Μάκης Γούσγουλας

Μάκης Γούσγουλας

Επιστολή προς τον Υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Παναγιώτη Τσακλόγλου, σχετικά με τη γνωμοδότηση του ΝΣΚ για τις περικοπές των μειωμένων ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, απέστειλε η ΑΔΕΔΥ στην οποία σημειώνει:

Κύριε Υπουργέ,

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τύπου υπάρχει γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους με την οποία ανατρέπονται πλήρως τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης χιλιάδων εργαζομένων στο Δημόσιο, παρά τις διαβεβαιώσεις σας ότι τα όρια ηλικίας μετά την 1/1/22, γι’ αυτή την κατηγορία των εργαζομένων,  δεν θα μεταβαλλόταν.

Όπως γνωρίζετε, τα όρια ηλικίας για μειωμένη σύνταξη δεν άλλαξαν με τους ν.4336/2015 και ν.4337/2015 και παρέμειναν τα ίδια με αυτά που προέβλεπαν οι συνταξιοδοτικές διατάξεις του ν.3865/2010. Συγκεκριμένα, με μειωμένη σύνταξη -και με εξαγορά πλασματικών ετών- μπορούσαν να αποχωρήσουν:

Α) Άνδρες και γυναίκες με 25ετία ως το 2010 (χωρίς ανήλικο τέκνο), στο 60ο και το 55ο έτος αντίστοιχα, διορισμένοι είτε πριν είτε μετά το 1983, όποτε αυτό συμπληρωθεί.

Β) Άνδρες και γυναίκες που είχαν 25ετία το 2011 ή το 2012 (χωρίς ανήλικο τέκνο) μπορούσαν να αποχωρήσουν με μειωμένη σύνταξη, όταν συμπλήρωναν το 56ο ή 58ο έτος της ηλικίας τους αντίστοιχα.

Γ) Άνδρες και γυναίκες με 25ετία από το 2013 και μετά αποχωρούν με μειωμένη σύνταξη στα 62 έτη.

Δυστυχώς, το τελευταίο διάστημα, δημοσιεύματα κάνουν αναφορά σε γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους για τα ηλικιακά όρια των μειωμένων συντάξεων. Με τη γνωμοδότηση, που είδε το φως της δημοσιότητας, προτείνεται η κατάργηση των προαναφερόμενων ηλικιακών ορίων (55, 56, 58, 60) για όσους δεν τα είχαν συμπληρώσει μέχρι τις 31/12/2021.

Ύστερα από τα παραπάνω η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. σας καλεί:

 • Να μην κάνετε αποδεκτή τη συγκεκριμένη γνωμοδότηση, ως έχετε το δικαίωμα, για να μην ανατραπεί προς το δυσμενέστερο, το ήδη δυσβάστακτο συνταξιοδοτικό καθεστώς χιλιάδων εργαζομένων στο Δημόσιο.
 • Να προχωρήσετε σε όλες τις ενέργειες που απαιτούνται, για την κατοχύρωση του δικαιώματος αποχώρησης με τα ισχύοντα ηλικιακά όρια που αφορούν στις μειωμένες συντάξεις, όποτε αυτά συμπληρωθούν, και όχι στο γενικό όριο των 62 ετών που ισχύει για όσους συμπληρώνουν 25ετία από το 2013 και μετά.

Οι εργαζόμενοι, κύριε Υπουργέ, έχουν προγραμματίσει τη ζωή τους, με βάση το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, το οποίο δεν μπορεί να ανατρέπεται αιφνιδιαστικά! ΠΗΓΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Να αποστείλει ποσότητα αντιιικών φαρμάκων για τον κορονοϊό σε νησιά αποφάσισε το Υπουργείο Υγείας. Είναι τα σκευάσματα εκείνα που βοηθούν τους ασθενείς με Covid-19 να αποφύγουν το νοσοκομείο.

Τα ελληνικά νησιά, είναι οι περιοχές με τη μεγαλύτερη επιβάρυνση και εκεί όπου ο κορονοϊός «οργιάζει». Τα «νησιά στο κόκκινο» ανακοίνωσαν εξάλλου τη Δευτέρα (04.07.2022), ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ στην έκτακτη ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα.

Η μεγαλύτερη έξαρση καταγράφεται στα νησιά του Ιονίου, στα νησιά του νοτίου Αιγαίου, την Κρήτη και την Αττική, όπως ανέφερε συγκεκριμένα, ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ, Δημήτρης Παρασκευής, οποίος τόνισε πως υπάρχει συνεχόμενη αύξηση στον αριθμό των κρουσμάτων, με τα ενεργά περιστατικά να υπολογίζονται σε 150.000-200.000, στην ομάδα 18-24 ετών.

Κορονοϊός: Σε ποια νησιά θα αποσταλούν αντιιικά φάρμακα
Είναι και ο λόγος που το υπουργείο Υγείας προχωρά στην εφαρμογή νέου σχεδίου για την αντιμετώπιση των αυξημένων περιστατικών με λοίμωξη Covid-19, προκειμένου να περιοριστούν οι εισαγωγές στα νοσοκομεία που επιβαρύνουν το σύστημα Υγείας.

Ο σχεδιασμός, σύμφωνα με την Καθημερινή, περιλαμβάνει δύο σκέλη:

-εκτέλεση συνταγών για αντιικά φάρμακα από τα φαρμακεία των νοσοκομείων του ΕΣΥ σε συγκεκριμένο ωράριο καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού
-αποστολή των σκευασμάτων σε Κέντρα Υγείας νησιών με μεγάλη τουριστική κίνηση και επιβαρυμένο επιδημιολογικό φορτίο.

Ανάμεσα στα νησιά, στα οποία θα αποσταλούν κατά προτεραιότητα αντιιικά φάρμακα, συγκαταλέγεται η Μύκονος, η Μήλος, η Ίος και η Πάτμος.

Είναι αποδεδειγμένο πλέον πως η χορήγηση αντιικής θεραπείας σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού έχει αποδειχθεί σωτήρια για την αποτροπή της εισαγωγής στο νοσοκομείο και τις ΜΕΘ, ένας δείκτης πίεσης που εάν εκτραπεί οδηγεί συνήθως στη λήψη μέτρω ΠΗΓΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Νέα επίθεση κατά της Ελλάδας εξαπέλυσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι στην Άγκυρα.

Στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε μετά τη συνάντηση των δυο ηγετών και την υπογραφή αμυντικής συμφωνίας, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποστήριξε πως «η Ελλάδα άρχισε πλέον να αποτελεί κίνδυνο και για την Ιταλία. Εξαιτίας αυτών των επαναπροωθήσεων οι άνθρωποι που φεύγουν παράτυπα προσπαθούν να καταφύγουν προς την Ιταλία».

Την ίδια στιγμή βέβαια παρέλειψε να πει στον ιταλό πρόεδρο πρως οι μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές δεν ξεκινούν από την Ελλάδα, αλλά από την Τουρκία.

Άγκυρα και Ρώμη υπέγραψαν 9 συμφωνίες, ανάμεσά τους και μια συμφωνία στον τομέα της άμυνας που υπέγραψαν, παρουσία των δυο προέδρων, οι υπουργοί Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ της Τουρίας και Λορέντζο Λορέντζο Γκουερίνι της Ιταλίας.

Παράλληλα ο Ερντογάν εξέφρασε την επιθυμία του οι δυο χώρες να υπογράψουν σύντομα τη συμφωνά για το πυραυλικό σύστημα SAMP/T (Surface-to-Air Missile Platform/Terrain). Ένα πρόγραμμα που έχει παγώσει και πως συμμετέχουν η Γαλλία και η Ιταλία.

Ο τούρκος πρόεδρος ζήτησε επίσης από την Ιταλία να συνεχίζει να στηρίζει την υποψηφιότητα της Τουρκίας για ένταξη στην Ευρωπαικη Ένωση και προανήγγειλε την ίδρυση από κοινού με την Ιταλία ένα πανεπιστήμιο.ΠΗΓΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Πρόωρες εκλογές: «Κλείδωσε» η ημερομηνία των εκλογών. Ο πρωθυπουργός φαίνεται ότι έχει αποφασίσει ότι οι κάλπες θα στηθούν στις 18 Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα, μάλιστα με ασφαλείς πληροφορίες της aftodioikisi.gr, το Μέγαρο Μαξίμου έχει ενημερώσει …άτυπα και τα υπόλοιπα κοινοβουλευτικά κόμματα για τις προθέσεις της κυβέρνησης και του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Μάλιστα σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στην ενημέρωση που έγινε στα κόμματα σχετικά με την ημερομηνία των εκλογών μπήκαν μονάχα δύο αστερίσκοι. Ποιοι είναι αυτοί; Ότι δεν θα γίνουν εκλογές μόνο αν υπάρξουν απρόσμενες εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά στο φόντο των απειλών Ερντογάν είτε κάποια τεράστια καταστροφική πυρκαγιά στην οποία ο κρατικός μηχανισμός δεν θα μπορέσει να ανταπεξέλθει.

Σε κάθε περίπτωση ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αν όλα κυλήσουν ομαλά αναμένεται να ανακοινώσει και επίσημα τις αποφάσεις του ανάμεσα στο διάστημα 17 Αυγούστου με 23 Αυγούστου με διάγγελμα του προς τον ελληνικό λαό.

Οι εκλογικοί σχεδιασμοί

Με βάση όλα τα παραπάνω  (και κυρίως ότι υπάρχει άτυπη ενημέρωση των κομμάτων) για τη διενέργεια εκλογών στις 18 Σεπτεμβρίου τόσο η ΝΔ όσο και τα υπόλοιπα κόμματα προχωρούν τους εκλογικούς σχεδιασμούς τους.

Η ΝΔ ανακοινώνει τον έναν υποψήφιο μετά τον άλλο. Ενώ αύριο Τετάρτη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή που έχει ζητήσει ο ίδιος για την κοινωνική πολιτική, αναμένεται να την μετατρέψει στην πρώτη άτυπη προεκλογική «μάχη» και δεν αποκλείεται να ανακοινώσει και μια έξτρα οικονομική παροχή που θα δοθεί στους πιο ευάλωτους εντός του καλοκαιριού.

Επί ποδός πολέμου βρίσκεται και ο ΣΥΡΙΖΑ. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναμένεται να έχει έτοιμο τον κατάλογο με το σύνολο των υποψηφίων του μέχρι τα τέλη Ιουλίου. Ο Αλέξης Τσίπρας έχει διαμηνύσει στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να περιορίσουν το εύρος των διακοπών τους και να βρίσκονται στις θέσεις τους από τις 16 Αυγούστου.

Αντίστοιχες κινήσεις γίνονται και στο ΠΑΣΟΚ με τη Χαριλάου Τρίκουπη να σβήνει και να γράφει ονόματα υποψηφίων προκειμένου να ολοκληρώσει τις λίστες των υποψηφίων μέχρι τις αρχές Αυγούστου. Την ίδια στιγμή ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει ένα πολύ πυκνό πρόγραμμα με περιοδείες σε όλη την Ελλάδα ακόμα και μέσα στην καρδιά του καλοκαιριού.

Στο ΚΚΕ οι προεκλογικοί ρυθμοί έχουν ανέβει με το Κομμουνιστικό Κόμμα να έχει καταλήξει στο μεγαλύτερο μέρος των υποψηφίων του. Επίσης  το ΚΚΕ τοποθέτησε την πραγματοποίηση του 48ου Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή στις 22-23-24 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα, στον χώρο του Πάρκου Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης». Το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας και θα απευθύνει χαιρετισμό ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Νίκος Αμπατιέλος. Προφανώς ο σχεδιασμός του ΚΚΕ για τη μεγάλη αυτή πολιτική γιορτή της νεολαίας του Κόμματος έγινε με βάσει και τον εκλογικό σχεδιασμό αλλά και την ενημέρωση από την πλευρά της κυβέρνησης για κάλπες στις 18 Σεπτεμβρίου. ΠΗΓΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Επιστολή από τον Ενιαίο Αγροτικό Σύλλογο Ιεράπετρας προς τον Υπ. Περιβάλλοντος & Ενέργειας, κ.Σκρέκς Κωνσταντίνο  που αναφέρεται στην επιδότηση ρήτρας αναπροσαρμογής στις αγροτικές παροχές ηλεκτρικής ενέργειας:

Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,

Αναφορικά με την επιδότηση της ρήτρας αναπροσαρμογής στους λογαριασμούς ρεύματος μέσω της πλατφόρμας powerpass, ο αγροτικός κόσμος διαπιστώνει προς μεγάλη απογοήτευση του, ότι οι αγροτικές παροχές ηλεκτρικής ενέργειας δεν συμπεριλαμβάνονται στην λίστα των δικαιούχων.

 

Σας τονίζουμε ότι τους τελευταίους 10 μήνες το σύνολο των αγροτικών εκμεταλλεύσεων έχει υποστεί τεράστια επιβάρυνση στο κόστος παραγωγής με κύριο αίτιο την αύξηση στην τιμή χρέωσης κιλοβατώρας αλλά και την ρήτρα αναπροσαρμογής.

 

Επίσης, σας ενημερώνουμε ότι έως τώρα, η ανάγνωση των εκπτώσεων χρέωσης στους λογαριασμούς ρεύματος αποτελεί ένα πολύπλοκο γρίφο για τους αγρότες, που όμως καταλήγει στο ίδιο συμπέρασμα : τουλάχιστον διπλασιασμό της συνολικής αξίας σε σχέση με τον Αύγουστο 2021, όπου και ξεκίνησαν οι ανατιμήσεις στην χρέωση της ηλεκτρικής ενέργειας.

 

Τέλος, σας υπενθυμίζουμε τις ανακοινώσεις, εσάς αλλά και άλλων κυβερνητικών στελεχών ότι και ο πρωτογενής τομέας θα στηριχθεί από τα μέτρα για την ενεργειακή κρίση.

 

Από τα παραπάνω σας καλούμε να διευκρινιστεί αν σκοπεύετε να υλοποιήσετε αυτήν την δέσμευση σας και με ποιον τρόπο τελικά ο Έλληνας αγρότης θα ξεπεράσει αυτόν το σκόπελο ώστε να συνεχίσει να παράγει αγροτικά προϊόντα, καλύπτοντας έτσι τις ανάγκες της κοινωνίας.

Ευελπιστούμε στην άμεση ανταπόκριση σας.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

Μέχρι τις 15 Ιουλίου θα έχουν καταβληθεί τα ποσά που θα προκύψουν από το Power Pass για τις αποζημιώσεις από τις επιπλέον χρεώσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα έως και τα 600 ευρώ, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στην τηλεόραση του Open.

Παράλληλα, ο υπουργός άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν και νέες παρεμβάσεις από τον Σεπτέμβριο, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ακρίβεια. Σημείωσε ότι η δημοσιονομική εικόνα είναι θετική και τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι μπορεί να δημιουργηθεί και νέος δημοσιονομικός χώρος.

Όπως χαρακτηριστικά τόνισε «βρήκαμε δημοσιονομικό χώρο και δίνουμε αυτό το «μαξιλαράκι» πίσω στους πολίτες σε επιδοτήσεις στα καύσιμα, στην ενέργεια. Τώρα δημιουργείται ένας νέος χώρος για τις παρεμβάσεις που θα γίνουν από το Σεπτέμβριο» υπογράμμισε.

Επιπλέον σημείωσε ότι αν και κανείς δεν γνωρίζει την πορεία των αυξήσεων σε φυσικό αέριο και καύσιμα εκτιμά ότι θα παραμένουν σε υψηλά επίπεδα οπότε τα 6 δισ. ευρώ πρέπει να γίνουν περισσότερα.

Αναφερόμενος στην εισφορά αλληλεγγύης ο Χρ. Σταικούρας υποστήριξε πως «έχουμε υποχρέωση να την καταργήσουμε για τους δημόσιους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους. Είναι μια δέσμευσή μας για την οποία πρέπει να εξοικονομήσουμε 450 εκατ. ευρώ ώστε να εφαρμοστεί».

Ανέφερε επίσης ότι οι παρεμβάσεις αυτές γίνονται γιατί τα έσοδα είναι πάνω από τις αρχικές εκτιμήσεις γεγονός που επιτρέπει «να ενισχύσουμε το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών».

Έσπευσε πάντως να διευκρινίσει ότι «οι ανάγκες είναι απεριόριστες ενώ οι πόροι περιορισμένοι γι΄αυτό θα βοηθήσουμε στοχευμένα όσους έχουν ανάγκη. Δεν υπάρχουν λεφτόδεντρα, προσπαθούμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό».

Σε ό,τι αφορά την επιστρεπτέα προκαταβολή τόνισε ότι μέσα στην εβδομάδα θα αναρτηθούν τα εκκαθαριστικά και θα γνωρίζουν οι πολίτες τι θα πρέπει να επιστρέψουν στο κράτος και μένει να αποφασίσουν οι ίδιοι εάν θα το πληρώσουν εφάπαξ με έκπτωση 15% ή σε 96 δόσεις.

Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «το μέτρο το πήγαμε αρκετά πίσω. Ήταν 8,3 δισ. ευρώ. Εκτιμούμε ότι θα επιστραφούν περίπου 3 δισ. Αρκετές επιχειρήσεις το 2021 είχαν πολύ καλές επιδόσεις. Οπότε τα κουρέματα ήταν πολύ λιγότερα. Σημειώστε ότι συνολικά οι επιχειρήσεις το 2021, είχαν υψηλότερο τζίρο από το 2021».

Τέλος, απαντώντας σε ερώτημα εάν θα υπάρξουν αύριο ανακοινώσεις για νέα επιταγή ακρίβειας σημείωσε ότι «δεν θα ανακοινωθεί τίποτα αύριο, μόλις ανακοινώσαμε τα μέτρα για τα καύσιμα. Οι πολίτες δεν έχουν δει ακόμα στο πορτοφόλι τους την παρέμβαση για στην ενέργεια, θα το δει έως 15 Ιουλίου. Βήμα βήμα. Αυτή την στιγμή προέχει οι πολίτες να δουν στους λογαριασμούς τους 600 εκατ. ευρώ, από τα καύσιμα και την επιδότηση ρεύματος».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Τετάρτη 6 Ιουλίου σήμερα και σύμφωνα με το εορτολόγιο γιορτάζουν όσοι φέρουν το όνομα: Λύκιος, Λυκίας, Λυκία, Σάτυρος, Σάτος, Σισώης

 

Όσιος Σισώης ο μεγάλος

Ο Όσιος Σισώης έλαμψε με την πνευματική του σύνεση, την ταπεινοφροσύνη, τη φιλαδελφία και το ενδιαφέρον του στο να επιστρέψει και ένα μόνο αμαρτωλό. Μεταξύ των ασκητών αναδείχτηκε ονομαστός και μέγας, αθλητής της πρώτης γραμμής, τύπος εγκράτειας, αλλά και ψυχή πού προσευχόταν για δικαίους και αδίκους, πλούσιους και φτωχούς, άρχοντες και ιδιώτες, κληρικούς και λαϊκούς και γενικά για όλο τον κόσμο. Στη γη ήταν, αλλά η ζωή του ήταν ουράνια. Υψωμένος πάνω από τη σάρκα, που χαλιναγωγούσε τέλεια με τη χάρη του Αγίου Πνεύματος και τη θεία κοινωνία του σώματος και του αίματος του Χριστού. Η μνήμη του μένει υπόδειγμα σ’ όσους θέλουν την ασκητική ζωή, για να είναι γνήσιοι και πραγματικοί ασκητές, όχι μόνο με την αντοχή του σώματος, αλλά και με την πνευματική αναγέννηση και τη λάμψη της αρετής.ΠΗΓΗ ΕΝΙΚΟΣ

Στο πρόγραμμα Περιβάλλον και Κλιματική Αλλαγή θα συνεχιστεί  το πρόγραμμα «Εξοικονομώ» που αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα, ενώ  θα χρηματοδοτηθούν παρεμβάσεις Greco islands.

Αυτό επισημαίνει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο  υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννης Τσακίρης, με αφορμή όσα αναφέρει στο άρθρο του στο libre, σχετικά με τις προτεραιότητες της πολιτικής για την ενέργεια τα επόμενα χρόνια στην Ελλάδα.

Μεταξύ άλλων ο υφυπουργός αναφέρει τα εξής:

Στο Πρόγραμμα Περιβάλλον και Κλιματική Αλλαγή θα συνεχιστεί  το Πρόγραμμα «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ» που αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα, ενώ  θα χρηματοδοτηθούν Παρεμβάσεις Greco islands.

Επίσης, αναμένεται να ολοκληρωθεί η Ενεργειακή διασύνδεση νησιών με τον ηπειρωτικό κορμό και η αντιπλημμυρική θωράκιση της χώρας, ενώ Σύγχρονες Μονάδες Ανάκτησης και Ανακύκλωσης (RRF) αναμένεται να μεταβάλλουν την εικόνα της χώρας μας στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων.

Σημαντικές επενδύσεις όμως θα έχουμε και από το Πρόγραμμα της Πολιτικής Προστασίας για τον εξοπλισμό, αλλά και για τα συστήματα πρόληψης, αντιμετώπισης – διαχείρισης και έγκαιρης προειδοποίησης για φυσικούς κινδύνους που δεν σχετίζονται με το κλίμα και ανθρωπογενείς κινδύνους, καθώς και για εξοπλισμό πυρόσβεσης.

Στον τομέα της κυκλικής οικονομίας αναμένεται να επιτύχουμε την ανακύκλωση ετησίως περισσότερων από 2,3 εκατ. τόνων αποβλήτων εκ των οποίων  1,88 εκατ. τόνοι θα είναι διαθέσιμοι για αξιοποίηση ως πρώτες ύλες. Παράλληλα στον τομέα της ενέργειας εξασφαλίζουμε πλέον την ενεργειακή αναβάθμιση περισσοτέρων από 52.000 κατοικιών και 950.000 τ.μ. δημόσιων κτιρίων.

Σημαντική όμως αναμένεται να είναι από τους πόρους του ΕΣΠΑ και η αύξηση της δυναμικότητας παραγωγής ανανεώσιμης ενέργειας κατά 214 MW. Φυσικά και οι παρεμβάσεις μας στα συστήματα μεταφορών θα συμβάλλουν στην ολοκλήρωση και αναβάθμιση των υποδομών ακόμη και σε νησιωτικές και απομακρυσμένες περιοχές της χώρας μας, ενισχύοντας σημαντικά τις βιώσιμες αστικές μεταφορές τόσο με τα έργα του Μετρό σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, όσο και με τη δημιουργία περισσότερων  από 240 σημείων ανεφοδιασμού/επαναφόρτισης για καθαρά ηλεκτρικά οχήματα, μειώνοντας τις εκπομπές ρύπων.

Ο ίδιος ολοκληρώνει το άρθρο του αναφέροντας: «Παρά τις όποιες δυσχέρειες, ατενίζουμε το οικονομικό και ενεργειακό μέλλον μας με ιδιαίτερη αισιοδοξία. Η Ελλάδα μπορεί και θα γίνει ο πράσινος πρωταθλητής της Ευρώπη».ΠΗΓΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Με Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ - ΦΕΚ Β3424/2-7-2022) εξειδικεύονται τα μέτρα για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης και την εξοικονόμηση ενέργειας σε κτίρια και εγκαταστάσεις φορέων του δημοσίου τομέα.

Η απόφαση φέρει τις υπογραφές των Υπουργών Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, και Επικρατείας, Κυριάκου Πιερρακάκη, καθώς και του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών, Θόδωρου Σκυλακάκη, και έρχεται σε συνέχεια των εξαγγελιών της 9ης Ιουνίου, οπότε και παρουσιάστηκε το σχέδιο εξοικονόμησης ενέργειας στο δημόσιο.

Ο στόχος για τους φορείς του δημοσίου, όσον αφορά στη μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, τίθεται στο 10% τουλάχιστον, σε σχέση με τις καταναλώσεις της ίδιας χρονικής περιόδου του 2019, για τον πρώτο χρόνο εφαρμογής των μέτρων. Για τα επόμενα έτη ο στόχος θα επαναπροσδιοριστεί.

 

Ειδικότερα όσον αφορά στα άμεσα μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας, περιλαμβάνουν τις εξής πρωτοβουλίες:

 

1) Συντήρηση συστημάτων θέρμανσης και ψύξης συμπεριλαμβανομένων των κλιματιστικών μονάδων τουλάχιστον μία φορά κατ’ έτος. Ειδικά για το τρέχον έτος, η προληπτική συντήρηση για τα συστήματα ψύξης πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 31.7.2022 και για τα συστήματα θέρμανσης μέχρι 31.10.2022.

 

2) Καθορισμός εσωτερικής θερμοκρασίας (μέγιστης/ελάχιστης) τόσο σε θερμαινόμενα/ κλιματιζόμενα όσο και σε μη κτίρια βάσει των προδιαγραφών του προτύπου ΕΛΟΤ EN 15251:2007. Η εσωτερική θερμοκρασία των κτιρίων γραφείων του δημόσιου και του ευρύτερου δημοσίου τομέα, κατά τη θερινή περίοδο τηρείται στους 27ο C και κατά τη χειμερινή στους 19ο C.

3) Απενεργοποίηση ψύξης/θέρμανσης σε χώρους και ώρες που δεν υπάρχουν εργαζόμενοι.

 

4) Απενεργοποίηση εξοπλισμού γραφείου σε χώρους και ώρες που δεν υπάρχουν εργαζόμενοι.

5) Χρήση του νυχτερινού αερισμού των κτιρίων, όπου αυτό είναι δυνατό.

6) Σκίαση του κτιρίου προς βελτίωση της ενεργειακής του συμπεριφοράς, εφόσον αυτό δεν μειώνει σε μη ανεκτό επίπεδο το φυσικό φωτισμό των εσωτερικών χώρων.

7) Μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης κατά 10% τουλάχιστον, ενδεικτικά μέσω βελτιστοποίησης του χρονοπρογραμματισμού του οδοφωτισμού και εξορθολογισμού του καλλωπιστικού/διακοσμητικού φωτισμού

8) Δράσεις για τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας των αντλιοστασίων (π.χ. τοποθέτηση inverter)

Παράλληλα, δρομολογούνται και μεσοπρόθεσμα μέτρα, τα οποία αφορούν σε αναβάθμιση των υφιστάμενων συστημάτων φωτισμού, με τη χρήση ενεργειακά αποδοτικών λαμπτήρων, φύτευση δωμάτων -εφόσον είναι τεχνικά και οικονομικά εφικτό, διατάξεις ανάκτησης θερμότητας από τα καυσαέρια λεβήτων και διατάξεις ανάκτησης θερμότητας από τον απορριπτόμενο αέρα των κλιματιζόμενων χώρων, εγκατάσταση συστήματος αναλογικού ελέγχου σταθερής θερμοκρασίας σε κεντρικές κλιματιστικές μονάδες, μόνωση σωληνώσεων συστημάτων θέρμανσης, εγκατάσταση έξυπνων μετρητών κ.ά.

Για την παρακολούθηση της εφαρμογής των μέτρων σε κάθε κτίριο του δημοσίου τομέα και για τη συγκέντρωση και παροχή στοιχείων, ο οικείος Υπουργός, εντός επτά εργάσιμων ημερών από τη δημοσίευση της απόφασης, ορίζει υπεύθυνο ενεργειακών υποδομών/εγκαταστάσεων, για τις υπηρεσίες του Υπουργείου και τους εποπτευόμενους αυτού φορείς.

Ο Υπουργός δύναται με απόφασή του να αναθέτει την αρμοδιότητα ορισμού υπεύθυνου ενεργειακών υποδομών/εγκαταστάσεων για τους εποπτευόμενους φορείς του Υπουργείου στον επικεφαλής του φορέα ή στο όργανο διοίκησης.

Για τους ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού ο υπεύθυνος ενεργειακών υποδομών/εγκαταστάσεων ορίζεται από τον οικείο Δήμαρχο ή Περιφερειάρχη, αντίστοιχα, και είναι αρμόδιος και για τα νομικά πρόσωπα του οικείου ΟΤΑ. Για τις Ανεξάρτητες Αρχές ορίζεται από τον επικεφαλής της Αρχής και για τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις από τον οικείο συντονιστή.

Η εξειδίκευση των δράσεων και του συνολικού ετήσιου στόχου σε επιμέρους στόχους, ανά κτίριο ή/και ανά ηλεκτροδοτούμενη εγκατάσταση, γίνεται από τους υπευθύνους ενεργειακών υποδομών/εγκαταστάσεων. Οι ίδιοι ορίζουν τους διοικητικά υπεύθυνους για την υλοποίηση των μέτρων. Για το σύνολο των εγκαταστάσεων κάθε φορέα ορίζονται ένας ή περισσότεροι διοικητικά υπεύθυνοι, οι οποίοι συντονίζουν (για τα κτίρια ή/και τις εγκαταστάσεις της αρμοδιότητάς τους) ενέργειες όπως: ο χρονικός και οικονομικός προγραμματισμός των αναγκαίων παρεμβάσεων βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης και εξοικονόμησης ενέργειας, οι ενέργειες για την ορθή λειτουργία των κεντρικών εγκαταστάσεων θέρμανσης - ψύξης και τη διενέργεια περιοδικής συντήρησης των λεβήτων - καυστήρων και μονάδων κλιματισμού κ.ά.

Η παρακολούθηση υλοποίησης των παραπάνω δράσεων και της πορείας των καταναλώσεων ηλεκτρικής ενέργειας για την επίτευξη του στόχου μείωσης της κατανάλωσης ενέργειας τουλάχιστον κατά 10%, γίνεται μέσω ειδικής ηλεκτρονικής εφαρμογής (publicenergysavings.gov.gr) που δημιουργείται για το σκοπό αυτό.

Στους φορείς του δημοσίου που εφαρμόζουν, αποτελεσματικά, τα μέτρα -όπως προκύπτει από τα στοιχεία που καταχωρούνται στην ειδική εφαρμογή- δύναται με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών, να χορηγείται επιβράβευση μέσω ενίσχυσης του προϋπολογισμού τους.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

 •  Τα σχέδια βελτίωσης για επενδύσεις στην ευφυή γεωργία
 • Την κατάρτιση και τις γεωργικές συμβουλές για την εξοικείωση των παραγωγών με τις νέες ψηφιακές τεχνολογίες
 • Την ευρυζωνικότητα για την κάλυψη με υπηρεσίες διαδικτύου των αγροτικών περιοχών
 • Τη συνεργασία και την προώθηση της καινοτομίας
 • Τα τοπικά αναπτυξιακά προγράμματα Leader

Συνολικά στα παραπάνω προγράμματα διατίθενται περί τα 1,5 δισ. ευρώ (περίπου 20% του συνόλου των 7,6 δισ. ευρώ του ΠΑΑ 2014-2022).

 

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός του πρωτογενούς τομέα αποτελεί «στοίχημα» για το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, καθώς μέσα από τη χρήση των νέων τεχνολογιών στόχος είναι η διασφάλιση της παραγωγής, η αύξηση των παραγομένων προϊόντων αλλά και η ενίσχυση της ποιότητας παραγωγής.

«Ο μετασχηματισμός του αγροτικού τομέα γίνεται πράξη. Η εισαγωγή νέων τεχνολογιών στην αγροτική παραγωγή, αποτελεί παράγοντα που διασφαλίζει την ανάπτυξη του κλάδου και ενισχύει τη συμβολή του στην οικονομική πορεία της χώρας για ένα καλύτερο αύριο» δήλωσε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Γεωργαντάς υποστηρίζοντας ότι «Μέσα από τα προγράμματα του ΠΑΑ οι αγρότες μας μπορούν να ενισχυθούν και να προχωρήσουν σε μια ομαλή μετάβαση στη νέα ψηφιακή εποχή. Μέσα από αυτή τη μετάβαση θα μπορέσουν να διασφαλίσουν όχι μόνο την ποσότητα αλλά και την οργάνωση και την ποιότητα της παραγωγής τους καθιστώντας τα παραγόμενα προϊόντα μας πιο ανταγωνιστικά στις παγκόσμιες αγορές».

 

Ο αρμόδιος υπουργός υπογράμμισε ότι «η κλιματική και ενεργειακή κρίση αλλά και η γεωπολιτική κρίση, καθιστούν τον ψηφιακό μετασχηματισμό του πρωτογενούς τομέα πιο επιτακτικό και την ανάγκη εφαρμογής του ταχύτερη» σημειώνοντας ότι «Προς την κατεύθυνση αυτή κινούμαστε υιοθετώντας τις νέες τεχνολογίες και στο επίπεδο των υπηρεσιών και των Οργανισμών του ΥΠΑΑΤ, έχοντας ήδη κάνει σημαντικά μεταρρυθμιστικά βήματα τόσο στον ΟΠΕΚΕΠΕ όσο και στον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ. Κάθε κίνησή μας έχει έναν διττό στόχο: Την εξυπηρέτηση του Έλληνα παραγωγού και τη διασφάλιση της ποιότητας των προϊόντων του ώστε να γίνουν ακόμα πιο ανταγωνιστικά».

 

Έμφαση στην ενίσχυση της παραγωγής

Σε όλα τα προγράμματα που «τρέχουν» το υπουργείο δίνει έμφαση στην ενίσχυση της παραγωγής με ψηφιακά μέσα, κάτι που σε πρώτη φάση είναι εμφανές στον μηχανικό εξοπλισμό τον οποίο προμηθεύονται μέσα από ενωσιακές επιδοτήσεις και ενισχύσεις οι αγρότες.

Η χρήση των νέων τεχνολογιών στην αγροτική ανάπτυξη αποτελεί μια από τις βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης και αποτυπώνεται στη «Βίβλο Ψηφιακού Μετασχηματισμού 2020-2025».

 

Στο σχεδιασμό της η κυβέρνηση σε συνεργασία με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων λαμβάνει υπ’ όψιν της ότι ο παγκόσμιος αγροδιατροφικός τομέας καλείται να αυξήσει την παραγωγή του κατά 60%-100% έως το 2050, προκειμένου να εξασφαλιστεί η διατροφική ασφάλεια του παγκόσμιου πληθυσμού, ο οποίος εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 10 δισεκατομμύρια.

Οι υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η χώρα μας στο πλαίσιο της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ 2021-2027), δεν αναιρούνται από την ενεργειακή και γεωστρατηγική κρίση. Αντίθετα η ανάγκη για αύξηση της παραγωγής καθιστά επιτακτικότερη την επίσπευση διαδικασιών που θα την εξασφάλιζαν και ανάμεσα σε αυτές τις διαδικασίες είναι η ψηφιοποίηση της παραγωγής αλλά και των γραφειοκρατικών διαδικασιών του ιδίου του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Τα έργα που πρέπει να γίνουν στον αγροδιατροφικό τομέα

Τα έργα που πρέπει να γίνουν στον αγροδιατροφικό τομέα, πρέπει να εξυπηρετούν, σύμφωνα με τη Βίβλο Ψηφιακού Μετασχηματισμού της Κυβέρνησης, τους ακόλουθους στόχους:

 • την αύξηση της αποτελεσματικότητας του διοικητικού μηχανισμού, τη μείωση του διοικητικού φορτίου και την προσφορά ποιοτικότερων υπηρεσιών στους συναλλασσόμενους, μέσω καινοτόμων εργαλείων
 • την υποβοήθηση στη λήψη αποφάσεων και την αποτελεσματική πραγματοποίηση ελέγχων αξιοποιώντας σύγχρονες εφαρμογές τηλεπισκόπησης καθώς και τεχνολογίες μεγάλων δεδομένων και τεχνητής νοημοσύνης
 • τη δημιουργία υποδομών δεδομένων και υπηρεσιών συμβουλευτικής που θα οδηγήσουν στην ανάπτυξη ενός μακροπρόθεσμα ανθεκτικού, αποδοτικού, διαφανούς και αειφόρου αγροδιατροφικού συστήματος και
 • την ιχνηλασιμότητα του ελληνικού τροφίμου. Στον τομέα της αλιείας, βασικός στόχος είναι η εφαρμογή, η παρακολούθηση και ο έλεγχος της τήρησης των κανόνων της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής (ΚΑλΠ) και της Κοινής Οργάνωσης Αγοράς, οι οποίοι αφορούν όλα τα στάδια διακίνησης αλιευμάτων «από το δίχτυ στο πιάτο» (υποβολή ημερολογίων αλιείας, δηλώσεων εκφόρτωσης, δηλώσεων μεταφόρτωσης κ.λπ.).

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις