Παιδιά & γονείς υποψηφίων Πανελλαδικών εξετάσεων
Αδιαμφισβήτητα, οι πανελλήνιες εξετάσεις αποτελούν μια από τις πιο αγχωτικές και ψυχοφθόρες διαδικασίες τόσο για τους μαθητές όσο και για τους γονείς. Σηματοδοτούν το τέλος των μαθητικών τους χρόνων και την αρχή της «νέας ζωής», της φοιτητικής. Οι γονείς δεν θέλουν με τίποτα να φανταστούν το μέλλον των παιδιών τους να δείχνει αβέβαιο και κάνουν ό,τι μπορούν για την επιτυχία τους.
Οι εξετάσεις γίνονται, κάθε χρόνο, το επίκεντρο της οικογενειακής καθημερινότητας σε χιλιάδες σπιτικά. Είναι απολύτως λογικό και φυσιολογικό, οι γονείς να επιθυμούν το καλύτερο, ή τουλάχιστον αυτό που οι ίδιοι θεωρούν καλύτερο, για το παιδί τους. Σχεδόν όλοι επιθυμούν το παιδί τους να περάσει σε μια καλή σχολή και να πετύχει στη ζωή του. Όμως, τόσο η καλή σχολή όσο και η «επιτυχία στη ζωή του παιδιού» είναι δυο έννοιες πολύ σχετικές και εξαρτώμενες από πολλούς άλλους παράγοντες. Από την άλλη, είναι διαφορετικό πράγμα το «να επιθυμούν» από το «να επιβάλλουν».
Η κουλτούρα της ελληνικής οικογένειας είναι καθαρά παιδοκεντρική. Οι Έλληνες γονείς έχουν βαθιά μέσα τους ριζωμένη τη νοοτροπία «θα θυσιάσω τα πάντα για το παιδί μου». Συνεπώς θα ήταν άδικο να πούμε πως οι γονείς πιέζουν τα παιδιά τους να περάσουν στις Πανελλαδικές για δικό τους όφελος, κάποιες φορές όμως άθελά τους λειτουργούν αψυχολόγητα και πιεστικά ως προς τα παιδιά τους: είναι αυτοί που θα επιθυμούσαν το παιδί τους να καταφέρει ό, τι δεν κατάφεραν οι ίδιοι ή απλά το παιδί τους να γίνει η συνέχειά τους, να πάρει το γραφείο τους ή την επιχείρησή τους και να συνεχίσει την καριέρα τους από εκεί που την άφησαν οι ίδιοι..
Μια άλλη κατηγορία γονέων είναι εκείνοι που πέφτουν στην παγίδα και συγκρίνουν το παιδί τους είτε με τ’ αδέρφια του είτε με άλλους μαθητές, γιατί έτσι πιστεύουν πως θα του δημιουργήσουν τη διάθεση να διαβάσει και να προσπαθήσει περισσότερο. Κάνουν, όμως, μεγάλο λάθος και κάτι τέτοιο, μόνο αρνητικά αποτελέσματα μπορεί να φέρει. Το παιδί θα εισπράξει τα λόγια των γονιών του σαν μομφή για δική του ανεπάρκεια, θα κλονιστεί η πίστη στις δυνάμεις του και θα θεωρήσει τον εαυτό του ήδη αποτυχημένο.
Οι γονείς επικροτούν το πολύωρο διάβασμα το οποίο όμως δε σημαίνει απαραίτητα ότι είναι και ποιοτικό ή αποδοτικό αντιθέτως, κάποιες φορές καταπονεί το νου και το σώμα. Η μνήμη κουράζεται, δεν μπορεί να οργανώσει σωστά και να αποθηκεύσει καινούργιες πληροφορίες με αποτέλεσμα ο μαθητής να νιώθει τις δυνάμεις του να τον εγκαταλείπουν. Κι αυτό είναι κάτι που άμεσα θα του επηρεάσει αρνητικά την ψυχολογία του. Γι’ αυτούς τους λόγους, λοιπόν, το παιδί δεν θα πρέπει να πιέζεται να διαβάζει πολλές ώρες αλλά να διαβάζει σωστά σύμφωνα με τις αντοχές του.
Επειδή ο αγώνας του μαθητή που θέλει να τα καταφέρει, είναι μεγάλος, δύσκολος και ψυχοφθόρος, ο καλός λόγος από τους γονείς, δείχνει στον υποψήφιο πως οι προσπάθειές του εκτιμώνται και δεν περνάνε απαρατήρητες. Η επιβράβευση αποτελεί ισχυρό κίνητρο για το παιδί, του τονώνει την αυτοπεποίθηση και κάνει τον αγώνα πιο εύκολο.
Οι γονείς πρέπει να έχουν κατά νου, πως ο μαθητής έχει ανάγκη να διαβάζει σ ένα ήρεμο περιβάλλον, χωρίς φασαρία ή άλλα ερεθίσματα που μπορούν να του αποσπάσουν την προσοχή του. Γι’ αυτό καλό είναι, αυτές τις μέρες ακόμα περισσότερο, οι γονείς να κάνουν υπομονή, να απασχολούν τα αδέρφια του μαθητή ώστε να μην τον ενοχλούν, να βάλουν τις πιθανές ενδοσυζυγικές διαφωνίες στην άκρη και να αποτρέπουν οποιαδήποτε αναστάτωση της οικογενειακής ηρεμίας.
Τέλος, είναι απαραίτητο να ενθαρρύνουν το παιδί τους να έχει έστω και λίγο ελεύθερο χρόνο, να ξεκουράζεται, να γελάει, να συζητάει και για άλλα θέματα, εκτός από τις εξετάσεις και, φυσικά, να κοιμάται καλά. Ο ύπνος δεν είναι χαμένος χρόνος. Είναι μια απαραίτητη προϋπόθεση για την ισορροπία του ατόμου, για τη σωματική και ψυχική του υγεία. Η στέρηση ύπνου μειώνει την παραγωγικότητα του ατόμου, αυξάνει τη νευρικότητα και επηρεάζει αρνητικά τη μνήμη. Γι’ αυτό και οι γονείς θα πρέπει να διευκολύνουν, όσο μπορούν, το πρόγραμμα του παιδιού τους και να τονίζουν τα ευεργετικά αποτελέσματα του καλού και ποιοτικού ύπνου.
Αναστασία Τζανετάκου
MSc Κλινικός Ψυχολόγος
Ψυχοθεραπεύτρια CBT Therapy
Master Life Coach
Disabled Children Specialist
link:https://www.facebook.com/profile.php?id=100090135201098&locale=el_GR