Ο "ΑΓΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ " ΤΗΣ ΑΓΓΕΛΩΝΑΣ
Το παλαιό αυτό εξωκκλησάκι (Βυζαντινών ή πιο πιθανά υστεροβυζαντινών χρόνων) βρίσκεται τρία χιλιόμετρα περίπου ΒΔ του χωριού, στις παρυφές του βουνού. Μπορούμε εύκολα να φθάσουμε έως εκεί εάν ανέβουμε στην Αγγελώνα, και στο ύψος της συνοικίας "Δήμος" κατήφορίζοντας προς τη μεριά που βλέπει προς "Κουλοχέρα", παίρνοντας έναν αγροτικό δρόμο (είτε με αγροτικό ή και οδοιπορικώς ), ακολουθωντας την ταμπέλα, σε λίγη ώρα θα το συναντήσουμε στο αριστερό μας χέρι. Στη θέση του λειτουργούσε κάποτε παλαιό μοναστήρι, που αναπαλαιώθηκε το έτος 1827,όπως αναφέρει και η επιγραφή πάνω από την πόρτα (υπέρθυρο).
Είναι ένας μονόχωρος θολοσκέπαστος ναός, που στην κόγχη του Ιερού, πίσω από την Αγία Τράπεζα, υπάρχει παλαιά τοιχογραφία της Παναγίας Πλατυτέρας, που αυτό από μόνο του αποδεικνύει την παλαιότητα της εκκλησίας.
Αξίζει τον κόπο να επισκεφτεί κάποιος το εκκλησάκι αυτό, να το θαυμάσει εξωτερικά και εσωτερικά, ανάβοντας ταυτόχρονα κι ένα κεράκι στη Χάρη του Άγιου Κωνσταντίνου, αφού θα το βρει πάντοτε ανοιχτό, κάνοντας κι έναν ωραίο περίπατο ως εκεί, απολαμβάνοντας συγχρόνως και την πορεία της διαδρομής αυτής.
Το κυριότερο όμως όλων που χαρακτηρίζει το ναό είναι η αρχιτεκτονική της πύλης εισόδου του, με τη λιθανάγλυφη επιγραφή στο υπέρθυρο, που τον Ιανουάριο 2023 σε σχετική ανάρτησή μου πολλοί προσπαθήσαμε να αποδώσουμε την ερμηνεία της σωστά, λίγοι το προσεγγίσαμε, αλλά ένας μόνο το κατάφερε, ο Νίκος Παυλάκης και η οποία έχει ως εξής : 1. ΑΝΕΚΑΙΝΙΣΘΙ ΔΙ ΕΞΟΔΩΝ (των) Κ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΜΑΥΡΟΜΙΧΑΛΗ (ΕΤΟΣ) ΜΑΙΟΥ 10 ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ, ΣΤΑΜΑΤΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΛΕΦΘΕΡΙ ( για την ακρίβεια , γράφει ΛΕΦΕΘΡΙ )