Λ.Λαμπρόπουλος

Λ.Λαμπρόπουλος

Στα εγκαίνια του νέου Κοινοτικού Γραφείου Δαφνίου και στην εκδήλωση κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας, που συνδιοργάνωσαν στα νέα γραφεία ο Πολιτιστικός Σύλλογος Δαφνίου, το Τοπικό Συμβούλιο και οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων του Νηπιαγωγείου και του Δημοτικού Σχολείου Δαφνίου, παραβρέθηκε χθες ο Δήμαρχος Ευρώτα, κ. Δήμος Βέρδος.

Αφού ευχήθηκε για το νέο χρόνο, ο κ. Βέρδος αναφέρθηκε στο νέο κοινοτικό γραφείο, το οποίο βρίσκεται πλέον στη διάθεση της Τοπικής Κοινότητας, στην αγαστή συνεργασία του Δήμου με την Κοινότητα και τους Συλλόγους, τη δραστηριότητα των οποίων και εξήρε.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν, επίσης, οι βουλευτές Λακωνίας, κ.κ. Θανάσης Δαβάκης και Νεοκλής Κρητικός, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Θεόδωρος Βερούτης, η Περιφερειακή σύμβουλος κ. Μαργαρίτα Σπυριδάκου, οι Αντιδήμαρχοι Ευρώτα, κ.κ. Νίκος Γεωργοστάθης, Αργυρώ Γκουβούση-Κρητικάκου και Άννα Σάκκαρη, οι δημοτικοί σύμβουλοι κ.κ. Δήμος Νταλιάνης και Γαρυφαλιά Νικολοπούλου, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Δαφνίου κ. Γιώργος Χριστοφιλάκης με τα μέλη κ.κ. Νίκο Τσαρουχά και Παναγιώτη Βεργύρη, καθώς και εκπρόσωποι πολιτιστικών συλλόγων και φορέων του Δήμου Ευρώτα. Τα εγκαίνια του νέου Κοινοτικού Γραφείου Δαφνίου και την πρωτοχρονιάτικη πίτα ευλόγησαν οι Αρχιμανδρίτης κ. Ευστάθιος και ο ιερέας του Δαφνίου, πατέρας Παναγιώτης.

Mε βάση την ενημέρωση που έγινε το πρωί σήμερα, Δευτέρα 23 Ιανουαρίου, στις κλινικές covid-19 των νοσοκομείων της Περιφέρειας νοσηλεύονταν -μέχρι και χθες Κυριακή 22 Ιανουαρίου- συνολικά 100 άτομα και συγκεκριμένα, στο Νοσοκομείο Αργους 6, στο Νοσοκομείο Ναυπλίου 10, στο Παναρκαδικό Τρίπολης 15, στο Νοσοκομείο Κορίνθου 32 (τα 6 σε ΜΕΘ), στο Νοσοκομείο Σπάρτης 19 και στο Νοσοκομείο Καλαμάτας 18.

Αυτοψίες σε ελαιώνες καθώς και σε ελαιουργεία, προκειμένου να διαπιστωθεί το μέγεθος της ζημιάς που έχει προκαλέσει το γλοιοσπόριο στην παραγωγή, πραγματοποιήθηκαν τις προηγούμενες δύο εβδομάδες στην Λακωνία, από  κλιμάκιο του ΕΛΓΑ, συνεπικουρούμενο από την Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Πελοποννήσου και από γεωπόνους της Π.Ε. Λακωνίας.

Σκοπός των δειγματοληπτικών αυτοψιών ήταν να αποτυπωθεί το μέγεθος της προσβολής που έχει υπάρξει ανά περιοχή και για τον λόγο αυτό οι δειγματοληπτικές αυτοψίες  έγιναν σε ελαιώνες όλου του νομού.

Τα κλιμάκια στελέχωναν ο προϊστάμενος του υποκαταστήματος Τρίπολης του ΕΛΓΑ Γιάννης Ασούρας, η προϊσταμένη του Τμήματος Εκτιμήσεων και Αποζημιώσεων του Οργανισμού στην Τρίπολη Εφη Θεοδωροπούλου, η επόπτης Λακωνίας του ΕΛΓΑ Μελίνα Βασιλοπούλου, καθώς και ο γεωπόνος της ΔΑΟΚ Λακωνίας Γιάννης Ράλλης.

Την Παρασκευή 13 Ιανουαρίου κοντά στα κλιμάκια των αυτοψιών βρέθηκαν οι αντιπεριφερειάρχες Λακωνίας Θεόδωρος Βερούτης και Πρωτογενούς Τομέα Στάθης Αναστασόπουλος, καθώς και ο συντονιστής Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου Βασίλης Χαντζής.

Την έναρξη της καταβολής των κύριων και των επικουρικών συντάξεων Φεβρουαρίου, στις οποίες θα φανεί η αύξηση 7,75% των κύριων συντάξεων από 1/1/2023, περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, ο προγραμματισμός των καταβολών για την εβδομάδα 23-27 Ιανουαρίου. Η σχετική διαδικασία θα ολοκληρωθεί τη Δευτέρα 30 Ιανουαρίου.

   Όπως αναφέρει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων σε ανακοίνωσή του, την αύξηση του 7,75% θα την δουν 1.724.713 συνταξιούχοι. Από αυτούς, το 80%-85% θα δουν ακέραια την αύξηση της τάξεως του 7,75%, ενώ η συντριπτική πλειονότητα των υπολοίπων θα δει αυξήσεις που θα ξεπερνούν το 7% αναλόγως του ύψους της προσωπικής διαφοράς που διαθέτουν.

   Αναφορικά με την αύξηση που αντιστοιχεί στις κύριες συντάξεις για τον Ιανουάριο, διευκρινίζεται ότι αυτή θα ενσωματωθεί στις καταβολές στο τέλος Φεβρουαρίου για τις κύριες συντάξεις του μηνός Μαρτίου 2023.

   Συνολικά εκτιμάται ότι θα καταβληθούν σχεδόν 1,43 δισ. ευρώ σε πάνω από 2,5  εκατομμύρια δικαιούχους.

 

   Ειδικότερα:

   1. Από τον e-ΕΦΚΑ θα γίνουν, την περίοδο 23-27 Ιανουαρίου 2023, οι εξής καταβολές, στο πλαίσιο των τακτικών πληρωμών του φορέα:

 

   - Την Πέμπτη, 26 Ιανουαρίου, θα καταβληθούν 560,5 εκατ. ευρώ για τις κύριες και τις επικουρικές συντάξεις Φεβρουαρίου σε 941.400 συνταξιούχους από τους τέως φορείς: ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΝΑΤ, ΕΤΑΤ, ΕΤΑΑ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και ΔΕΗ.

   - Την Παρασκευή, 27 Ιανουαρίου, θα καταβληθούν 802,4 εκατ. ευρώ σε 1.520.000  συνταξιούχους του Δημοσίου, του τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, των τραπεζών και του ΟΤΕ, των οποίων το ΑΜΚΑ λήγει σε 1, 3, 5, 7 και 9.

 

   - Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί τη Δευτέρα 30 Ιανουαρίου με την καταβολή των κύριων και των επικουρικών συντάξεων Φεβρουαρίου στους συνταξιούχους του Δημοσίου, του τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, των τραπεζών και του ΟΤΕ, των οποίων το ΑΜΚΑ λήγει σε 0, 2, 4, 6 και 8.

   - Τέλος, την περίοδο 23-27 Ιανουαρίου, θα καταβληθούν 28,5 εκατ. ευρώ σε 1.000 δικαιούχους σε συνέχεια έκδοσης αποφάσεων για εφάπαξ.

   2. Από τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) θα γίνουν οι εξής καταβολές:

 

   - 25 εκατ. ευρώ σε 46.000 δικαιούχους για καταβολή επιδομάτων ανεργίας και λοιπών επιδομάτων.

   - 6 εκατ. ευρώ σε 1.500 δικαιούχους στο πλαίσιο επιδοτούμενων προγραμμάτων απασχόλησης.

   - 700.000 ευρώ σε 1.000 μητέρες για επιδοτούμενη άδεια μητρότητας.

   - 9 εκατ. ευρώ σε 500 δικαιούχους για προγράμματα κοινωφελούς χαρακτήρα (πληρωμή εισφορών σε φορείς).

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

Μαζική ήταν η συμμετοχή στο αγροτικό συλλαλητήριο στην κεντρική πλατεία του Τυρνάβου, το πρωί της Κυριακής (22/1), με τους αγρότες να διεκδικούν μεταξύ άλλων μείωση του κόστους παραγωγής, κατώτατες εγγυημένες τιμές και προστασία από τις φυσικές καταστροφές.

Ειδικότερα, σύμφωνα με ρεπορτάζ του ενημερωτικού ιστοτόπου larissanet.gr στη διαδήλωση συγκεντρώθηκαν τρακτέρ από χωριά της περιοχής του Τυρνάβου με αγρότες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων για δυναμικές κινητοποιήσεις σήμερα και τις επόμενες ημέρες.

 

Τα αιτήματα των αγροτών

 
  1. Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος για όσα προϊόντα πουλήθηκαν κάτω του κόστους ή υπήρχαν δυσκολίες στη διάθεσή τους, λόγω απωλειών ξένων αγορών ή λόγω των μεγάλων ζημιών στην παραγωγή από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες.
  2. Μείωση του κόστους παραγωγής, με αφορολόγητο πετρέλαιο, μείωση της τιμής του ρεύματος, πλαφόν 0,07 ευρώ ανά κιλοβατώρα, κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, του προστίμου ρύπων και του ΦΠΑ σε μέσα – εφόδια.
  3. Κατώτατες εγγυημένες τιμές που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής, διασφαλίζοντας παράλληλα εισόδημα επιβίωσης και προσιτές τιμές των προϊόντων στη λαϊκή κατανάλωση.
  4. Προστασία από τις φυσικές καταστροφές, με υλοποίηση όλων των απαραίτητων έργων υποδομής, καθώς και αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλες τις φυσικές καταστροφές και νόσους στο 100%.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

Με σημαντική απόκλιση από τις τιμές στις οποίες πουλάνε οι παραγωγοί, φτάνουν στους καταναλωτές τα απαραίτητα για τη διαβίωσή τους αγαθά.

Αυξήσεις στους λογαριασμούς ενέργειας, ανατιμήσεις στο πετρέλαιο κίνησης, αύξηση τιμών σε λιπάσματα και γεωργικά εφόδια και επιπροσθέτως ζημίες σε καλλιέργειες, λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων, δημιουργούν ένα δύσκολο σκηνικό στον πρωτογενή τομέα. Όσοι είναι, οι ίδιοι, παραγωγοί του προϊόντος που πωλούν στη λαϊκή αγορά, προσπαθούν να απορροφήσουν το υψηλό ενεργειακό κόστος αλλά και εκείνο των λιπασμάτων ή των ζωοτροφών.Βεβαίως, οι έμποροι των λαϊκών αγορών διατείνονται ότι έχουν κι εκείνοι περιορίσει κατά πολύ το κέρδος τους.

Η ουσία είναι ότι τα προϊόντα έχουν ακριβύνει και οι καταναλωτές μπορώντας να αντεπεξέλθουν οδηγούνται σε περικοπή των δαπανών και των ποσοτήτων που αγοράζουν.
 

Από το χωράφι στο ράφι

 

Το χάσμα τιμών από το χωράφι στον πάγκο της λαϊκής ή στο ράφι του σούπερ μάρκετ, για κάποια βασικά προίόντα της εποχής, είναι ενδεικτικό.

                                   ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ          ΠΑΓΚΟΣ                  ΡΑΦΙ

 

ΜΗΛΑ                         0,22 €/kg                1,15€ /kg                  1,80€/kg

ΠΑΤΑΤΕΣ                     0,30 €.kg                0,99€ /kg                  1,20€/kg

 

ΛΕΜΟΝΙΑ                    0,35€ /kg                1,10€ /kg                   1,60€/kg

ΜΑΡΟΥΛΙ                    0,40€/τμχ                0,60€/τμχ                   0,89€/τμχ

Την ίδια ώρα, οι καταναλωτές περιορίζουν ακόμη και αναγκαία είδη διατροφής. Οι πωλητές των λαϊκών αγορών διαβλέπουν, επίσης, ότι ο πρωτογενής τομέας συρρικνώνεται, καθώς λόγω του υψηλού κόστους πολλοί παραγωγοί επιλέγουν να αφήσουν τα χωράφια τους αναξιοποίητα.

 

Παραγωγοί: Κάτω ο τζίρος 40-50% σε σχέση με πέρυσι - Ζητούν στήριξη

Όπως ανέφερε στο «ΤyposThes» ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Σωματείων Επαγγελματιών Παραγωγών Πωλητών Λαϊκών Αγορών Μακεδονίας- Θεσσαλίας- Θράκης Άγγελος Δερετζής: «η κατάσταση είναι δύσκολη. Ο κόσμος δεν έχει χρήματα, παρότι στις λαϊκές πουλάμε προϊόντα σε φθηνές τιμές. Η κίνηση που υπάρχει δεν είναι η αναμενόμενη. Τα μεγάλα έξοδα που καλούνται να πληρώσουν οι καταναλωτές τους κάνουν πιο διστακτικούς στις αγορές τους. Την ίδια ώρα και οι παραγωγοί δυσκολεύονται που έχουν να πληρώσουν μεγαλύτερα έξοδα. Υπολογίζουμε ότι έχουμε λιγότερο τζίρο κατά 40-50% σε σχέση με πέρυσι».

Οι επαγγελματίες του κλάδου έχουν ζητήσει από το κράτος βοήθεια. Κάνουν έκκληση για επιδότηση πετρελαίου, μείωση του ΦΠΑ σε φυτοφάρμακα και ό,τι σχετίζεται με την παραγωγή των οπωροκηπευτικών. Ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει κάποια αλλαγή που θα βελτιώσει τα οικονομικά τους.

«Πρέπει η πολιτεία να στηρίξει το επάγγελμά μας. Ήδη αρκετοί συνάδερφοί μας καλλιεργούν μικρότερες εκτάσεις γης. Την ίδια ώρα οι νέοι δεν θέλουν να γίνουν αγρότες γιατί δεν υπάρχουν προοπτικές. Σιγά σιγά δεν θα μείνει κανείς να καλλιεργεί την γη… Πρέπει να χαραχθεί εθνική πολιτική της χώρας μας και να μην περιμένουμε από  την Ευρώπη τα πάντα. Ανέκαθεν η Ελλάδα στηρίζονταν στον τουρισμό. Τα δύο χρόνια της πανδημίας είδαμε πως αυτός ο τομέας επλήγη. Γιατί να μην μπορεί η χώρα μας να δει πιο σοβαρά τους αγρότες;», διερωτήθηκε.

Εν τω μεταξύ, ενόψει των νέων κινητοποιήσεων που σχεδιάζουν αγρότες σε όλη τη χώρα, σημείωσε πως υπάρχει ορατό το ενδεχόμενο, αν αποκλειστούν  δρόμοι, να αυξηθούν τιμές αγροτικών προϊόντων στις λαϊκές.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

Κοπή πίτας ΝΔ … Εμείς & Εμείς !!!!

 

Κοπή πίτας της ΝΔ στη Σπάρτη και για άλλη μια φορά όσοι παραβρέθηκαν εκεί διαπίστωσαν ότι η εικόνα δεν θύμιζε ΝΔ.

Ελάχιστος κόσμος , 70 με 80 άτομα , παλμός μηδέν , απουσία κυβερνητικού στελέχους – μόνο οι Βουλευτές Λακωνίας - , απουσία κεντρικού ομιλητή .

Και να τονίσουμε ότι ουσιαστικά είμαστε σε προεκλογική περίοδο.

Μάλλον θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν κάποιοι ότι η ΝΔ δεν είναι ούτε μαγαζί τους , ούτε μια κλειστή οργάνωση που θα πρέπει να πληρώσεις 20 € για να φας και να βγάλεις φωτογραφίες νομίζοντας ότι κάτι έκανες.

Το λυπηρό είναι ότι και νέα στελέχη που ασχολούνται , έχουν προφανώς αποκτήσει την ίδια νοοτροπία με τους παλαιότερους .

Ξέρετε κύριοι της τοπικής οργάνωσης Λακωνίας της ΝΔ οι εκλογές έρχονται και τα χρονικά περιθώρια βελτίωσης της εικόνας είναι περιορισμένα.

Κάποιοι άλλοι τρέχουν και μεταξύ αυτών ο Κυριάκος Μητσοτάκης , αλλά ο σοφός λαός ότι ένας κούκος δεν φέρνει της άνοιξη .

Καλοί οι χαιρετισμοί από τους βουλευτές , περιφερειάρχες κλπ αλλά όταν δεν σας ακολουθεί ο λαός σε ότι έχετε οργανώσει , θα πρέπει να σας προβληματίσει .

Μέχρι και την Ελληνική σημαία εξαφανίσατε πίσω από το αναλόγιο .

Η ευθύνη έχει πάντα ονοματεπώνυμο , απλά , θα πρέπει κάποιοι να έχουν τα σθένος να την αναλάβουν.

Την  τιμητική του είχε το Δαφνί του Δήμου  Ευρώτα  αφού  ο Δήμαρχος Δήμος  Βέρδος   εγκαινίασε τα νέα γραφεία του Κοινοτικού καταστήματος Κοινότητας  ένα καθολικό αίτημα   των κατοίκων.

received 2416839648483088

Επ ' ευκαιρίας πραγματοποιήθηκε η   Κοπή πίττας του Πολιτιστικού Συλλόγου Δαφνίου "Άγιος Γεώργιος ", του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Δημοτικού Σχολείου Δαφνίου και της Κοινότητας Δαφνίου.

Συνάντηση με περίπου 50 νεαρούς και νεαρές επισκέπτες από το SPARTANBURG SOUTH CAROLINA των ΗΠΑ, στις Καρυές είχε σήμερα το απόγευμα, ο Δήμαρχος Σπάρτης Πέτρος Δούκας.

Συζήτησαν διάφορα θέματα ιστορικού ενδιαφέροντος και όλοι δήλωσαν ενθουσιασμένοι με την επίσκεψη (και τη τοπική ‘γαστρονομία’)!
Συγχαρητήρια στην εξ’ Αμερικής ομογενή Σπαρτιάτισσα, Δρ. Ιωάννα Κοψιαύτη, Ιστορικό Τέχνης και διοργανώτρια τέτοιων εξειδικευμένων επισκέψεων και περιηγήσεων.

Φωτιές άναψε η αγορά του ακινήτου της Τραπέζης της Ελλάδος στη Σπάρτη από το Επιμελητήριο Λακωνίας.

Μια αγορά που θα πρέπει όλοι να δώσουμε συγχαρητήρια στο Πρόεδρο Γιάννη Παναρίτη αλλά και σε όλο το ΔΣ .

Η αγορά αυτή όμως ήταν και θέμα αντιπαράθεσης στο Δημοτικό Συμβούλιο Σπάρτης , αφού ο Σταύρος Αργειτάκος καταλόγισε , ευθύνες στον Πέτρο Δούκα για αδιαφορία και ελλιπή χειρισμό για την αγορά του ακινήτου από το Δήμο Σπάρτης.

Η απάντηση του Δημάρχου Σπάρτης Πέτρου Δούκα , ήταν ότι ο Δήμος και ενδιαφέρον έδειξε και προσφορά είχε κάνει, αλλά στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή η δημοτική αρχή δεν είχε τα χρήματα για την αγορά , αφού έχει αναγκαστεί να πληρώσει τεράστια ποσά για να είναι ο Δήμος καθαρός από τα απορρίμματα.

Να θυμίσουμε εμείς ότι την ευθύνη διαχείρισης των απορριμμάτων έχει ο ΦΟΔΣΑ και η Περιφέρεια κάτι άλλωστε που είναι πλέον γνωστό σε όλους μας.

Έρχεται όμως μια ανάρτηση στο προσωπικό λογαριασμό της Τασίας Κανελλοπούλου , που ούτε λίγο ούτε πολύ αποδίδει ευθύνες στο Σταύρο Αργειτάκο και ουσιαστικά λέει ότι ο τελευταίος που θα έπρεπε να μιλά είναι ο Αργειτάκος ο οποίος επί δική του Δημαρχίας έδωσε το οκ για να γκρεμισθεί η κλινική Καρβούνη στη συμβολή των οδών Κ. Παλαιολόγου και Όθωνος Αμαλίας .

Μάλιστα αναφέρει χαρακτηριστικά ότι … Ο τότε Δήμαρχος - ο Σταύρος Αργειτάκος - χωρίς δεύτερη σκέψη ενέκρινε το γκρέμισμα της κλινικής του Χρήστου Καρβούνη, ένός ακινήτου που πέραν της αρχιτεκτονικής του αξίας, συμβόλιζε το ολοκαύτωμα της Σπάρτης επί Γερμανικής κατοχής και στην συνέχεια νοίκιασε το οικόπεδο για πάρκινγκ. Όπως αποδεικνύεται από τα γεγονότα, ποτέ δεν σκέφθηκε ο κ Αργειτάκος ότι θα μπορούσε να εξαγοραστεί και να διασωθεί το κτίριο Καρβούνη από τον Δήμο Σπάρτης επί δημαρχίας του.

Μάλιστα πρόσφατα ο Σταύρος Αργειτάκος ανακοίνωσε ότι θα είναι για άλλη μια φορά υποψήφιος για Δήμαρχος Σπάρτης , οπότε με ενδιαφέρον θα περιμένουμε να δούμε στο προεκλογικό του φυλλάδιο , την πρόταση αγοράς ιστορικών ακινήτων της πόλης της Σπάρτης.

Καλό θα είναι λοιπόν πριν κάνουν αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση να είναι όλοι οι Δημοτικοί σύμβουλοι πιο προσεκτικοί στις τοποθετήσεις τους , γιατί και μνήμη έχουμε και εκλογές έρχονται.

Δείτε την ανάρτηση της Τασίας Κανελλοπούλου.

KLINIKH_KARBOYNH.png