σε προηγούμενη ανάρτησή) εξαναγκάστηκε να την εγκαταλείψει και την επόμενη χρονιά (1829) να την πουλήσει, στον Νικόλαο Πιερράκο, μεταβαίνοντας οριστικά, μαζί με όλη την Αδερφότητα, στη Μονή της Ζωοδόχου Πηγής, της Άνδρου, την οποία και υπηρέτησε έως της Κοιμήσεώς του, το 1943.
 
Σημ. Τις περισσότερες πληροφορίες, καθώς και τη φωτογραφία, σχετικά με το βίο του εξαίρετου αυτού Μοναχού και Ηγούμενου της Μονής Γκαγκανιάς, ΠΑΝΆΡΕΤΟΥ ΠΟΛΎΚΑΡΠΟΥ, τις σταχυολογήσαμε από το βιβλίο του Κρεμαστιώτη, φίλου εκπαιδευτικού, Γιάννη Πριφτάκη, με τίτλο :
 
ΙΕΡΆ ΜΟΝΉ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΩΣ ΣΩΤΗΡΟΣ Ή
ΓΚΑΓΚΑΝΙΑΣ ΜΟΛΆΩΝ
Θραύσματα Μνήμης
 ΠΗΓΗ 
 

Στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Fitch. H βαθμολογία ΒΒΒ- κατατάσσεται στις επενδυτικές ενώ οι προοπτικές της οικονομίας χαρακτηρίζονται ως σταθερές.

Είναι ο τέταρτος οίκος που λαμβάνει υπόψη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ο οποίος κατατάσσει στην επενδυτική βαθμίδα τα ελληνικά ομόλογα, καθώς είχαν προηγηθεί ο Scope Ratings τον Αύγουστο, ο DBRS τον Σεπτέμβριο και ο S&P τον Οκτώβριο.

Ο Fitch είναι, επίσης, ο δεύτερος από τους τρεις μεγάλους αμερικανικούς οίκους αξιολόγησης, μετά τον S&P, που δίνει την επενδυτική βαθμίδα και αυτό θα επιτρέψει σε περισσότερους θεσμικούς επενδυτές να αγοράζουν τα ελληνικά ομόλογα, αυξάνοντας έτσι τις εισροές κεφαλαίων και συμβάλλοντας περαιτέρω στη συγκράτηση του κόστους δανεισμού του ελληνικού δημοσίου και των επιχειρήσεων.

Oι βασικοί μοχλοί για την αναβάθμιση, σύμφωνα με ανακοίνωση του Fitch, είναι η ευνοϊκή δυναμική του ελληνικού χρέους, η δέσμευση στη δημοσιονομική προσαρμογή, η ανθεκτική ανάπτυξη, η συνέχεια της πολιτικής και η βελτίωση του τραπεζικού συστήματος.

Ειδικότερα, ο οίκος αναφέρει ότι αξιολογεί με μεγάλη βαρύτητα τις δημοσιονομικές προοπτικές για την αναβάθμιση της Ελλάδας.

Για το χρέος αναφέρει ότι αναμένει ο λόγος του προς το ΑΕΠ να παραμείνει σε σημαντική πτωτική τροχιά, χάρη στην ισχυρή ονομαστική ανάπτυξη, την υπερεκτέλεση του προϋπολογισμού και την ευνοϊκή διάρθρωση της εξυπηρέτησης του. Αξιολογεί επίσης ως σχετικά χαμηλούς τους κινδύνους όσον αφορά τις πολιτικές, «με το πολιτικό πλαίσιο να είναι σταθερό και τη δημοσιονομική σύνεση καλά εμπεδωμένη».

«Προβλέπουμε το χρέος να μειωθεί φέτος στο 160,8% του ΑΕΠ και στο 141,2% το 2027 από 171,4% το 2022. Η προβλεπόμενη μείωση του κατά 65 ποσοστιαίες μονάδες από το υψηλό επίπεδο του 205% στην πανδημία είναι μεταξύ των καλύτερων επιδόσεων των χωρών που αξιολογεί ο Fitch, αν και ο λόγος του χρέους εξακολουθεί να προβλέπεται ότι θα είναι τριπλάσιος από τον διάμεσο των χωρών με αξιολόγηση ΒΒΒ. Παράγοντες που το αμβλύνουν, όπως το χαμηλό κόστος εξυπηρέτησης, οι πολύ μεγάλες περίοδοι αποπληρωμής και ένα σημαντικό ταμειακό μαξιλάρι (περί το 16,5% του ΑΕΠ στα μέσα Νοεμβρίου) περιορίζουν τους κινδύνους στα δημόσια οικονομικά», σημειώνει.

Ο Fitch αναφέρει ότι η Ελλάδα έχει υψηλή δέσμευση για δημοσιονομική προσαρμογή, με το πρωτογενές πλεόνασμα να αναμένεται ότι θα αυξηθεί φέτος στο 1,1% του ΑΕΠ και κατά μέσο όρο στο 2,2% το 2024-2025, σύμφωνα με τις προβλέψεις του. Το έλλειμμα στο δημοσιονομικό ισοζύγιο (σ.σ.: περιλαμβανομένων των τόκων) θα διαμορφωθεί στο 1,1% του ΑΕΠ κατά μέσο όρο στη διετία 2024-25, χαμηλότερα από το διάμεσο έλλειμμα των χωρών με αξιόχρεο ΒΒΒ (2,8%). Η δημοσιονομική σύνεση, προσθέτει ο οίκος, είναι εδραιωμένη στις συντηρητικές υποθέσεις για τις δαπάνες στους τελευταίους προϋπολογισμούς (και επίσης στον προϋπολογισμό του 2024), με την υπεραπόδοση των εσόδων να παρέχει δημοσιονομικό χώρο για προσωρινές δαπάνες, στις οποίες το 2023 περιλαμβάνονταν τα μέτρα για την ενεργειακή κρίση και την κλιματική αλλαγή.

«Οι Αρχές σχεδιάζουν το 2024 φορολογικές μεταρρυθμίσεις που θα αποφέρουν επιπρόσθετα έσοδα 600 εκατ. ευρώ για κοινωνικές δαπάνες. Σε συνδυασμό με τις προσπάθειες για τη βελτίωση της ψηφιοποίησης και τη μείωση της φοροδιαφυγής, αυτό θα μπορούσε να ενισχύσει τη βάση των φορολογικών εσόδων και να δώσει περαιτέρω δημοσιονομικό χώρο για πρόσθετες επενδύσεις που θα ενισχύσουν την ανάπτυξη».

Ως μεσαίας βαρύτητας παράγοντες που οδήγησαν στην αναβάθμιση, ο Fitch αναφέρει την ανθεκτική ανάπτυξη, τη συνέχεια στις πολιτικές και τη βελτίωση του τραπεζικού συστήματος.

Ο οίκος προβλέπει τώρα ότι η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 2,4% το 2023, μια ελαφρά προς τα πάνω αναθεώρηση σε σχέση με την προηγούμενη πρόβλεψη. Η νέα πρόβλεψη αντανακλά την καλύτερη από το αναμενόμενο επίδοση της κατανάλωσης τα τελευταία τρίμηνα και τις προσδοκίες του οίκου ότι θα συνεχισθεί η ισχυρή επενδυτική επίδοση. «Αναμένουμε η ανάπτυξη να παραμείνει σε αντίστοιχα επίπεδα (κατά μέσο όρο 2,4%) στη διετία 2024-2025, με τη βοήθεια του χαμηλότερου πληθωρισμού, της συνεχιζόμενης απορρόφησης πόρων της ΕΕ και της βελτιωμένης οικονομικής εμπιστοσύνης. Οι καθοδικοί κίνδυνοι αφορούν κυρίως εξωτερικές εξελίξεις, αν και η Ελλάδα έχει φανεί ευρύτερα ανθεκτική στην εξασθένιση της ζήτησης από βασικούς εμπορικούς εταίρους, χάρη εν μέρει στην ισχυρή επίδοση των τομέων υπηρεσιών».

Οι κίνδυνοι αναφορικά με τις πολιτικές έχουν εκλείψει μετά την καθαρή νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές του Ιουνίου, η οποία της δίνει μία σαφή πλειοψηφία για να εφαρμόσει τη μεταρρυθμιστική της ατζέντα τα επόμενα χρόνια, σημειώνει ο Fitch.

«Μεταρρυθμίσεις σε τομείς, όπως το επιχειρηματικό περιβάλλον, το κράτος δικαίου και η αγορά εργασίας, βρίσκονται καθ’ οδόν και θα μπορούσαν να ενισχύσουν τη μεσοπρόθεσμη δυνητική ανάπτυξη και να αντιμετωπίσουν κάποιες διαρθρωτικές αδυναμίες. Η δέσμευση στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας παραμένει ισχυρή, με την Ελλάδα να κάνει σταδιακή πρόοδο σε όρους εκταμίευσης και σχεδιασμού, αν και εξακολουθούν να παραμένουν κάποιοι κίνδυνοι στην υλοποίηση».

Ο δείκτης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος βελτιώθηκε σε ‘bb’ από ‘b’ μετά τις αναβαθμίσεις των αξιολογήσεων βιωσιμότητας των τεσσάρων μεγάλων τραπεζών τον Σεπτέμβριο του 2023 από τον Fitch. Οι αναβαθμίσεις αυτές αντανακλούσαν κυρίως τις διαρθρωτικές βελτιώσεις στην κερδοφορία των τραπεζών, που οδηγούν σε συσσώρευση κεφαλαίων και σε συνεχιζόμενες βελτιώσεις στην ποιότητα ενεργητικού.

Η κεφαλαιοποίηση του τραπεζικού τομέα ανερχόταν στο 17,3% τον Ιούνιο, ενώ σε συνολική βάση το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων μειώθηκε ελαφρά στο 8,6% στο δεύτερο τρίμηνο του 2023 έναντι 8,7% στο τέλος του 2022 και του υψηλού 46% το 2017.

«Αναμένουμε περαιτέρω βελτίωση στην ποιότητα ενεργητικού βραχυπρόθεσμα έως μεσοπρόθεσμα αλλά με πιο συγκρατημένο ρυθμό, με τις πωλήσεις ενεργητικού να παίζουν μικρότερο ρόλο. Η πιστωτική επέκταση συνέχισε να εξασθενεί το 2023, περιλαμβανομένων των στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων, αλλά αναμένουμε να αποκτήσει δυναμική το 2024, εν μέρει καθώς οι παράγοντες προσαρμόζονται σε ένα περιβάλλον υψηλότερων επιτοκίων», σημειώνει ο Fitch.

Ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Fitch επισημοποιεί την ανάδειξη της Ελλάδας στην επενδυτική κατηγορία από την πλευρά της πιστοληπτικής αξιολόγησης. Είναι μια μεγάλη εθνική επιτυχία!

Η Fitch είναι ο τρίτος – από τους τέσσερις αναγνωρισμένους από την ΕΚΤ- οίκος αξιολόγησης που απονέμει τους τελευταίους μήνες στη χώρα μας το καθεστώς της επενδυτικής βαθμίδας. Γεγονός που πιστοποιεί την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας και τις ακόμη πιο θετικές προοπτικές που διανοίγονται με την εφαρμογή της πολιτικής μας. Δημιουργεί παράλληλα τις προϋποθέσεις για περαιτέρω ενίσχυση της εισροής επενδύσεων, καλύτερες συνθήκες χρηματοδότησης της οικονομίας, ανάπτυξη και αύξηση της απασχόλησης.

Υπογραμμίζω τις επισημάνσεις του oίκου για το ρεκόρ της μείωσης του χρέους κατά 65 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ , από το 205 % κατά την περίοδο της πανδημίας στο 160,8 % εφέτος και 141,2 % του ΑΕΠ το 2027. Επίσης, τις επισημάνσεις για την πολιτική δημοσιονομικής υπευθυνότητας η οποία εκτός των άλλων εξασφαλίζει τους αναγκαίους πόρους για μόνιμα και έκτακτα μέτρα κοινωνικής πολιτικής. Τις προβλέψεις για ισχυρή ανάπτυξη και πολιτική σταθερότητα τα επόμενα χρόνια. Την πρόοδο στον τραπεζικό τομέα.

Η σημερινή αναβάθμιση είναι ένα σημαντικό σκαλοπάτι που οδηγεί τη χώρα μας ακόμα πιο ψηλά, με τη συνέχιση του συνδυασμού δημοσιονομικής σοβαρότητας με την κοινωνική ευαισθησία».

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης, προχώρησε στην εξής δήλωση:

«Η νέα αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας, αυτή τη φορά από τον οίκο Fitch, είναι αποτέλεσμα της συστηματικής δουλειάς που γίνεται από την Κυβέρνηση Μητσοτάκη και ενισχύει περαιτέρω τη διεθνή ψήφο εμπιστοσύνης στη μεταρρυθμιστική πολιτική που ακολουθείται.

Όπως και το 2023 έτσι και το 2024 θα πετύχουμε τους στόχους που θέσαμε στον Προϋπολογισμό, την ανάπτυξη με ρυθμούς διπλάσιους από την υπόλοιπη Ευρωζώνη, τη δημοσιονομική πειθαρχία με κοινωνική ευαισθησία.

Η επενδυτική βαθμίδα που κατακτά η Ελλάδα, μετά από 13 χρόνια, ενισχύει την αξιοπιστία της χώρας. Το δημόσιο χρέος αποκλιμακώνεται και καθιστά τους ελληνικούς τίτλους πιο ορατούς από θεσμικούς μακροπρόθεσμους επενδυτές διεθνώς. Προκαλεί νέα μείωση του κόστους δανεισμού. Μεγεθύνει τις προοπτικές περαιτέρω αυξήσεων των εισοδημάτων για όλους, πρωτίστως για τις νέες και τους νέους.

Συνεχίζουμε να κάνουμε πράξη όλα όσα έχουμε δεσμευθεί».

Θ. Πετραλιάς: Μεγάλο μέρος της αναβάθμισης οφείλεται στη μείωση των κόκκινων δανείων

Ένα μεγάλο μέρος του αποτελέσματος της αναβάθμισης του αξιόχρεου της ελληνικής οικονομίας από τους τέσσερις οίκους πιστοληπτικής ικανότητας και τώρα από τον οίκο Fitch είναι η μείωση των κόκκινων δανείων που έγινε μέσω του προγράμματος “Ηρακλής”, τόνισε ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, αρμόδιος για την δημοσιονομική πολιτική, Θάνος Πετραλιάς. “Βεβαίως έγινε και λόγω της βελτίωσης της Οικονομίας, αλλά η μεγάλη μείωση έγινε μέσω του προγράμματος Ηρακλής”, είπε ο κ. Πετραλιάς κλείνοντας απόψε την συζήτηση του νομοσχεδίου για τα κόκκινα δάνεια στην Ολομέλεια της Βουλής και σημείωσε ότι “αυτό είναι το τελευταίο βήμα”.

Ο κ. Πετραλιάς τόνισε με έμφαση ότι “γίναμε μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα” και ενημέρωσε το Σώμα ότι: Ως τώρα είχαμε δώσει 18,7 δισεκ. εγγυήσεις και έχει μείνει υπόλοιπο 16,7 δισεκατομμύρια. Έχουν αποπληρωθεί δηλαδή τα 2 δισεκατομμύρια κι επίσης έχει εισπράξει το Δημόσιο 223 εκατομμύρια από την προμήθεια εγγύησης. Επίσης ενημέρωσε ότι θα δοθούν έως άλλα 2 δισεκατομμύρια, με στόχο να “πέσουν” τα κόκκινα δάνεια στο 5%.

“Παραλάβαμε κόκκινα δάνεια πάνω από το 40% και αυτήν τη στιγμή είναι 8,5% και στόχος είναι να πέσουμε γύρω στο 5% κόκκινα δάνεια. Γίναμε μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα”, είπε χαρακτηριστικά. ΠΗΓΗ https://www.ertnews.gr/e

Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας παρέστη, το απόγευμα σήμερα Παρασκευή 1η Δεκεμβρίου, στα εγκαίνια του φετινού 14ου Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού και προϊόντων μέλισσας, που λαμβάνει χώρα το τριήμερο από 1η έως και 3 Δεκεμβρίου στην Αθήνα, στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας και στο οποίο η Περιφέρεια Πελοποννήσου δηλώνει, για μία ακόμα φορά, παρούσα.

Ειδικότερα, η Περιφέρεια Πελοποννήσου συμμετέχει και φέτος στο 14ο Φεστιβάλ Μελιού -που τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων-, χρηματοδοτώντας εξ ολοκλήρου την συμμετοχή 14 παραγωγών μελιού και από τις 5 Περιφερειακές Ενότητες -5 από Μεσσηνία, 3 από Αρκαδία, 3 από Κορινθία, 2 από Αργολίδα, 1 από Λακωνία.

Επίσης διαθέτει και δικό της περίπτερο με ενημερωτικό υλικό για ευρύτερες δράσεις της στο οποίο, κατά την διάρκεια του τριήμερου, θα παρίσταται ειδικευμένο προσωπικό (γεωπόνοι, κτηνίατροι) από την ΔΑΟΚ της έδρας της Περιφέρειας.

Στόχος της Περιφέρειας είναι, μέσω της παρουσίας της σε ευρέως αναγνωρισμένες εκθέσεις και φεστιβάλ, να προβάλει και να προωθήσει προϊόντα του αγροδιατροφικού τομέα, να ενισχύσει το εμπόριο και τις εξαγωγές και να συμβάλλει στη διεύρυνση των συνεργασιών.

Σημειώνεται ότι το εν λόγω Φεστιβάλ αποτελεί τον σημαντικότερο θεσμό στον τομέα του και τη σημαντικότερη εκδήλωση του μελισσοκομικού τομέα στη νοτιοανατολική Ευρώπη.

Στο πλαίσιο του φεστιβάλ προγραμματίζονται, διαγωνισμός ελληνικών  μελιών, παρουσίαση νέων προϊόντων, καθώς και μελισσοκομικό συνέδριο με θέμα “Χαρακτηρισμός και αυθεντικότητα των προϊόντων της μέλισσας” σε συνδιοργάνωση με το Ινστιτούτο Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής του ΕΛΓΟ Δήμητρα και το Πανεπιστήμιο Πειραιά.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

Οσον αφορά στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, σύμφωνα με την απογραφή του περασμένου Σεπτεμβρίου καταγράφηκαν συνολικά 1.605 παραγωγοί με 176.719 μελίσσια. Η εικόνα ανά ΔΑΟΚ είναι η εξής, α) στην Αρκαδία 508 παραγωγοί με 58.110 μελίσσια, β) στην Κορινθία 208 παραγωγοί με 18.392 μελίσσια, γ) στην Αργολίδα 198 παραγωγοί με 32.023 μελίσσια, δ) στη Λακωνία 311 παραγωγοί με 36.866 μελίσσια, ε) στη Μεσσηνία 310 παραγωγοί με 22.042 μελίσσια και στ) στην Τριφυλία 70 παραγωγοί με 9.286 μελίσσια.

Ωστόσο, καθώς δεν έχουν κάνει απογραφή όλοι οι παραγωγοί, εκτιμάται ότι ο συνολικός τους αριθμός στην Περιφέρεια Πελοποννήσου ανέρχεται σε περίπου 4.000 και κατέχουν περίπου 212.000 μελίσσια, ενώ η μέση ετήσια παραγωγή εκτιμάται σε περίπου 3.000 τόνους.

Κυριότερα είδη παραγόμενου μελιού είναι από ελάτη και πεύκο στην Αρκαδία, από πορτοκάλι σε Αργολίδα και Λακωνία, από θυμάρι σε παραλιακές περιοχές ανατολικά και νότια, και ακόμα από ρείκι καστανιά και κουμαριά κατά τόπους.

Συνολικά στις 5 Π.Ε. της Περιφέρειας Πελοποννήσου λειτουργούν 38 συσκευαστήρια με δυναμικότητα 1.453 τόνους και 50 εγκαταστάσεις μελισσοκομίας (ιδιοπαραγωγή).

Αναλυτικά ανά Π.Ε. η εικόνα είναι η εξής, α) Αρκαδία, 9 με δυναμικότητα 154 τόνους, εγκαταστάσεις μελισσοκομίας (ιδιοπαραγωγή) 30, β) Αργολίδα 9 με δυναμικότητα 250 τόνους, εγκαταστάσεις μελισσοκομίας (ιδιοπαραγωγή) 2, γ) Κορινθία 1 με δυναμικότητα 350 τόνους, εγκαταστάσεις μελισσοκομίας (ιδιοπαραγωγή) 14, δ) Λακωνία 7 με δυναμικότητα 642 τόνους, εγκαταστάσεις μελισσοκομίας (ιδιοπαραγωγή) 4 και ε) Μεσσηνία 12 με δυναμικότητα 57 τόνους, εγκαταστάσεις μελισσοκομίας (ιδιοπαραγωγή) 0.

Τέλος, υπάρχει έγκριση για την απευθείας πώληση έως 1.200 κιλών ετησίως από τους μελισσοκόμους σε τελικό καταναλωτή ή σε τοπικά καταστήματα.

Το αγαπημένο Giakrasaki.gr - Wine Shop ,ο μεγάλος χορηγός μας που μας στηρίζει σε κάθε δράση μας,έχει τα εγκαίνια του νέου καταστήματος το Σάββατο ,2/12 και ώρα 18:00 στην οδό Τσαμαδού 9 στον Πειραιά!
 
Θα είμαστε εκεί να ευχηθούμε Καλές δουλειές μέσα από την καρδιά μας!
 
Αξίζουν πραγματικά τα καλύτερα σε τόσο άξιους επαγγελματίες και πάνω από όλα αγαπημένους συντοπίτες και συνοδοιπόρους στο όραμα μας να φτάσουμε την Ένωση ακόμη πιο ψηλά.
 
Κάθε προσφορά προς το Σωματείο μας, μας δίνει δύναμη να συνεχίσουμε με περισσότερη αγάπη και κουράγιο την υλοποίηση των σκοπών μας. Χαιρόμαστε που στην πορεία μας βρίσκουμε θερμούς υποστηρικτές σας εσάς που έχουν αποδείξει επανειλημμένα την μεγάλη κοινωνική ευθύνη και την αγάπη τους προς την Ενωση .
 
Το Σάββατο θα είμαστε όλοι εκεί ---> GiaKrasaki No2 Grand Opening
 

Το επίδομα προσωπικής διαφοράς, το οποίο αφορά 750.000 συνταξιούχους και τα ποσά κυμαίνονται από 100 ευρώ έως 200 ευρώ, αναμένεται να καταβληθεί την 21η Δεκεμβρίου.

Μέσα στον Δεκέμβριο, θα καταβληθεί και το έκτακτο βοήθημα προς τους χαμηλοσυνταξιούχους. Ως γνωστόν, πρόκειται για νέα οικονομική ενίσχυση ύψους 150 ευρώ που θα λάβουν συνταξιούχοι χωρίς προσωπική διαφορά ή συνταξιούχοι με προσωπική διαφορά κάτω των 10 ευρώ, που λαμβάνουν άθροισμα κύριων συντάξεων έως 700 ευρώ (περίπου 1 εκατ. δικαιούχοι).

Δικαιούχοι του επιδόματος θα είναι οι συνταξιούχοι που έχουν προσωπική διαφορά πάνω από 10 ευρώ στη σύνταξη του Νοεμβρίου, σύμφωνα με την τροπολογία του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

00:10 / 01:31
http://www.w3.org/2000/svg%27 width=%27512%27 height=%27512%27 viewBox=%270 0 16 16%27%3E%3Cpath fill=%27%23FFF%27 d=%27M15.1 3.1L12.9.9 8 5.9 3.1.9.9 3.1l5 4.9-5 4.9 2.2 2.2 4.9-5 4.9 5 2.2-2.2-5-4.9z%27/%3E%3C/svg%3E") center center / cover no-repeat rgba(0, 0, 0, 0.7); border: 0px; inset: 0px auto auto 0px; box-shadow: none; clear: none; font-size: 14.4px; line-height: 24px; margin: 0px; outline: none; overflow: visible; padding: 0px; position: absolute; text-align: center; vertical-align: baseline; word-spacing: normal; color: rgb(255, 255, 255); height: 24px; user-select: none; width: 24px; z-index: 10000; transform: scale(1.33333); transform-origin: left top;"> 

Τα κριτήρια καταβολής

Κριτήριο για να καταβληθεί το επίδομα θα είναι το εάν υπάρχει προσωπική διαφορά πάνω από 10 ευρώ πριν δοθεί η αύξηση κατά 3,1% στις συντάξεις για το 2024.

Όσοι συνταξιούχοι έχουν προσωπική διαφορά και πάρουν αύξηση πάνω από 10 ευρώ θα έχουν διπλό κέρδος, καθώς θα έχουν ήδη κλειδώσει το επίδομα προσωπικής διαφοράς ανεξάρτητα από το αν η αύξηση που θα πάρουν μηδενίσει την προσωπική διαφορά τους.

Το επίδομα προσωπικής διαφοράς θα πληρωθεί σε περίπου 750.000 συνταξιούχους, εκ των οποίων οι 150.000 θα βγουν διπλά κερδισμένοι, γιατί με την αύξηση θα μηδενίσουν την προσωπική διαφορά, έχοντας πάρει και το επίδομα. ΠΗΓΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Δαπανώντας το ποσό των 3 ευρώ, ο «χρυσός» νικητής του Τζόκερ κατάφερε να τινάξει την μπάνκα στον αέρα και να βάλει στις τσέπες του 7,1 εκατ. ευρώ.

Οι «μαγικοί» αριθμοί της χθεσινής κλήρωσης του Τζόκερ έκαναν κατά 7 εκατ. πλουσιότερο έναν μοναδικό τυχερό στην Αμαλιάδα. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΟΠΑΠ χρειάστηκαν μόλις 6 στήλες αξίας 3 ευρώ για να βρει τους 5+1 αριθμούς.

Στην ίδια κλήρωση βρέθηκε και μια επιτυχία στη δεύτερη κατηγορία. Ο δεύτερος τυχερός έπαιξε το δελτίο στη Θεσσαλονίκη και κατάφερε να κερδίσει 125.497,93 ευρώ. ΠΗΓΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ